Η Δωδεκάνησος εορτάζει σήμερα την 73η επέτειο της Ενσωμάτωσης

Η Δωδεκάνησος εορτάζει σήμερα την 73η επέτειο της Ενσωμάτωσης

Η Δωδεκάνησος εορτάζει σήμερα την 73η επέτειο της Ενσωμάτωσης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 994 ΦΟΡΕΣ

Χωρίς παρελάσεις και άλλες εορταστικές εκδηλώσεις, λόγω των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν, πραγματοποιείται σήμερα σε όλα τα νησιά ο εορτασμός της 73ης επετείου της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου.

Τόσο στη Ρόδο, όσο και στα άλλα νησιά της Δωδεκανήσου, θα κατατεθούν στεφάνια στα μνημεία των Ηρώων, για να τιμηθεί η μνήμη των προγόνων μας, που αγωνίστηκαν για την ελευθερία του τόπου και την ενσωμάτωση με τη Μητέρα Ελλάδα.
Για τον εορτασμό στη Ρόδο, έφθασε χθες στο νησί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Την Πρόεδρο, υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γ.ιώργος Χατζημάρκος, ενώ το απόγευμα η κ. Σακελλαροπούλου, επισκέφθηκε τον μητροπολίτη Ρόδου κ. Κύριλλο.
Σήμερα το πρωί, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καταθέσει στεφάνι στον Βωμό της Πατρίδας, ενώ στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου και τον δήμαρχο Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ Ο Β. ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ
Ο Κοσμήτορας της Βουλής και Βουλευτής Δωδεκανήσου Βασίλειος Νικόλαος Α. Υψηλάντης θα εκπροσωπήσει τη Βουλή των Ελλήνων στην κατάθεση στεφάνου που θα γίνει στη Ρόδο από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου με την ευκαιρία της 73ης Επετείου της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου στον Εθνικό κορμό.
Ο κ. Υψηλάντης για την Επέτειο απηύθυνε μήνυμα στους απανταχού Δωδεκανησίους τονίζοντας το ιστορικό καθήκον τιμής στους προγόνους μας για τους αγώνες τους για να μπορέσουν τα Δωδεκάνησα να διατηρήσουν την ελληνικότητά τους και να ενταχθούν στον Εθνικό κορμό αλλά και την υποχρέωσή μας να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την περαιτέρω ανάπτυξη και προκοπή τους.

Το μήνυμα που απεστάλη στη Δωδεκανησιακή Ομοσπονδία Αμερικής είναι το ακόλουθο:
«Αγαπητές και Αγαπητοί Συμπατριώτες,
Γιορτάζουμε φέτος την 73η Επέτειο της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου στον Εθνικό Κορμό, ενώ βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή του τέλους μιας τρομακτικής πανδημίας που συγκλονίζει την ανθρωπότητα.
Τα νησιά μας, χάρη στους αγώνες και τις θυσίες των προγόνων μας, μετά από 500 χρόνια σκλαβιάς απέκτησαν την ελευθερία τους.

Μια ιστορική διαδρομή αιώνων κατά την οποία δεν χάσαμε τη γλώσσα, τη θρησκεία, την ελληνικότητά μας. Και έναν σχεδόν αιώνα μετά τη σύσταση του Ελληνικού Κράτους, με την επίσημη τελετή της Ενσωμάτωσης στις 7.3.1948, ουσιαστικά συντελείται και η τελευταία επέκταση του Ελληνικού Κράτους.
Από τότε μέχρι σήμερα, όλοι οι Δωδεκανήσιοι, με πρωτεργάτες τους συμπατριώτες μας της Διασποράς δίνουν τον αγώνα της ανάπτυξης και της προκοπής των νησιών μας.

Σήμερα τιμάμε τους προγόνους μας και τους αγώνες τους για την ελευθερία μας! Και δίνουμε υπόσχεση να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την ευημερία και το καλό των νησιών μας και της πατρίδας μας που φέτος γιορτάζει και τα 200 χρόνια της εθνικής παλιγγενεσίας.
Εύχομαι από καρδιάς, σύντομα να ξεπεράσουμε τη δυσκολία της πανδημίας και να ανταμώσουμε και πάλι στα όμορφα Δωδεκάνησα! Χρόνια Πολλά!».

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΜΙΚΑΣ ΙΑΤΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 7η ΜΑΡΤΙΟΥ
«Η επέτειος της ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου με τη μητέρα Ελλάδα είναι μια μέρα με ιδιαίτερο συμβολισμό για όλους μας.
Η 7η Μαρτίου 1948 είναι η ημέρα που συνδέθηκε η μνήμη μας και η ελπίδα μας, με τον ομφάλιο λώρο της συνείδησης και της ρίζας μας.
Ώριμοι συνοδοιπόροι πια, συνεχίζουμε να δίνουμε τη μεγάλη μάχη της νησιωτικότητας και της συνοχής. Φυλάττουμε τις Θερμοπύλες της πατρίδας μας της Ελλάδας και της μεγάλης Οικογένειάς μας, της Ευρώπης.
Πιστοί θεματοφύλακες των αξιών του Διαγόρα, των διδαχών του Κλεόβουλου του Λίνδιου, της τόλμης της Καλλιπάτειρας και της κληρονομιάς του Ιπποκράτη.
Μιας ιστορίας που χάνεται στο πέρασμα των αιώνων και αφήνει ξεχωριστό αποτύπωμα στην πορεία του ελληνισμού.
Όλη μας η ύπαρξη είναι συνδεδεμένη με τη θάλασσα, με το Αρχιπέλαγος της ζωής και της ελευθερίας, το υδάτινο σύνορο πολιτισμών και θρησκειών, το αναπόσπαστο συστατικό της εθνικής μας υπόστασης, το Αιγαίο.

Εμείς οι Δωδεκανήσιοι είμαστε περήφανος λαός. Δώσαμε μάχες και αγώνες τιμής, διασώσαμε την κληρονομιά μας και στεκόμαστε απέναντι στην Ιστορία νικητές.
Και είμαστε εδώ, και σήμερα, ως άγρυπνοι φρουροί του Αιγαίου να αναμετρηθούμε με το εθνικό μας καθήκον, όπως οι πρόγονοί μας, οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας, με βαθιά πίστη και σεβασμό στα ιδανικά της ελευθερίας.
Χρόνια πολλά!»

Ιωάννης Παππάς: 7η ΜαρτIου Ενωμένη Δωδεκάνησος
«Επί τη ευκαιρία του εορτασμού της επετείου της 7ης Μαρτίου, θα ήθελα να ευχηθώ σε όλες τις Δωδεκανήσιες και σε όλους τους Δωδεκανήσιους Χρόνια Πολλά!

Η 7η Μαρτίου αποτελεί ημέρα-σταθμό της ελληνικής ιστορίας αλλά και της ιστορίας της Δωδεκανήσου, αφού γιορτάζουμε την πολυπόθητη ενσωμάτωση των νησιών μας στο Ελληνικό Κράτος. Φέτος, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που έχουν προκύψει με την πανδημία, δε θα μπορέσουμε να υψώσουμε τις σημαίες μας, να καμαρώσουμε τις νέες, τους νέους και τον στρατό μας στην καθιερωμένη παρέλαση, δε θα μπορέσουμε να γιορτάσουμε όπως θα θέλαμε και όπως αξίζει σε αυτή τη σπουδαία για τον τόπο μας ημέρα.

Φέτος, είναι η ευκαιρία να αναλογιστούμε ακόμα καλύτερα τις θυσίες που έκαναν οι πρόγονοί μας για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι και ενσωματωμένοι στη μητέρα Ελλάδα, γεγονός το οποίο πριν από 7 δεκαετίες δεν ήταν αυτονόητο.
Είναι η ευκαιρία να αναλογιστούμε τις σκληρές μάχες των προγόνων μας, με αποτέλεσμα σήμερα να κάνουμε λόγο για Ελληνική Δωδεκάνησο.

Ας είναι ο σημερινός «πρωτόγνωρος» εορτασμός της 7ης Μαρτίου, η ευκαιρία να βάλουμε ακόμα πιο βαθειά στην καρδιά μας την Πατρίδα και τα Δωδεκάνησα και το έναυσμα να είμαστε ενωμένοι πάντα, για να κρατήσουμε ζωντανά την ιστορία, τα ήθη και τον πολιτισμό του τόπου μας.
Ζήτω η Ελληνική Δωδεκάνησος!
Ζήτω το Έθνος!»

Ν. Σαντορινιός: για τη φετινήH επέτειο Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου
«Η 7η Μαρτίου, κάθε χρόνο, μας θυμίζει τη μακρά Ιστορία του τόπου μας και τους αγώνες του λαού μας, να ζήσουν σε μια ελληνική και ελεύθερη γη.
Τα Δωδεκάνησα για πολλούς αιώνες, λόγω της πολύτιμης γεωστρατηγικής τους θέσης και του φυσικού τους πλούτου, αποτελούσαν το τρόπαιο κάθε κατακτητή της Μεσογείου.
Από το Καστελλόριζο ως το Αγαθονήσι, ο πόθος για τη λευτεριά και την ένωση με τη Μητέρα πατρίδα κρατιόταν ζωντανός και ενέπνεε ποιητές, αγωνιστές και όλους τους Δωδεκανησίους:
«Απόψε κρυφομίλησε η λευτεριά με μένα, πάψετε δώδεκα νησιά να ‘στε συλλογισμένα»

Η σημερινή επέτειος της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου βρίσκει την πατρίδα μας και τα νησιά μας να ταλανίζονται από το βάρος της πανδημίας και της απώλειας δικών μας ανθρώπων.
Η νησιωτική κοινωνική και οικονομική ζωή έχει διαταραχθεί βίαια εδώ και ένα χρόνο, όταν για πρώτη φορά χρειάστηκε να πάρουμε αποστάσεις από τις οικογένειές μας και κληθήκαμε να διαχειριστούμε την έλευση μιας άγνωστης και απρόβλεπτης κρίσης, που άφησε βαθιά τα σημάδια της, ειδικά στα νησιά μας.

Οι φετινές εκδηλώσεις ας αποτελέσουν για όλους και όλες μας ένα φάρο πίστης και ελπίδας.
Ας μας θυμίσουν ότι οι καθημερινοί άνθρωποι της Δωδεκανήσου έχουν γράψει ηρωικές σελίδες μέσα στην Ιστορία, έχουν αποδείξει πώς είναι να ζεις σε έναν μικρό τόπο και να δημιουργείς με αγάπη και περηφάνια, έχουν διδάξει σε όλο τον κόσμο τις αρχές της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς και έχουν εμπνεύσει με το ήθος και τους αγώνες τους.
Σύντομα θα βγούμε από τη σημερινή ζοφερή συγκυρία και τα Δωδεκάνησα πρέπει πάλι να σταθούν όρθια, με τους νησιώτες μας ενωμένους και δυνατούς.

Τα νησιά μας σήμερα φοράνε τα γιορτινά τους, θυμούνται τις ηρωικές στιγμές τους και κοιτούν το μέλλον κατάματα.
Χρόνια Πολλά στις γυναίκες και στους άντρες της Δωδεκανήσου, στους ανθρώπους της θάλασσας και της ενδοχώρας των νησιών, στους διαρκείς αγωνιστές της Νησιωτικότητας, στους περήφανους κατοίκους των συνόρων της Ευρώπης και της Ελλάδας.
Σε αυτούς που δεν ξεχνούν, που διεκδικούν και μάχονται, που δεν χαμηλώνουν το βλέμμα».

Διαβάστε ακόμη

Ακόμα ένα βραβείο γαστρονομίας στο Νότιο Αιγαίο

Η Έλενα Κουντουρά ομιλήτρια στη Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων FEVR στη Ρόδο

Διακοπή υδροδότησης αύριο στην οδό Ελ. Βενιζέλου στην Ιαλυσό λόγω βλάβης

Νέο Δ.Σ. στο τμήμα Δωδεκανήσου του Πανελληνίου Συλλόγου Μηχανολόγων – Ηλεκτρολόγων (ΠΣΔΜ-Η)

Κάλεσμα του νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου σε απεργία και μαζική συγκέντρωση για την Πρωτομαγιά

Διακανονισμός οφειλών στη ΔΕΥΑΡ και ηλεκτρονικά

Στα χέρια της ασφάλειας Ρόδου σπείρα διαρρηκτών ρομά που ήρθαν στη Ρόδο και ρήμαξαν δεκάδες σπίτια

Στις Πηγές Καλλιθέας έγινε η φωτογράφηση για τη νέα συλλογή ρούχων “Momen”