Παρατείνεται η καταβολή των δόσεων για τους ομπρελάδες

Παρατείνεται η καταβολή των δόσεων για τους ομπρελάδες

Παρατείνεται η καταβολή των δόσεων για τους ομπρελάδες

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 397 ΦΟΡΕΣ

Σε προσλήψεις στους παιδικούς σταθμούς θα προβεί ο δήμος Ρόδου

Δύο σημαντικά θέματα, που έχουν να κάνουν με την ελάφρυνση του κλάδου των ομπρελάδων αλλά και την πρόσληψη προσωπικού ορισμένου χρόνου για τους παιδικούς σταθμούς, ήρθαν εκτός ημερησίας διατάξεως και εγκρίθηκαν ομόφωνα, κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου προχθές το απόγευμα.

Καταρχάς, ως κατεπείγον ήρθε το θέμα της παράτασης καταβολής δόσεων αιγιαλού και παραλίας, ως διευκόλυνση των οφειλετών αυτών λόγω της πανδημίας. Όπως είπε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Τηλέμαχος Καμπούρης, ο οποίος ήταν και ο εισηγητής, αυτό έρχεται ως μέτρο ελάφρυνσης καθώς η πρώτη δόση ήταν να καταβληθεί στις 29 Μαρτίου και προτείνεται να μετατεθεί δύο μήνες πίσω λόγω της δύσκολης περιόδου και αφορά βέβαια τους ομπρελάδες.

Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, κ. Δημήτρης Κρητικός, ρώτησε εάν είναι νόμιμο αυτό και ζήτησε κάποιες διευκρινίσεις. Απαντώντας ο Αντιδήμαρχος, είπε ότι, ως Δήμος, οφείλουν να προβαίνουν σε μέτρα ελάφρυνσης και ότι, στην προκειμένη, αυτά αφορούν μόνο το ποσοστό του Δήμου και όχι αυτό που παίρνει το Κράτος ενώ η απόφαση θα πρέπει να εγκριθεί και από την Αποκεντρωμένη.

Τη θετική ψήφο της παράταξής του δήλωσε στη συνέχεια ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, πρώην Δήμαρχος, κ. Φώτης Χατζηδιάκος λέγοντας ότι πέρυσι υπέφεραν αυτοί οι άνθρωποι ενώ ξενοδόχοι και επιχειρηματίες έχουν πάρει έκπτωση ενώ και η φετινή σεζόν φαίνεται να καθυστερεί. Θετικά ψήφισε και η παράταξη του κ. Κρητικού αλλά και της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Για τις προσλήψεις στους παιδικούς σταθμούς
Το δεύτερο θέμα εκτός ημερησίας διατάξεως, το οποίο επίσης εγκρίθηκε προχθές, αφορά στην πρόσληψη είκοσι ατόμων με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, στο πλαίσιο ευρωπαϊκού συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος «εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής 2020-2021». Εισηγητής του θέματος ήταν ο Αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Στράτος Καρίκης, ο οποίος είπε ότι με το προσωπικό αυτό θα ενισχύσουν τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου.

Τοποθετούμενος ο κ. Χατζηδιάκος, καταρχάς ανέφερε ότι έφθασε το πλήρωμα του χρόνου για τον βρεφονηπιακό σταθμό της Ιαλυσού. Σχετικά με τις προσλήψεις εκτάκτων ορισμένου χρόνου απηύθυνε έκκληση με τη δημοσίευση των προσκλήσεων να δίνεται ικανός χρόνος στους ενδιαφερόμενους και αναφέρθηκε ειδικότερα σε μία πρόσκληση πριν από δέκα ημέρες, λέγοντας ότι πολύς κόσμος έχει ανάγκη για δουλειά.

Ο κ. Κρητικός, από την πλευρά του, ρώτησε γιατί υπήρξε καθυστέρηση. Ο κ. Καρίκης απάντησε ότι, ούτε ή άλλως, θα χρειαστούν το προσωπικό αυτό από τον Σεπτέμβριο. Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», κ. Τάκης Πότσος, είπε ότι συμφωνούν διότι είναι εμφανής η ανάγκη που υπάρχει για προσωπικό και επανέλαβε τη θέση τους ότι ο Δήμος δεν πρέπει να πάψει να διεκδικεί προσωπικό με μόνιμη θέση εργασίας.

Διευκρινίσεις σχετικά με τα παραπάνω, έδωσε η Γενική Γραμματέας του Δήμου, κα Κυριακή Νικολαΐδου, η οποία, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για την επόμενη τετραετία σχετικά με τη σταθερή και μόνιμη σχέση εργασίας στον Δήμο. Ο κ. Χατζηδιάκος παρενέβη λέγοντας ότι το έχει πολύ μεγάλη ανάγκη ο κόσμος να δουλέψει.

Πάντως, για τη συγκεκριμένη προκήρυξη στην οποία ανέφερε ότι δεν υπήρξε επαρκής χρόνος εκδήλωσης ενδιαφέροντος, η κα Νικολαΐδου απάντησε ότι ήταν για έκτακτες προσλήψεις λόγω covid και οι διαδικασίες είναι αυτές από την Κεντρική Διοίκηση.

Στο σημείο αυτό ο κ. Χατζηδιάκος ρώτησε ακόμη εάν αληθεύει ότι υπάλληλοι του Δήμου φεύγουν με κινητικότητα. Η Γενική απάντησε ότι δεν υπάρχει καμία μαζικότητα για κινητικότητα αλλά το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι το προσωπικό του Δήμου συνταξιοδοτείται.

Ο Δήμαρχος
Στην τοποθέτησή του επί του θέματος, ο Δήμαρχος, κ. Αντώνης Καμπουράκης, ανέφερε καταρχάς ότι δεν είναι πολλά τα χρόνια πριν που ανακοινώνονταν οι προσλήψεις την επόμενη ημέρα που είχαν επιλεγεί αυτοί που θα έπιαναν δουλειά ενώ και πέρυσι και φέτος τα πράγματα ορίζονται σαφώς από το νόμο και δίνεται ένα διάστημα δέκα ημερών.

Δήλωσε, μάλιστα, χαρούμενος όταν εργαζόμενοι πηγαίνουν από τον Δήμο σε άλλους φορείς γιατί, όπως είπε, ο Δήμος, όντας αυτός που είναι πιο κοντά στον πολίτη και στα ζητήματά του, είναι ένα εξαιρετικό σχολείο και φεύγοντας υπάλληλοι από τον Δήμο για άλλες υπηρεσίες, όπως η αρχαιολογία, η εφορία, το ΙΚΑ, έχει την εντύπωση ότι περισσότερο επιβράβευση λαμβάνουν από την επιθυμία αυτών των υπηρεσιών να πάρουν ικανούς και επαρκείς εργαζόμενους που έχουν υπηρετήσει στον Δήμο της Ρόδου.

Είπε, όμως, στη συνέχεια, ο Δήμαρχος ότι το Ελληνικό Κράτος έχει ένα πρόβλημα και θα πρέπει να το παραδεχθούμε: δεν επιβραβεύει, δεν αμείβει, δεν ικανοποιεί τους εργατικούς και τους ικανούς. Ακόμα και στην ΠΕΔ, είπε, ένα-δύο ικανότατα στελέχη φεύγουν γιατί νιώθουν ότι η πίεση, ειδικά υπό τις συνθήκες κορωνοϊού, είναι τόσο μεγάλη που εφόσον έχουν το δικαίωμα να βγουν στη συνταξιοδότηση, δεν τους καλύπτει ο μισθός που παίρνουν.

Είπε, ακόμη, ότι γίνονται πράγματα μέσα στον κορωνοϊοό και σ’ αυτή τη μιζέρια και τη γκρίζα καταχνιά που έχει σκεπάσει όλη τη χώρα, και ειδικά την περιοχή τη δική μας όπου η εξάρτηση από το τουριστικό εισόδημα είναι πάρα πολύ άμεση και άρα οι οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης έχουν άμεσο αποτέλεσμα στη ζωή του καθενός μας, δεν μας επιτρέπει να βλέπουμε και κάποια ευχάριστα στοιχεία.

Ως τέτοια ανέφερε ότι πριν από λίγες ημέρες έγινε γνωστό ότι ανώτατο όργανο δικαίωσε εργαζόμενους που έχουν δουλέψει στον Δήμο -θύμισε μάλιστα ότι όταν ανέλαβαν στήριξαν εκατό άτομα όλοι μαζί στον αγώνα τους, είτε ήταν στη ΔΕΥΑΡ, είτε στον Δήμο.

Πρέπει να παραδεχθούμε-συνέχισε ο Δήμαρχος-ότι οι εργαζόμενοι στον Δήμο της Ρόδου δεν αμείβονται δίκαια και δεν απολαμβάνουν της ανταπόδοσης στον μισθό τους της προσπάθειας που καταβάλλουν καθημερινά. Τόνισε ότι, η μεγάλη μερίδα των εργαζομένων στον Δήμο, προσφέρει εξαιρετικά καλές υπηρεσίες και στο χέρι της Δημοτικής Αρχής είναι να ενθαρρύνει και να επιβραβεύει τους καλούς, να αποθαρρύνει ή να τιμωρεί-αν πρέπει να φθάσει εκεί-αυτούς που δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους.

Και είπε, κλείνοντας για το θέμα αυτό: «Από το πρώτο δευτερόλεπτο ανάληψης της Δημαρχίας από εμένα, η αγκαλιά μου και η μέριμνά μου σε όλους τους ανθρώπους που εργάστηκαν από απόφαση της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, μπορώ να πω ότι έχω περισσότερο διαφωνήσει ή λογοφέρει με ανθρώπους του δικού μου, να το πω έτσι, ψηφοθηρικού περιβάλλοντος, παρά με ανθρώπους οι οποίοι ήρθαν στον Δήμο βλέποντας μπροστά τους τον Δήμο Ρόδου και όχι πρόσωπα».

Σε άλλη στιγμή της συνεδρίασης, τέλος, ο Δήμαρχος, με αφορμή διευκρινιστικό θέμα, θέλησε να τοποθετηθεί σχετικά με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, λέγοντας ότι πολλοί αυτοδιοικητικοί, παλιοί και έμπειροι, εδώ και περίπου δύο-τρία χρόνια, θέτουν ξεκάθαρα το θέμα, οι Αποκεντρωμένες να περιοριστούν σ’ αυτά τα οποία οφείλουν να προστατεύσουν κατά το Σύνταγμα: τα δάση και την ιθαγένεια.

«Η Αποκεντρωμένη θα πρέπει να ελέγχει τη νομιμότητα και όχι την σκοπιμότητα», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι δεν ξέρει κάποιους που να χαίρονται όταν οι Αποκεντρωμένες σε όλη τη χώρα και στη Ρόδο παρουσιάζουν τα μύρια χίλια προβλήματα και καθυστερούν.

Επίσης δεν είναι από αυτούς που θεωρεί ότι η Αποκεντρωμένη υποκαθιστά ή είναι ο θεματοφύλακας του Κράτους δικαίου. Κλείνοντας, ο Δήμαρχος είπε ότι το Κράτος θα πρέπει να απομακρύνει τις Αποκεντρωμένες στο Υπουργείο Εσωτερικών, κρατώντας ως αρμοδιότητες τα δάση και την ιθαγένεια και τα υπόλοιπα ανήκουν στην πολιτική των Αυτοδιοικητικών Αρχών και θα πρέπει να σταματήσει επιτέλους αυτό το αστείο με τις καθυστερήσεις και να έχουν έναν «μπαμπούλα» πάνω από το κεφάλι τους που θα πρέπει να πειστεί για τη σκοπιμότητα μίας απόφασης που έχει ομόφωνη γνώμη από δημοτικό συμβούλιο ή από τους άλλους αυτοδιοικητικούς θεσμούς.

Πώς κατανέμεται το προσωπικό
Για το προσωπικό αυτό ορισμένου χρόνου που θα προσληφθεί στους παιδικούς σταθμούς, πρόκειται συνολικά για 20 άτομα και κατανέμεται ως εξής:

• ΔΟΜΗ: Δ.Π.Σ. Αρχαγγέλου Δημοτικής Ενότητας Αρχαγγέλου
Ειδικότητα: ΔΕ ΒΟΗΘΩΝ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΩΝ
Θέση: 3

• ΔΟΜΗ: Δ.Π.Σ. Ασκληπιείου Δημοτικής Ενότητας Νότιας Ρόδου
Ειδικότητα: ΔΕ ΒΟΗΘΩΝ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΩΝ
Θέση: 1

• ΔΟΜΗ: Δ.Π.Σ. Πυλώνας Δημοτικής Ενότητας Λινδίων
Ειδικότητα: ΔΕ ΒΟΗΘΩΝ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΩΝ
Θέση: 2

• ΔΟΜΗ: Δ.Π.Σ. Παστίδας Δημοτικής Ενότητας Πεταλουδών
Ειδικότητα: ΔΕ ΒΟΗΘΩΝ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΩΝ
Θέση: 1

• ΔΟΜΗ: Δ.Π.Σ. Σορωνής Δημοτικής Ενότητας Καμείρου
Ειδικότητα: ΤΕ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΩΝ
Θέση: 1

• ΔΟΜΗ: Α΄Δ.Π.Σ. Αγίου Νικολάου Δημοτικής Ενότητας Ρόδου
Ειδικότητα: ΤΕ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΩΝ
Θέση: 2

• ΔΟΜΗ: Β’ Δ.Π.Σ. Χρήστου Τσιγάντε Δημοτικής Ενότητας Ρόδου
Ειδικότητα: ΤΕ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΩΝ
Θέση: 1

• ΔΟΜΗ: Δ.Π.Σ. Ιαλυσού Δημοτικής Ενότητας Ιαλυσού
Ειδικότητα: ΤΕ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΩΝ
Θέση: 4

• ΔΟΜΗ: Δ.Π.Σ. Ιαλυσού Δημοτικής Ενότητας Ιαλυσού
Ειδικότητα: ΥΕ Καθαριστριών/ών
Θέση: 2

• ΔΟΜΗ: Β’ Δ.Π.Σ. Χρήστου Τσιγάντε Δημοτικής Ενότητας Ρόδου
Ειδικότητα: ΥΕ Καθαριστριών/ών
Θέση: 1

• Δομή ΚΔΑΠ Αρχίπολης Δημοτικής Ενότητας Αφάντου
Ειδικότητα: ΠΕ/ΤΕ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ
Θέση: 1

• Δομή ΚΔΑΠ Καλυθιών Δημοτικής Ενότητας Καλλιθέας
Ειδικότητα: ΧΟΡΟΓΡΑΦΟΥ-ΧΟΡΕΥΤΗ/-ΡΙΑΣ (ΔΑΣΚΑΛΟΣ/Α ΧΟΡΟΥ)
Θέση: 1.

Διαβάστε ακόμη

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο