Προχωράει η διάβρωση των ακτών στη δυτική πλευρά του νησιού

Προχωράει η διάβρωση των ακτών στη δυτική πλευρά του νησιού

Προχωράει η διάβρωση των ακτών στη δυτική πλευρά του νησιού

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2497 ΦΟΡΕΣ

Νέο χτύπημα υπέστησαν και αυτό τον χειμώνα οι ακτές της δυτικής πλευράς του νησιού μας από τη διάβρωση, ένα χρόνιο πρόβλημα που επιδεινώθηκε για μία ακόμα χρονιά λόγω των θυελλωδών ανέμων.

Ειδικά στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού, η διάβρωση «απειλεί» το 85% των ακτών που υπάρχουν θέτοντας σε κίνδυνο παράκτιες κατοικίες, αγροτεμάχια και δημόσιες υποδομές.

Μάλιστα σύμφωνα με την Τεχνική Έκθεση που συνέταξε το 2014 το ΕΛΚΕΘΕ στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «ΑΚΤΗ: Διαμόρφωση και Πιλοτική Εφαρμογή Σχεδίων Ολοκληρωμένης Διαχείρισης της Παράκτιας Ζώνης (ΣΟΔΠΖ) στη Ρόδο και στην Κύπρο» στο μήκος των περίπου 40 χλμ. ακτογραμμής από την Κάμειρο Σκάλα έως τον Όρμο των Τριαντών, οι προσχωσιγενείς υπό διάβρωση ακτές συνιστούν περίπου τα 34 χλμ.

Η μορφοδυναμική συμπεριφορά της ακτής σε αυτό το τμήμα του νησιού δεν είναι η ίδια σε όλο το μήκος της αφού υπάρχουν ορισμένες θέσεις, στις οποίες η υποχώρηση της ακτογραμμής έχει ξεπεράσει 30-40 μέτρα από τα μέσα της δεκαετίας του 1950 μέχρι σήμερα, όπως προκύπτει από τη σύγκριση ιστορικών αεροφωτογραφιών αλλά και από πληροφορίες κατοίκων της περιοχής.

Οι ιδιωτικές κατασκευές κάθετων προς την ακτογραμμή προβόλων που έγιναν κατά το παρελθόν με σκοπό να εξαλείψουν τις επιπτώσεις της διάβρωσης ήταν αναποτελεσματικές διότι δεν σχεδιάστηκαν με βάση ένα στρατηγικό σχέδιο αλλά για την αντιμετώπιση τοπικών αναγκών.

Αυτές οι αυθαίρετες παρεμβάσεις, που το συνολικό μήκος τους (σύμφωνα με την ίδια Τεχνική Έκθεση) υπερβαίνει τα 2,7 χλμ., προκαλούν διατάραξη του ιζηματικού ισοζυγίου ανακόπτοντας τη φυσική μετακίνηση των παράκτιων φερτών υλικών κατά μήκος της ακτογραμμής και προς βόρεια· έτσι προκαλούν μεν προσάμμωση στην ανάντη (νοτιοδυτική) πλευρά τους «προστατεύοντας» την παραλία ή το αγροτεμάχιο, αλλά επιτείνουν τη διάβρωση στην κατάντη (βορειοανατολική) πλευρά τους μεταφέροντας το πρόβλημα στο αμέσως γειτονικό τμήμα της παραλίας. Η πρακτική αυτή όχι μόνο δεν ανέκοψε τη διάβρωση αλλά επιπλέον δημιούργησε διενέξεις και αντιπαραθέσεις μεταξύ των ιδιοκτητών των παράκτιων οικοπέδων.

Το πρόβλημα των ακτών στη Ρόδο πρόκειται, σύμφωνα με τους επιστήμονες, να επιδεινωθεί τα επόμενα χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι θα χαθεί σημαντικό μέρος των παραλιών. Η θαλάσσια στάθμη θα ανέβει κατακλύζοντας το σημερινό παραλιακό μέτωπο και αφαιρώντας πολύτιμη έκταση από τις παραλίες του νησιού.

Η θαλασσοταραχή των προηγούμενων ημερών προκάλεσε για μία ακόμα φορά έντονο πρόβλημα σε μεγάλο μέρος του παραλιακού μετώπου της Σορωνής. Ο παραλιακός χωμάτινος δρόμος κινδυνεύει να εξαφανιστεί ενώ τα περισσότερα δέντρα που υπήρχαν στην περιοχή ξεριζώθηκαν από τη θάλασσα και χάθηκαν.

Μάλιστα λίγα μέτρα πιο πέρα πάνω από τον δρόμο που έχει διαβρωθεί βρίσκονται σπίτια και αγροτεμάχια που καλλιεργούνται τα οποία κινδυνεύουν αν το φαινόμενο επεκταθεί.

Προ ημερών επισκέφθηκε το χωριό ο χωρικός αντιδήμαρχος Καμείρου – Αταβύρου Νεκτάριος Φλοσκάκης και είχε συνεργασία για το θέμα με τον πρόεδρο της κοινότητας Μανώλη Μπονιάτη, προκειμένου να βρεθούν τρόποι αποκατάστασης του προβλήματος.

Όπως δήλωσε στη «Ροδιακή» ο αντιδήμαρχος, η διάβρωση των παραλιών είναι ένα μεγάλο θέμα, ένα τεράστιο πρόβλημα που ξεκινά από την περιοχή του Μανδρικού και φτάνει μέχρι την Κρεμαστή.

Σύμφωνα με τον κ. Φλοσκάκη στη Σορωνή έγιναν και πέρυσι παρεμβάσεις σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα καθώς και πέρυσι σημειώθηκαν ζημιές στην περιοχή και κόπηκαν κάποιοι παραλιακοί δρόμοι. Το ίδιο θα γίνει και φέτος.

«Το πρόβλημα το έχουμε μεταφέρει σε όλους τους αρμόδιους, το γνωρίζουν. Τώρα έχουν αναλάβει το θέμα οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου, όπου έχουν διαβιβαστεί και όλα τα έγγραφα σχετικά με τη διάβρωση. Μας έχουν πει ότι κάτι θα γίνει, μία ολοκληρωμένη μελέτη» δήλωσε ο κ. Φλοσκάκης και πρόσθεσε: «Με τον πρόεδρο της Σορωνής είμαστε συνεχώς σε επαφή για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Πέρυσι μας είχε δώσει η ΔΕΗ μεγάλη πέτρα και ρίξαμε τώρα περιμένουμε να βγει και η δική μας προμήθεια για αδρανή υλικά για να ρίξουμε και πάλι ώστε να καλύψουμε κάποια σημεία που έχουν πρόβλημα σοβαρό. Θα τα κάνουμε μόνοι μας με δικό μας προσωπικό και δικά μας μέσα του δήμου».

Μάλιστα όπως είπε, το ίδιο θα γίνει και σε κάποια σημεία στο Μανδρικό όπου και εκεί υπάρχει πρόβλημα και συγκεκριμένα σε δρόμους που περνούν δίπλα από τη θάλασσα.

«Εγώ στις δικές μου ενότητες έχω δώσει εντολή στους υπηρεσιακούς να ετοιμάσουν τα σχετικά για την προμήθεια για τα αδρανή υλικά. Αυτό θα γίνει μέχρι την άνοιξη. Όπως και πέρσι που κάναμε παρέμβαση και πήγε καλά μέχρι σήμερα το ίδιο θα κάνουμε και σε κάποια άλλα σημεία που παρουσιάζουν πρόβλημα.

Φέτος θα επέμβουμε και σε αυτά για να λύσουμε το πρόβλημα και εκεί» τόνισε ο αντιδήμαρχος Καμείρου-Αταβύρου, ο οποίος υπογράμμισε παράλληλα ότι μεμονωμένες παρεμβάσεις στην παραλία δεν μπορούν να γίνουν γιατί μπορεί να δημιουργήσουν μεγαλύτερο πρόβλημα σε γειτονικές περιοχές.

Όπως είπε, είμαστε ένας δήμος και πρέπει να γίνει ολοκληρωμένη παρέμβαση και σωστή δουλειά για να λυθεί οριστικά το πρόβλημα, φέροντας ως παράδειγμα την περιοχή μετά την αρχαία Κάμειρο προς το Μανδρικό όπου η παραλία έχει διαβρωθεί σε μεγάλο βαθμό και ο δρόμος κόπηκε με αποτέλεσμα να έχει παρέμβει η περιφέρεια αρκετές φορές ώστε να μην διαλυθεί ο δρόμος.

Ο κ. Φλοσκάκης διαβεβαίωσε ότι ο δήμος θα κάνει ότι μπορεί με τις παρεμβάσεις του για να κρατήσει ανοιχτούς τους δρόμους περιμένοντας την οριστική λύση του προβλήματος.

Διαβάστε ακόμη

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών