Τον βηματισμό της προσπαθεί να βρει η τοπική αγορά της Ρόδου

Τον βηματισμό της προσπαθεί να βρει η τοπική αγορά της Ρόδου

Τον βηματισμό της προσπαθεί να βρει η τοπική αγορά της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 665 ΦΟΡΕΣ

Το «βαθύ κόκκινο» έκανε μεγάλη ζημιά, τονίζει ο γενικός γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Κ. Σπανός

Τον βηματισμό της προσπαθεί να βρει και πάλι η Ρόδος καθώς βγήκε από την κατηγορία «βαθύ κόκκινο» συνεχίζοντας σε πιο κανονικούς ρυθμούς, μέσα στο τρίτο κύμα της πανδημίας.

Ήδη από χθες η αγορά της λειτουργεί, υπό προϋποθέσεις και με συγκεκριμένους τρόπους, σύμφωνα με την απόφαση της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αναμένοντας με αγωνία την έναρξη της τουριστικής περιόδου.

Αναφερόμενος στο άνοιγμά της ο γενικός γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου Κώστας Σπανός, περιέγραψε χθες με ποιον τρόπο θα λειτουργούν τα καταστήματα στο εξής, καθώς, όπως τόνισε, η απόφαση της Παρασκευής μάλλον αιφνιδίασε μερίδα εμπόρων που δεν πρόλαβαν να προετοιμαστούν για το άνοιγμα τη Δευτέρα και παρέμειναν κλειστά.

«Σήμερα είναι η πρώτη μέρα κατά την οποία άνοιξαν και πάλι τα καταστήματα, σχεδόν υπό φυσιολογικές συνθήκες, λειτουργούν μόνο με τη διαδικασία click away, δηλαδή της προπαραγγελίας και παραλαβής από το κατάστημα, ενώ για τα ρούχα, τα παπούτσια και κάποιες ειδικές κατηγορίες, μπορούν τα καταστήματα να λειτουργήσουν με το click inside.

Δηλαδή, κλείνεις ραντεβού, πηγαίνεις τη συγκεκριμένη ώρα στο κατάστημα, μπαίνεις μέσα, δοκιμάζεις και ψωνίζεις ό,τι χρειάζεσαι. Εγώ από την αυτοψία που έκανα στην αγορά διαπίστωσα ότι δεν έχουν ανοίξει όλα τα καταστήματα, κάποιοι επιχειρηματίες θεωρούν ότι δεν τους βολεύει αυτό το μοντέλο επιχειρηματικότητας, κάποιοι άλλοι δεν ήταν έτοιμοι για να ανοίξουν. Χρειάζονται κάποιες διαδικασίες. Η ανακοίνωση έγινε την Παρασκευή το βράδυ και δυστυχώς κάποια πράγματα που έπρεπε να γίνουν δεν μπόρεσαν να τα προλάβουν.

Από αύριο πιστεύω ότι θα ομαλοποιηθεί η κίνηση στην αγορά και θα έχουμε μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το τι ακριβώς γίνεται. Η εικόνα μέχρι σήμερα είναι σχετικά ήσυχη, δεν έχουμε ούτε τις ουρές που είχαμε τις προηγούμενες φορές ούτε κάποιο μεγάλο γεγονός» δήλωσε ο κ. Σπανός.

Ο γενικός γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου
Ο γενικός γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου κ. Κώστας Σπανός

«Μας έκανε μεγάλη ζημιά το κλείσιμο»
Σε ερώτηση για το τι ελπίζει από αυτό το σύστημα η αγορά της Ρόδου και τι περιμένει αυτή, ο γενικός γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου υπογράμμισε ότι το «βαθύ κόκκινο» έκανε μία αρκετά μεγάλη ζημιά στην αγορά, καθώς, όπως είπε, ήμασταν στο τελευταίο κομμάτι των εκπτώσεων εκεί που έχουμε τη μεγαλύτερη κίνηση και εκεί που υπάρχει το μεγαλύτερο αγοραστικό ενδιαφέρον.

«Έχουμε όμως μέρες μέχρι το τέλος του μήνα γιατί η περίοδος των εκπτώσεων έχει παραταθεί. Θα ακολουθήσουν βέβαια και κάποιες περίοδοι προσφορών και ίσως να μπορέσει να δοθεί μία ανάσα, και να ανακτηθεί ό,τι μπορεί από τις απώλειες της προηγούμενης περιόδου. Ταυτόχρονα πηγαίνουμε πιο κοντά στην πασχαλινή περίοδο και υπάρχουν και κάποιες αμυδρές ελπίδες όσον αφορά την άφιξη έστω και ελάχιστων τουριστών στο νησί, ώστε σιγά-σιγά να αναθαρρήσουμε για την πλήρη και ομαλή λειτουργία μετά τον Μάιο της σεζόν» είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα έκανε γνωστό ότι έχουν κατατεθεί από την ΕΣΕΕ προτάσεις που αφορούν την έβδομη επιστρεπτέα προκαταβολή ώστε να μπορέσει να ενισχύσει αποκλειστικά τις εμπορικές επιχειρήσεις με όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσό.

«Πρέπει να ομολογήσουμε ότι στην έκτη επιστρεπτέα προκαταβολή οι εμπορικές επιχειρήσεις δεν τα πήγαν και πολύ καλά, δεν έχουν να παίρνουν μεγάλο μερίδιο, οι ενισχύσεις που δόθηκαν ήταν πολύ μικρές αλλά τα έξοδα δυστυχώς τρέχουν συνεχώς» δήλωσε ο κ. Σπανός προσθέτοντας ότι κάποια στιγμή πρέπει να λειτουργήσει η αγορά κανονικά.

Για τον λόγο αυτό έκανε έκκληση προς όλους: να τηρούν τα μέτρα όσο περισσότερο μπορούν σκεφτόμενοι ότι δεν θα το κάνουν για τους άλλους αλλά για τον εαυτό τους πάνω από όλα για να προστατέψουν την οικογένειά τους, τους συγγενείς τους και στη συνέχεια να δοθεί βάρος στην οικονομία γιατί οικονομία χωρίς ανθρώπους δυστυχώς δεν υπάρχει, όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Να εμβολιαστούν οι άνθρωποι του τουρισμού»
Πάντως επειδή, όπως τόνισε, κανέναν δε ευνοούν τα lockdown ούτε την οικονομία ούτε τους πολίτες ζήτησε να υπάρξει ειδική μέριμνα για τους ανθρώπους οι οποίοι ασχολούνται με τον τουρισμό ώστε να μπορέσουν να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα. «Εμείς ασχολούμαστε με τον τουρισμό κατά 99%, δεν έχουμε άλλες δραστηριότητες σε μεγάλη κλίμακα και θα πρέπει να κάνουμε τουρισμό υπό οποιεσδήποτε συνθήκες γιατί αλλιώς το τίμημα θα είναι μεγάλο» δήλωσε.

Στην ερώτηση για το αν θα αντέξουν τα καταστήματα και η αγορά μέχρι το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου, ο κ. Σπανός απάντησε ως εξής: «Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν αισιόδοξα αλλά και απαισιόδοξα σενάρια. Τα αισιόδοξα σενάρια λένε ότι 1 στις 10 επιχειρήσεις ίσως δεν αντέξει ενώ υπάρχουν και τα απαισιόδοξα σενάρια τα οποία λένε ότι 1 στις 4 επιχειρήσεις δεν θα αντέξει και θα υπάρξει ένα νέο κύμα κλειστών επιχειρήσεων και πτωχεύσεων. Αυτά είναι όμως για την ώρα ασκήσεις επί χάρτου. Θα δούμε όταν ανοίξει η σεζόν πόσες επιχειρήσεις θα είναι αυτές. Η κάθε επιχείρηση γνωρίζει τις αντοχές της, μετά θα δούμε την εικόνα, όταν ανοίξουμε».

Καθυστέρηση για τα χρήματα του «ΝΗΣΙδΑ»
Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα «ΝΗΣΙδΑ» και τα χρήματα που περιμένουν οι επιχειρηματίες να πάρουν, για το οποίο επίσης ρωτήθηκε ο κ. Σπανός, καθώς παρατηρείται καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των διαδικασιών δήλωσε:

«Για το πρόγραμμα σε ό,τι αφορά την εκκαθάριση που γίνεται από τον ΕΦΕΠΑΕ, υπάρχει ένας πολύ μεγάλος φόρτος εργασίας και αυτό δημιουργεί καθυστερήσεις. Υπολογίζουμε τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου να έχουμε νέα. Είναι μία καλή χρονική στιγμή δεν είναι κακή, καθώς τότε περιμένουμε το άνοιγμα των περισσότερων καταστημάτων οπότε αυτό θα έρθει ως μία έξτρα βοήθεια για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε».

Διαβάστε ακόμη

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος