Πάνε να βάλουν στο χέρι τις Πηγές της Καλλιθέας

Πάνε να βάλουν στο χέρι  τις Πηγές της Καλλιθέας

Πάνε να βάλουν στο χέρι τις Πηγές της Καλλιθέας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3905 ΦΟΡΕΣ

Ομόφωνη απόφαση - καταγγελία του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου

Την επιχειρούμενη υφαρπαγή των φυσικών ιαματικών πόρων των Δήμων από την κεντρική διοίκηση, καταγγέλλει, με ομόφωνη απόφαση που έλαβε χθες, το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου και δηλώνει απερίφραστα ότι οι «Πηγές Καλλιθέας» είναι ιδιοκτησία του Δήμου Ρόδου και των δημοτών του και δεν πωλούνται ούτε παραχωρούνται!

Οι «Πηγές Καλλιθέας», εμβληματικό και διάσημο αξιοθέατο της Ρόδου, αξεπέραστου φυσικού κάλλους, από τα πιο δημοφιλή σημεία τέλεσης πολιτικών γάμων και δεξιώσεων όχι μόνο στην περιοχή μας αλλά και στη χώρα, σημείο αναφοράς μιας ολόκληρος εποχής, ιδανικό σκηνικό γυρισμάτων για ταινίες που έμειναν στην ιστορία.

Και η επαναλειτουργία και αξιοποίηση των ιαματικών πηγών, αποτελεί διαχρονικό στόχο του Δήμου της Ρόδου και στοίχημα της σημερινής Δημοτικής Αρχής και του Προέδρου της Δ.Ε.Ρ.Μ.Α.Ε., πρώην Δημάρχου της περιοχής, κ. Γιάννη Ιατρίδη, να λειτουργήσουν με τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές, κάτι που θα προσδώσει μεγάλη αξία στο τουριστικό προϊόν του νησιού.

Με το νέο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Τουρισμού, όμως, για τις Ιαματικές Πηγές, το Κράτος έρχεται να βάλει φρένο στα όνειρα και τα μεγαλεπήβολα σχέδια αλλά κυρίως, όπως καταγγέλλει πλέον το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου, να αφαιρέσει από τους Ο.Τ.Α. τους ιαματικούς φυσικούς πόρους τους, μάλιστα μαζί με κάθε υποδομή και εγκατάσταση σε ακτίνα χιλίων μέτρων (!) δίχως καν να ερωτηθούν!

Χθες, λοιπόν, το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου συνεδρίασε εκτάκτως διά περιφοράς (σ.σ. λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας και ένα εκ των δύο θεμάτων στην ημερήσια διάταξη ήταν η «λήψη απόφασης του δημοτικού συμβουλίου επί του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Τουρισμού για τις Ιαματικές Πηγές». Πρόκειται για εισήγηση του κ. Ιατρίδη, η οποία και εγκρίθηκε από όλες τις παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου.

Αναλυτικά, αυτή έχει ως εξής:

Με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Τουρισμού που κατατέθηκε προς διαβούλευση, επιχειρείται η σύσταση Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία «Ιαματικές Πηγές Ελλάδας». Η Ανώνυμη Εταιρεία «Ι.Π.Ε. Α.Ε.», πρόκειται να συσταθεί κατά τα πρότυπα του Υπερταμείου, και με την υπογραφή μίας Κ.Υ.Α. μεταξύ των Υπουργών Τουρισμού και Οικονομικών, θα παίρνει τη διοίκηση-διαχείριση και τα περιουσιακά στοιχεία των ιαματικών πηγών, τόσο δημοτικής διαχείρισης όσο και Κρατικής.

Αναλυτικότερα: Με τα άρθρα 7 έως 14 του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Τουρισμού επιχειρείται η σύσταση ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Ιαματικές Πηγές Ελλάδας». Η εν λόγω εταιρεία, η οποία θα εδρεύει στην Αθήνα, θα έχει ως αποκλειστικό σκοπό τη διοίκηση, διαχείριση, εκμετάλλευση και αξιοποίηση των φυσικών ιαματικών πόρων – μαζί με τις εγκαταστάσεις τους και του περιβάλλοντος των ιαματικών πόρων χώρου σε ακτίνα χιλίων μέτρων – που αποτελούν περιουσία του Δημοσίου ή/και των οικείων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Συγκεκριμένα, στην εταιρεία θα μεταβιβαστούν ή απλά θα παραχωρηθούν, χωρίς αντάλλαγμα, δικαιώματα χρήσης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης, όλα τα περιουσιακής φύσεως δικαιώματα, κεκτημένα οικονομικά συμφέροντα, άυλα δικαιώματα και δικαιώματα λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης των φυσικών ιαματικών πόρων, των ακινήτων και των υποδομών και των εγκαταστάσεων εντός αυτών ή εντός του περιβάλλοντος χώρου αυτών σε ακτίνα χιλίων μέτρων, που ανήκουν σήμερα στο Δημόσιο ή/και στους οικείους Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με μόνη την έκδοση κοινής απόφασης των Υπουργών Τουρισμού και Οικονομικών.

Στην εν λόγω εταιρεία δεν θα μετέχουν φυσικά οι Ο.Τ.Α., στους οποίους ανήκουν οι μεταβιβαζόμενοι ή παραχωρούμενοι φυσικοί ιαματικοί πόροι, παρά μόνον το Ελληνικό Δημόσιο κατά ποσοστό 80% και η Κ.Ε.Δ.Ε. κατά ποσοστό 20%.

Το μόνο που μπορούν να προσδοκούν οι οικείοι Ο.Τ.Α., είναι ένα ποσοστό επί του τιμήματος ή επί των κάθε είδους αποδόσεων, τα οποία θα εισπράττει η προς σύσταση εταιρεία από την αξιοποίηση των παραπάνω περιουσιακών στοιχείων και το οποίο θα καθορίζεται από τους ως άνω συναρμόδιους υπουργούς, δίχως τη δική τους συμμετοχή.

Με το σκοπούμενο σχέδιο νόμου παρέχεται επομένως εξουσία στην κεντρική διοίκηση να αφαιρέσει από τους οικείους Ο.Τ.Α. τους φυσικούς ιαματικούς πόρους τους, μαζί με κάθε υποδομή και εγκατάσταση που βρίσκεται σε ακτίνα χιλίων μέτρων, δίχως να ερωτηθούν, δίχως να αποζημιωθούν και δίχως καν να μπορούν να συνδιαμορφώσουν το ύψος ή το είδος του ανταλλάγματος που θα τους αποδώσει ο νέος φορέας εκμετάλλευσης από τις εισπράξεις του.

Το σχέδιο νόμου του Υπουργείου παραβιάζει κατάφορα τη συνταγματική αυτοτέλεια των ΟΤΑ, θέτοντας σε κίνδυνο την προστασία της περιουσίας τους (δημόσιας και ιδιωτικής). Το κράτος δεν μπορεί να νομοθετεί, αποφασίζοντας για την τύχη της Δημοτικής περιουσίας χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Δήμου Ιδιοκτήτη.

«Δηλώνουμε απερίφραστα ότι οι ιαματικές Πηγές Καλλιθέας είναι ιδιοκτησία του Δήμου Ρόδου και των δημοτών του, αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά του νησιού μας, δεν πωλούνται και δεν παραχωρούνται.
Ο Δήμος Ρόδου δεν απεμπολεί τα δικαιώματα στην ιδιοκτησία του. Είμαστε κάθετα αντίθετοι με το σχέδιο νόμου που προτίθεται να καταθέσει το Υπουργείο Τουρισμού. Ζητάμε και απαιτούμε την άμεση απόσυρσή του».

Διαβάστε ακόμη

Στ. Κασσελάκης: Θα επισκεφθεί 26 νησιά του Αιγαίου σε 9 μέρες

Πολλές οι «παρθένες» παραλίες στα Δωδεκάνησα που εντάσσονται στις... απάτητες

Ολοκληρώθηκαν τα αντιπλημμυρικά έργα που χρηματοδότησε η Eurobank

Συλλυπητήρια δήλωση του Γιάννη Παππά για την απώλεια του Κώστα Κωτικώστα

Αλ. Κολιάδης: Ας μην μας κουνάνε το δάχτυλο και ας μην επικαλούνται τη Δημοκρατία αυτοί που έξι μήνες τώρα αρνούνται να αποδεχτούν τη λαϊκή ετυμηγορία

Επίσκεψη γυναικών από το Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης «Κορωνίς»

Ν. Γερονικόλας: Περί πολιτικής ηθικής

Απεργία δικαστικών υπαλλήλων στις 24 Απριλίου