O “Aegean Explorer” στη μάχη για την προστασία των θαλασσών μας

O “Aegean Explorer” στη μάχη για την προστασία των θαλασσών μας

O “Aegean Explorer” στη μάχη για την προστασία των θαλασσών μας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 304 ΦΟΡΕΣ

Καθώς η επιβάρυνση που προκαλεί ο άνθρωπος στις θάλασσές μας εντείνεται χρόνο με το χρόνο - ποσοτικά και ποιοτικά - θεωρούμε επιτακτική ανάγκη να εντείνουμε και την αποτελεσματικότητα της δράσης του Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος» για την προστασία των θαλασσών μας.

Σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, καταλυτικό ρόλο έχει και το νέο ερευνητικό σκάφος "Aegean Explorer". Είναι ένα παλιό σκάφος, πολύ καλής κατασκευής, που για σχεδόν 50 χρόνια ταξίδευε στις θάλασσες του κόσμου, ενώ τα προηγούμενα 6 χρόνια παρέμεινε παροπλισμένο. Το σκάφος αυτό παραχωρήθηκε στις αρχές του 2019 στο Ινστιτούτο «Αρχιπέλαγος» σε χαμηλή τιμή και μεταφέρθηκε σε καρνάγιο της Σάμου.

Το εγχείρημα αυτό έγινε πραγματικότητα χωρίς δημόσια χρηματοδότηση, αλλά με ιδίους πόρους και με πολύ προσωπική δουλειά όλων όσων απαρτίζουν το «Αρχιπέλαγος». Aνεκτίμητη ήταν και η συνδρομή φίλων και υποστηρικτών του «Αρχιπελάγους», ανθρώπων που μοιράζονται μαζί μας την ίδια ανησυχία για το μέλλον των θαλασσών μας. Χρειάστηκαν 4 μήνες πολύ σκληρής και εντατικής δουλειάς από πολλούς άξιους τεχνίτες: μηχανικούς, ηλεκτρολόγους, ξυλουργούς, ελασματουργούς κ.α. Με πραγματικό μεράκι και φιλότιμο, μετασκεύασαν και αναβάθμισαν αυτό το παλιό σκαρί, καταφέρνοντας σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα ένα μικρό άθλο. Η συνδρομή φίλων μηχανικών, καπετάνιων και ναυπηγών, ήταν επίσης πολύ σημαντική για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση των εργασιών.

Έτσι, μπορέσαμε να ολοκληρώσουμε την εξαιρετική δουλειά που απαιτήθηκε για τη μετασκευή του “Aegean Explorer” χωρίς μεγάλο κόστος. Αυτό το εγχείρημα είναι ένα παράδειγμα για το πώς με λίγους πόρους, πολύ καλή διαχείριση και σκληρή δουλειά, μπορεί να επιτευχθεί ένα σημαντικό αποτέλεσμα. Πλέον, ο “Aegean Explorer” μπορεί να στηρίζει τις δράσεις έρευνας και θαλάσσιας προστασίας του Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος», καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, οι οποίες πρόκειται να καλύψουν μεγάλο μέρος της ανατολικής Μεσογείου.

Ο «Aegean Explorer» θα ταξιδεύει παράλληλα με τα σκάφη «Ναυτίλος» και «Πηνελόπη» του «Αρχιπελάγους».
Αξιοποιώντας την αιχμή της τεχνολογίας, ο “Aegean Explorer “έχει πλέον επιστημονικό εξοπλισμό που περιλαμβάνει:

multibeam sonar για την τρισδιάστατη απεικόνιση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, scanner βιομάζας για την εκτίμηση της βιομάζας των ιχθυαποθεμάτων, ROV (τηλεχειριζόμενο υποβρύχιο όχημα), σύστημα ρομποτικής χαρτογραφικής κάμερας για βάθη έως 300 μέτρα, αυτόνομο σκάφος χαρτογράφησης οικοτόπων (για χαρτογράφηση σε προκαθορισμένες πορείες με αυτονομία >6 ώρες), ειδικά εξοπλισμένα καγιάκ για χαρτογράφηση λιβαδιών Ποσειδωνίας, drone, υδρόφωνο για καταγραφές υποβρύχιας ακουστικής (για την έρευνα στα θαλάσσια θηλαστικά), γερανό για δειγματοληψίες σε βάθη >1000m, καθώς και καταδυτικό σταθμό. Τις επόμενες εβδομάδες θα εξοπλιστεί και με μόνιμο εργαστήριο για την ανάλυση της ποιότητας του πόσιμου και θαλασσινού νερού, καθώς και για μικροπλαστικές αναλύσεις. Μπορεί να φιλοξενήσει 25 άτομα, ερευνητές και πλήρωμα.

Μια σημαντική πτυχή της δράσης του “Aegean Explorer” είναι η προσφορά του στην εκπαίδευση νέων επιστημόνων από κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου. Έχουν χαθεί δεκαετίες διάστημα κατά το οποίο μεγάλο μέρος των θαλάσσιων επιστημόνων αναλώθηκαν στο να παράξουν επιστημονικές δημοσιεύσεις που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είχαν πρακτική εφαρμογή για την προστασία των θαλασσών μας. Καθώς λοιπόν τα χρονικά όρια για τη λήψη μέτρων στενεύουν ασφυχτικά, αν θέλουμε πραγματικά να προστατεύσουμε τις θάλασσές μας, έχουμε απόλυτη ανάγκη μία νέα γενιά θαλάσσιων επιστημόνων, με δεξιότητες και ιδεολογία, απαλλαγμένους από την καριερίστικη νοοτροπία και με πραγματική πρόθεση να φέρουν ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Η εφαρμοσμένη εκπαίδευση στη θαλάσσια προστασία είναι μία βασική δράση του Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος» εδώ και 20 χρόνια, με περισσότερους από 15.000 φοιτητές και νέους επιστήμονες να έχουν έχουν συμμετάσχει σε αυτές τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές δράσεις.
Ο σκοπός του “Aegean Explorer” είναι να διαπλέει όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές του Αιγαίου και της ΒΑ Μεσογείου, υλοποιώντας επιτόπια έρευνα στα θαλάσσια οικοσυστήματα, πάντα σε στενή συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες.

Έτσι μας δίνεται η δυνατότητα να επικοινωνούμε σε πραγματικό χρόνο τα αποτελέσματα της έρευνας με τις τοπικές κοινωνίες, καταγράφοντας και κατανοώντας τις αιτίες των προβλημάτων, με στόχο την ανάπτυξη ρεαλιστικών και άμεσα εφαρμόσιμων λύσεων που είναι προσαρμοσμένες στις ανάγκες του κάθε τόπου.

Έμφαση πάντα δίνεται στην ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών και ιδίως στους νέους των νησιών, αναφορικά με τους τρόπους προστασίας της πλούσιας βιοποικιλότητας του τόπου τους, αλλά και με το πώς πρέπει να μάθουμε να επιβιώνουμε με τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Αναμένοντας λοιπόν τη λήξη των περιοριστικών μέτρων, o “Aegean Explorer” είναι πλέον έτοιμος να συνδράμει καταλυτικά στη μάχη για την άμυνα της βιοποικιλότητας των θαλασσών μας.
Για το Ινστιτούτο Θαλάσσιας
Προστασίας «Αρχιπέλαγος»
Θοδωρής Τσιμπίδης

Διαβάστε ακόμη

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο