Καταγγελία κατοίκων της Ιξιάς για επικίνδυνο-ετοιμόρροπο κτίσμα

Καταγγελία κατοίκων της Ιξιάς για επικίνδυνο-ετοιμόρροπο κτίσμα

Καταγγελία κατοίκων της Ιξιάς για επικίνδυνο-ετοιμόρροπο κτίσμα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 772 ΦΟΡΕΣ

Ζητούν την άμεση παρέμβαση των αρχών πριν να είναι αργά

Καταγγελία – αναφορά στο αρμόδιο τμήμα του Δήμου Ρόδου αλλά και τη δημοτική αρχή, κοινοποίησαν χθες 30 κάτοικοι της περιοχής της Ιξιάς, ζητώντας να παρθούν άμεσα μέτρα για ένα ετοιμόρροπο εγκαταλελειμμένο κτίσμα που υπάρχει επί της οδού, τμήμα του οποίου μάλιστα, είναι όμορο με κοινόχρηστη είσοδο πολυκατοικίας στην περιοχή.

Στην αναφορά αναφέρεται συγκεκριμένα:
«Επί της οδού Σωτήρος της Ιαλυσού Ρόδου (περιοχή Ιξιά) υπάρχει ετοιμόρροπο εγκαταλελειμμένο κτίσμα που εφάπτεται τόσο στον δημόσιο δρόμο όσο και στον ακάλυπτο χώρο της πολυκατοικίας. Το συγκεκριμένο ακίνητο λόγω πολλών χρόνων εγκατάλειψης έχει μετατραπεί σε εστία μόλυνσης καθώς αποτελεί καταφύγιο τρωκτικών με άμεσο κίνδυνο για την ασφάλεια και την υγεία των περιοίκων καθώς και των παιδιών που παίζουν στην περιοχή.

Το ετοιμόρροπο κτίσμα επί της οδού Σωτήρος 61 και η είσοδος της πολυκατοικίας αριστερά
Το ετοιμόρροπο κτίσμα επί της οδού Σωτήρος 61 και η είσοδος της πολυκατοικίας αριστερά

Το συγκεκριμένο κτίσμα επίσης αποτελεί δημόσιο κίνδυνο τόσο για την ασφάλεια της περιουσίας όσο και της ζωής των περιοίκων καθώς υπάρχει έντονη φθορά στη δομή του λόγω εγκατάλειψης, έλλειψης συντήρησης με αποτέλεσμα να κινδυνεύει άμεσα με κατάρρευση. Καθώς το κτίσμα εφάπτεται με δημόσιο δρόμο και συγκεκριμένα την Οδό Σωτήρος και σε συνδυασμό με τη μη ύπαρξη πεζοδρομίου αποτελεί καθημερινή θέση στάθμευσης αυτοκινήτων των περιοίκων.

Αποτελεί λοιπόν άμεσο κίνδυνο για την ασφάλεια της περιουσίας αλλά και της σωματικής ακεραιότητάς τους καθώς δεν πληροί τους όρους ασφαλείας των διερχομένων, κατά παράβαση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου και των κανόνων ασφαλούς διέλευσης των πεζών.

Το συγκεκριμένο ακίνητο επίσης εφάπτεται με τον προαύλιο κοινόχρηστο χώρο της πολυκατοικίας με τον αριθμό 61Β που αποτελεί χώρο στάθμευσης των αυτοκινήτων των κατοίκων, διάδρομο διέλευσης επισκεπτών και περιοίκων όπως και χώρο που παίζουν παιδιά της γειτονιάς. Συνεπώς σε περίπτωση κατάρρευσης αποτελεί άμεσο και θανάσιμο κίνδυνο για τη σωματική ακεραιότητα αλλά και τη ζωή των διερχομένων.

Επίσης αποτελεί και άμεσο κίνδυνο φθοράς ή καταστροφής των αυτοκινήτων που σταθμεύουν ενώ ενδεχόμενη κατάρρευση θα αποκλείσει την έξοδο των οχημάτων και πεζών από τον κοινόχρηστο προαύλιο χώρο με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την ασφάλεια και την ακεραιότητά τους.

Το ετοιμόρροπο κτίσμα επί της οδού Σωτήρος 61
Το ετοιμόρροπο κτίσμα επί της οδού Σωτήρος 61

Μέρος του συγκεκριμένου κτίσματος το οποίο επεκτείνονταν εφαπτόμενο του προαυλίου κοινόχρηστου χώρου της συγκεκριμένης πολυκατοικίας είχε καταρρεύσει προ εξαετίας λόγω των έντονων βροχοπτώσεων προκαλώντας ευτυχώς μόνο υλικές ζημιές σε ένα από τα σταθμευμένα αυτοκίνητα των κατοίκων της πολυκατοικίας. Στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή εμφανίστηκε κάποιος από τους ιδιοκτήτες για να καθαιρέσει τμήμα του κτίσματος, ενώ σε παραίνεσή μας για την ολική καθαίρεσή του απάντησε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για το υπολειπόμενο τμήμα.

Στη συνέχεια με έγγραφη καταγγελία ζητήθηκε η παρέμβαση της Δημοτικής αρχής και η συμμόρφωση των ιδιοκτητών όσο και του Δήμου, σύμφωνα με όσα προβλέπονται από το ισχύον νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο, ώστε να διαφυλαχτεί η ασφάλεια της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας των συμπολιτών μας, αλλά παρά την αυτοψία που διενεργήθηκε η δημοτική αρχή τελικά αδιαφόρησε και δεν προχώρησε σε καμιά ενέργεια συμμόρφωσης των ιδιοκτητών, αποκατάστασης του νόμου και της ασφάλειας των πολιτών.

Το ετοιμόρροπο κτίσμα επί της οδού Σωτήρος 61 στην πλευρά που εφάπτεται στον κοινόχρηστο ακάλυπτο χώρο πολυκατοικίας
Το ετοιμόρροπο κτίσμα επί της οδού Σωτήρος 61 στην πλευρά που εφάπτεται στον κοινόχρηστο ακάλυπτο χώρο πολυκατοικίας

Ωστόσο όπως είναι φανερό και από τις επισυναπτόμενες φωτογραφίες οι καιρικές συνθήκες με την έννοια των βροχοπτώσεων αλλά και οι επανειλημμένες σεισμικές δονήσεις θα επιδεινώσουν την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση του κτίσματος το οποίο εκτός της έντονης διάβρωσης έχει πάρει ήδη κλίση με ενδεχόμενη άμεση κατάρρευση.

Να σημειωθεί ότι στην ίδια πλευρά της οδού Σωτήρος και στην επέκταση του κτίσματος που προαναφέρθηκε εκτείνονται σε μήκος πάνω από 200 μέτρα και άλλα κτίρια που είτε βρίσκονται υπο κατάρρευση είτε έχουν τμηματικά καταρρεύσει κατά καιρούς αποκλείοντας μάλιστα σε δύο περιπτώσεις και τη διέλευση τόσο πεζών όσο και οχημάτων αποτελώντας επίσης δημόσιο κίνδυνο.

Κατάρρευση προ εξαετίας τμήματος επί της οδού Σωτήρος 61 στην πλευρά που εφάπτεται στον κοινόχρηστο ακάλυπτο χώρο πολυκατοικίας
Κατάρρευση προ εξαετίας τμήματος επί της οδού Σωτήρος 61 στην πλευρά που εφάπτεται στον κοινόχρηστο ακάλυπτο χώρο πολυκατοικίας

Σύμφωνα και με τα άρθρα της ισχύουσας πολεοδομικής νομοθεσίας που παραθέτουμε παρακάτω, τα οποία και επικαλούμαστε, η επικίνδυνη κατάσταση κτίσματος είναι σύμβολο ανομίας. Καλούμε το αρμόδιο υπουργείο και τις άλλες αρμόδιες κρατικές αρχές να διατάξουν άμεσα τους προβλεπόμενους ελέγχους για την κατεδάφιση του επικίνδυνου ακινήτου, τον καθαρισμό του ώστε να πάψει να αποτελεί εστία μόλυνσης της περιοχής και την προσωρινή περίφραξη του ακινήτου σύμφωνα με τον νόμο, λαμβάνοντας ταυτόχρονα όλα εκείνα τα πρόσθετα μέτρα, που θα κριθούν αναγκαία, για την ασφάλεια των πολιτών.

Παρακαλούμε για τη γνωστοποίηση του αρ. πρωτοκόλλου του παρόντος εισερχόμενου εγγράφου στην υπηρεσία σας όπως και στις κοινοποιήσεις του το συντομότερο.

Την καταγγελία υπογράφουν:
Καλλιστρίδης Κωνσταντίνος, Μιχόπουλος Μιλτιάδης, Μαυρίκου Χρυσούλα, Μιχοπούλου Ιωάννα, Μιχόπουλος Βασίλης, Μαυρίκου Στέλλα, Αμπελάς Γιάννης, Αμπελά Κωνσταντίνα, Λεριός Παύλος, Νικηταρά Τζούλια, Ξεπαπαδάκη Ιουλία, Μοντιάδης Μερκούρης, Μοντιάδη Πολυξένη, Γιαννούλης Ιωάννης, Ρήνου Δέσποινα, Ρήνος Γεώργιος, Χριστοφίδη Μαρία, Λαμπριανός Παναγής, Τσαούσης Σωτήρης, Ταχήρ Καδήρ Ραήμ, Κιουτσούκ Μεμέτ Σεχέρ, Κουρουπάκης Νίκος, Κουρουπάκης Τσαμπίκος, Κουρουπάκη Ειρήνη, Κυπραίου Ελένη, Ξεπαπαδάκου Δημήτρης, Σκότη Άννα, Εξαδάκτυλου Μάγδα, Αλέξανδρος Μανουσέας και Αναστασία Μανουσέα.

Διαβάστε ακόμη

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο