Η νέα μεγάλη τουρκική άσκηση στο Αιγαίο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας

Η νέα μεγάλη τουρκική άσκηση στο Αιγαίο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας

Η νέα μεγάλη τουρκική άσκηση στο Αιγαίο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 325 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο
Κοσμάς Σφυρίου

Από τις 25 του Φλεβάρη, μέχρι την εθνική γιορτή της Δωδεκανήσου, στις 7 του Μάρτη, γίνεται στο Αιγαίο μεγάλη αεροναυτική άσκηση της Τουρκίας.

Σ’ αυτή την άσκηση η ηγεσία της γειτονικής χώρας έδωσε τον τίτλο «Γαλάζια πατρίδα». Δηλαδή, την ονομασία που έχει δώσει (αυθαίρετα και σωβινιστικά) η τουρκική ηγεσία στο μισό Αιγαίο - μέχρι τις δυτικές ακτές της Τουρκίας - διακηρύσσοντας ότι μέχρι εκεί φθάνουν τα κυριαρχικά δικαιώματά της.

Η Τουρκία έχει δικαιώματα στο ανατολικό Αιγαίο. Όμως, ποια;
Βέβαια, αυτά που καθορίζονται από τις ρητές διατάξεις της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας και όχι αυτά - στο μισό Αιγαίο - που μονομερώς δηλώνει ότι έχει η Τουρκία, χωρίς αυτά να εδράζονται σε καμιά νομική βάση.

Έτσι, ο χαρακτηρισμός «Γαλάζια πατρίδα» είναι μόνο ένας επεκτατικός στόχος, που επί πολλές δεκαετίας (το 1976, το 1987 και τώρα το 2021) προσπαθεί να επιβάλει η γειτονική μας χώρα, με τη «στρατηγική των κανονιοφόρων».
Σ’ αυτή τη στρατηγική είναι ενταγμένη και η νέα μεγάλη άσκηση των τουρκικών αεροναυτικών δυνάμεων στο Αιγαίο, με τη συμμετοχή:

Ογδόντα επτά (87) πλοίων πολεμικού ναυτικού και ακτοφυλακής, με ισχυρές αποβατικές δυνάμεις, 27 πολεμικών αεροσκαφών και 12 επιθετικών ελικοπτέρων.

Και πριν απ’ αυτά, η «έρευνα» του τουρκικού υδρογραφικού «Τσεσμέ» στο Αιγαίο, μεταξύ Λέσβου (ανατολικά), Λήμνου (βόρεια) και Σκύρου (δυτικά), για να καταγράφεται η δήθεν άσκηση, στην πράξη, κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Και όλ’ αυτά διαπράττονται, τις ημέρες που η Ελλάδα έχει προτείνει στην Τουρκία τη διεξαγωγή του 62ου γύρου διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών, στις 5 Μαρτίου, στην Αθήνα. Πρόταση, που ακόμη μένει αναπάντητη...

Έτσι η ηγεσία της γειτονικής χώρας στέλει - σε κάθε κατεύθυνση - ένα απόλυτα καθαρό μήνυμα: όταν θα συνομιλούμε - διερευνητικά - εμείς θα «πιέζουμε», με όλα τα μέσα και αν αντιδράσετε, θα σας κατηγορούμε, για ...προκλητικότητα (!).

Απέναντι σ’ αυτή την τουρκική τακτική, η χώρα μας πρέπει ν’ ακολουθεί τη στρατηγική: - «θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα», δηλαδή στην εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου, με όλες τις άλλες γειτονικές χώρες - και θα οικοδομούμε όλο και πιο ισχυρές δυνάμεις αποτροπής, στο διπλωματικό και στο στρατιωτικό πεδίο.

Αυτή η εθνική στρατηγική επιβάλλεται - τώρα περισσότερο από ποτέ - να «κτίζεται» με υπευθυνότητα απ’ όλα τα ελληνικά πολιτικά κόμματα, με ειλικρινή διάθεση εθνικής συνεννόησης, ώστε να δημιουργείται στην κοινωνία εθνική ομοψυχία και όχι «στείρα» ψηφοθυρική πόλωση και διχασμός.

Διαβάστε ακόμη

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες

Δημήτρης Κατσαούνης: Αυτές οι Eυρωεκλογές χτίζουν γέφυρα με τον Ελληνισμό της Διασποράς

Γιάννης Σαμαρτζής: Τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων και η δυνατότητα αποφυγής τους

Φίλιππος Ζάχαρης: Εσωτερικός κόσμος, εικόνες και ορισμός του χρόνου