Ανεξέλεγκτες καταστάσεις με τους δασικούς χάρτες σε Αστυπάλαια και Τήλο

Ανεξέλεγκτες καταστάσεις με τους δασικούς χάρτες σε Αστυπάλαια και Τήλο

Ανεξέλεγκτες καταστάσεις με τους δασικούς χάρτες σε Αστυπάλαια και Τήλο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 616 ΦΟΡΕΣ

Για ανεξέλεγκτες καταστάσεις στις οποίες θα οδηγήσουν οι έντονες αντιδράσεις που υπάρχουν στο νησί λόγω των δασικών χαρτών έκανε λόγο ο δήμαρχος Αστυπάλαιας Νίκος Κομηνέας, που τοποθετήθηκε για το θέμα στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου την Κυριακή.

Ειδικότερα αναφερόμενος στο μείζον θέμα που έχει προκύψει και στο νησί του το οποίο σε ποσοστό 90% δεσμεύεται αν εφαρμοστούν οι δασικοί χάρτες, τόνισε ότι πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά η κυβέρνηση και να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, αφού οι δασικοί χάρτες έχουν τερατώδη λάθη.

Μεταξύ άλλων ο κ. Κομηνέας ανέφερε τα εξής:
«Η Αστυπάλαια έχει το θλιβερό προνόμιο να αμφισβητείται το 90% του νησιού και να θεωρείται ότι είναι κρατική ιδιοκτησία.

Το 65% των εκτάσεων του νησιού ανήκουν είτε στο νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου ΕΦΤΑ (εκκλησιαστικό φιλανθρωπικό ταμείο) και αποτελεί περιουσία των κατοίκων του νησιού. Σε αυτό υπάρχουν οθωμανικά φιρμάνια και ενοικιάζει τους χώρους αυτούς στους τσοπάνηδες του νησιού, ενώ το υπόλοιπο 35% της έκτασης ανήκει σε ιδιώτες.

Εάν έχουν σκοπό την περιουσία της Αστυπάλαιας να την αναφέρουν ως περιουσία του Δημοσίου ενώ ανήκει στο λαό της Αστυπάλαιας αυτό είναι κάτι που η κοινωνία του νησιού δεν μπορεί να το δεχτεί. Είναι ανάστατοι γιατί είναι στα χέρια των κατοίκων του νησιού εκατονταετίες.

Το ΕΦΤΑ νοικιάζει τις εκτάσεις του εδώ και χρόνια και πληρώνει 66.000 ευρώ ΕΝΦΙΑ κάθε χρόνο, τα τελευταία χρόνια δηλαδή έχει δώσει μισό εκατομμύριο σε ΕΝΦΙΑ και φόρους ακίνητης περιουσίας και φόρους από τα ενοίκια που εισπράττει.

Το ίδιο κάνει και ο δήμος, πληρώνει δεκάδες χιλιάδες ευρώ. αυτοί οι άνθρωποι καλούνται να κάνουν αυτή την πληρωμή μέχρι να εξεταστεί μετά από πέντε ή δέκα χρόνια, κάτι που σημαίνει ότι όλοι θα συνεχίσουν να πληρώνουν χωρίς να μπορούν να αξιοποιήσουν ούτε σπιθαμή από αυτές τις εκτάσεις. Δηλαδή μιλάμε ουσιαστικά για δέσμευση αυτών των εκτάσεων.

Άρα πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό θέμα το οποίο απαγορεύει και την οποιαδήποτε εξέλιξη των νησιών μας. Οι δασικοι χάρτες έχουν τερατώδη λάθη. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν χαρακτηρισμοί που έγιναν πριν από δεκαετίες και να χαρακτηρίζονται ως αγροί και γειτονικές τους εκτάσεις που έχουν ακριβώς την ίδια φύση το ίδιο έδαφος και τις ίδιες κλίσεις με τους νέους δασικούς χάρτες να χαρακτηρίζονται ως ανέκαθεν χορτολιβαδικές. Κάτι δεν έχει πάει καλά εδώ…

O κόσμος στο νησί είναι ανάστατος. Οι αντιδράσεις που υπάρχουν στο νησί είναι τεράστιες και θα είναι ανεξέλεγκτες. Εγώ στην προσπάθειά μου ως δήμαρχος δεν μπορώ να πω στον κόσμο να κάνει ενστάσεις, δεν του το προτείνω λαμβάνω εγώ αυτό το ρίσκο.

Και αυτό γιατί αν υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που είναι σίγουρο ότι η κυβέρνηση θα κάνει δεν μπορώ να πω σε κανέναν να μπει σε αυτή τη διαδικασία της πληρωμής χρημάτων που θα είναι από μερικές χιλιάδες έως δεκάδες χιλιάδες ευρώ ανάλογα με τις εκτάσεις για να πάμε στο τέλος σε μία διαδικασία που θα αποδειχθεί ότι τα χρήματα αυτά πήγαν υπέρ πίστεως και πατρίδας και θα επιβαρυνθούν με χρήματα που δεν θα έπρεπε να επιβαρυνθούν για να πάμε σε ένα δια ταύτα που θα λέει ότι κακώς έχουν υποβληθεί σε αυτή τη διαδικασία.

Είναι υπερεπείγον το θέμα και α πρέπει να ασχοληθεί η κυβέρνηση πολύ σοβαρά. Πρέπει να βρεθεί λύση, δεν μπορούμε να καθυστερούμε. Πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση καθώς τα νησιά μας θα τιναχτούν στον αέρα...

Στην Τήλο
Και η δήμαρχος Τήλου Μαρία Καμμά αναφέρθηκε στο θέμα κατά την ίδια συνεδρίαση λέγοντας ότι και στο νησί της ιδιωτικές εκτάσεις έχουν πλέον χαρακτηριστεί ως κρατικές καθώς και εκτάσεις του δήμου στις οποίες έχει προγραμματιστεί να γίνουν έργα.

«Όλα αυτά ξαφνικά ενώ ο δήμος έχει περιουσιολόγιο και πληρώνουμε και εμείς ΕΝΦΙΑ όπως όλοι οι φορολογούμενοι πολίτες και νομικά πρόσωπα. Όλα αυτά χαρακτηρίζονται πλέον ως δάση. Εγώ όμως δεν μπορώ να πω στους συνδημότες μου που με καλούν ακόμα και από την Αμερική και την Αυστραλία από την άλλη άκρη του πλανήτη και με ρωτούν τι κάνουμε τώρα με τα ακίνητά μας να πάρω την ευθύνη και να τους πω: μην κάνετε τίποτα από αυτά που προβλέπει η νομοθεσία γιατί φοβάμαι.

Όταν το 2019 εξαπατήθηκαν όλοι από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ότι θα δοθεί ένα τέλος και δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα δεν μπορεί να φτάνουμε τώρα και να πάρουμε εμείς το ρίσκο για τις περιουσίες των ανθρώπων» δήλωσε μεταξύ άλλων.

Διαβάστε ακόμη

Εντοπισμός 30 αλλοδαπών στην Τήλο

Συγχαρητήρια επιστολή της εταιρείας «Ανακύκλωση Συσκευών ΑΕ» στον δήμο Τήλου

Ο ΦοΔΣΑ θα αναλάβει τη μηδενική ταφή απορριμμάτων στην Τήλο

Βραδιά αστρονομίας στο νησί της Τήλου

Όλγ. Κεφαλογιάννη: Στην Τήλο είχαμε μία μοναδική εμπειρία μέσα από τις ιδιαίτερες αντιθέσεις του νησιού

Κυριάκος Μητσοτάκης για Τήλο: «Η ανακύκλωση στο 100% είναι ένας στόχος ο οποίος είναι απολύτως εφικτός»

Τήλος: Το πρώτο νησί με μηδενικά απόβλητα παγκοσμίως

Βράβευση του δήμου Τήλου για τη διαχείριση των αποβλήτων