Οργή και αγανάκτηση επικρατεί στους ξεναγούς

Οργή και αγανάκτηση  επικρατεί στους ξεναγούς

Οργή και αγανάκτηση επικρατεί στους ξεναγούς

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1392 ΦΟΡΕΣ

Οργή και αγανάκτηση επικρατεί στον κλάδο των ξεναγών μετά τον αιφνιδιαστικό αποκλεισμό τους από την καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

Η δυσάρεστη αυτή εξέλιξη έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία, καθώς είχαν πάρει τη διαβεβαίωση ότι το αίτημά τους θα ικανοποιούνταν, όμως αντ’ αυτού διαπίστωσαν ότι τελικά έμειναν έξω από την καταβολή του ποσού των 534 ευρώ, γεγονός που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων.

Μάλιστα όπως δήλωσαν χτες σε κοινή συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών Νίκος Ξυλουράς και ο πρόεδρος του σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών Δωδεκανήσου Αλέξανδρος Κολιάδης, πρόκειται για… κοροϊδία και εκτιμούν ότι σκόπιμα ο κλάδος αποκλείστηκε από την καταβολή της αποζημίωσης. Για το λόγο αυτό σε συνεργασία με τα σωματεία σε όλη την Ελλάδα θα γίνουν παραστάσεις διαμαρτυρίας.

«Πεταχτήκαμε έξω από την αποζημίωση ειδικού σκοπού με αποτέλεσμα οι ξεναγοί το χειμώνα του ‘21 όσοι δεν δούλεψαν να μην έχουν δικαίωμα στο επίδομα ανεργίας, καθώς εμείς χρειαζόμαστε αυξημένο αριθμό ενσήμων.

Οι καλλιτέχνες που ήταν στην ίδια πλατφόρμα με εμάς πήγαν σε άλλη πλατφόρμα, πήραν την αποζημίωση για Νοέμβριο και Δεκέμβριο θα πάρουν Ιανουάριο και Φεβρουάριο και πολύ καλά θα κάνουν αλλά αυτό που δεν κατανοούμε είναι γιατί εμάς μας διαχειρίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας και έχουμε πάρει για όλο το 2020 μόνο 1.868 ευρώ» δήλωσε ο κ. Ξυλουράς προσθέτοντας τα εξής:

«Και μιλάμε για ανεργία που φτάνει σε ορισμένες περιοχές το 100% και σε άλλες περιοχές κάπως λιγότερο όπως η Ρόδος που είχε την τύχη να έχει λίγους τουρίστες. Να πούμε επίσης ότι βγήκαν τα στοιχεία της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ξεναγών τα οποία δείχνουν ότι οι ξεναγοί έχουν ενισχυθεί στις άλλες χώρες από 7.000 έως 19.000 ευρώ.

Σας καλούμε να συγκρίνετε αυτά τα χρήματα με τα χρήματα που πήραμε εμείς στην Ελλάδα. Γνωρίζετε ότι αργεί η ανάκαμψη του τουρισμού, εμείς θέλουμε να είμαστε αισιόδοξοι, θέλουμε να ζούμε από τη δουλειά μας και όχι από επιδόματα. Όλα τα στοιχεία λένε ότι η πρώτη περίοδος με αισθητή κίνηση θα είναι ο Ιούνιος. Αναρωτιόμαστε πως θα ζήσουμε εμείς μέχρι τότε με αυτά τα λίγα που δίνει η πολιτεία;».

Από την πλευρά του ο κ. Κολιάδης έκανε γνωστό ότι στο σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών Δωδεκανήσου υπάρχουν περίπου 100 ξεναγοί, από τους οποίους δυστυχώς οι 90 δεν εργάστηκαν καθόλου την περσινή χρονιά που σημαίνει ότι την τελευταία φορά που εισέπραξαν εισόδημα ήταν τον Οκτώβριο του 2019.

«Είμαστε στο Φλεβάρη του 2021. Άρα αν μιλάμε για 1.868 ευρώ όλο αυτό το διάστημα, είναι ένα αστείο ποσό. Το χειρότερο από όλα είναι ότι η κυβέρνηση δεν λαμβάνει υπόψη της τι εργασία κάνουμε, τι κλάδος είμαστε. Θα πω ότι την επόμενη φορά που θα ακούσω κάποιον βουλευτή ή υπουργό να μας αναφέρει ως πρεσβευτές του τουρισμού ειλικρινά σας το λέω θα πάρει μία πληρωμένη απάντηση από εμάς. Δεν μπορεί να είμαστε πρεσβευτές αυτής της χώρας και να μας έχουν παρακατιανούς, να ζητιανεύουμε για τα αυτονόητα» δήλωσε συμπληρώνοντας τα εξής: «Ξέρουμε πολύ καλά ότι οι επιχειρηματίες έχουν στηριχτεί και καλά έκαναν οι ξενοδόχοι και οι μεγαλοεπιχειρηματίες το ίδιο αλλά αν δεν κοιτάξουν τους κλάδους των εργαζομένων και εμάς, να είστε σίγουροι ότι εμείς δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια και οτιδήποτε πρέπει να κάνουμε θα το κάνουμε.

Θεωρώ απαράδεκτο και εκτιμώ ότι ακόμα και σκοπίμως δεν ενταχθήκαμε στο Νοέμβριο και το Δεκέμβριο. Είναι απαράδεκτο το ότι οι υπόλοιποι κλάδοι πήραν το επίδομα αυτούς τους δύο μήνες και εμείς να μην έχουμε συμπεριληφθεί και να μην σκεφτόμαστε καν αν μπορούμε να πάρουμε ανεργία την επόμενη χρονιά. Οι υποσχέσεις ήταν πολλές αλλά στην πράξη δεν κάναμε τίποτα και στενοχωριέμαι γιατί έχουμε πέντε βουλευτές που έχουν κάνει προσπάθειες αλλά θα τους παρακαλούσα να κάνουν περισσότερες και να κοιτάξουν τον κλάδο των ξεναγών με πολύ σοβαρότερο τρόπο γιατί, όπως λένε και οι ίδιοι, είμαστε οι πρεσβευτές της χώρας, είμαστε στην πρώτη γραμμή και αντιλαμβάνεστε τι ψυχολογική κούραση υπάρχει πλέον και απογοήτευση γιατί δεν δόθηκαν τα αναγκαία για να κρατήσουμε τον κλάδο ζωντανό και να αντιμετωπίσουμε την κρίση με τη στήριξη που χρειάζεται».

Σε ερώτηση αν προχωρήσει ο κλάδος σε κινητοποιήσεις, ο κ. Κολιάδης απάντησε ότι δεν θα γίνει κάτι μεμονωμένα στη Ρόδο αλλά, ό,τι γίνει θα γίνει μέσω της ομοσπονδίας. «Αυτή τη στιγμή συζητάμε ότι όλος ο κλάδος των ξεναγών είμαστε αγανακτισμένοι απογοητευμένοι.
Η κυβέρνηση δεν έδειξε καθόλου αντανακλαστικά στο δικό μας πρόβλημα, αναρωτιόμαστε το λόγο καθώς είχαμε πάρει διαβεβαιώσεις εδώ και μήνες… Το πρόβλημά μας δεν έχει λυθεί και περιμένω άμεσα να διευκρινιστεί άμεσα ο λόγος που δεν έγινε και βεβαίως να γίνει» κατέληξε ο πρόεδρος του τοπικού σωματείου.

Αποτυπώνοντας το πρόβλημα και εξηγώντας τι έγινε μέχρι σήμερα ο κ. Κολιάδης είπε: «Βλέπω ότι άλλοι κλάδοι συμπεριελήφθησαν και πήραν το επίδομα δηλαδή οι άνθρωποι του πολιτισμού και δε μπήκαμε εμείς. Πήραμε ένα επίδομα Μάριο Απρίλιο 800 ευρώ και Σεπτέμβριο Οκτώβριο από 534. Πήραμε τέσσερις μήνες και έπρεπε να πάρουμε και Νοέμβριο, Δεκέμβριο γιατί τα ένσημά, μας ήταν απαραίτητα για να μπορούμε να πάρουμε ανεργία την επόμενη χρονιά γιατί ξέρουμε ότι δεν θα εργαστούμε κανονικά και φέτος.

Έχουμε μπροστά μας την κρίση δεν την έχουμε ξεπεράσει το μόνο που ξέρουμε είναι ότι 100 ξεναγοί στη Ρόδο δεν έχουν στον ήλιο μοίρα και η κατάστασή μας είναι τραγική. Μπορεί οι άλλοι κλάδοι να στηρίχθηκαν αλλά ο κλάδος των ξεναγών δε στηρίχθηκε όπως έπρεπε. Είναι μία παρατήρηση την οποία πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της η κυβέρνηση που μας είχε δώσει υποσχέσεις οι οποίες δεν τηρήθηκαν». Σε ερώτηση αν με κάποια τροπολογία έστω εκ των υστέρων μπορεί να τακτοποιηθεί η εκκρεμότητα ο κ. Ξυλουράς απάντησε λέγοντας:

«Στη διάταξη με την οποία πήραμε Σεπτέμβριο και Οκτώβριο υπήρχε επισήμανση που έλεγε ότι με μία ΚΥΑ των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας μπορεί το μέτρο να ενεργοποιηθεί και για Νοέμβριο Δεκέμβριο. Δεν ξέρουμε τι έγινε…

Είχαμε τη μεσολάβηση του κ. Θεοχάρη αλλά δεν πήραμε τελικά.

Η δυνατότητα υπήρχε και το ακατανόητο είναι γιατί δεν την ενεργοποίησαν. Αντ’ αυτού έκαναν μία πολύπλοκη διαδικασία, απέσπασαν τους καλλιτέχνες από αυτή τη διάταξη και την πλατφόρμα, έβαλαν σε ένα άσχετο νομοσχέδιο μία διάταξη για τους καλλιτέχνες, τους έδωσαν Νοέμβριο Δεκέμβριο και εμάς μας έβαλαν σε άλλη πλατφόρμα με άλλους εργαζομένους και μας δίνουν μόνο Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Και δεν ανακοινώνουν τι θα γίνει με Μάρτιο και Απρίλιο γιατί σίγουρα δεν θα υπάρχει τουρίστας αυτούς τους μήνες» .

Μάλιστα υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να βλέπουμε μόνο τους αριθμούς, καθώς και πέρυσι ήρθαν τουρίστες αλλά δεν έκαναν ξεναγήσεις, όπως είπε, ενώ εξέφρασε φόβους ότι με την αιτιολογία ότι ανοίγει η σεζόν δεν θα πάρουν άλλη αποζημίωση, προσθέτοντας ότι ήταν και άδικο που δεν πήραν αποζημίωση και Μάιο και Ιούνιο αφού η χώρα ήταν κλειστή και δεν μπορούσαν να δουλέψουν. Παράλληλα τόνισε ότι το Νοέμβριο κάποιοι συνάδελφοί του είχαν κλείσει ξεναγήσεις με τις κρουαζιέρες, αλλά ακυρώθηκαν με το νέο lockdown.
Άρα θα πρέπει να πάρει ο κλάδος κάποια αποζημίωση κάτι που δεν είναι παράλογο.

Διαβάστε ακόμη

Το Φινλανδικό Σχολείο Ρόδου γιορτάζει 40 χρόνια λειτουργίας

Σημαντικός ο ρόλος των τοπικών μέσων ενημέρωσης στην ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος

Διευκόλυνση στη μεταφορά των ψαριών ζητούν οι ψαράδες

5,6 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στο νησί της Ρόδου

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν