Ξεκίνησε η προσπάθεια ανάδειξης του περιπατητικού τουρισμού στη Ρόδο

Ξεκίνησε η προσπάθεια ανάδειξης  του περιπατητικού τουρισμού στη Ρόδο

Ξεκίνησε η προσπάθεια ανάδειξης του περιπατητικού τουρισμού στη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3239 ΦΟΡΕΣ

Για πρώτη φορά ίσως ξεκίνησε από τον Δήμο Ρόδου και τη Διεύθυνση Τουρισμού, μία οργανωμένη προσπάθεια ανάδειξης του περιπατητικού τουρισμού στο νησί, κάτι που περιλαμβάνεται στο ετήσιο πρόγραμμα διαμόρφωσης τουριστικής εμπειρίας και προβολής του Δήμου Ρόδου για το 2021 (επιχειρησιακό σχέδιο του τουρισμού) με την πιο σύγχρονη ονομασία “experiences” (σ.σ. εμπειρίες).

Στην εποχή του Covid, όπου πολλές εκφάνσεις της ζωής μας αναθεωρούνται και αναπροσαρμόζονται, το τουριστικό προϊόν δεν θα μπορούσε να μείνει το ίδιο αλλά μεταλλάσσεται και αυτό και προσαρμόζεται στη νέα εποχή.

Μάλιστα, η προσπάθεια αυτή για την ανάδειξη του περιπατητικού τουρισμού στη Ρόδο, του λεγόμενου “trekking”, που και σ’ αυτό το νησί μας έχει βέβαια μεγάλες δυνατότητες, έχει ξεκινήσει ήδη επίσημα από τον Δήμο και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Τουρισμού κ. Κώστα Ταρασλιά, με τις αυτοψίες που πραγματοποιεί ο ίδιος με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες σε διάφορα μονοπάτια.

Σε πρώτη φάση αυτά βρίσκονται εκτός της πόλης και γίνεται η σήμανση και η οργάνωσή τους. Ήδη, έχει γίνει μία πρώτη μελέτη για μονοπάτια στην Κρητηνία ενώ αύριο, Δευτέρα, ο Αντιδήμαρχος μαζί με τους αρμοδίους του Δήμου θα πραγματοποιήσουν αυτοψία σε μονοπάτια της Σαλάκου και του Προφήτη Ηλία.

Χαρακτηριστικό είναι ότι πλέον αλλάζει και η ορολογία που χρησιμοποιούσαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Δηλαδή, πλέον, στο επιχειρησιακό σχέδιο του Δήμου για τον τουρισμό δεν γίνεται λόγος για «εναλλακτικές μορφές» αλλά για “experiences” αφού αυτό που θέλει να προσφέρει στους δυνητικούς επισκέπτες μας είναι πραγματικά μία ξεχωριστή εμπειρία στο νησί και στην προκειμένη σε όσους είναι λάτρεις να εξερευνούν και να κάνουν πεζοπορία στα μέρη που επισκέπτονται.

Εκτός από τη σήμανση και την οργάνωση των μονοπατιών, το επόμενο στάδιο είναι και η προβολή τους. Ο Δήμος, λοιπόν, θα προσχωρήσει και στην έκδοση ενός χάρτη με αυτά ώστε να ενταχθούν οι διαδρομές σε ιστοσελίδες και βάσεις δεδομένων που υπάρχουν για τα μονοπάτια, προσελκύοντας έτσι το ενδιαφέρον δυνητικών επισκεπτών μας που είναι λάτρεις αυτού του τουρισμού, που ονομάζεται και «φυσιολατρικός».

Παράλληλα, η δυνατότητα για αυτό το είδος τουρισμού στο νησί θα προβάλλεται και με εξειδικευμένα βίντεο.

Άλλωστε, το κομμάτι αυτό θα ενταχθεί και στο ανανεωμένο site του Δήμου για την προβολή του τουριστικού μας προϊόντος, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πληροφορικής, με στόχο ενός ολοκληρωμένου τουριστικού οδηγού on-line.

Για να γίνει, όμως, αυτή η οργάνωση των μονοπατιών, η Διεύθυνση Τουρισμού συνεργάζεται, ακόμη, με τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου (σ.σ. το αρμόδιο Τμήμα οδοποιίας), με τουριστικούς πράκτορες που ενδιαφέρονται για τέτοιες διαδρομές, με Συλλόγους κτλ.

Εδώ και λίγο καιρό, λοιπόν, ξεκίνησαν να ελέγχουν μία προς μία τις διαδρομές αυτές στο νησί και ήδη οργανώνουν τις πρώτες 8 οι οποίες πληρούν τις προδιαγραφές, δηλαδή βατότητας αλλά έχουν και φυσικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον.

Η διαδικασία αυτή, μάλιστα, θα συνεχιστεί βήμα-βήμα κάθε εβδομάδα, σύμφωνα με τον κ. Ταρασλιά ο οποίος αναφέρει ως παράδειγμα τέτοιας διαδρομής την Κρητηνία που υπάρχει βέβαια το φυσικό κάλλος στην περιοχή αλλά υπάρχει και το Κάστρο.

Τέλος, τα μονοπάτια αυτά που ενδείκνυνται για περιπατητικό τουρισμό υπολογίζονται σε 40 σε όλο το νησί ενώ σε δεύτερο στάδιο στόχος της Διεύθυνσης Τουρισμού είναι η ανάδειξη των ποδηλατικών διαδρομών.

Διαβάστε ακόμη

Συνεδριάζει την Παρασκευή το συμβούλιο της κοινότητας Ρόδου

Ανακοίνωση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου για τη χθεσινή απεργία

Ανάπτυξη & εμπλουτισμός ψηφιακών υπηρεσιών από το Επιμελητήριο με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους της ΠΝΑι

Την εξαίρεση του Δημήτρη Παπανώτα από το Ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε ο Στ. Κασσελάκης

Ρόδος: Πτώμα σε προχωρημένη σήψη εντοπίστηκε πριν από λίγο στην παραλία του Ζέφυρου

Ανοιχτή επιστολή του Γ. Παρασκευά στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου

(Βίντεο & Φωτογραφίες) Ελεύθερος χωρίς όρους αφέθηκε πριν από λίγο και ο διευθυντής του δημοτικού σχολείου - Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν στα δικαστήρια

Αποφασισμένο το Λιμενικό Ταμείο να καθαρίσει την είσοδο του λιμανιού της Ακαντιάς από τα παρατημένα σκάφη!