Να δώσουν δυναμικά το «παρών» ζητά ο πρόεδρος των εστιατόρων

Να δώσουν δυναμικά το «παρών» ζητά ο πρόεδρος των εστιατόρων

Να δώσουν δυναμικά το «παρών» ζητά ο πρόεδρος των εστιατόρων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 359 ΦΟΡΕΣ

Σήμερα στον Ευαγγελισμό η συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Κάλεσμα για δυναμικό «παρών» του κλάδου αλλά και κάθε είδους εμπορικής δραστηριότητας της περιοχής μας στη συμβολική διαμαρτυρία που θα πραγματοποιηθεί σήμερα και στο νησί μας απευθύνει ο πρόεδρος του σωματείου Εστιατόρων Γιάννης Κλούβας σε μία προσπάθεια να δοθεί ξεκάθαρο μήνυμα και από τη Ρόδο στην κυβέρνηση για την ανάγκη υιοθέτησης ουσιαστικών μέτρων στήριξης της εστίασης.

Ο κ. Κλούβας ζητά από κάθε επαγγελματία που δραστηριοποιείται στο χώρο της εστίασης αλλά και από όλους εκείνους που συνεργάζονται με τα εστιατόρια, τις καφετέριες, τα μπαρ, τα νυχτερινά κέντρα, τα ταχυφαγεία και τους συναφείς κλάδους να περάσουν σήμερα από τον χώρο μπροστά από τον Ευαγγελισμό και να υπογράψουν το κείμενο στήριξης για την εστίαση.

Σημειώνεται ότι η συμβολική διαμαρτυρία θα λάβει χώρα από τις 10 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, ενώ όπως έχει ήδη αποφασιστεί, οι επιχειρηματίες του χώρου θα παραδώσουν τα κλειδιά των καταστημάτων τους ώστε να σταλούν στην Αθήνα και να παραδοθούν από την ΠΟΕΣΕ μαζί με τα κλειδιά των επιχειρήσεων ανά την Ελλάδα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Με την κίνηση αυτή η εστίαση θέλει να δείξει την απογοήτευση και τον προβληματισμό που επικρατεί λόγω της πανδημίας, καθώς είναι ο κλάδος που έχει υποστεί τη μεγαλύτερη ζημιά από τα μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να υπάρξουν μέτρα τέτοια από την κυβέρνηση που θα βοηθήσουν ώστε να μην βάλουν λουκέτο οι επιχειρήσεις αφήνοντας στον δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των εστιατόρων, η εστίαση έχει περίπου 330.000 εργαζόμενους και δίνει ψωμί σε πολύ κόσμο σε διάφορους τομείς. «Στα νησιά μας δουλεύουμε έξι μήνες με κόσμο που έρχεται από το εξωτερικό γιατί με τους ντόπιους πολύ λίγο δουλεύουμε. Αυτός ο κόσμος όμως δεν ήρθε πέρυσι, ήρθαν μόνο 580.000, δηλαδή μόνο το 1/4.

Η πόλη υπέφερε, λίγο δούλεψαν οι παραλίες και τα νότια μέρη ενώ τα ορεινά δεν δούλεψαν σχεδόν καθόλου και έχουμε μέλη μας που είναι κλειστά από τον περασμένο Οκτώβρη. Αυτά το αθηνοκεντρικό κράτος νομίζω ότι δεν τα ξέρει ή κωφεύει σκόπιμα, καλό είναι όμως να τα μάθει γιατί νομίζουν ότι τρώμε με… χρυσά κουτάλια και χρυσά πιάτα…

«Είναι ένα επάγγελμα δύσκολο, τα υλικά του είναι φρέσκα, δεν μπαίνουν σε ράφια, είναι ψάρια, κρέατα και πράγματα που λήγουν και ήδη έχουμε πετάξει πράγματα που έληξαν, τρόφιμα και ποτά καθώς ξαφνικά στις 14 Μαρτίου μας είπαν «κλείστε» χωρίς να έχουν υπολογίσει ποιοι είχαν ψωνίσει για να ανοίξουν και με τι χρήματα.

Μας έκλεισαν τότε 72 μέρες και μέχρι να πάρει μπροστά η σεζόν φτάσαμε στον Αύγουστο μετά μας έκλεισαν 7 Νοεμβρίου και μέχρι σήμερα είμαστε κλειστοί και αυτό που φοβόμαστε είναι το αβέβαιο μέλλον» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

Μάλιστα ο πρόεδρος του σωματείου μετέφερε και τον προβληματισμό των μελών καθώς οι χώρες της Ευρώπης από τις οποίες έρχονται τουρίστες στη Ρόδο έχουν τεράστια προβλήματα λόγω του κορωνοϊού και υπάρχει ανησυχία για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα.

«Ζητάμε αν θέλει το κράτος να μας κρατήσει ζωντανούς ουσιαστική στήριξη και όχι λόγια. Στην πέμπτη προκαταβολή πήραμε ψίχουλα και πολλοί από εμάς δεν πήραν ούτε ένα ευρώ, εξαίρεσαν τον κλάδο. Φιλοδοξούμε στην έκτη να πάρουμε και αυτός είναι ο λόγος που προχωράμε σε αυτή την κίνηση. Είμαστε αποφασισμένοι αυτή τη φορά να δράσουμε ουσιαστικά.

Κρατώντας ζωντανή την εστίαση κρατούν ζωντανούς και άλλους κλάδους γιατί είμαστε όλοι μία οικογένεια και ο τόπος είναι μικρός. Εμείς εδώ στα νησιά έχουμε χάσει τη γη κάτω από τα πόδια μας και δεν ξέρουμε τι θα μας συμβεί και πού πάμε, είμαστε σε πολύ δύσκολη θέση…» δήλωσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με όσα υπογράμμισε ο πρόεδρος των εστιατόρων, σήμερα έχουν μείνει στην περιοχή περίπου 500 αμιγώς εστιατόρια. Από την άλλη οι κωδικοί που αφορούν την εστίαση για τη Δωδεκάνησο είναι περίπου 3.300.

Αν υπολογίσει κανείς ότι κάθε εστιατόριο απασχολεί κατά μέσο όρο από 10 έως 13 υπαλλήλους, τότε προκύπτει ότι στην περιοχή μας δίνουν εργασία σε πάνω από 5.000 άτομα χωρίς να υπολογίζεται ο αριθμός όλων εκείνων των επαγγελματιών που έχουν άμεση εξάρτηση από την εστίαση.

Διαβάστε ακόμη

Ημερίδα για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Περιοδεία στο νησί μας πραγματοποίησε ο Γιώργος Αυτιάς

Το Φινλανδικό Σχολείο Ρόδου γιορτάζει 40 χρόνια λειτουργίας

Σημαντικός ο ρόλος των τοπικών μέσων ενημέρωσης στην ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος

Διευκόλυνση στη μεταφορά των ψαριών ζητούν οι ψαράδες

5,6 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στο νησί της Ρόδου

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς