Βαρύτατες ποινικές διώξεις ασκήθηκαν σε οκτώ Καλύμνιους

Βαρύτατες ποινικές διώξεις ασκήθηκαν σε οκτώ Καλύμνιους

Βαρύτατες ποινικές διώξεις ασκήθηκαν σε οκτώ Καλύμνιους

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 735 ΦΟΡΕΣ

Ισχυρό «χτύπημα» στα κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών ουσιών και συγκεκριμένα κοκαΐνης και ακατέργαστης κάνναβης στην Κάλυμνο, επέφερε συντονισμένη επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε προχθές από την αστυνομία, κατά την οποία και εξαρθρώθηκαν δύο ομάδες που δραστηριοποιούνταν στο νησί!

Η «επιχείρηση» πραγματοποιήθηκε σε Αθήνα και Κάλυμνο και ήδη στα χέρια των διωκτικών αρχών της περιοχής μας βρίσκονται οκτώ άτομα, δύο εκ των οποίων φέρονται ως οι «αρχηγοί» των εγκληματικών οργανώσεων και οι λοιποί έξι, μέλη – πυρήνες που είχαν συγκεκριμένους ρόλους και αρμοδιότητες κατά τη δράση τους.

Ωστόσο συνολικά στη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνονται 29 άτομα ενώ οι έρευνες για την υπόθεση βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να έχουμε και άλλες συλλήψεις.

Πρόκειται για δύο διαφορετικές ομάδες οι οποίες – σύμφωνα και με τα στοιχεία της έρευνας της αστυνομίας- χρησιμοποιούσαν τον ίδιο τρόπο δράσης και λειτουργούσαν παράλληλα και συστηματικά, διακινώντας ουσίες σε τοξικομανείς του νησιού.

Μάλιστα από τον Δεκέμβριο του 2020, οπότε και ξεκίνησαν οι αστυνομικοί να ερευνούν την υπόθεση, έως και την ημέρα της εξάρθρωσής της, τα δύο κυκλώματα φέρονται να έχουν προβεί σε 400 δοσοληψίες ναρκωτικών, διακινώντας περισσότερα από 4,3 κιλά κάνναβης και 100 γραμμάρια κοκαΐνης αποκομίζοντας πάνω από 68.000 ευρώ!

Στην κατοχή των εμπλεκομένων που κατηγορούνται για τα αδικήματα της διεύθυνσης-συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, προμήθειας-κατοχής-διακίνησης ναρκωτικών, παραβίασης περιορισμών διαμονής και οπλοκατοχής, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 115,6 γραμμάρια κάνναβης, ποσότητες ηρωίνης και άγνωστης σύστασης χημικής ουσίας, 8 οχήματα, 4 μαχαίρια, 16 κινητά τηλέφωνα, εξοπλισμός διαμοιρασμού ναρκωτικών, ζυγαριά ακριβείας, 2.200€ κ.α.

Ο τρόπος δράσης
Σύμφωνα με τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί, όλα ξεκίνησαν τον περασμένο Δεκέμβριο (2020) οπότε και τα μέλη των δύο οργανώσεων «κλειδώθηκαν» στο στόχαστρο των αστυνομικών του νησιού.

Έτσι σε ό,τι αφορά τη διακρίβωση των παράνομων δραστηριοτήτων των δύο κυκλωμάτων, από την εμπεριστατωμένη έρευνα που διενεργήθηκε, τη μεθοδική συγκέντρωση προανακριτικού υλικού και την ενδελεχή ανάλυση στοιχείων προέκυψαν τα εξής:
• διαπιστώθηκε η σύνθεση των μελών της κάθε εγκληματικής ομάδας,
• διευκρινίστηκε ο ρόλος, η ιεραρχική σχέση και η δομή της οργάνωσής τους,
• ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία των μελών τους (profile)
• εξακριβώθηκε ο τρόπος – μεθοδολογία δράσης τους (modus operandi),
• προσδιορίστηκαν οι επιμέρους παράνομες ενέργειες των μελών της οργάνωσης
• χαρτογραφήθηκε το εύρος της εγκληματικής τους δραστηριότητας
• προσδιορίστηκε το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν.

Ειδικότερα, προέκυψε ότι τα μέλη των δύο κυκλωμάτων είχαν αναπτύξει μεγάλο δίκτυο διακίνησης, με παράλληλη δράση που χρονολογείται τουλάχιστον από τον Δεκέμβριο του 2020, ήταν διαρθρωμένοι ιεραρχικά και οργανωμένοι σε υποομάδες με ξεχωριστή αποστολή, στόχευαν σε συγκεκριμένο «πελατολόγιο» χρησιμοποιώντας ιδιωτικά οχήματα (αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες), καθώς και κωδικοποιημένη ορολογία για τις συναλλαγές τους.

