1.500 άτομα στη λίστα για το δίπλωμα οδήγησης

1.500 άτομα στη λίστα  για το δίπλωμα οδήγησης

1.500 άτομα στη λίστα για το δίπλωμα οδήγησης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2722 ΦΟΡΕΣ

Στ. Πορτσέλλη: Η πολιτεία πρέπει να βοηθήσει τον κλάδο των εκπαιδευτών οδήγησης

Ο κλάδος των εκπαιδευτών οδήγησης κυκλοφοριακής αγωγής είναι και αυτός ανάμεσα σε εκείνους που έχουν πληγεί αρκετά από τις επιπτώσεις της πανδημίας στην περιοχή μας αφού παραμένει ουσιαστικά κλειστός ενώ, λόγω προβλημάτων που αντιμετώπιζε τα προηγούμενα χρόνια το 95% τοπικά δεν έχει πάρει την επιστρεπτέα προκαταβολή και την ίδια στιγμή στα χίλια με χίλια πεντακόσια ανέρχονται τα άτομα που βρίσκονται σε λίστα αναμονής για να δώσουν εξετάσεις για δίπλωμα οδήγησης!

Για την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο, μίλησε χθες ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Στέφανος Πορτσέλλη, ο οποίος είπε καταρχάς:

«Από τις 7 του Νοέμβρη ο κλάδος των εκπαιδευτών οδήγησης κυκλοφοριακής αγωγής βρίσκεται σε αναστολή. Είμαστε, δηλαδή, στα κλειστά επαγγέλματα και όχι στα πληττόμενα, με εξαίρεση μόνο μία δραστηριότητα που αυτή έχει σχέση με τις επαγγελματικές κατηγορίες, δηλαδή όσοι πολίτες επιθυμούν να δώσουν εξετάσεις και να αποκτήσουν άδεια οδήγησης για την κατηγορία φορτηγό, λεωφορείο και για την νταλίκα».

Περιγράφοντας την κατάσταση που βιώνουν οι συνάδελφοί, ο κ. Πορτσέλλη είπε ότι ο κλάδος τους περνάει πολύ δύσκολα όλο αυτό τον καιρό της πανδημίας και οι συνάδελφοί του έχουν βρεθεί σε οικονομικό αδιέξοδο, παρά τα μέτρα που έχει λάβει η πολιτεία με τις επιστρεπτέες προκαταβολές και με κάποιες ελαφρύνσεις σε άλλα οικονομικά θέματα, αφου βρίσκονται σε οικονομική απόγνωση αυτή τη στιγμή. «Ελπίζουμε, να περάσει αυτός ο μήνας και να ξεκινήσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Η άλλη διάσταση, όμως, έχει να κάνει με τους συμπολίτες μας που επιθυμούν να βγάλουν δίπλωμα οδήγησης και δεν μπορούν όλους αυτούς τους μήνες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε ο Πρόεδρος των εκπαιδευτών οδήγησης, στη Δωδεκάνησο αυτοί οι συμπολίτες μας είναι γύρω στα 1.000 με 1.500 άτομα αυτή τη στιγμή, οι οποίοι περιμένουν να δώσουν εξετάσεις για διάφορα διπλώματα. Άλλοι από αυτούς βρίσκονται στη διαδικασία απλά και μόνο της έγγραφης ενώ άλλοι έχουν αφήσει την εκπαίδευσή τους μισή, δηλαδή έχουν δώσει τα γραπτά τους και περιμένουν να δώσουν πρακτικά.

Όπως είπε ο κ. Ποορτσέλλη, αυτό που θα μπορούσε η πολιτεία να κάνει για να βοηθήσει τον κλάδο αλλά συνάμα και τους πολίτες, είναι με την πρώτη ευκαιρία, μόλις δούμε ότι η κατάσταση λίγο ηρεμεί, τουλάχιστον να ξεκινήσει η διαδικασία εξετάσεων των δικύκλων σε πρώτη φάση ή στους υποψήφιους που έχουν περάσει τις γραπτές εξετάσεις μέχρι τις 7 Νοεμβρίου, αυτοί να μπορούν να ξεκινήσουν με την πρώτη ευκαιρία, δηλαδή την επόμενη εβδομάδα ή μετά τις 15 Μαρτίου, αν όλα πάνε καλά με το θέμα της πανδημίας.

Όπως εξηγεί, ουσιαστικά έχουν να δουλέψουν από τις 7 του Νοέμβρη ενώ σχετικά με τις κατηγορίες των βαρέων οχημάτων αντιλαμβάνεται κανείς ότι στην περιοχή μας δεν είναι πολλά τα άτομα, δηλαδή έχουν ένα-δύο άτομα ο καθένας τους.
Η στήριξη που έχουν πάρει από την κυβέρνηση είναι αυτή που παίρνουν όλοι ως ελεύθεροι επαγγελματίες, δηλαδή η επιστρεπτέα προκαταβολή και διάφορες άλλες ελαφρύνσεις όπως είναι τα μειωμένα ενοίκια. Πάντως, το 90% των εκπαιδευτών σε πανελλήνιο επίπεδο δεν έχουν πάρει την επιστρεπτέα προκαταβολή ούτε την 4 ούτε την 5 ούτε την 6 ενώ σ’ αυτό στη Δωδεκάνησο βρίοσκονται στο…95% και βάλε αυτοί που δεν την έχουν πάρει.

Όπως εξήγησε, αυτό έχει συμβεί διότι το μέτρο σύγκρισης που παίρνει η πολιτεία, δηλαδή το 2019 για τους εκπαιδευτές στην περιοχή μας ήταν ένα έτος που είχαν τρεις μήνες την αποχή των εξεταστών, δηλαδή δεν δούλευαν, και είχαν άλλους τρεις μήνες την αποχή τη δική τους σε διαμαρτυρία για τον ανεφάρμοστο νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης που θα άλλαζε τις εξετάσεις. Οπότε, παίρνοντας αυτό το μέτρο σύγκρισης το 2019, το 2020 ήταν λίγο ανεβασμένοι και έτσι δεν δικαιούνται να πάρουν καμία επιστρεπτέα προκαταβολή και περνούν πάρα πολύ δύσκολα.

Σημειώνεται, τέλος, ότι στη Ρόδο οι εκπαιδευτές είναι 32 ενώ στη Δωδεκάνησο 45 και εξεταστικά κέντρα υπάρχουν στην Κω, την Κάλυμνο, τη Λέρο, την Πάτμο και την Κάρπαθο που κάνει συνήθως εξετάσεις δύο φορές τον χρόνο.

Διαβάστε ακόμη

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών