«Βράζει» ο Αρχάγγελος: Οι δασικοί χάρτες «μπλοκάρουν» 3.000 ιδιοκτησίες στον Αίθωνα

«Βράζει» ο Αρχάγγελος: Οι δασικοί χάρτες «μπλοκάρουν» 3.000  ιδιοκτησίες στον Αίθωνα

«Βράζει» ο Αρχάγγελος: Οι δασικοί χάρτες «μπλοκάρουν» 3.000 ιδιοκτησίες στον Αίθωνα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3398 ΦΟΡΕΣ

Εκτάκτως αναμένεται να συνεδριάσει το τοπικό  συμβούλιο

Αλυσιδωτές είναι οι αντιδράσεις που έχουν αρχίσει να προκαλούνται αναφορικά με τη δημοσίευση των δασικών χαρτών καθώς όπως προέκυψε από την πρώτη ανάλυση που έγινε στην περιοχή του Αρχαγγέλου, μια τεράστια περιοχή η οποία καλλιεργείται και η οποία εμπεριέχει 3.000 τουλάχιστον ιδιοκτησίες, χαρακτηρίστηκε ως δασική!

Το γεγονός όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε αναταραχή στην τοπική κοινωνία του Αρχαγγέλου, ενώ ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου κ. Νικόλαος Διμέλης, ζήτησε χθες το μεσημέρι έκτακτη σύγκληση του τοπικού συμβουλίου στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδος προκειμένου να εξεταστεί το ζήτημα σε όλες του τις προεκτάσεις και αντίστοιχα να ληφθούν αποφάσεις.

Όπως δήλωσε χθες ο ίδιος μιλώντας στη «ΡΟΔΙΑΚΗ», πρόκειται για μια εξωφρενική περίπτωση, που δημιουργεί τεράστια ερωτήματα αλλά και προβλήματα σε 3.000 περίπου ιδιοκτήτες μικρών εκτάσεων.
«Δεν είναι δυνατόν, ο Αίθωνας, που είναι ταυτισμένος με τον Αρχάγγελο και τους κόπους των προγόνων μας ως εύφορη γη, να μαθαίνουμε τώρα ότι περιλαμβάνεται στους δασικούς χάρτες χαρακτηριζόμενος ως περιοχή δασική!

Την ίδια ώρα, μαθαίνουμε ότι αυθαίρετες εκτάσεις που βρίσκονται στην περιοχή των Στεγνών δεν περιλαμβάνονται στους χάρτες αυτούς ως δασική περιοχή και επί της ουσίας, νομιμοποιούνται με τον τρόπο αυτό ορισμένοι καταπατητές! Επικοινωνήσαμε ήδη με την κ. Μπαλατσούκα και αναμένουμε να προχωρήσουμε με συντονισμένο τρόπο στις νόμιμες εκείνες ενέργειες που απαιτούνται».

Σύμφωνα με την πρώτη «ανάγνωση» των χαρτών αυτών, ακόμα και ιδιοκτησίες με κτίσματα και ξενοδοχεία καθώς επίσης και ιδιόκτητες μερίδες εντός του Αρχαγγέλου χαρακτηρίζονται δασικές περιοχές με ό,τι αρνητικό και πολύπλοκα γραφειοκρατικό μπορεί να δημιουργήσει μια τέτοια κατάσταση.

Η κοιλάδα του Αίθωνα, η οποία χαρακτηρίζεται ως δασική, είναι ταυτισμένη με τους κόπους, την πρόοδο, την ανάπτυξη της γεωργίας και την επιβίωση ενός ολόκληρου χωριού, σε εποχές εξαιρετικά δύσκολες. Και για το λόγο αυτό, αναμένονται έντονες αντιδράσεις από το σύνολο των κατοίκων της περιοχής, αν δεν υπάρξει άμεση αλλαγή του χαρακτηρισμού.

Πώς θα γίνουν οι διορθώσεις
Σε ανακοίνωση που είχε εκδοθεί από το ΤΕΕ Δωδεκανήσου αναφορικά με τις αλλαγές που θα ισχύουν από τις 5 Φεβρουαρίου με τους δασικούς χάρτες και όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε, επισημαίνονται μεταξύ άλλων:
«Το ΤΕΕ Δωδεκανήσου σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών του νομού μας, παραθέτει κωδικοποιημένες και απλουστευμένες πληροφορίες για τη διαδικασία ανάρτησης, τον τρόπο και την απαίτηση ή μη της υποβολής αντιρρήσεων».

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΩΝ:
105 ημέρες (από 19 Φεβρουαρίου 2021 έως 14 Ιουνίου 2021), για μόνιμους κατοίκους εσωτερικού Επιπλέον 20 ημέρες (έως 21 Ιουνίου 2021), για μόνιμους κατοίκους εξωτερικού
Θα δημοσιευθεί ανακοίνωση της Διεύθυνσης Δασών Δωδεκανήσου με πρόσκληση προς τους πολίτες.

ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ή ΜΗ ΑΝΤΙΡΡΗΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΔΑΣΙΚΟΥ ΧΑΡΤΗ:
• Δεν αναρτάται το εντός του ορίου των εγκεκριμένων σχεδίων πόλης
• Δεν θα αναρτηθεί στις 5-2-2021 δασικός χάρτης για τα εντός του ορίου ακίνητα όλων των οικισμών, όπως αυτά προσδιορίστηκαν και στάλθηκαν από τις Υπηρεσίες Δόμησης των Δήμων στην Ελληνικό Κτηματολόγιο Α.Ε. Θα εκδοθεί νέα απόφαση.
• Θα πρέπει να απεικονίζονται όλες τις διοικητικές πράξεις που έχουν καταστεί τελεσίδικες και οι αναδασωτέες περιοχές για τις οποίες έχει εκδοθεί ΦΕΚ.

Ως βάση για τον προσδιορισμό των δασικών εν γένει εκτάσεων των παραγράφων 1, 2, 3, 4 και 5 του άρθρου 3 του ν.998/1979(Α’ 289), που διέπονται από τις προστατευτικές διατάξεις, λαμβάνεται η παλαιότερη η αεροφωτογραφία, έτους 1960 και ο ορθοφωτοχάρτης του 2015.

Η αντίρρηση αφορά αποκλειστικά τον χαρακτήρα ή τη μορφή κάποιας εμφανιζόμενης στο Δασικό Χάρτη έκτασης και όχι στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της.

O ενδιαφερόμενος πρέπει να ελέγξει τη θέση του κάθε ακινήτου του, σε σχέση με τα χαρακτηρισμένα πολύγωνα που θα αναρτηθούν σε ειδικό δικτυακό τόπο ανάρτησης δασικών χαρτών στην ιστοσελίδα της Ε.Κ.ΧΑ. Α.Ε.

Στην περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος έχει εκδώσει μη τελεσίδικη πράξη χαρακτηρισμού για το ακίνητό του, είτε έχει σε εκκρεμότητα αίτημα για πράξη χαρακτηρισμού (πλήρη φάκελο με αριθμό πρωτοκόλλου), που δεν έχει ενημερωθεί στον δασικό χάρτη, τότε θα πρέπει να υποβάλλει ψηφιακό αρχείο όλων των δικαιολογητικών στο Σημείο Υποστήριξης της Ανάρτησης Δασικού Χάρτη (Σ.Υ.Α.Δ.Χ) στη Δ/νση Δασών Δωδεκανήσου, για την υποβολή ΑΤΕΛΟΥΣ ΑΝΤΙΡΡΗΣΗΣ.

Στην περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος έχει εκδώσει τελεσίδικη πράξη χαρακτηρισμού για το ακίνητό του και δεν εμφανίζεται στον δασικό χάρτη, θα πρέπει να καταθέσει στη Δ/νση Δασών αίτημα διόρθωσης πρόδηλου σφάλματος.

Στην περίπτωση που εκκρεμούν υποθέσεις, οι οποίες δεν έχουν εκδικαστεί από την Επιτροπή Εξέτασης Αντιρρήσεων του Ν.998/79, αυτές θα διαβιβαστούν αυτεπάγγελτα από τη Δ/νση Δασών Δωδεκανήσου στην Επιτροπή Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠ.Ε.Α.) , όπου οι ενδιαφερόμενοι ΑΤΕΛΩΣ θα κληθούν για συζήτηση του θέματος, με αυτοπρόσωπη παρουσία, είτε με τη παρουσία Νομικού και Τεχνικού Συμβούλου.

Αν οι υποθέσεις είναι παλιές και τα ακίνητα δεν έχουν γεωαναφορά, θα ζητηθούν συντεταγμένες σε ΕΓΣΑ ’87, οπότε θα απαιτηθεί η κατάθεση εξαρτημένου τοπογραφικού διαγράμματος.

4. Στην περίπτωση που σε ακίνητο έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια, η οποία δεν έχει ανακληθεί, και υπάρχει πράξη χαρακτηρισμού ή παλιά βεβαίωση δασαρχείου, που χαρακτήριζε το ακίνητο ως χορτολιβαδική ή γεωργική έκταση, ενώ στον δασικό χάρτη φαίνεται ως δασική ή χορτολιβαδική, τότε κατατίθεται αίτημα για εξαίρεση από το χαρακτήρα Δ ή Χ, σύμφωνα με το αρθ. 3, παρ. 7 του Ν. 998/79.

ΤΡΟΠΟΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΩΝ:
Οι αντιρρήσεις υποβάλλονται σε ηλεκτρονική φόρμα, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην πρόσκληση υποβολής αντιρρήσεων, στον ειδικό δικτυακό τόπο ανάρτησης δασικών χαρτών και υποβολής αντιρρήσεων.
Με την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής κατάθεσης, χορηγείται αριθμός πρωτοκόλλου.

Τα στοιχεία που αποδεικνύουν την καταβολή του ειδικού τέλους και το έννομο συμφέρον, αποστέλλονται από τον ενδιαφερόμενο, το αργότερο εντός δέκα (10) ημερών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων σε έντυπη μορφή, στο Σημείο Υποστήριξης της Ανάρτησης Δασικού Χάρτη (Σ.Υ.Α.Δ.Χ.) στη Δ/νση Δασών Δωδεκανήσου, σύμφωνα με όσα ορίζονται ειδικώς στην πρόσκληση υποβολής αντιρρήσεων.

Στον φάκελο αποστολής αναγράφεται υποχρεωτικά το όνομα του ενδιαφερομένου και ο αριθμός πρωτοκόλλου των αντιρρήσεων που υποβλήθηκαν. Συμπληρωματικά αποδεικτικά στοιχεία, που επικαλείται ο ενδιαφερόμενος, μπορούν να συμπεριλαμβάνονται στην ανωτέρω αλληλογραφία ή και να κατατίθενται στην Επιτροπή Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠ.Ε.Α.) κατά την εξέταση της αντίρρησης, όταν θα κληθούν.

Εντός 45 ημερών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων η αρμόδια Διεύθυνση Δασών επεξεργάζεται τα στοιχεία των αντιρρήσεων και αποτυπώνει στον δασικό χάρτη με πράσινο περίγραμμα και πράσινη διαγράμμιση τις εκτάσεις για τις οποίες δεν υποβλήθηκαν αντιρρήσεις.

Επίσης:
Στις περιοχές όπου υπάρχει μερική κύρωση του δασικού χάρτη σε ακίνητο με χαρακτήρα ΑΔ ή ΔΔ, δεν έχει αποσαφηνιστεί αν ο χαρακτηρισμός Δ, είναι δασική ή χορτολιβαδική έκταση Χ (καλύπτεται από φρύγανα ή είναι βραχώδες), ο ενδιαφερόμενος μπορεί να αιτηθεί, για το είδος του χαρακτήρα του ακινήτου στην Επιτροπή Δασολογίου της Δ/νσης Δασών Δωδεκανήσου του Ν. 3889/10.

Αν αποδειχθεί με δικαστική απόφαση ότι το ακίνητο είναι ιδιωτικό και όχι του Ελληνικού Δημοσίου και στην περίπτωση που το ακίνητο χαρακτηριζόταν ως χορτολιβαδικό, τότε καταθέτοντας στη Δ/νση Δασών το πιστοποιητικό ιδιοκτησίας από το Κτηματολόγιο Ρόδου με μετεγγραμμένη τη δικαστική απόφαση, άμεσα η Δ/νση Δασών υποχρεούται να κάνει αλλαγή του κυρωμένου χάρτη ως ΑΑ, ως πρόδηλο σφάλμα.

Αν ο χαρακτήρας του ακινήτου ήταν δάσος ή δασικός, τότε παραμένει ιδιωτικό δάσος ή δασικό, αλλά ο πολίτης απαιτείται να υποβάλει αντίρρηση, για να μη διεκδικηθεί από το Ελληνικό Δημόσιο.

Αν σε ένα ακίνητο με χαρακτήρα ΑΑ, αμελητέο τμήμα αυτού, εμβαδού μικρότερου των 100 τ.μ., βρίσκεται εντός πολυγώνου με χαρακτήρα Δ, είτε σε κατά μήκος λωρίδα με χαρακτήρα Δ, τότε σύμφωνα με το άρθρο 126 του Ν. 4759/2020, θα θεωρείται εξ ολοκλήρου ΑΑ.

Αν αποδεδειγμένα (αποτύπωση) η υψομετρία ενός ακινήτου δεν υπερβαίνει το ποσοστό της κλίσης ποσοστού 35% της άβατης κλιτύος, σε υπερθαλάσσιο ύψος μεγαλύτερο των 200μ. (βάσει υψομετρικών καμπύλων ΓΥΣ), τότε μπορεί να ζητηθεί αλλαγή του χαρακτήρα Δ, εφόσον δεν συντρέχουν άλλες συνθήκες.

Διαβάστε ακόμη

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο