Ρόδος: Στις 5 Απριλίου η δίκη για τις φονικές πλημμύρες του 2013

Ρόδος: Στις 5 Απριλίου η δίκη για τις φονικές πλημμύρες του 2013

Ρόδος: Στις 5 Απριλίου η δίκη για τις φονικές πλημμύρες του 2013

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1661 ΦΟΡΕΣ

Στις 5 Απριλίου προσδιορίστηκε να εκδικαστεί από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Κω, η υπόθεση για τις φονικές πλημμύρες που είχαν σημειωθεί τον Νοέμβριο του 2013 στο νησί μας και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους, τέσσερις άνθρωποι.

Η υπόθεση παραπέμφθηκε στο ακροατήριο με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου, και με κατηγορούμενους τους κ.κ. Γιάννη Μαχαιρίδη, Φώτη Χατζηδιάκο και Στάθη Κουσουρνά λόγω των ιδιοτήτων που κατείχαν την περίοδο εκείνη, δηλαδή Περιφερειάρχης Νοτίου ο κ. Μαχαιρίδης, Αντιπεριφερειάρχης ο κ. Χατζηδιάκος και Δήμαρχος Ρόδου ο κ. Κουσουρνάς.

Τα δε αδικήματα που τους καταλογίζονται είναι της πλημμύρας από την οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο και από την οποία επήλθε θάνατος, κίνδυνος για ξένα πράγματα, καθώς και της έκθεσης από την οποία προκλήθηκε θάνατος.

Το συγκεκριμένο βούλευμα εκδόθηκε από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου τον Αύγουστο του 2018, ωστόσο η απόφαση αυτή του δικαστικού συμβουλίου δεν έγινε αποδεκτή από τους εμπλεκόμενους και στο χρονικό διάστημα που τους δίδει ο νόμος, κατέθεσαν, εφέσεις κατά του βουλεύματος, ζητώντας να εξεταστεί εκ νέου η υπόθεση από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο της περιοχής μας, το Συμβούλιο Εφετών Δωδεκανήσου.

Με τις αιτήσεις τους αυτές που κατέθεσαν στις αρχές Σεπτεμβρίου 2018 δια μέσω των δικηγόρων τους κ.κ. Δήμου Μουτάφη, Γρηγόρη Μοράρη, Κώστα Σαρρή, Φώτη Κωστόπουλου και Μανώλη Κουτσούκου, ζήτησαν την «εξαφάνιση» του βουλεύματος του συμβουλίου Πλημμελειοδικών, επικαλούμενοι στις εκθέσεις τους νομικές αλλά και ουσιαστικές αιτιάσεις.

Ο τότε Περιφερειάρχης κ. Γιάννης Μαχαιρίδης στην έκθεσή εφέσεώς του έκανε λόγω μεταξύ άλλων για έλλειψη αιτιώδους συνάφειας μεταξύ του αποτελέσματος και των ενεργειών, μη εφαρμογή του άρθρου 15 ενώ χαρακτηρίζε το βούλευμα αντιφατικό ή ελλιπές, με ανύπαρκτη αιτιολογία σε πολλά καίρια σημεία.

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, και η έκθεση εφέσεως που κατέθεσε και ο τότε δήμαρχος Ρόδου κος Στάθης Κουσουρνάς, ενώ ο τότε αντιπεριφερειάρχης κος Φώτης Χατζηδιάκος στην έκθεση εφέσεώς του, αναφέρονταν σε παραλείψεις που συνδέονται αιτιωδώς σε βάρος του, με την πρόκληση πλημμύρας και τον πνιγμό ανθρώπων, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ότι ο ίδιος δεν είχε τη δυνατότητα (από τις αρμοδιότητες που του είχαν εκχωρηθεί) να παραγγέλνει μελέτες, να διενεργεί διαγωνισμούς ή να εκτελεί έργα χωρίς την αντίστοιχη πρόβλεψη στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας.

Ειδικότερα ο κος Φώτης Χατζηδιάκος έκανε λόγο για απαράδεκτη ποινικοποίηση της πολιτικής του συμπεριφοράς χωρίς να υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία, χωρίς να του αποδίδεται συγκεκριμένη κατηγορία ή παράληψη παρά μόνο γενικά κι αόριστα ότι δεν τηρήθηκαν τα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας στο βόρειο τρίγωνο της Ρόδου.

Τέλος, οι κατηγορούμενοι είχαν ζητήσει να εμφανιστούν ενώπιον του συμβουλίου Εφετών Δωδεκανήσου, όταν θα συνεδριάσει για να εξετάσει τις εκθέσεις εφέσεώς τους, προκειμένου να παρέχουν τις σχετικές διευκρινήσεις και αποσαφηνίσεις, αίτημα που έγινε αποδεκτό και έτσι στις αρχές Φεβρουαρίου 2019 βρέθηκαν ενώπιον του Ανώτατου δικαστικού συμβουλίου της περιοχής μας, όπου και εξέθεσαν τις απόψεις τους.

Παρά όμως τις όποιες διευκρινίσεις έδωσαν οι εμπλεκόμενοι το Συμβούλιο Εφετών Δωδεκανήσου επικύρωσε την απόφαση που έχει λάβει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς των τριών ανδρών και παραπέμποντάς τους σε δίκη.

Οι πλημμύρες, οι θάνατοι
και η προκαταρκτική

Το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας που χτύπησε το βόρειο τρίγωνο του νησιού της Ρόδου το μεσημέρι της Παρασκευής 22 Νοεμβρίου 2013 κόστισε τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους, ενώ προκάλεσε βιβλικές καταστροφές σε χωριά και περιουσίες.
Ειδικότερα, το Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν η 54χρονη Καλλιόπη Παναγιώτου μαζί με τον σύζυγο της Γιάννη Μπαϊράμη 63 ετών, παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά στις 10.30 το βράδυ της ημέρας εκείνης, μεταξύ Παστίδας και Κρεμαστής με αποτέλεσμα το ζευγάρι να βρει τραγικό θάνατο.
Κάτι αντίστοιχο συνέβη μερικές ώρες νωρίτερα στους δασκάλους Αναστασία Κατσαρού 26 ετών και Κώστα Αργυρόπουλο 50 ετών, οι οποίοι υπηρετούσαν στο δημοτικό σχολείο Παραδεισίου. Οι δύο εκπαιδευτικοί επέβαιναν σε αυτοκίνητο που παρασύρθηκε από χείμαρρο της Κρεμαστής.

Παράλληλα, η δυνατή βροχή που έπληξε το νησί και η οποία ήταν πέρα από κάθε όριο τόσο σε όγκο όσο και σε ένταση, προκάλεσε πολλά προβλήματα και καταστροφές κυρίως στο οδικό δίκτυο, ενώ η Ρόδος κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο μεγαλύτερος όγκος νερού, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, έπεσε στο βόρειο τρίγωνο του νησιού και συγκεκριμένα στις περιοχές Ιαλυσού, Κρεμαστής, Παστίδας, στις οποίες καταγράφηκαν και τα περισσότερα προβλήματα.
Δεκάδες υπόγεια αλλά και σπίτια πλημμύρισαν και το ύψος του νερού έφθασε σε αρκετές περιπτώσεις ακόμη και το ενάμιση μέτρο, καταστρέφοντας όλα τα υπάρχοντα των κατοίκων, οι οποίοι παρατηρούσαν ανήμποροι να χάνονται οι περιουσίες τους!

Ο τραγικός απολογισμός του χαμού τεσσάρων ανθρώπων αλλά και οι μεγάλες καταστροφές που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία, προκάλεσαν την εισαγγελική παρέμβαση με αποτέλεσμα να διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διερευνηθεί αν έχουν διαπραχθεί ποινικά αδικήματα.

Στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας κλήθηκαν να καταθέσουν για την υπόθεση, ο τότε Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης, ο πρώην Δήμαρχος Ρόδου Στάθης Κουσουρνάς αλλά και οι προϊστάμενοι ή οι υπεύθυνοι των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Ρόδου καθώς και των αντίστοιχων υπηρεσιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.

Παράλληλα με εντολή της Πταισματοδίκη Ρόδου διορίστηκαν πραγματογνώμονες αναλόγων ειδικοτήτων από το ΤΕΕ Δωδεκανήσου, οι οποίοι συνέταξαν έκθεση αναφορικά με τα αίτια της πλημμύρας και των θανάτων που έχουν σημειωθεί σε συνδυασμό με τα έργα που έπρεπε να γίνουν και δεν έγιναν, ή με τα έργα που έγιναν και παρουσιάζουν κακοτεχνίες.

Τα αποτελέσματα των εκθέσεων αναφέρουν ότι υπήρχε έλλειψη μελέτης και σχεδιασμού, ενώ τόσο ο κ. Κουσουρνάς όσο και ο κ. Μαχαιρίδης στις καταθέσεις που έδωσαν στον Πταισματοδίκη αναφέρθηκαν στον μεγάλο όγκο νερού που «έπεσε» στο νησί της Ρόδου σε μικρό χρονικό διάστημα.

Διαβάστε ακόμη

Κατηγορούνται ότι εξασφάλιζαν κατάλυμα σε παράτυπες μετανάστες στη Ρόδο

75χρονος επιχειρηματίας κατηγορείται για λαθρεμπορία κατ’ εξακολούθηση

39χρονος κατηγορείται για κλοπή ενέργειας

Συνελήφθη 20χρονος στη Ρόδο για επικίνδυνη οδήγηση και βία κατά αστυνομικών

45χρονος συνελήφθη στη Ρόδο για κλοπή τραπεζικής κάρτας

Θα δικαστεί 39χρονος που μετέφερε ηρωίνη και μεθαδόνη

37 δενδρύλλια κάνναβης καλλιεργούσαν 31χρονος και 22χρονη σε αυτοσχέδια θερμοκήπια στην Κάλυμνο

Απερρίφθη η αίτηση για τους εργαζόμενους της «ΡΟΔΑ»