Tρόφιμα: πόση ώρα μπορούν να μείνουν εκτός ψυγείου;
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 309 ΦΟΡΕΣ
Γράφει η Μαρία Τσομπανοπούλου
Γεωπόνος Επιστημών Τροφίμων MSc
Τα τρόφιμα κατά τη διάρκεια του χειμώνα αν παραμείνουν εκτός ψυγείου αρκετή ώρα, δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα διότι, οι χαμηλές θερμοκρασίες συμβάλλουν αποτελεσματικά στην συντήρηση των τροφίμων.
Αντίθετα, οι υψηλές θερμοκρασίες είναι άκρως επικίνδυνες διότι ευνοούν την ανάπτυξη των μικροβίων.
Πλέον, ακατάλληλος χώρος για προϊόντα όπως το κρέας, τα ψάρια, το κοτόπουλο ή τα γαλακτοκομικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι, το πορτμπαγκάζ διότι η θερμοκρασία μπορεί να ανέβει ακόμη και στους 20οC. Όταν, ανοίξετε τα παράθυρα ή το air-condition, τότε η θερμοκρασία θα πέσει, όμως το εσωτερικό του αυτοκινήτου θα συνεχίσει να είναι αρκετά ζεστό, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο αλλοίωσης των τροφίμων.
Τι θα πρέπει να προσέξετε;
• Ο χρόνος μεταφοράς: Είναι, πολύ σημαντικό να οργανώσετε τον χρόνο και τις υπόλοιπες δουλειές σας όταν πηγαίνετε στο σούπερ- μάρκετ. Η θερμότητα έχει ως αποτέλεσμα να ευνοεί την ανάπτυξη των βακτηριδίων, γι’αυτό καλό είναι να ελαχιστοποιείτε τον χρόνο ανάμεσα στα ψώνια και τη μεταφορά στο σπίτι.
• Προσεκτική συσκευασία: Όταν ψωνίζετε στο σούπερ-μάρκετ ιδανικό είναι να ξεκινήσετε από τα τυποποιημένα προϊόντα (απορρυπαντικά, κονσερβοποιημένα προϊόντα κ.λπ.) και αφήστε τα προϊόντα ψυγείου τελευταία. Ιδιαίτερη προσοχή τα προϊόντα θα πρέπει να είναι καλά συσκευασμένα.
• Τοποθέτηση προϊόντων: Στο αυτοκίνητο, να τοποθετείτε τα προϊόντα σας στο πίσω κάθισμα γιατί είναι το πιο δροσερό σημείο.
Τέλος, μόλις φθάσετε στο σπίτι τοποθετήστε πρώτα τα προϊόντα που χρειάζονται ψυγείο.