Π. Εγγλέζος: Είναι τραγικές οι καταστάσεις για τους εργαζόμενους

Π. Εγγλέζος: Είναι τραγικές οι καταστάσεις για τους εργαζόμενους

Π. Εγγλέζος: Είναι τραγικές οι καταστάσεις για τους εργαζόμενους

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 737 ΦΟΡΕΣ

Πολλοί από αυτούς βρίσκονται σε απελπισία, όπως τονίζει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου

Με τους πλέον δραματικούς τόνους περιγράφει ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου (ΕΚΡ), κ. Παναγιώτης Εγγλέζος, την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει πολλοί εργαζόμενοι στην περιοχή μας κατά τον χρόνο αυτό της πανδημίας και προειδοποιεί ότι μαζί με τους Προέδρους των Εργατικών Κέντρων της Κρήτης θα φθάσουν στο σημείο ακόμη και…να κατασκηνώσουν έξω από το Υπουργείο Εργασίας μέχρι να δοθεί το επίδομα ανεργίας σε συμπολίτες μας που έχουν στηριχθεί καθόλου ή ελάχιστα όλο αυτό το διάστημα!

Καταρχάς, ερωτηθείς χθες ο Πρόεδρος σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις που είχαμε όσο αφορά στη στήριξη των πλέον ευάλωτων εργαζομένων, είπε, καταρχάς, ότι το τελευταίο διάστημα βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τους αρμοδίους ώστε να συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης. Όπως είναι γνωστό, έχει δοθεί η πρώτη δίμηνη παράταση ανεργίας σ’ αυτούς που είχαν δικαίωμα επαναπρόσληψης. Από την περασμένη εβδομάδα έχει ξεκινήσει ένας διαρκής αγώνας ώστε να οριστικοποιηθεί και η βοήθεια των δύο μηνών για όσους δεν είχαν δικαίωμα επαναπρόσληψης.

Πρόκειται για τους εργαζόμενους οι οποίοι πήραν μόνο τα 400 ευρώ κατά τους μήνες Ιούνιο-Ιούλιο-Αύγουστο. Τώρα, έχουν φθάσει στο σημείο που το Υπουργείο Εργασίας έχει εγκρίνει την τροπολογία αλλά την απορρίπτει ο ΟΑΕΔ. Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Εγγλέζο, οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τη διαδικασία να ξεμπλοκάρει μέσα στις επόμενες ημέρες και έτσι, και αυτοί οι εργαζόμενοι, θα πάρουν άλλους δύο μήνες παράτασης.

Το τραγικό, όμως, σύμφωνα με τον ίδιο είναι η μεγάλη κατηγορία εργαζομένων που έχει μείνει έξω από τα πρώτα μέτρα στήριξης και είναι αυτοί που δουλεύουν στα αεροδρόμια. Δυστυχώς, αυτοί που είναι στα ΚΑΕ, οι οδηγοί ταξί και ορισμένοι εργαζόμενοι στα τουριστικά γραφεία και συγκεκριμένα αυτοί που εργάστηκαν το 2020, έκαναν τα πενήντα ένσημα αλλά δεν μπορούν να πάρουν ανεργία γιατί δεν έχουν εποχικότητα.

Έτσι, τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, οι εργαζόμενοι αυτοί, όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Εγγλέζος, έχουν γίνει μπαλάκι ανάμεσα μεταξύ του Υπουργείου Εργασίας και του Υπουργείου Οικονομικών για να υπογραφεί η τροπολογία, να μην ισχύει η ποσόστωση του 75%, ούτε το μέτρο της εποχικότητας, ώστε να πάρουν και αυτοί το βοήθημα που είναι τρεις μήνες ανεργία. Δυστυχώς, προχθές, κατάφεραν μέσα και από πρωτοβουλία που πήρε η ΓΣΕΕ να ξαναστείλουν τα αιτήματά τους και να τα ξαναβάλουν το θέμα στο τραπέζι σε νέα βάση για να προχωρήσει η διαδικασία. «Ευελπιστούμε ότι, αυτή τη φορά, η κοροϊδία θα σταματήσει. Μπορεί να κορόιδεψαν εμάς σαν Εργατικά Κέντρα ότι από μέρα σε μέρα είναι η υπογραφή αλλά δεν νομίζω ότι μπορούν να κοροϊδέψουν και την ίδια τη ΓΣΕΕ και την ηγεσία της», είπε κ. Εγγλέζος.

Έτσι, λοιπόν, ευελπιστούν ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα ξεμπλοκάρει η διαδικασία και γι’ αυτή την κατηγορία εργαζομένων που για τους ίδιους αποτελεί στόχο από την πρώτη ημέρα, δηλαδή να στηριχθούν οι άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν πάρει τίποτα από το Κράτος από την πρώτη ημέρα των μέτρων.

Παράλληλα, ξεκίνησαν οι συζητήσεις με το Σωματείο ξενοδοχοϋπαλλήλων για να ασκηθούν πιέσεις ώστε να δοθεί και άλλο βοήθημα μέχρι ν’ ανοίξει η τουριστική περίοδος σε όλους τους εργαζόμενους, δηλαδή άλλη μία παράταση τουλάχιστον μέχρι το Μάιο, οπότε και φημολογείται ότι επιτέλους θ’ ανοίξει η τουριστική περίοδος, αφού όλα γίνουν όπως πρέπει και προηγηθούν όλες οι διαδικασίες, ώστε μέχρι τότε να έχουν οι εργαζόμενοι τουλάχιστον αυτό το πενιχρό εισόδημα.

Δραματική κατάσταση

Στη συνέχεια, ο κ. Εγγλέζος ανέφερε ότι, ως ΕΚΡ, καθημερινά δέχονται αρκετούς εργαζόμενους οι οποίοι είναι απελπισμένοι και προσπαθούν να δώσουν λύσεις αλλά, δυστυχώς, δεν…νομοθετούν οι ίδιοι.

«Είναι δύσκολες οι καταστάσεις, είναι τραγικές οι καταστάσεις, γίνονται πάρα πολλά πράγματα τα οποία δυστυχώς δεν μπορούμε να βγούμε να τα ονοματίσουμε όλα αλλά η αγωνία των συναδέλφων είναι αυτή που κυριαρχεί», είπε και ανέφερε ότι αν χαθεί ακόμα ένας μήνας από την έναρξη της σεζόν, τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο τραγικά. Και περιέγραψε την κατάσταση της οποίας γίνονται αποδέκτες στο ΕΚΡ ως εξής:

«Δεν αντέχουμε να ζήσουμε ξανά τις ίδιες καταστάσεις, δεν αντέχουμε ούτε ένα μήνα χωρίς εισόδημα πλέον. Και αν νομίζει κάποιος ότι τα 800 ευρώ μπορούν να σώσουν την κατάσταση-τόσα έχουν πάρει οι συνάδελφοι μέσα στο 2021-είναι γελασμένος. Ας έρθουν να ζήσουν αυτοί με 800 ευρώ αυτούς όλους τους μήνες, τη στιγμή που οι υποχρεώσεις είναι τεράστιες, τρέχουν τα πάντα και η εξαθλίωση των συναδέλφων είναι απελπιστική.

Πέρα απ’ αυτά, όπως γνωρίζουμε, οι εργαζόμενοι στρέφονται στα συσσίτια, στα κοινωνικά παντοπωλεία, τους κόβουν το ρεύμα, είναι σε απελπιστική κατάσταση και δυστυχώς αυτά συμβαίνουν στη Ρόδο. Και έστειλε το εξής μήνυμα ο Πρόεδρος του ΕΚΡ: «Αν νομίζει, λοιπόν, κάποιος ότι είναι ο παράδεισος εδώ, όντως είναι παράδεισος αλλά αυτή τη στιγμή έχει μετατραπεί…σε κόλαση για τους συναδέλφους και ευελπιστούμε ότι η κυβέρνηση θα δώσει λύσεις»!

Θύμισε, μάλιστα, ότι οι ίδιοι δεν ζήτησαν τίποτα περισσότερο απ’ αυτά που εξήγγειλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη Ρόδο και τίποτα περισσότερο απ’ αυτά για τα οποία ο ίδιος δεσμεύτηκε μπροστά τους ότι θα πράξει, ότι δηλαδή «κανένας εργαζόμενος δεν θα μείνει χωρίς εισόδημα» και δυστυχώς υπάρχουν εργαζόμενοι ακόμα που δεν έχουν ούτε ένα ευρώ.

Συνεργασία με τα Εργατικά Κέντρα Κρήτης

Παράλληλα, όλο αυτό το διάστημα συνεχίζεται η συνεργασία καθημερινά με όλα τα Εργατικά Κέντρα της Κρήτης και όπως είπε ο Πρόεδρος, είναι μία συντονισμένη ομάδα, ο καθένας έχει αναλάβει ένα κομμάτι. Επίσης, συμμετέχουν παντού ενώ σήμερα διοργανώνουν σεμινάριο για τις επιπτώσεις της πανδημίας στις εργασιακές σχέσεις και μπορεί να το παρακολουθήσει ο οποιοσδήποτε.

Σ’ αυτό θα αναλύσουν αυτό που έρχεται αφού είναι στα σκαριά ο καινούργιος εργασιακός νόμος και έρχονται φοβερές ανατροπές. Μάλιστα, είπε ότι πολλά απ’ αυτά που ζήσαμε το προηγούμενο διάστημα θα γίνουν νόμος του Κράτους, όπως η εξ αποστάσεως εργασία, η τηλεργασία, η εκ περιτροπής εργασία, τα δεκάωρα κτλ. «Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι μπροστά μας έχουμε έναν μεγάλο Γολγοθά, τίποτα δεν είναι τυχαίο. Δυστυχώς, και αυτή την πανδημία και την κρίση θα την πληρώσουμε εμείς οι εργαζόμενοι. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι, πρέπει να είμαστε μία γροθιά για ν’ αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα, έρχονται πάρα πολύ δύσκολες ημέρες», είπε.

Το πρώτο που πρέπει να δουν είναι τι θα γίνει με το επίδομα ανεργίας του 2021. Όπως είπε, πρέπει να δουν εάν οι εργαζόμενοι που δεν δούλεψαν το 2020 δεν θα πάρουν επίδομα ανεργίας φέτος. Γι’ αυτό, ζητούν να θεωρηθεί το 2020 νεκρή χρονιά ώστε να μπορέσουν να πάρουν ανεργία το 2021. Και είπε, ακόμη:

«Δυστυχώς, δεν ασχολούνται με εμάς, είμαστε ο τελευταίος τροχός της αμάξης», ενώ προειδοποίησε ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για να πιέσουν ώστε να γίνουν δεκτά τα αιτήματά τους και θα το μάθουμε το επόμενο διάστημα. Μάλιστα, με την πρώτη ευκαιρία, έχουν αποφασίσει, τα Εργατικά Κέντρα Κρήτης και Ρόδου να κατασκηνώσουν έξω από το Υπουργείο Εργασίας. Συγκεκριμένα, θα πάνε οι Πρόεδροι εκεί εάν δεν προωθηθούν τα αιτήματά τους. «Είμαστε αποφασισμένοι, στην κυριολεξία έξω από το Υπουργείο Εργασίας», είπε αν και δεν επιτρέπεται να πάρουν κόσμο μαζί τους.

Για το ρεύμα

Ερωτηθείς, τέλος, ο Πρόεδρος του ΕΚΡ τι γνωρίζουν σχετικά με τις διακοπές ρεύματος σε οικιακούς καταναλωτές, είπε ότι στην περιοχή μας ήταν δύο-τρεις οι περιπτώσεις που έχουν φθάσει στο ΕΚΡ και οι ίδιοι μέσα από τη δομή της ΓΣΕΕ, το Ινστιτούτο Καταναλωτών Εργαζομένων Ελλάδος, έχουν δώσει λύσεις πανελλαδικά σε πολλούς εργαζόμενους, όπως το έκαναν το προηγούμενο διάστημα σε δύο περιπτώσεις στην περιοχή μας. Προς αποφυγήν παρανόησης όμως, ο κ. Εγγλέζος θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι η παρέμβαση που κάνουν γίνεται για τις οφειλές των εργαζομένων που δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας.

Χαρακτηριστικά ανέφερε μία περίπτωση που κάποιος τους έφερε λογαριασμό με οφειλές πέντε χρόνων πριν και εξήγησε ότι δεν μπορεί να γίνει παρέμβαση για κάτι τέτοιο. Η οργανωμένη παρέμβαση λοιπόν που κάνουν στη ΔΕΗ είναι για οφειλές που δημιουργήθηκαν από την πρώτη ημέρα της πανδημίας μέχρι τώρα και εκεί έχουν δώσει ύση στο 99% των περιπτώσεων, όπως είιπε. Μάλιστα, κάλεσε τους εργαζόμενους που αντιμετωπίζουν τέτοιο πρόβλημα να απευθυνθούν στο ΕΚΡ και στη δομή που έχουν για να τους βοηθήσουν.

Σημείωσε ακόμη ότι χωρίς τη συναίνεση των ίδιων των ενδιαφερομένων δεν μπορούν να κάνουν καμία παρέμβαση λόγω των προσωπικών δεδομένων.

Κλείνοντας, ο κ. Εγγλέζος δεν παρέλειψε να πει ότι είναι γεγονός ότι υπάρχουν οφειλές και εργαζόμενοι που υποφέρουν, όμως «η αξιοπρέπεια αυτή τη στιγμή κυριαρχεί». Δηλαδή, υπάρχουν εργαζόμενοι που οι ίδιοι γνωρίζουν ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα αλλά δεν προσέρχονται στο ΕΚΡ για να ζητήσουν βοήθεια και προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα από τη βοήθεια των συγγενών τους. Μάλιστα, χαρακτηριστικό είναι ότι δεν απευθύνονται ούτε στα κοινωνικά παντοπωλεία ενώ αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης.

Διαβάστε ακόμη

Ημερίδα για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Περιοδεία στο νησί μας πραγματοποίησε ο Γιώργος Αυτιάς

Το Φινλανδικό Σχολείο Ρόδου γιορτάζει 40 χρόνια λειτουργίας

Σημαντικός ο ρόλος των τοπικών μέσων ενημέρωσης στην ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος

Διευκόλυνση στη μεταφορά των ψαριών ζητούν οι ψαράδες

5,6 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στο νησί της Ρόδου

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς