Δεν θα γίνουν πειραματόζωα οι εργαζόμενοι στον τουρισμό

Δεν θα γίνουν πειραματόζωα οι εργαζόμενοι στον τουρισμό

Δεν θα γίνουν πειραματόζωα οι εργαζόμενοι στον τουρισμό

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 5627 ΦΟΡΕΣ

Τους έντονους προβληματισμούς του εκφράζει για το πιλοτικό πρόγραμμα ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου

Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στον κλάδο των ξενοδοχοϋπαλλήλων της Ρόδου η είδηση ότι η Ολλανδική κυβέρνηση σε συνεργασία με τουριστικούς οργανισμούς ετοιμάζονται να διοργανώσουν πιλοτικές διακοπές για περίπου 200 άτομα στη Ρόδο, ως πείραμα για να διαπιστωθεί αν είναι εφικτός ο τουρισμός κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Και αυτό γιατί εκφράζονται φόβοι μήπως οι διακοπές που θα γίνουν υπό το καθεστώς… εγκλεισμού των τουριστών στις εγκαταστάσεις της ξενοδοχειακής μονάδας, παρασύρουν σε εγκλεισμό και τους εργαζόμενους του ξενοδοχείου το οποίο θα ανοίξει στις 12 Απριλίου για να τους φιλοξενήσει.

Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορούν έντονα τέτοιες φήμες προκαλώντας αντιδράσεις και αγανάκτηση και επειδή δεν έχουν διαψευστεί επίσημα, τόσο η διοίκηση του σωματείου των ξενοδοχοϋπαλλήλων όσο και η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου θα επιδιώξουν άμεσα συνάντηση με τη διοίκηση της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου για να ζητήσουν διευκρινίσεις.

Μάλιστα ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου Παναγιώτης Εγγλέζος που ρωτήθηκε χθες από τη «Ροδιακή» εξέφρασε και εκείνος τον προβληματισμό του επιβεβαιώνοντας την πρόθεση για συνάντηση των δύο πλευρών και τονίζοντας ότι σε καμία περίπτωση οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να γίνουν τα… πειραματόζωα του εγχειρήματος αυτού.
«Μέχρι τώρα όλοι πανηγυρίζουν για το πείραμα αλλά στην ουσία τα πειραματόζωα είναι οι εργαζόμενοι και όχι οι τουρίστες. Ακούστηκε ότι και οι εργαζόμενοι θα μείνουν και αυτοί κλειστοί μέσα στο ξενοδοχείο, δεν ξέρουμε αν είναι αλήθεια.

Εμείς θέλουμε να μάθουμε αν ισχύει αυτό και υπό ποιες συνθήκες οι εργαζόμενοι θα διασφαλίσουν την υγεία τους και πώς θα δουλέψουν. Γιατί δεν είναι και εμβολιασμένοι. Με ποιο σκεπτικό θα κάνουν τα πειραματόζωα οι εργαζόμενοι σε ένα τέτοιο εγχείρημα το οποίο στην ουσία θα φέρει μόνο κέρδος για το ξενοδοχείο;» είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα εξέφρασε την ανησυχία του μήπως το πείραμα αποκτήσει… μόνιμο χαρακτήρα φέτος, κάτι που φαίνεται να έχει προβληματίσει τόσο την τοπική αγορά όσο και την τοπική κοινωνία. «Δηλαδή να δουλεύουμε εσώκλειστοι σε φυλακές για όσο διάστημα θέλουν κάποιοι να πειραματιστούν χωρίς να γνωρίζουμε συνθήκες και όρους;

Εμείς σε καμία περίπτωση δεν είμαστε αντίθετοι στο να ανοίξει η τουριστική περίοδος αλλά με διαφάνεια και με γνώμονα πάντα το καλό της τοπικής κοινωνίας και των εργαζομένων. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να θυσιαστούμε για ένα πείραμα» κατέληξε ο κ. Εγγλέζος.

Πάντως η είδηση αυτή έχει προκαλέσει και εύλογο προβληματισμό καθώς, «ο εγκλεισμός» των τουριστών μέσα στα ξενοδοχεία είναι ό,τι χειρότερο για την τοπική οικονομία που προσδοκά ειδικά φέτος και υπό αυτές τις συνθήκες να καλύψει μέρος από το κενό της περσινής χρονιάς.

Το σχέδιο προβλέπει ότι στη Ρόδο θα ταξιδέψουν 187 άτομα ηλικίας 18-70 ετών, στις 12 Απριλίου. Η επιλογή τους θα γίνει με βάση κριτήρια τα οποία έχει θέσει η κυβέρνηση.

Οι ταξιδιώτες θα πληρώσουν τα έξοδα για τις διακοπές τους, ενώ οι δαπάνες για τα τεστ κορωνοϊού θα βαρύνουν την εταιρεία. Οι ταξιδιώτες θα κάνουν τεστ τόσο πριν όσο και μετά το ταξίδι, ενώ επιστρέφοντας θα μπουν σε καραντίνα 10 ημερών. Αν κάποιος μολυνθεί από κορωνοϊό κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, θα μπει σε ξενοδοχείο καραντίνας και τα έξοδα θα καλυφθούν από την εταιρεία.

Οι επισκέπτες θα έχουν την αποκλειστική χρήση του ξενοδοχείου στο οποίο θα καταλύσουν, καθώς πέρα από τους ίδιους εκεί θα βρίσκεται μόνο το προσωπικό, ενώ δεν θα μπορούν να βγουν από αυτό. Θα έχουν στη διάθεσή τους τις πισίνες και τα εστιατόρια του ξενοδοχείου, αλλά δεν θα επιτρέπεται να βγουν στην παραλία.

Το ταξίδι μπορεί να ματαιωθεί σε περίπτωση που η κατάσταση με τον κορωνοϊό επιδεινωθεί, είτε στην Ολλανδία, είτε στη Ρόδο.

Διαβάστε ακόμη

ΤUI Γερμανίας: Ξεκίνησαν οι κρατήσεις για το 2025

ΞΕΕ: Ικανοποίηση για το «φρένο» της Ε.Ε. στις αθέμιτες πρακτικές της Booking

Οι Ιταλοί “ψηφίζουν” Αστυπάλαια για διακοπές το φετινό καλοκαίρι

Ζήστε αξέχαστες εμπειρίες στη Ρόδο παροτρύνει τους αναγνώστες της η Rebekah Blakey, blogger από τη Μεγάλη Βρετανία

Αύξηση 8,4% καταγράφηκε στις αφίξεις τουριστών τον Απρίλιο

Κατέπλευσε για πρώτη φορά στη Ρόδο το κρουαζιερόπλοιο Celebrity Ascent

191 θαλαμηγοί στη Ρόδο από τις αρχές του χρόνου

Η Ελλάδα στους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές