Μεταφέρθηκε με υδροπλάνο τραυματίας από την Κάρπαθο

Μεταφέρθηκε με υδροπλάνο τραυματίας από την Κάρπαθο

Μεταφέρθηκε με υδροπλάνο τραυματίας από την Κάρπαθο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 151 ΦΟΡΕΣ

ΦΛΑΣ στο παρελθόν - Εν Ρόδω Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 1961 Αριθ. Φύλλου 2961

ΚΑΤΕΠΛΕΥΣΕΝ ΤΟ «ΜΠΕΡΝΙΝΑ»
Χθες κατέπλευσεν εις τα ροδιακά ύδατα το Ιταλικόν τουριστικόν ατμόπλοιον «Μπερνίνα» με 150 ξένους περιηγητάς, οι οποίοι επεσκέφθησαν τα αξιοθέατα της πόλεως και της υπαίθρου. Το «Μπερνίνα» απέπλευσεν αυθημερόν.

ΜΕΤΕΦΕΡΘΗ ΔΙΑ ΥΔΡΟΠΛΑΝΟΥ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΣ ΕΚ ΚΑΡΠΑΘΟΥ
Ως πληροφορούμεθα εκ Καρπάθου, ο ναυτικός Φελούζης Νικόλαος ετών 44, ευρισκόμενος εντός αλιευτικού εις την θέσιν «Πούντα» της Αρκάσης, ετραυματίσθη σοβαρώς, υποστάς εγκεφαλικήν διάσεισιν, λόγω αποφάσεως εξαρτήματος της μηχανής αυτού.

Ανακρίσεων επελήφθη ο διοικητής Αρκάσης. Κατά τελευταίας πληροφορίας, κατόπιν γνωματεύσεως ιατρού ότι ο τραυματισθείς έχει ανάγκην αμέσου εισαγωγής του εις Νοσοκομείον και ότι είναι άκρως επικίνδυνος η μεταφορά του δια πλωτού μέσου, εστάλη σήμα εις την Νομαρχίαν δια την παρέμβασιν αυτής και αποστολήν υδροπλάνου. Ακολούθως εστάλη αμερικανικόν υδροπλάνον το οποίον παρέλαβε και μετέφερε τον Φελούζην εις Κρατικόν Νοσοκομείον.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΓΡΑΦΗΝ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ
Εις ειδικήν έκδοσιν του μηνιαίου περιοδικού της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, αναφέρεται τι πρέπει να προσέξουν οι απογραφόμενοι κατά την γενικήν απογραφήν της 19ης Μαρτίου.

Μεταξύ άλλων αναφέρονται ειδικώς δια τους γεωργούς να σκεφθούν και να θυμηθούν καλά, όλας τας εκτάσεις που έχουν και εκμεταλλεύονται εις κάθε Δήμον ή κοινότητα.
Επίσης συνιστάται εις όλους τους απογραφομένους όπως παρακολουθούν καθημερινώς και ανελλιπώς τας ραδιοφωνικάς εκπομπάς της ΕΣΥΕ και διότι αύται ενδιαφέρουν κάθε πολιτισμένον άνθρωπον.

ΜΕ ΧΟΡΟΥΣ, ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΚΑΙ ΚΕΦΙ
Εωρτάσθη κατά τα έθιμα η ημέρα της Καθ. Δευτέρας
Χιλιάδες λαού εξεχύθησαν εις τας εξοχάς

Όλοι σχεδόν οι κάτοικοι της Ρόδου εξεχύθησαν προχθές από της πρωΐας εις τας εξοχάς, όπως προβλέπει το έθιμον της Καθαράς Δευτέρας. Μετά από τας εντόνους στιγμάς των τελευταίων ημερών των Απόκρεω, κατά τας οποίας εδόθησαν μόνον εις την πόλιν 8 χοροεσπερίδες μεταξύ των οποίων και μία με συμμετοχήν μεταμφιεσμένων, οι κάτοικοι της πόλεως ανεζήτησαν την φύσιν. Και το ίδιον έπραξαν και οι κάτοικοι των κοινοτήτων, πειθαρχούντες εις το έθιμον.

Το έθιμον της Καθαράς Δευτέρας, το οποίον επιβάλλει εξοχήν ξενοιασιάν και μεγάλην ποικιλίαν νηστήσιμων φαγητών ετηρήθη και εφέτος εις Ρόδον Και μάλιστα, ετηρήθη με ευρυτάτην συμμετοχήν, αφού όλοι σχεδόν οι κάτοικοι έσπευσαν προς τας εξοχάς, είτε μετέχοντες των εκδρομών που οργανώθησαν υπό του Φυσιολατρικού Ομίλου και υπό της Περιηγητικής Λέσχης, είτε λαμβάνοντες μέρος εις περιπάτους καθ’ ομίλους.

Εκδρομείς είχαν συγκεντρωθή προχθές εις το Χαράκι της Μαλώνας, εις το Πεδίον του Άρεως, εις το Ροδίνι, εις τα Πευκάκια, εις το Καρακόνερο, εις τους Τρεις, εις την Φανερωμένην και εις άλλας τοποθεσίας, πλησίον η μακράντης πόλεως.
Εις τας τοποθεσίας αυτάς, μετά το καθιερωμένον γεύμα ήρχισαν χοροί, τραγούδια και εμφανίσεις μετημφιεσμένων, αι οποίαι προεκάλουν γέλωτας και ποικίλα πειράγματα.

Επίσης τα μετημφιεσμένα παιδιά έδιναν συνεχώς τον τόνον εις την εορτήν. Και ακόμην επραγματοποιήθη κατά τα έθιμα και το «ξεπέταγμα των χαρταετών», οι οποίοι πολύχρωμοι προσέθετον και αυτοί γραφικότητα εις τας περιοχάς των εκδρομέων.
Ούτω η Ρόδος δι’ άλλην μίαν φοράν εώρτασε. Η Καθαρή Δευτέρα εωρτάσθη βάσει των εθίμων. Και με τον τρόπον, αυτόν η Παράδοσις συνεχίζεται.

Διαβάστε ακόμη

Φλας στο παρελθόν, 1964: Σήμερον τα ανεπίσημα εγκαίνια της πινακοθήκης

ΦΛΑΣ στο παρελθόν, 1964: Ενώ αναμένεται ο δήμαρχος κρίσιμος θα είναι η νέα εβδομάς δια τον δήμον

Φλας στο παρελθόν, 1964: Επιτυχίαν εσημείωσεν ο χθεσινός έρανος

Φλας στο παρελθόν 1964, Υπερπαραγωγή βερύκοκων στ' Αφάντου!

Φλας στο παρελθόν 1964, Το "Ελάκι" προσάραξε...

ΦΛΑΣ στο παρελθόν 1964, Αγωγή κατά του κ. Δημάρχου...

Φλας στο παρελθόν 1964, 1.000 και πλέον άτομα μετανάστευσαν σ' ένα τετράμηνο...

Φλας στο παρελθόν 1964, Καρεκλιές και ξύλο για το κέρδος...