Αναλυτικότερα, ως προς τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε εγκληματικής ομάδας, η μια φέρεται να δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση κυρίως ακατέργαστης κάνναβης και κοκαΐνης, ενώ η άλλη φέρεται να επικεντρωνόταν στη διακίνηση κατεργασμένης και ακατέργαστης κάνναβης σε εξαρτημένους χρήστες.

Η «έφοδος» και οι συλλήψεις
Για τον τερματισμό της εγκληματικής δραστηριότητας των δύο κυκλωμάτων και τη σύλληψη των μελών τους, σχεδιάσθηκε από το Αστυνομικό Τμήμα Καλυμνίων και υλοποιήθηκε με επιτυχία εκτεταμένης κλίμακας συντονισμένη - ταυτόχρονη αστυνομική επιχείρηση σε περιοχές της Καλύμνου και της Αττικής.

Η αστυνομική επιχείρηση ξεκίνησε προχθές (30 Μαρτίου 2020) το πρωί και ολοκληρώθηκε το βράδυ, με τη συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, της Ο.Π.Κ.Ε. του Τμήματος Ασφαλείας Κω και τη συμμετοχή ειδικά εκπαιδευμένου αστυνομικού σκύλου ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών της Β’ Διεύθυνσης Αστυνομίας Δωδεκάνησου.

Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης και τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν και στα σπίτια των εμπλεκομένων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά:
• Ηρωίνη βάρους 8 γραμμαρίων
• Κάνναβη ακατέργαστη βάρους 115,6 γραμμαρίων
• Ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας
• Άγνωστης χημικής σύστασης λευκή σκόνη βάρους 41,6 γραμμαρίων
• 18,5 φαρμακευτικά ναρκωτικά δισκία
• 4 θρυμμάτισες κάνναβης
• 8 οχήματα, από τα οποία 4 Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα και 4 δίκυκλα
• 16 κινητά τηλέφωνα.
• 5 μαχαίρια.
• Το χρηματικό ποσό των 2.200 ευρώ
• Κάρτες κινητών τηλεφώνων, βιβλιάρια τραπέζης, κάρτες τραπεζών, σημειώσεις
• Πλήθος πλαστικών συσκευασιών κενών περιεχομένου.

Κατά τον χρόνο διερεύνησης της υπόθεσης, τα δύο κυκλώματα προέβησαν σε 400 δοσοληψίες ναρκωτικών, διακινώντας περισσότερα από 4,3 κιλά κάνναβης και 100 γραμμάρια κοκαΐνης αποκομίζοντας πάνω από 68.000 ευρώ.

Σημειώνεται δε ότι, για να πετύχουν τον σκοπό τους, σε μία χρονική περίοδο κατά την οποία εφαρμόζονται αυστηρά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών, για την αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19, παραβίαζαν κατ' εξακολούθηση τις ισχύουσες ρυθμίσεις θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αποδόμηση των δύο αυτών κυκλωμάτων αποτελεί καίριο πλήγμα στα κανάλια διοχέτευσης ναρκωτικών, διακόπτει οριστικά την εγκληματική τους δράση καθόσον εξαρθρώθηκαν πλήρως, είναι απότοκος ευρύτερου επιχειρησιακού σχεδιασμού και στοχευμένων δράσεων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Νοτίου Αιγαίου, οι οποίες συνεχίζονται αδιάλειπτα εστιάζοντας στην αποτελεσματική αντιμετώπισης της διακίνησης των ναρκωτικών ουσιών και την προστασία του κοινωνικού συνόλου.

Στην ανάκριση
Χθες το μεσημέρι οι οκτώ συλληφθέντες προσήχθησαν ενώπιον του αρμόδιου Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κω όπου και τους ασκήθηκαν βαρύτατες ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για διεύθυνση - συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, προμήθεια-κατοχή-διακίνηση ναρκωτικών, παραβίαση περιορισμών διαμονής, οπλοκατοχή κ.α. σε βάρος τους και παραπέμφθηκαν στην ανάκριση από όπου ζήτησαν και πήραν προθεσμία προκειμένου να προετοιμάσουν τις απολογίες τους.

Διαβάστε ακόμη

Εξιχνιάστηκε κλοπή τιμαλφών από χρυσοχοείο στη Ρόδο

Συνελήφθη αλλοδαπός στη Ρόδο για ναρκωτικά

Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε ο 54χρονος, υπεύθυνος κέντρου διασκέδασης στη Ρόδο, για διακίνηση ναρκωτικών

Πουλούσε υαλοκαθαριστήρες και συνελήφθη

Σε κινητοποιήσεις από αύριο οι δικηγόροι του νησιού μας

Καταγγελία για κακομεταχείριση ζώου

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος στους δύο γονείς

«Κούρεμα» οφειλών άνω των 500.000 ευρώ πέτυχε επιχειρηματίας της Ρόδου