Ρυμουλκήθηκε στην Τουρκία το φορτηγό πλοίο “Astol”

Ρυμουλκήθηκε στην Τουρκία το φορτηγό πλοίο “Astol”

Ρυμουλκήθηκε στην Τουρκία το φορτηγό πλοίο “Astol”

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 525 ΦΟΡΕΣ

Το περασμένο Σάββατο, 27 Μαρτίου 2021 το μεσημέρι, το φορτηγό πλοίο “ASTOL” αναχώρησε από την Κάλυμνο ρυμουλκούμενο με προορισμό το Γκιουλούκ της Τουρκίας. Το φορτηγό πλοίο “ASTOL”με σημαία Σιέρας Λεόνε είχε προσαράξει σε βραχώδη ακτή του ακρωτηρίου «ΒΑΣΙΛΙΚΗ», βορειοανατολικά ν. Ψερίμου, πρωινές ώρες στις 26-02-2021.

Το κατασκευής 1971 πλοίο, μεταφορικής ικανότητας 3.584 τόνων, που διαχειρίζεται εταιρεία τουρκικών συμφερόντων, με έδρα στη Τούζλα, στην ευρύτερη περιοχή της Κωνσταντινούπολης, προσάραξε, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, ενώ ταξίδευε, έμφορτο με σακιά τσιμέντο, από το Ισκεντερούν (Αλεξανδρέττα) με προορισμό το Ρωσικό λιμάνι του Αζόφ στη Μαύρη Θάλασσα.

Το προσαραγμένο πλοίο δεν ενημέρωσε τις ελληνικές αρχές αλλά έγινε αντιληπτό από πλωτό του Λιμενικού στη διάρκεια περιπολίας του. Κατά την πρόσκρουση, όπως διαπίστωσε ιδιώτης δύτης, προκλήθηκε ρήγμα στο πλοίο και εισροή υδάτων αλλά δεν σημειώθηκε ρύπανση. Ωστόσο, προληπτικά ποντίστηκε πλωτό φράγμα περιμετρικά του πλοίου και τοποθετήθηκαν αντλίες για την απάντληση του θαλάσσιου ύδατος. Από το προσαραγμένο πλοίο έγινε μεταφορά ποσότητας τσιμέντων στο Φ/Γ «ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΚΟΥΜΙΑΝΟΥ» Ν.Π. 11527.

Στη συνέχεια βραδινές ώρες στις 27-02-2021 το πλοίο αποκολλήθηκε με ασφάλεια και εν συνεχεία ρυμουλκήθηκε από το Ρ/Κ «ΠΟΘΗΤΟΣ» Ν.Π. 11615 με τη συνοδεία των Ρ/Κ «ΑΝΤΩΝΙΟΣ» Ν.Π. 7062 και Φ/Γ «ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΚΟΥΜΙΑΝΟΥ» Ν.Π. 11527 στο αγκυροβόλιο έξω από τον λιμένα Καλύμνου.

Από το Λιμεναρχείο Καλύμνου απαγορεύτηκε ο απόπλους του ”ASTOL”, ενώ κατόπιν επιθεώρησης που πραγματοποιήθηκε από εξουσιοδοτημένους επιθεωρητές PSC/PARIS MOU, επιβλήθηκε το μέτρο κράτησης (DETENTION) λόγω διαπίστωσης ελλείψεων στους τομείς ασφάλειας των Δ.Σ. S.O.L.A.S., Δ.Σ. M.L.C. και στον κώδικα I.S.M.

Το πλοίο παρέμεινε στην Κάλυμνο έναν ολόκληρο μήνα προκειμένου να αποκατασταθούν οι ελλείψεις που διαπιστώθηκαν και να γίνουν κάποιες προσωρινές επισκευές στο ρήγμα που είχε προκληθεί από την προσάραξη.

Το Σάββατο 27 Μαρτίου 2021 το μεσημέρι του επιτράπηκε η αναχώρηση και ρυμουλκούμενο από το Καλύμνικο Ρ/Κ «ΠΟΘΗΤΟΣ» Ν.Π. 11615 μετακινήθηκε μέχρι την όριο γραμμή και στη συνέχεια το παρέλαβε το τουρκικό ρυμουλκό “GULLUK” με προορισμό το λιμάνι Γκιουλούκ των μικρασιατικών παραλίων.

Πηγή: “Kalymnos-news”

Διαβάστε ακόμη

Μ. Κόνσολας: «Υπόθεση όλων μας η αναβάθμιση της Σχολής Δυτών στην Κάλυμνο»

Στις 4 Ιουνίου οι εξετάσεις ενηλίκων για απόκτηση απολυτηρίου Δημοτικού Σχολείου στην Κάλυμνο

Σε Κω και Κάλυμνο ο Αντιπεριφερειάρχης Φιλήμονας Ζαννετίδης

Θάνατος 76χρονου αλλοδαπού, επιβάτη ημερόπλοιου, στην παραλία Αλμύρες στο Βαθύ Καλύμνου

Ελεύθεροι με όρους δύο αδέλφια και ο εξάδελφός τους για τα χάπια κοκαΐνης

Έστελνε κάψουλες με κοκαΐνη για να μοιράζονται στην Κάλυμνο

Είχαν στην κατοχή τους τέσσερις αμφορείς

Απόστολος Ασπράκης: «Η πρόοδος στα νησιά, είναι αποτέλεσμα αγαστής συνεργασίας φορέων»