Τι απαντά η υπουργός Πολιτισμού για τα έργα στο Αρχαίο Στάδιο

Τι απαντά η υπουργός Πολιτισμού για τα έργα στο Αρχαίο Στάδιο

Τι απαντά η υπουργός Πολιτισμού για τα έργα στο Αρχαίο Στάδιο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2024 ΦΟΡΕΣ

Με γοργούς ρυθμούς διεξάγονται οι εργασίες για την υλοποίηση του έργου «Προστασία και ανάδειξη αρχαίας Ακρόπολης Ρόδου» στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιήθηκε περιμετρική οριοθέτηση και περίφραξη της περιοχής του Αρχαίου Σταδίου και του Ωδείου, με κιγκλιδώματα.

Τα συνεργεία έχουν εκτελέσει μεγάλο μέρος του έργου έχοντας τοποθετήσει κάγκελα, όμως η τοπική κοινωνία εκφράζει την αγωνία της, αλλά και την αντίθεσή της σε πιθανό περιορισμό της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών στο χώρο, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα και την επιβολή αντιτίμου για την είσοδο στα μνημεία που θα περιλαμβάνει.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ομάδα συμπολιτών μας είχε επισημάνει σε ανακοίνωσή της ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να περιοριστεί η πρόσβαση στον χώρο του Αρχαίου Σταδίου, καταθέτοντας και αίτηση ενημέρωσης στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου.

Απάντηση Λίνας Μενδώνη

Αναφορικά με τις εργασίες στην περιοχή κατέθεσε ερώτηση στη βουλή και συγκεκριμένα προς την υπουργό πολιτισμού και αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και ο βουλευτής Δωδεκανήσου Βασίλης Υψηλάντης.

Στην απάντησή της η υπουργός αναφέρει τα εξής: «Σε απάντηση της με αριθμ. πρωτοκόλλου 3473/22.1.2021 Ερώτησης του Βουλευτή, κ. Βασίλειου-Νικόλαου Υψηλάντη, και σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μας οι αρμόδιες Υπηρεσίες, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Διευκρινίζεται ότι η ανάλυση που γίνεται στα επιμέρους έργα, στην αναφερόμενη στην Ερώτηση επιστολή των διοικητικών συμβουλίων του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος και του Συλλόγου RICHES της Ρόδου, αφορά στο αρχικό Τεχνικό Δελτίο της Πράξης “Προστασία και Ανάδειξη αρχαίας Ακρόπολης Ρόδου, όπως εντάχθηκε την 1.8.2016 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Νότιο Αιγαίο 2014-2020”.

Ειδικότερα, το εν θέματι έργο εντάχθηκε με αρχικό προϋπολογισμό 1.600.000,00 ευρώ, με ημερομηνία έναρξης την 1.9.2016 και λήξης την 31.12.2020. Στις 6-9-2019 εκδόθηκε Απόφαση για την εκτέλεση του έργου με τη μέθοδο της αυτεπιστασίας, με πρόσληψη προσωπικού ορισμένου χρόνου, προμήθεια υλικών, μηχανημάτων και αναθέσεις (αρ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΔΙΠΚΑ/ΤΠΚΑΧΜΑΕ/265730/159247/10834/3227/01-09-2016 Y.Α.).

Εντούτοις, λόγω της καθυστέρησης στην εξέλιξη του έργου κατά την περίοδο 2016- 2019, έγινε η τροποποίηση της Πράξης Ένταξης στις 04-03-2020, με στόχο την ορθότερη και ταχύτερη ολοκλήρωση των προβλεπόμενων εργασιών, με την αύξηση του προϋπολογισμού σε 2.000.000,00 ευρώ, την παράταση του χρονοδιαγράμματος έως την 30.06.2022, την τροποποίηση του φυσικού αντικειμένου και την προσθήκη δύο νέων υποέργων (αρ. 640/04-03-2020 Απόφαση του Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου με ΑΔΑ 6ΡΧ97ΛΞ65Ν).

Ειδικότερα, η Πράξη τροποποιήθηκε ως εξής:

1. Τροποποίηση του φυσικού αντικειμένου του Υποέργου 1, το οποίο -όπως αναφέρθηκε- εκτελείται με την μέθοδο της αυτεπιστασίας από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου. Στις 10-6-2020 εκδόθηκε η τροποποίηση της εν λόγω αυτεπιστασίας, προϋπολογισμού 1.600.000,00 ευρώ, ενώ στις 9-11-2020 εγκρίθηκε, κατόπιν ομόφωνης γνωμοδότησης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, η τροποποίηση της από 16.06.2010 μελέτης ωρίμανσης του έργου «Έγκριση μελέτης ωρίμανσης για την ανάδειξη και οριοθέτηση του επισκέψιμου μνημειακού πυρήνα του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης Ρόδου (Μόντε Σμιθ), νήσου Ρόδου».

Με την εν λόγω τροποποιητική μελέτη, με θέμα «Προστασία και ανάδειξη αρχαίας Ακρόπολης Ρόδου», επικαιροποιήθηκε η χάραξη των διαδρομών επίσκεψης του αρχαιολογικού χώρου, ώστε να ακολουθείται το αρχαίο ρυμοτομικό σχέδιο της πόλης, ενώ έγινε ανασχεδιασμός στη χωροθέτηση των εισόδων και των φυλακίων εκτός των ορίων των αρχαίων οδών.

Επιπλέον, προστέθηκαν οι εργασίες πεζοδρόμησης των οδών Διαγοριδών και Ακροπόλεως, συνολικού εμβαδού 900,00 τ.μ. και εξειδικεύθηκαν οι αναγκαίες μελέτες που θα εκπονηθούν κατά τη διάρκεια του έργου για την αποκατάσταση- ανάδειξη επιλεγμένων μνημείων (αρ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ ΔΙΠΚΑ/ΤΠΚΑΧΜΑΕ/300585/211842/5864/3290/09-11-2020 Απόφαση, ΑΔΑ: Ω28Ο4653Π4- Τ2Α).

2. Προστέθηκαν δύο νέα Υποέργα, προκειμένου να εκκινήσουν οι εργασίες πεδίου για το προβλεπόμενο έργο της αναστήλωσης στον ναό του Πυθίου Απόλλωνα: - Το Υποέργο 2, με τίτλο "Αγορά λίθου για τον ναό του Πυθίου Απόλλωνα", με προϋπολογισμό 300.000,00 ευρώ, για την αναστήλωση του ναού του Πυθίου Απόλλωνα.

Έχει δημοπρατηθεί ο διεθνής διαγωνισμός για την προμήθεια λίθου και έως την 1η Μαρτίου 2021 αναμένονται οι προσφορές, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες συμβασιοποίησης. - Το Υποέργο 3, με τίτλο "Αγορά μηχανήματος μεταφοράς λίθων", με προϋπολογισμό 100.000,00 ευρώ. Αφορά στην προμήθεια μηχανήματος μεταφοράς λίθων ανυψωτικής ικανότητας άνω των 6 τόνων. Το υποέργο έχει συμβασιοποιηθεί και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2021.

Επισημαίνεται ότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου για το αναστηλωτικό έργο συνεργάστηκε με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και ειδικότερα με το Εργαστήριο Επιστήμης και Τεχνικής των Υλικών της Σχολής Χημικών Μηχανικών, το Εργαστήριο Φωτογραμμετρίας της Σχολής Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχανικών και το Εργαστήριο Αντισεισμικής Τεχνολογίας της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ.

Με τα ανωτέρω οι ρυθμοί υλοποίησης του έργου έχουν εντατικοποιηθεί, ώστε η Ακρόπολη της Ρόδου να αποδοθεί ως οργανωμένος αρχαιολογικός χώρος στους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης, στα χρονικά πλαίσια που προβλέπονται από το τροποποιημένο Τεχνικό Δελτίο της Πράξης.

Διαβάστε ακόμη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη