Θέματα περιβάλλοντος και πολιτικής προστασίας ήταν τα περισσότερα

Θέματα περιβάλλοντος και πολιτικής προστασίας ήταν τα περισσότερα

Θέματα περιβάλλοντος και πολιτικής προστασίας ήταν τα περισσότερα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 207 ΦΟΡΕΣ

Από αυτά που τέθηκαν στον συμπαραστάτη του πολίτη και των επιχειρήσεων Νοτίου Αιγαίου

Θέματα περιβάλλοντος και πολιτικής προστασίας αφορούσαν οι περισσότερες υποθέσεις με τις οποίες ασχολήθηκε τη χρονιά που πέρασε ο περιφερειακός συμπαραστάτης του πολίτη και της επιχείρησης Νοτίου Αιγαίου Φίλιππος Τριομμάτης, γεγονός που δείχνει μία ευαισθητοποίηση των πολιτών προς την κατεύθυνση της προστασίας της φύσης, και κατ’ επέκταση της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας.

Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με αφορμή την ετήσια έκθεση απολογισμού του θεσμού η οποία κατατέθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, υπογράμμισε αρχικά ότι τo έτος που πέρασε ήταν δύσκολο καθώς οι πολίτες βρέθηκαν απέναντι σε μία νέα κανονικότητα και το αίτημά τους χρειαζόταν μία ειδική διαδικασία αλλά και υπομονή μέχρι να διεκπεραιωθεί.

Οι υπηρεσίες που αφορούσαν τα αιτήματα ήταν κυρίως οι υπηρεσίες που έχουν επαφή με το κοινό δηλαδή γραφεία μεταφορών και περιβάλλοντος. «ειδικά για το τελευταίο έχω διαπιστώσει ότι οι πολίτες είναι πολύ ευαισθητοποιημένοι τα τελευταία χρόνια στα θέματα περιβάλλοντος. Δεν ασχολούνται με δικές τους υποθέσεις αλλά με κάτι το οποίο θα δουν και θα πουν ότι κάτι δεν πάει καλά.

Είναι οι κλασικές υπηρεσίες και όσες διαθέτουν ελεγκτικούς μηχανισμούς, όπως το τμήμα εμπορίου βιομηχανίας κ.λπ. επίσης με απασχόλησαν και υποθέσεις που εν μέρει ή σχεδόν καθόλου δεν ήταν στις υποχρεώσεις μου παρ’ όλα αυτά κανένας πολίτης δεν έφυγε από εμένα χωρίς να πάρει μία πρώτη σύσταση με την υπηρεσία.

Ήταν από εργασιακά θέματα έως θέματα τραπεζικών ρυθμίσεων, συντάξεων ΕΦΚΑ που είναι στην ευχέρεια του συνηγόρου του πολίτη αλλά όχι στου περιφερειακού συμπαραστάτη και η διάκριση αυτή πρέπει να γίνει σαφής στους πολίτες. Ο τομέας μας είναι αποκλειστικά ο οργανισμός που λέγεται περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου Κυκλάδες και Δωδεκάνησα» δήλωσε ο κ. Τριομμάτης.

Για τη χάρτα δικαιωμάτων και υποχρεώσεων

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη χάρτα των δικαιωμάτων για τους πολίτες και των υποχρεώσεων για τις υπηρεσίες, η οποία πολύ σύντομα θα είναι γεγονός για την περιφέρειά μας. «Είναι μία χάρτα την οποία εισηγούμαι να υιοθετήσει η περιφέρεια σε σχέση με τις υποχρεώσεις των υπηρεσιών και τα δικαιώματα των πολιτών. Αυτά θα κωδικοποιηθούν για να κάνουν πιο εύκολη τη διαδικασία συναλλαγής πολιτών και επιχειρήσεων με την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου» δήλωσε ο κ. Τριομμάτης ο οποίος υπογράμμισε ότι ο πολίτης δε ξέρει τα δικαιώματά του και από την άλλη οι νόμοι είναι διάσπαρτοι.

Σημειώνεται ότι ο ίδιος έχει καταθέσει και τη σχετική εισήγηση, στη συνέχεια, όπως είπε, θα γίνει η επεξεργασία της σε συνεργασία με την εκτελεστική επιτροπή της περιφέρειας και θα έρθει στο περιφερειακό συμβούλιο για ψήφιση.

Πρόεδρος στο πανελλήνιο δίκτυο ο Φίλιππος Τριομμάτης

Στο πλαίσιο της χθεσινής συνέντευξης έγινε επίσης γνωστό ότι ο κ. Τριομμάτης ανέλαβε πρόεδρος στο πανελλήνιο δίκτυο περιφερειακών συμπαραστατών, και σε ό,τι αφορά αυτή την εκλογή δήλωσε τα εξής:

«Οι συνάδελφοί μου και τους ευχαριστώ πάρα πολύ γι’ αυτό τόσο οι δημοτικοί όσο και όλοι οι περιφερειακοί με εξέλεξαν ως πρόεδρο για την επόμενη διετία έχοντας την ευθύνη για ζητήματα που αφορούν τόσο την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη όσο και τη νησιωτικότητα.

Πιστεύω ότι είναι η ευκαιρία και θέματα που αφορούν την περιφέρειά μας και τη νησιωτικότητα και τους πολλούς μικρούς δήμους να μπορέσουμε να τα περάσουμε. Θα είμαι στη διάθεση κάθε δημάρχου κάθε περιφερειακού συμβούλου και πολίτη στο Νότιο Αιγαίο για να δούμε πώς μπορούμε να κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη μέσα από τη νέα κανονικότητα».

Ερωτήσεις

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις και δίνοντας περισσότερα στοιχεία για τη δουλειά του τη χρονιά που πέρασε ο περιφερειακός συμπαραστάτης του πολίτη και της επιχείρησης Νοτίου Αιγαίου τόνισε ότι σύμφωνα με όσα έχει παρατηρήσει, υπάρχει μία ιδιαίτερη ευαισθησία κάτι που δεν το έβλεπε τα προηγούμενα χρόνια σε σχέση με το περιβάλλον.

«Οτιδήποτε αφορά το περιβάλλον οι πολίτες είναι απόλυτα ευαισθητοποιημένοι. Ψάχνουν και εκτός υπηρεσίας να δουν πώς μπορούν να παρέμβουν. Πού μπορούν να καταγγείλουν κάτι που κατά τη γνώμη τους έχει γίνει λανθασμένα ή παράτυπα ή πώς μπορούν να βελτιώσουν μία κατάσταση.

Εκτός από το περιβάλλον είναι και θέματα πολιτικής προστασίας από την άποψη ότι επειδή ο καιρός έχει αλλάξει και σημειώνονται πολλά ακραία φαινόμενα πολύς κόσμος ασχολείται με τους καθαρισμούς ρεμάτων και το αν κινδυνεύουν περιοχές και περιουσίες και με θέματα καθημερινότητας που απασχολούν το γραφείο» δήλωσε αναφερόμενος διεξοδικά στο θέμα προσθέτοντας ότι ένα πρόβλημα που αντιμετώπισε ήταν η ασυνέχεια της αρμοδιότητας.

Ερωτηθείς για τον αριθμό και τις κατηγορίες υποθέσεων και αιτημάτων ο κ. Τριομμάτης απάντησε ότι αιτήματα υπήρξαν πολλά, τα οποία κατηγοριοποιήθηκαν, λέγοντας ότι υπήρξαν αιτήματα που με μία απλή σύσταση επιλύθηκαν υπήρξαν αιτήματα που δεν είναι στην αρμοδιότητά του ενώ άλλα αιτήματα αρχικά εμφανίζονταν ως ένα αλλά στη συνέχεια λειτουργούσαν πολλαπλασιαστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το 2019 υπήρχαν καταγεγραμμένες 65 υποθέσεις που ήταν καθαρά υπηρεσιακές σε αντίθεση με το 2020 που οι επεμβάσεις καθαρά της περιφέρειας ήταν 32, δηλαδή περίπου οι μισές, κάτι που ήταν αναμενόμενο λόγω των καταστάσεων.

Πάντως, όπως τόνισε, η βασικότερη δουλειά του συμπαραστάτη είναι ο έλεγχος και οι εκθέσεις δηλαδή να δει ένας συμπαραστάτης τι αφορούν οι καταγγελίες και να παρέμβει καταθέτοντας πρόταση για το πού πάσχει η υπηρεσία.

Σε ό,τι αφορά τη χάρτα δικαιωμάτων και υποχρεώσεων τόνισε ότι αυτή στηρίζεται σε νόμους και ότι κάποιος μπορεί να την κάνει πιο μεγάλη, πιο εύχρηστη κ.λπ. «Πρέπει να είμαστε λιτοί σύμφωνα με τα όσα ισχύουν από το νομοθετικό πλαίσιο ώστε και η υπηρεσία να το πιστέψει και οι πολίτες να έχουν κάτι πολύ εύχρηστο αλλά και να μην υπάρχουν και διχογνωμίες.

Όποιος το κάνει στο μέλλον θα πρέπει να στηριχτεί στα ίδια δεδομένα αλλά χρησιμοποιώντας την ιδιαιτερότητα της κάθε περιοχής.

Στην περιοχή μας είναι η νησιωτικότητα, ενώ θα πρέπει να δοθεί βάρος και στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση» κατέληξε ο κ. Τριομμάτης ο οποίος έκανε γνωστό ότι οι βασικές της κατευθύνσεις είναι έτοιμες και αφού γίνουν βελτιώσεις μέσα στο επόμενο δίμηνο θα γίνει η ψήφισή της από το περιφερειακό συμβούλιο για να τεθεί σε ισχύ.

Διαβάστε ακόμη

5,6 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στο νησί της Ρόδου

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