Πρωτοβουλία του Μάνου Κόνσολα για την παραχώρηση στο Δήμο Ρόδου του πρώην σανατορίου της Αγίας Ελεούσας

Πρωτοβουλία του Μάνου Κόνσολα για την παραχώρηση στο Δήμο Ρόδου του πρώην σανατορίου της Αγίας Ελεούσας

Πρωτοβουλία του Μάνου Κόνσολα για την παραχώρηση στο Δήμο Ρόδου του πρώην σανατορίου της Αγίας Ελεούσας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 263 ΦΟΡΕΣ

Με το ομόφωνο αίτημα του συμβουλίου αλλά και της δημοτικής κοινότητας Διμυλιάς για να παραχωρηθεί στο Δήμο Ρόδου το κτίριο του πρώην σανατορίου στην Αγία Ελεούσα, συντάχθηκε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Μάνος Κόνσολας που ανέλαβε σχετική πρωτοβουλία προς το Υπουργείο Οικονομικών.

Ο κ. Κόνσολας αναφέρει ότι το κτίριο του πρώην σανατορίου, που λειτούργησε από το 1947 έως το 1970, έχει εγκαταλειφθεί χωρίς να υπάρχει κάποιο σχέδιο για την αξιοποίηση του.

Με δεδομένο το ανύπαρκτο ενδιαφέρον για την αξιοποίηση του, η Πολιτεία οφείλει να εξετάσει την παραχώρηση του , όπως είθισται, στην αυτοδιοίκηση προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για κοινωφελείς σκοπούς.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου επικαλείται την ομόφωνη απόφαση και πρόταση του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας Διμυλιάς για την παραχώρηση του κτιρίου, προκειμένου να μετατραπεί σε Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών με αναπηρία και επισημαίνει ότι « μια τέτοια χρήση έχει ξεκάθαρο κοινωνικό πρόσημο, δεν συνδέεται με καμία πρόθεση εμπορικής χρήσης ή εκμετάλλευσης από την πλευρά της αυτοδιοίκησης εφόσον δεν υπάρχει κάποια άλλη εναλλακτική πρόταση αξιοποίησης εδώ και 51 χρόνια, αλλά και η οποιαδήποτε διαδικασία σε εξέλιξη, η Πολιτεία οφείλει να αντιμετωπίσει θετικά αυτή την πρόταση».

ΘΕΜΑ : «Παραχώρηση στο Δήμο Ρόδου του κτιρίου του πρώην σανατορίου της Αγίας Ελεούσας για κοινωφελείς σκοπούς».

Κύριε Υπουργέ,

Η παραχώρηση στην αυτοδιοίκηση αναξιοποίητων κτιρίων , κυριότητας του δημοσίου, που έχουν παραδοθεί στη φθορά του χρόνου, επιλέγεται για περιπτώσεις κατά τις οποίες, τα συγκεκριμένα ακίνητα θα χρησιμοποιηθούν για κοινωφελείς σκοπούς.

Στον οικισμό Αγία Ελεούσα, στη δημοτική κοινότητα Διμυλιάς του Δήμου Ρόδου, βρίσκεται το κτίριο του πρώην σανατορίου, που λειτούργησε από το 1947 έως το 1970.

Έκτοτε το κτίριο , που ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο, έχει εγκαταλειφθεί χωρίς να υπάρχει κάποιο σχέδιο για την αξιοποίηση του.

Με δεδομένο το ανύπαρκτο ενδιαφέρον για την αξιοποίηση του, η Πολιτεία οφείλει να εξετάσει την παραχώρηση του , όπως είθισται, στην αυτοδιοίκηση προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για κοινωφελείς σκοπούς.

Υπάρχει ήδη η ομόφωνη απόφαση και πρόταση του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας Διμυλιάς για την παραχώρηση του κτιρίου, προκειμένου να μετατραπεί σε Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών με αναπηρία.

Είναι σαφές ότι μια τέτοια χρήση έχει ξεκάθαρο κοινωνικό πρόσημο, δεν συνδέεται με καμία πρόθεση εμπορικής χρήσης ή εκμετάλλευσης από την πλευρά της αυτοδιοίκησης.

Συνεπώς, εφόσον δεν υπάρχει κάποια άλλη εναλλακτική πρόταση αξιοποίησης εδώ και 51 χρόνια, αλλά και η οποιαδήποτε διαδικασία σε εξέλιξη, η Πολιτεία οφείλει να αντιμετωπίσει θετικά αυτή την πρόταση.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1.Ποιες είναι οι προθέσεις για την αξιοποίηση του κτιρίου του πρώην σανατορίου στον οικισμό της Αγίας Ελεούσας, στη Δ.Κ Διμυλιάς του Δήμου Ρόδου.

2. Προτίθεται η Πολιτεία να προχωρήσει στην παραχώρηση του κτιρίου στο Δήμο Ρόδου, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για κοινωφελείς σκοπούς;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου

Διαβάστε ακόμη

Ικανοποίηση του Βασίλη Α. Υψηλάντη για την τελική επανεξέταση των αντικειμενικών αξιών σε Ρόδο και Αστυπάλαια

M. Kόνσολας:  «Προϋπόθεση για την ίδρυση Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου στην Κω είναι η εύρεση κτιρίου και η δυνατότητα χρηματοδότησης των δαπανών στέγασης από τον Δήμο»

Μίκα Ιατρίδη από Κάλυμνο: «Ισχυρή Νέα Δημοκρατία στην Ελλάδα, σημαίνει ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη, σημαίνει σταθερότητα!»

Γ. Παππάς: «Στην τελική ευθεία για τη μείωση στις αντικειμενικές τιμές ακινήτων στην Αστυπάλαια»

Γ. Παππάς, υφυπουργός Ναυτιλίας: «Με το σχεδιασμό μας διασφαλίζουμε την ακτοπλοϊκή σύνδεση Κάσου και Καρπάθου»

Μ. Κόνσολας: «Υπόθεση όλων μας η αναβάθμιση της Σχολής Δυτών στην Κάλυμνο»

Μ. Κόνσολας: «Μειώνονται οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σε Κάρπαθο, Σύμη, Αστυπάλαια και σε περιοχές της Ρόδου»

Παρέμβαση του Μάνου Κόνσολα για την ενίσχυση των Τομέων του ΕΚΑΒ στα Δωδεκάνησα