Για εμπρησμό από αμέλεια κατηγορείται υπεύθυνος εταιρείας

Για εμπρησμό από αμέλεια κατηγορείται υπεύθυνος εταιρείας

Για εμπρησμό από αμέλεια κατηγορείται υπεύθυνος εταιρείας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2008 ΦΟΡΕΣ

Η υπόθεση της πυρκαγιάς που είχε εκδηλωθεί πριν από τρία χρόνια στην περιοχή Τραουνού στη Ρόδο και είχε ως αποτέλεσμα να αποτεφρωθούν 50 στρέμματα από ξηρά χόρτα και δέντρα, ένα σπίτι και ένα φορτηγό με καρότσα, θα εκδικαστεί αύριο στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου.

Στο εδώλιο του δικαστηρίου, κατηγορούμενος για εμπρησμό από αμέλεια παραπέμφθηκε ο υπεύθυνος της εταιρείας στην οποία ανήκει το φορτηγό.

Σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά, ήταν δέκα λεπτά μετά τις 12 το μεσημέρι στις 29 Ιουνίου 2017 όταν ενημερώθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου ότι τράκτορας με καρότσα που ήταν σταθμευμένος στον αύλειο χώρο εταιρείας που βρίσκεται στην περιοχή Τραουνού, είχε τυλιχθεί στις φλόγες.

Άμεσα στο σημείο έσπευσαν πυροσβέστες και οχήματα προκειμένου να σβήσουν τη φωτιά.

Στο φορτηγό σημειώθηκαν δύο εκρήξεις και οι φλόγες επεκτάθηκαν και στα διπλανά χωράφια και πολύ γρήγορα η φωτιά «πέρασε» στην απέναντι πλευρά του δρόμου καίγοντας ό,τι έβρισκε στο πέρασμά της και θέτοντας σε κίνδυνο περιουσίες και ανθρώπους αφού η περιοχή είναι κατοικημένη!

Περίπου δέκα οχήματα με προσωπικό της Πυροσβεστικής βρέθηκαν στο σημείο για να σβήσουν την πυρκαγιά, η οποία μέσα σε λίγη ώρα περικύκλωσε ένα σπίτι θέτοντας σε κίνδυνο τους δύο ηλικιωμένους κατοίκους του.

Οι πυροσβέστες κατάφεραν να απομακρύνουν τη γυναίκα και λίγη ώρα αργότερα εντοπίστηκε και ο σύζυγός της ο οποίος κατάφερε να βγει από το σπίτι προτού κινδυνεύσει.

Οι δύο ηλικιωμένοι ήταν καλά στην υγεία τους, αλλά το σπίτι τους καταστράφηκε ολοσχερώς όπως επίσης και το φορτηγό της εταιρείας από το οποίο φέρεται να ξεκίνησε η φωτιά.

Περίπου στις 2 το μεσημέρι οι Πυροσβέστες κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά, χρησιμοποιώντας τέσσερα οχήματα και δέκα άνδρες ενώ από τη Δημοτική Κοινότητα Καλλιθέας μετέβησαν στη φωτιά δύο υπάλληλοι με μηχανήματα, αλλά και ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αφάντου έστειλε για βοήθεια τέσσερις υπαλλήλους και μηχανήματα για να συνδράμουν στην κατάσβεση της φωτιάς.
Προανάκριση για τα ακριβή αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά διενήργησε το ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου.

Η δίωξη και η παραπομπή
στη δικαιοσύνη

Με τη δικογραφία που σχηματίστηκε ασκήθηκε ποινική δίωξη για εμπρησμό από αμέλεια στον ιδιοκτήτη της εταιρείας, στην οποία ανήκε το φορτηγό από το οποίο και φέρεται να ξεκίνησε η φωτιά.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, «στον τράκτορα που ήταν σταθμευμένος είχε γίνει στις αρχές Ιουνίου 2017 έλεγχος και είχαν διαπιστωθεί ελλείψεις και ανωμαλίες που καθιστούσαν απαραίτητη την επανάληψη του ελέγχου του μετά τις αναγκαίες επισκευές και χορηγήθηκε δελτίο τεχνικού ελέγχου με σοβαρές ελλείψεις και κινδύνους για την οδική ασφάλεια. Και ενώ οι απαραίτητες επισκευές δεν είχαν πραγματοποιηθεί ο κατηγορούμενος συνέχισε να χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο όχημα με αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια εργασιών φόρτωσης συσκευασμάτων χαρτόκουτων προς ανακύκλωση να προκληθεί φωτιά στο σημείο στάθμευσης της νταλίκας – τράκτορα όπου υπήρχαν διάσπαρτα χαρτόκουτα και παλέτες.

Σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο, αιτία της πυρκαγιάς ήταν η ανάφλεξη στην περιοχή του κινητήρα και του συστήματος εξαγωγής καυσαερίων έως το σημείο απόληξης της εξάτμισης της νταλίκας, όπου αναπτύχθηκαν υψηλές θερμοκρασίες από τη λειτουργία του οχήματος με αποτέλεσμα να προκληθεί αυτοανάφλεξη των εύφλεκτων υλικών που βρίσκονταν διάσπαρτα στον περιβάλλοντα χώρο.

Αποτέλεσμα της πυρκαγιάς ήταν να καταστραφεί ολοσχερώς η νταλίκα και όλα τα υλικά που βρίσκονταν γύρω από αυτήν να καούν, ενώ στη συνέχεια η φωτιά επεκτάθηκε σε γειτνιάζουσες αγροτικές εκτάσεις και οικοπεδικούς χώρους καίγοντας ξηρά χόρτα και δέντρα σε έκταση περίπου 50 στρεμμάτων και καταστρέφοντας ολοσχερώς μία κατοικία προκάτ μαζί με τα έπιπλα, τα ηλεκτρικά είδη, τον ρουχισμό και τα οικιακά σκεύη που υπήρχαν μέσα σε αυτήν».

Στην υπόθεση θα παρασταθούν οι δικηγόροι κ.κ. Φώτης Ρωμαίος και Κώστας Βαϊνάς.

Διαβάστε ακόμη

Εντοπισμός αλλοδαπών και σύλληψη των διακινητών τους μετά από καταδίωξη στην Τήλο

Συνελήφθη 22χρονος αλλοδαπός για διακίνηση ναρκωτικών στη Ρόδο

Καταδικάστηκε 53χρονος Βούλγαρος που εξαπάτησε υπάλληλους ανταλλακτηρίων

Αθωώθηκε 46χρονη για στέρηση επικοινωνίας του παιδιού με τον πατέρα του

Κάθειρξη 5 ετών σε 27χρονο Ουκρανό για τη μεταφορά αλλοδαπών

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Αθωώθηκε 50χρονη για τη βοήθεια σε ανήλικους

Κλεμμένα κοσμήματα βρέθηκαν σε κοσμηματοπωλείο της Ρόδου