Νέο βιβλίο για την Κάρπαθο από την Πόπη Χιωτάκη-Σκευοφύλακα

Νέο βιβλίο για την Κάρπαθο από την Πόπη Χιωτάκη-Σκευοφύλακα

Νέο βιβλίο για την Κάρπαθο από την Πόπη Χιωτάκη-Σκευοφύλακα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 378 ΦΟΡΕΣ

Εκδόθηκε πρόσφατα το βιβλίο με τίτλο: «Η ΜΑΝΑ ΜΟΥ – ΠΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Ο ΟΔΗΓΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΠΑΘΟ – Ο ΟΔΗΓΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΠΑΘΟ – ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΩ ΙΤΑΛΙΑΣ» της κ. Πόπης Χιωτάκη – Σκευοφύλακα, η οποία είναι γνωστή κι από τα προηγούμενα έργα της. Κυρίως για τη θεατροποιημένη μορφή του εθίμου των «εφτά» από τη γέννηση του παιδιού στην Κάρπαθο.

Το βιβλίο αυτό κοσμείται στο εξώφυλλο με φωτογραφία της γενέτειρας της κυρίας Χιωτάκη, το Απέρι Καρπάθου. Το βιβλίο αυτό είναι ουσιαστικά ένα έργο με τα Απομνημονεύματα της συγγραφέως.

Αναφέρεται καταρχάς στη μητέρα της και στη συνέχεια γίνεται λόγος πώς και γιατί ξεκίνησε ο Οδηγισμός στην Κάρπαθο, στον οποίο έπαιξε σημαντικό ρόλο η συγγραφέας. Το κεφάλαιο αυτό είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μέρη του βιβλίου.

Στη συνέχεια γίνεται λόγος για την ιστορία του Οδηγισμού στο νησί. Αναφέρεται επίσης σε ιστορικά θέματα της Καρπάθου με κεντρικό σημείο το Επαναστατικό Απελευθερωτικό Κίνημα της «5ης Οκτωβρίου 1944». Τέλος, υπάρχει ένα κεφάλαιο οδοιπορικό στα ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας από εκδρομή που πραγματοποίησε στην περιοχή αυτή η κ. Χιωτάκη.

Σημειώνουμε ορισμένα από τα περιεχόμενα του βιβλίου: Τα παλιά εκείνα χρόνια στο νησί μας, Η ζωή της μάνας μου στην Κάρπαθο, Ο πόλεμος του ‘40, Οι νερόμυλοι, Η ζωή στο χωριό, Οι αναράες, Οι Γερμανοί στην Κάρπαθο, Γερμανική κατοχή, Ο ξεσηκωμός των Καρπαθίων, Οι Άγγλοι στην Κάρπαθο, Ενσωμάτωση με την Ελλάδα, με ωραιότατες σύντομες περιγραφές.

Το Ινστιτούτο Λαϊκού Πολιτισμού Καρπάθου του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Τοπικό Παράρτημα του Ινστιτούτου στο νησί συγχαίρουμε θερμά τη συγγραφέα κ. Πόπη Χιωτάκη – Σκευοφύλακα για τα πρωτότυπα στοιχεία, τα οποία διέσωσε με το βιβλίο της.

Διαβάστε ακόμη

Κοινή επιστολή διαμαρτυρίας Δημαρχών Η.Ν. Κάσου και Καρπάθου για την ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών

Διαμαρτυρία της Αδελφότητας Ολυμπιτών Καρπάθου "Η Δήμητρα" για την επαναδρομολόγηση του "ΠΡΕΒΕΛΗΣ"

Κάρπαθος: Κάηκαν τέσσερα αυτοκίνητα στο πάρκινγκ του αεροδρομίου

Για απόπειρα ζωοκτονίας συνελήφθη στην Κάρπαθο 61χρονος

Χοροί, παραδοσιακές φορεσιές και μουσική κατά την υποδοχή του πρώτου τσάρτερ στην Κάρπαθο (βίντεο)

Αφιερωμένο στην Όλυμπο της Καρπάθου το τελευταίο επεισόδιο της τηλεοπτικής εκπομπής «Από Τόπο σε Τόπο»

Σημαντική δωρεά ιστορικού πίνακα στην κοινότητα Ολύμπου Καρπάθου

Επίσκεψη του δημάρχου Καρπάθου στον υφυπουργό Γ. Παππά για την αναβάθμιση του νησιού