ΜέΡΑ 25 Δωδεκανήσου: To αλαλούμ βλάπτει σοβαρά την επαναλειτουργία του Κτηματολογίου Ρόδου

ΜέΡΑ 25 Δωδεκανήσου: To αλαλούμ βλάπτει σοβαρά την επαναλειτουργία του Κτηματολογίου Ρόδου

ΜέΡΑ 25 Δωδεκανήσου: To αλαλούμ βλάπτει σοβαρά την επαναλειτουργία του Κτηματολογίου Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 206 ΦΟΡΕΣ

Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε το ΜέΡΑ25 Δωδεκανήσου αναφέρει τα εξής:

Με μεγάλη ανησυχία παρακολουθούμε, τα διαδραματιζόμενα για το Κτηματολόγιο Ρόδου.

Θυμίζουμε ότι με δύο εκθέσεις της Υπηρεσίας Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, το κτήριο του Κτηματολογίου κρίθηκε ως μη ασφαλές και ακατάλληλο.

Συγκεκριμένα «μη ασφαλές και ακατάλληλο» χαρακτηρίστηκε το Νοέμβριο του 2020 το κτίριο, σε έκθεση αυτοψίας της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών (Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου) της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Είχε κριθεί ειδικότερα ότι η έκταση και η φύση των βλαβών καθιστά το κτήριο μη ασφαλές και ακατάλληλο για την στέγαση εργαζομένων και την υποδοχή κοινού. Κατά την αυτοψία, διαπιστώθηκε η επιδείνωση των προβλημάτων στο κέλυφος του κτηρίου, που είχαν ήδη διαπιστωθεί στην από 11-05-2020 έκθεση μηχανικών.

Είχε τονιστεί ότι η έκταση και η φύση των βλαβών καθιστά το κτήριο μη ασφαλές και ακατάλληλο για την στέγαση εργαζομένων και την υποδοχή κοινού.

Το δε έγγραφο της ΥΔΟΜ υπ.αριθμ 12/13-01-2021 αναφέρει στην τελευταία παράγραφο: “Το κτήριο χρίζει άμεσης συντήρησης – επισκευής με έμφαση στην ανακατασκευή της κατεστραμμένης υγρομόνωσης του δώματος και της επισκευής των φθαρμένων επιχρισμάτων τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά (φθορά σε εσωτερικό επίχρισμα προκάλεσε την πτώση του φωτιστικού οροφής σε αίθουσα του Κτηματολογίου), της συντήρησης των όψεων για την άρση της επικινδυνότητας που προκαλεί η κατάπτωση αυτών».

Μετά όμως είχαμε τις εκθέσεις των μηχανικών της Διεύθυνσης Πολεοδομικών Εφαρμογών του Δήμου Ρόδου. Σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής του άρθρου 7 του ΠΔ /13.4.1929 κατόπιν του α.π. 02/4-01-21 ( απ ΥΔΟΜ 12/21) κατεπείγοντος αιτήματος του Κτηματολογίου Ρόδου, στην ΥΔΟΜ και τη σύγκλιση της επιτροπής έγινε αυτοψία στις 08-01-21 και εξετάστηκε το διατηρητέο τριώροφο κτήριο, επί της πλατείας Ελευθερίας 1 . Κρίθηκε ότι το εξεταζόμενο κτήριο, δεν χαρακτηρίζεται επικινδύνως ετοιμόρροπο.

Όπως επισημαίνεται μάλιστα, η Επιτροπή κατέληξε στην απόφαση αυτή καθώς δεν εντοπίστηκαν φθορές δηλωτικής στατικής επάρκειας, αλλοιώσεις στον φέροντα οργανισμό του κτιρίου καθώς και αποδιοργάνωση της φέρουσας τοιχοποίας . Ωστόσο εκτεταμένες φθορές εντοπίστηκαν στα εξωτερικά επιχρίσματα .

Στις εκθέσεις των μηχανικών εστιάστηκαν και οι απαντήσεις που έδωσαν στο ΜέΡΑ 25 μετά την ερώτηση της κ. Φωτεινής Μπακαδήμα οι απαντήσεις του υπουργού Δικαιοσύνης κ, Κ Τσιάρα και της υπουργού Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη.

Να σημειώσουμε πως με απόφαση του κ. Τσιάρα η οποία αναρτήθηκε στην Διαύγεια οι

εργασίες του Κτηματολογίου Ρόδου έχουν ανασταλεί για το χρονικό διάστημα από 8 Φεβρουαρίου 2021 έως και την 19η Φεβρουαρίου 2021.

Ωστόσο οι αντικρουόμενες απόψεις των μηχανικών του Δήμου Ρόδου και της Περιφέρειας δημιουργούν σύγχυση.

Τι συμπέρασμα θα βγάλει ο μέσος πολίτης διαβάζοντας από τη μια ότι το κτήριο έχει πρόβλημα και από την άλλη ότι δεν κρίνεται επικινδύνως ετοιμόρροπο;

¨Ότι πολύ απλά επικρατεί αλαλούμ. Το χειρότερο από όλα όμως, είναι οι επιπτώσεις που έχει στην τοπική οικονομία η καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων αφού χρειάστηκαν τόσες αυτοψίες και μετά η σχετική αλληλογραφία.

Να μην ξεχνάμε πως το Κτηματολόγιο διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην τοπική οικονομία. Από τη λειτουργία του εξαρτώνται πολλοί κλάδοι του ιδιωτικού και του Δημοσίου Τομέα ακόμη και η ίδια η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δεκάδες συμβόλαια έχουν παγώσει ενώ και το κράτος χάνει έσοδα από τα χρήματα που εισπράττει το Κτηματολόγιο .

Είναι ζήτημα ζωής για την τοπική οικονομία να λειτουργήσει το Κτηματολόγιο της Ρόδου. Να λειτουργήσει όμως με ασφάλεια και για τους εργαζόμενους και για το κοινό.

Να θυμίσουμε πως εξαιτίας των προβλημάτων στο κτήριο, υπάλληλος του Κτηματολογίου είχε προχωρήσει στην υποβολή μηνύσεων. Παρέμβαση υπήρξε και από τον Δικηγορικό Σύλλογο ενώ επιφυλάξεις διατύπωση και ο Κτηματολογικός Δικαστής.

Για να γίνουν σωστά και γρήγορα οι εργασίες θα πρέπει το υλικό του Κτηματολογίου που είναι ενεργό και αφορά δικαιοπραξίες που πρέπει να γίνουν να μεταφερθεί σε άλλο χώρο μαζί με το προσωπικό. Έτσι θα λειτουργήσει η υπηρεσία άμεσα.

Το υλικό που είναι ανενεργό αλλά εξαιρετικά πολύτιμο και με μεγάλη ιστορική αξία να μεταφερθεί αλλού με τη συνδρομή των αρμοδίων υπηρεσιών και κυρίως της υπηρεσίας των Αρχείων του Κράτους και να διασωθεί.

Εργασίες λοιπόν και γρήγορα γιατί ως είθισται χάνουμε χρόνο στην ανάλυση του κάθε προβλήματος και καθυστερούμε τη λύση του. Επιπλέον χρειάζεται να γίνουν σοβαρές παρεμβάσεις και όχι μπαλώματα μόνο και μόνο για να λειτουργήσει το Κτηματολόγιο.

Με δεδομένη την αξία του Κτηματολογίου και τη συμβολή του στην τοπική οικονομία απαιτούμε λύσεις άμεσα Σας επισυνάπτουμε τις απαντήσεις των αρμοδίων υπουργών και τις εκθέσεις των μηχανικών του Δήμου Ρόδου.

Διαβάστε ακόμη

Γ. Παππάς, υφυπουργός Ναυτιλίας: «Με το σχεδιασμό μας διασφαλίζουμε την ακτοπλοϊκή σύνδεση Κάσου και Καρπάθου»

Μ. Κόνσολας: «Υπόθεση όλων μας η αναβάθμιση της Σχολής Δυτών στην Κάλυμνο»

Μ. Κόνσολας: «Μειώνονται οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σε Κάρπαθο, Σύμη, Αστυπάλαια και σε περιοχές της Ρόδου»

Παρέμβαση του Μάνου Κόνσολα για την ενίσχυση των Τομέων του ΕΚΑΒ στα Δωδεκάνησα

Επικοινωνία της Μίκας Ιατρίδη με την Υφυπουργό Χριστίνα Αλεξοπούλου για τις άδειες φορτηγών

Δήλωση του Δημήτρη Γάκη από τη Νίσυρο για την επίσκεψη των Σακελλαρίδη και Σαράντη

Για περιοδεία στην Κω βρίσκεται η υποψήφια Ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά, Κατερίνα Σαράντη

Πασχαλινά γεύματα αγάπης από τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ιωάννη Παππά, στα πληρώματα σκαφών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής στο Αιγαίο