Στελέχη της ΔΕΥΑΡ στο εδώλιο για θανατηφόρο εργατικό ατύχημα

Στελέχη της ΔΕΥΑΡ στο εδώλιο  για θανατηφόρο εργατικό ατύχημα

Στελέχη της ΔΕΥΑΡ στο εδώλιο για θανατηφόρο εργατικό ατύχημα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 982 ΦΟΡΕΣ

Στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ρόδου θα βρεθούν στις αρχές Απριλίου, ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ και δύο υπηρεσιακοί παράγοντες κατηγορούμενοι για τον θάνατο υπαλλήλου της επιχείρησης.

Ο υπάλληλος είχε τραυματιστεί κατά τη διάρκεια της εργασίας του τον Ιανουάριο του 2018 και τελικά κατέληξε με αποτέλεσμα να παραπεμφθούν σε δίκη που προσδιορίστηκε να γίνει στις 9 Απριλίου 2021, για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συναυτουργία, ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ, ο προϊστάμενος της υπηρεσίας Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων και ο τεχνικός ασφαλείας της επιχείρησης.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου, οι τρεις κατηγορούμενοι φέρονται ότι «με συγκλίνουσες μεταξύ τους αμελείς συμπεριφορές συνιστάμενες σε παράλειψη, έχοντας συγχρόνως εκ του νόμου πηγάζουσα ιδιαίτερη νομική υποχρέωση αποτροπής του αποτελέσματος, από έλλειψη της προσοχής την οποία όφειλαν κατά τις περιστάσεις και μπορούσαν να καταβάλουν, δεν προέβλεψαν το αξιόποινο αποτέλεσμα των πράξεων τους και προκάλεσαν αιτιωδώς το θάνατο του εργαζόμενου της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης του Δήμου Ρόδου.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο, ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ είναι υποχρεωμένος εκ του νόμου ως «εργοδότης» να εξασφαλίζει την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων ως προς όλες τις πτυχές της εργασίας, να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειάς τους.

Ωστόσο κατηγορείται ότι από αμέλειά του φέρεται να μην μερίμνησε αφενός ώστε να παρασχεθούν στον εργαζόμενο στο αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑΡ στ’ Ασγούρου τα απαραίτητα ρούχα και παπούτσια εργασίας, αφετέρου ώστε η μεταλλική κλίμακα σταθερού τύπου ύψους δύο μέτρων, η οποία ήταν πακτωμένη στον τοίχο του κτηρίου του αντλιοστασίου και η οποία είχε διαβρωθεί λόγω των κλιματολογικών συνθηκών και της ελλιπούς συντήρησης (ούσα μέχρι και την ημέρα του ατυχήματος 10-01-2018 υπό κατάρρευση), να συντηρείται τακτικά και να επισκευάζεται έγκαιρα προκειμένου να διατηρείται ασφαλής και ακίνδυνη για τους εργαζόμενους του αντλιοστασίου ή ακόμη και να αντικαθίσταται σε περίπτωση που καθίσταται ανεπίδεκτη επισκευής και πάντως να μην χρησιμοποιείται από τους εργαζόμενους.

Ο δε προϊστάμενος της Υπηρεσίας Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων της ΔΕΥΑΡ κατηγορείται ότι με την ιδιότητα του αυτή, είναι υπόχρεος για τη λειτουργία και τη συντήρηση των αντλιοστασίων και των δεξαμενών ύδρευσης της επιχείρησης και δεν μερίμνησε για τη συντήρηση και επισκευή ή για την αντικατάσταση και μη χρήση από τους εργαζόμενους της μεταλλικής κλίμακας σταθερού τύπου ύψους δύο μέτρων η οποία ήταν πακτωμένη στον τοίχο του κτιρίου του αντλιοστασίου και η οποία είχε διαβρωθεί λόγω των κλιματολογικών συνθηκών και της ελλιπούς συντήρησης.

Τέλος, ο αρμόδιος υπάλληλος – τεχνικός ασφαλείας της επιχείρησης με την ιδιότητά του αυτή είναι υπόχρεος να συμβουλεύει τον εργοδότη σε θέματα σχεδιασμού, προγραμματισμού κατασκευής και συντήρησης των εγκαταστάσεων κ.α. να ελέγχει την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και των τεχνικών μέσων πριν από τη λειτουργία τους και να επιβλέπει την εφαρμογή των μέτρων υγείας και ασφαλείας των εργαζομένων και πρόληψης των ατυχημάτων, ενημερώνοντας σχετικά τους αρμόδιους προϊσταμένους των τμημάτων ή τη διεύθυνση της επιχείρησης.

Επίσης φέρεται ως υπόχρεος ο ίδιος υπάλληλος να επιθεωρεί τακτικά τις θέσεις εργασίας από πλευράς υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων, να αναφέρει στον εργοδότη οποιαδήποτε παράλειψη των μέτρων υγείας και ασφάλειας, να προτείνει μέτρα αντιμετώπισής της και να επιβλέπει την εφαρμογή τους, καθώς και να επιβλέπει την ορθή χρήση των ατομικών μέσων προστασίας.

Σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο, ο τεχνικός ασφαλείας φέρεται να μην μερίμνησε ώστε να χορηγηθούν στον εργαζόμενο στο αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑΡ στ’ Ασγούρου τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας (παπούτσια και ρούχα εργασίας) αλλά και ούτε εντόπισε έγκαιρα τη διαβρωμένη επικίνδυνη προς χρήση μεταλλική κλίμακα του αντλιοστασίου και να ενημερώσει εν συνεχεία τη διεύθυνση της ΔΕΥΑΡ για την ανάγκη επισκευής της.

Το ατύχημα
Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, σύμφωνα με το κλητήριο θέσπισμα του αρμόδιου εισαγγελέα, ήταν ο θανάσιμος τραυματισμός του υπαλλήλου της ΔΕΥΑΡ.

Πιο συγκεκριμένα, στις 10 Ιανουαρίου 2018 ο υπάλληλος μέλος συνεργείου της ΔΕΥΑΡ είχε μεταβεί στο χώρο του αντλιοστασίου στ’ Ασγούρου για την εκτέλεση εργασιών αντικατάστασης αντλίας. Ο ίδιος επιχείρησε να εξέλθει από τον χώρο του αντλιοστασίου ανεβαίνοντας την επίμαχη (διαβρωμένη κατά το κατηγορητήριο) μεταλλική κλίμακα η οποία ωστόσο κατέρρευσε, παρασύροντας τον εργαζόμενο σε πτώση ύψους δύο μέτρων.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να προκληθεί σε αυτόν κάταγμα (εξάρθρημα) δεξιάς ποδοκνημικής η οποία οδήγησε (κατόπιν σχετικής επιπλοκής) αιτιωδώς σε πρόκληση θρόμβωσης και εν τέλει σε πνευμονική εμβολή από την οποία και τελικά προήλθε ο θάνατος του εργαζομένου.

Αρνούνται τις κατηγορίες
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, και οι τρεις εμπλεκόμενοι, οι οποίοι έχουν ήδη δώσει εξηγήσεις στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργήθηκε για την υπόθεση, αρνούνται την κατηγορία και έχουν επισημάνει μεταξύ άλλων ότι στον εργαζόμενο είχαν δοθεί όλα τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας, δηλαδή ρούχα και παπούτσια, και ότι είχαν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την ομαλή λειτουργία και συντήρηση.
Η συνέχεια θα δοθεί στη δικαστική αίθουσα. Συνήγοροι υπεράσπισης στην υπόθεση είναι οι κ.κ. Στέλιος Κιουρτζής και Άκης Δημητριάδης.

Διαβάστε ακόμη

Κατηγορούνται ότι εξασφάλιζαν κατάλυμα σε παράτυπες μετανάστες στη Ρόδο

75χρονος επιχειρηματίας κατηγορείται για λαθρεμπορία κατ’ εξακολούθηση

39χρονος κατηγορείται για κλοπή ενέργειας

Συνελήφθη 20χρονος στη Ρόδο για επικίνδυνη οδήγηση και βία κατά αστυνομικών

45χρονος συνελήφθη στη Ρόδο για κλοπή τραπεζικής κάρτας

Θα δικαστεί 39χρονος που μετέφερε ηρωίνη και μεθαδόνη

37 δενδρύλλια κάνναβης καλλιεργούσαν 31χρονος και 22χρονη σε αυτοσχέδια θερμοκήπια στην Κάλυμνο

Απερρίφθη η αίτηση για τους εργαζόμενους της «ΡΟΔΑ»