Κινδυνεύουν και δημόσια έργα λόγω των δασικών χαρτών

Κινδυνεύουν και δημόσια  έργα λόγω των δασικών χαρτών

Κινδυνεύουν και δημόσια έργα λόγω των δασικών χαρτών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1137 ΦΟΡΕΣ

Υπάρχουν προβλήματα και δεν πρέπει να εφησυχάζει ο κόσμος, λέει ο πρόεδρος του συλλόγου Τοπογράφων

Ακόμα και δημόσια έργα κινδυνεύουν να «βρεθούν στον αέρα», λόγω των προβλημάτων που ανακύπτουν από την ανάρτηση των δασικών χαρτών, καθώς οι εκτάσεις μέσα στις οποίες εκτελούνται έχουν χαρακτηριστεί δασικές.

Αυτό σημαίνει ότι περιφέρεια και δήμοι πρέπει να ξεκινήσουν διαδικασία εξέτασης των περιοχών αυτών για να διαπιστώσουν σε ποιες περιπτώσεις υπάρχουν προβλήματα με έργα και στη συνέχεια να κινήσουν τη διαδικασία των ενστάσεων, που είναι και χρονοβόρα και δαπανηρή.

Ακόμα πιο δύσκολα είναι τα πράγματα όμως για τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι εν μέσω πανδημίας και οικονομικής κρίσης θα πρέπει να αναθέσουν την υπόθεση σε ειδικούς, που αφού διενεργήσουν έρευνα θα προχωρήσουν και στις απαιτούμενες ενστάσεις.

Ερωτηθείς χθες ο πρόεδρος του συλλόγου των Αγρονόμων Τοπογράφων Δωδεκανήσου Παναγιώτης Τσιράκος για το θέμα τόνισε ότι προ ημερών αναρτήθηκαν οι δασικοί χάρτες και για τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα εκτός από την Πάτμο και τη Σύμη και μάλιστα αναδείχτηκαν αρκετά προβλήματα, φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το Καστελλόριζο και την περιοχή του Αίθωνα στον Αρχάγγελο.
«Μονίμως έχουμε θέμα με τους δασικούς χάρτες. Από τις 12 του μήνα έγινε η ανάρτηση και του υπόλοιπου τμήματος του νομού που δεν είχε δασικούς χάρτες.

Το τμήμα που είχε ήταν η Πάτμος και η Σύμη. Τώρα αναρτήθηκαν και στα υπόλοιπα νησιά της Δωδεκανήσου.
Υπάρχουν προβλήματα και δεν πρέπει ο κόσμος να εφησυχάζει.
Για παράδειγμα, από την πρώτη καταγραφή που κάναμε ένα σημαντικό θέμα που αναδείχτηκε είναι το Καστελλόριζο που εκ παραδρομής ένα μεγάλο τμήμα του οικισμού έμεινε έξω, οπότε χαρακτηρίστηκαν ως δασικά.

Ο κ. Παναγιώτης Τσιράκος
Ο κ. Παναγιώτης Τσιράκος

Ένα δεύτερο θέμα που βγήκε είναι ο Αίθωνας που μεγάλο μέρος του χαρακτηρίστηκε και δασικό και αυτό οφείλεται στο ότι ένα μεγάλο τμήμα της παλιάς πυρκαγιάς που υπήρξε στην περιοχή δεν περάστηκε σωστά στους δασικούς χάρτες» δήλωσε ο κ. Τσιράκος . Όπως τόνισε, οι ιδιοκτήτες ακινήτων πρέπει να απευθυνθούν σε ειδικούς, να ψάξουν το θέμα και να μην εφησυχάσουν γιατί μπορεί να βρεθούν προ εκπλήξεων όταν θα χρειαστεί να κάνουν κάποια μεταβίβαση ή οτιδήποτε άλλο στο ακίνητό τους.
Σημειώνεται ότι από τις 19 του μήνα έχει ξεκινήσει η διαδικασία ενστάσεων και θα διαρκέσει έως τις 5 Ιουνίου, δηλαδή 150 ημέρες. «Με κλειστό όμως Κτηματολόγιο και μέσω πανδημίας δεν ξέρω κατά πόσο θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία σωστά και ομαλά.

Ελπίζω να δοθούν παρατάσεις γιατί θα έχουμε σοβαρά προβλήματα» δήλωσε ο πρόεδρος των Τοπογράφων.
Παράλληλα έκανε γνωστό πως σε ό,τι αφορά την Πάτμο και τη Σύμη βρίσκονται στη δεύτερη φάση της ανάρτησης καθώς είναι μερικώς κυρωμένος ο δασικός χάρτης οπότε και εκεί θα πρέπει ο κόσμος να μην εφησυχάζει και να είναι σε διαδικασία αναζήτησης λύσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιράκο, η εκδίκαση των ενστάσεων θα γίνεται από τις επιτροπές αντιρρήσεων που αποτελούνται από τρία άτομα. Ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να προσκομίσει κάποιο πιστοποιητικό που θα αποδεικνύει το έννομο συμφέρον της έκτασης με πιστοποιητικό ιδιοκτησίας από το Κτηματολόγιο ή άλλη δημόσια αρχή, Υποθηκοφυλακείο δηλαδή, και ένα πλήρες τοπογραφικό με συντεταγμένες για να εξεταστεί η αντίρρηση.

«Είναι και δαπανηρή και χρονοβόρα η διαδικασία γιατί πρέπει να γίνουν σοβαρές εργασίες και σε πολλές περιπτώσεις προϋποθέτει και έκθεση φωτοερμηνείας από δασολόγο. Δυστυχώς σε αυτές τις δύσκολες εποχές ο πολίτης έρχεται αντιμέτωπος και με τέτοια προβλήματα.

Ο ιδιοκτήτης ακινήτου μπορεί να μπει στο site του Κτηματολογίου και να δει τους αναρτημένους δασικούς χάρτες αλλά για να αξιολογήσει και να εκτιμήσει την κατάσταση πρέπει να πάει σε ειδικό που είναι οι αγρονόμοι τοπογράφοι μηχανικοί και οι πολιτικοί μηχανικοί. Δυστυχώς η διαδικασία είναι συγκεκριμένη» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τι πρέπει να γίνει για να λυθεί το πρόβλημα δήλωσε: «Με παλαιότερες παρεμβάσεις που είχαμε σε συνεργασία το ΤΕΕ με την περιφέρεια είχαμε κάνει κάποιες ενστάσεις, δε λύθηκε το πρόβλημα ήταν ένα μεταβατικό στάδιο και λόγω εκλογών ήταν έτοιμο να λυθεί το θέμα με τα χορτολιβαδικά κάπου πήγε πίσω… Τώρα είμαστε εν αναμονή των εξελίξεων.
Για τα χορτολιβαδικά χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση, ειδικά στα υπόλοιπα νησιά που δεν υπάρχει Κτηματολόγιο, καθώς εκεί τρέχει ο ιδιώτης να αποδείξει ουσιαστικά την ιδιοκτησία του. Δηλαδή αν χαρακτηριστεί μία έκταση δασική, τότε χάνει το δικαίωμα της ιδιοκτησίας ο πολίτης.

Παράλληλα ανέδειξε και τη διάσταση του προβλήματος σε ό,τι αφορά τα δημόσια έργα καθώς όπως είπε υπάρχουν εκτάσεις με δημόσια έργα δρόμους αντλιοστάσια τεχνικά έργα που έχουν χαρακτηριστεί δασικές. Άρα εκ των πραγμάτων και οι δήμοι και η περιφέρεια με το τεχνικό τους προσωπικό που διαθέτουν θα πρέπει να ασκήσουν τις ενστάσεις που προβλέπονται. «Εμείς ως ΤΕΕ και ως σύλλογος Τοπογράφων προτιθέμεθα να τους ενημερώσουμε. Μπορεί να κινδυνεύσουν έργα που είναι σε εξέλιξη αν δεν έχουν ληφθεί σωστά οι μελέτες περιβαλλοντικών έργων ή είναι σε εκτάσεις που είναι χαρακτηρισμένες δασικές» κατέληξε ο κ. Τσιράκος.

Διαβάστε ακόμη

Ημερίδα για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Περιοδεία στο νησί μας πραγματοποίησε ο Γιώργος Αυτιάς

Το Φινλανδικό Σχολείο Ρόδου γιορτάζει 40 χρόνια λειτουργίας

Σημαντικός ο ρόλος των τοπικών μέσων ενημέρωσης στην ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος

Διευκόλυνση στη μεταφορά των ψαριών ζητούν οι ψαράδες

5,6 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στο νησί της Ρόδου

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς