Ασφαλής χειρισμός των αυγών και προϊόντων αυγού, χειρισμός και αποθήκευση στο σπίτι

Ασφαλής χειρισμός των αυγών και προϊόντων αυγού,  χειρισμός και αποθήκευση στο σπίτι

Ασφαλής χειρισμός των αυγών και προϊόντων αυγού, χειρισμός και αποθήκευση στο σπίτι

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 270 ΦΟΡΕΣ

Γράφει η Μαρία Τσομπανοπούλου
Γεωπόνος-Επιστημών Τροφίμων Msc


Ο κατάλληλος χειρισμός της αποθήκευσης και του μαγειρέματος θα έχουν ως αποτέλεσμα την αποφυγή των προβλημάτων που θα μπορούσαν να προκύψουν από τα αυγά.

Παρακάτω ακολουθούν σχετικές οδηγίες για τον ασφαλή χειρισμό αυτών:
• Μην τρώτε ωμά αυγά: υπάρχει ο κίνδυνος από Salmonella, επίσης μην καταναλώνετε προϊόντα που περιέχουν ωμά αυγά (π.χ. ζυμάρι για κέικ).

• Αγοράζετε καθαρά αυγά: να επιλέγετε καθαρά αυγά δίχως ρωγμές και σπασίματα. Τα βακτήρια που υπάρχουν μπορούν να πολλαπλασιαστούν πολύ γρήγορα σε θερμοκρασία 21οC. Τέλος, δεν θα πρέπει να πλένετε τα αυγά, μόνο στην περίπτωση που έχουν χώματα και τότε χρήζουν άμεσης κατανάλωσης.

• Διατηρείτε τα αυγά στο ψυγείο: Μετά την αγορά τους από το κατάστημα πωλήσεως στο σπίτι, τοποθετήστε τα αυγά στο ψυγείο που λειτουργεί σε θερμοκρασία 4οC ή λίγο παρακάτω. Να τα αποθηκεύσετε στη συσκευασία πωλήσεως στο ψυχρότερο μέρος τους ψυγείου και όχι στην πόρτα του όπως συνηθίζεται.

• Χρησιμοποιείτε τα αυγά εντός της ημερομηνίας: Χρησιμοποιείστε τα ολόκληρα αυγά με κέλυφος εντός 3-5 εβδομάδων. Τα σφιχτοβρασμένα αυγά μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο επί 1 εβδομάδα. Οι κρόκοι και τα ασπράδια θα πρέπει να καταναλώνονται εντός 4 ημερών. Αν τα αυγά σπάσουν κατά τη μεταφορά στο σπίτι, καλό είναι να τα σπάσετε και να τα αποθηκεύσετε σε ένα καθαρό δοχείο με αεροστεγές καπάκι, οπου εκεί θα τα διατηρήσετε και πρέπει να καταναλωθούν εντός 2 ημερών.

• Κατάψυξη: Τα αυγά δεν θα πρέπει να καταψύχονται με το κέλυφος. Αν θέλετε να τα καταψύξετε, σπάστε τα και καταψύξετε υγρά ολόκληρα αυγά ή αφού ξεχωρίσετε τα ασπράδια από τους κρόκους. Αυγά νωπά που έχουν καταψυχθεί τυχαία με το κέλυφος, διατηρήστε τα κατεψυγμένα, αποψύξτε τα στο ψυγείο. Στην περίπτωση που έχει σπάσει το κέλυφος πετάξτε τα.

Ασφαλής Χειρισμός: να πλένετε πολύ σχολαστικά τα χέρια σας, τα σκεύη, τον εξοπλισμό και τις επιφάνειες εργασίας με ζεστό νερό και σαπούνι πριν και μετά την επαφή με αυγά ή προϊόντα που περιέχουν αυγά. Μην διατηρείτε τα αυγά ακόμη και τα πασχαλινά εκτός ψυγείου για περισσότερο από 2 ώρες. Τα βραστά και μαγειρεμένα αυγά καλό είναι να τα σερβίρετε αμέσως, διαφορετικά τοποθετήστε τα σε ένα ρηχό σκεύος και τοποθετήστε τα στο ψυγείο. Μπορείτε να τα καταναλώσετε εντός 3-4 ημερών.

Ασφάλεια Προϊόντων αυγού: Όταν αγοράζετε προϊόντα αυγού θα πρέπει:
• Tα δοχεία να είναι κλειστά αεροστεγώς.
• Τα κατεψυγμένα προϊόντα δεν θα πρέπει να είναι ή να φέρουν σημάδια αποψύξεως.
• Να αγοράζετε προϊόντα ψυγείου που διατηρούνται στους 4,5OC ή παρακάτω.
• Να αποφεύγετε τα αφυδατωμένα αυγά που έχουν πήξει.

Τέλος, κατά την αποθήκευση:
• Διατηρήστε τα κατεψυγμένα αυγά μέχρι ένα έτος.
• Παρατηρήστε αν υπάρχει ημ/νια λήξεως και ακολουθήστε την.
• Τα υγρά προϊόντα δίχως ημ/νια λήξεως, θα πρέπει να διατηρούνται στους 4,5οC ή παρακάτω σε σφραγισμένες συσκευασίες ώς 7 ημέρες και μετά το άνοιγμα όχι πάνω από 3 ημέρες.
• Μην καταψύχετε, ανοιγμένες συσκευασίες ή αποψυγμένα κατεψυγμένα προϊόντα αυγού.

Διαβάστε ακόμη

Ηλίας Καραβόλιας: Το μέλλον που δεν βλέπουμε

Γιάννης Παρασκευάς: Μία βόλτα στη Λίνδο

Μανώλης Κολεζάκης: Σελίδες από την πολεμική ιστορία της Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες