Πανδημία, άνοιγμα της σεζόν και το πιλοτικό πρόγραμμα στο δημοτικό συμβούλιο

Πανδημία, άνοιγμα της σεζόν και το πιλοτικό πρόγραμμα στο δημοτικό συμβούλιο

Πανδημία, άνοιγμα της σεζόν και το πιλοτικό πρόγραμμα στο δημοτικό συμβούλιο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 719 ΦΟΡΕΣ

Την αισιοδοξία του εξέφρασε ο δήμαρχος Αντώνης Καμπουράκης

Όλα τα θέματα που βρίσκονται ψηλά στην τοπική επικαιρότητα, όπως η κατάσταση με την πανδημία στο νησί σε συνδυασμό με το αναμενόμενο άνοιγμα του τουρισμού, αλλά και το πιλοτικό πρόγραμμα με τους Ολλανδούς τουρίστες, κυριάρχησαν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου προχθές το απόγευμα, η οποία κύλησε, γενικά, σε χαμηλούς τόνους.

Ξεκινώντας τη συνεδρίαση, η οποία πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και ιατρός, κ. Μιχάλης Σοκορέλος, είπε ότι, δυστυχώς, τα πράγματα με τον κορωνοϊό πηγαίνουν χειρότερα και ευελπιστούν μέχρι το Πάσχα να βελτιωθεί η κατάσταση και ν’ ανοίξει η σεζόν.

Ο Δήμαρχος
Στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος, κ. Αντώνης Καμπουράκης, είπε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων: «Είμαστε εδώ για να κλάψουμε, να συλλυπηθούμε επειδή μεθαύριο ανοίγει η τουριστική περίοδος με έναν ποδηλατικό αγώνα που στέλνει το μήνυμα ότι έχουμε κάνει πάρα πολλές θυσίες, πολύ μεγαλύτερες από αυτές που θέλουμε να παραδεχθούμε. Ο λαός της Ρόδου, από τα χωριά μας μέχρι το αστικό κέντρο υποφέρει...».

Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος, απηύθυνε το ερώτημα τι θα γινότανε εάν αντί τη Ρόδο αυτή η συνέργια για να έρθουν 170 άτομα σε πρώτη δόση αλλά με 20-25 χιλιάδες αιτήσεις που αποδεικνύουν το ενδιαφέρον και την εμπιστοσύνη που έχουν στον προορισμό, πήγαιναν στα Χανιά, την Κέρκυρα ή σε άλλες περιοχές, τότε θα ζηλεύαμε και θα κατηγορούσαμε;

Και είπε, ακόμη, στέλνοντας ένα αισιόδοξο μήνυμα: «Εάν κάποιος ξέρει ποιο είναι το σωστό, να σηκωθεί να το πει. Θα τον ακούσουμε με προσοχή και θα δώσουμε πάρα πολύ μεγάλη σημασία στα επιχειρήματα και τις σκέψεις του. Όμως, ό,τι κάνεις αυτή τη στιγμή έχει το καλό και έχει και τον κίνδυνο.

Πάντως, νομίζω ότι, όχι απλώς το φως από το τέλος του αγώνα για τον κορωνοϊό έχει αρχίσει να πλησιάζει, αλλά ταυτόχρονα έχουμε όπλα, έχουμε επιχειρήματα στα χέρια μας για να μπορέσουμε να ελπίζουμε ότι σύντομα θα περάσει η κακιά μέρα και σίγουρα θα έρθουμε σε μία αποκατάσταση, όσο και αργή ή βασανιστική να είναι αυτή η επάνοδος». Ο Δήμαρχος συνέστησε, ακόμη, υπομονή, ενθάρρυνση των σοβαρών, πειθαρχημένων και προσεκτικών στο θέμα της υγείας ενώ είπε ότι υπάρχουν πολλές μάχες που δίνονται σιωπηρά, χωρίς ζητωκραυγές.

Δεν παρέλειψε, ακόμη, να πει ότι θα πρέπει να κατανοήσουμε και να συνδράμουμε αυτούς που έχουν ανάγκη, είτε είναι οι ομπρελάδες, είτε οι ενοικιαστές των παραλιών, των δημοτικών καταστημάτων ή αυτοί που βρίσκονται σε καθεστώς αποζημίωσης χρήσης.

Και είπε, στη συνέχεια: «Δεν μπορείς να συζητάς δύο ώρες για το πόσο πολύ εκτιμάς την ένδεια που έχει ο κόσμος, ταυτόχρονα να επιβαρύνεις τον κόσμο αυτό, υπερασπιζόμενος τακτικές και συμφέροντα που διπλασιάζουν-τριπλασιάζουν το κόστος του δημότη. Ξέρω ότι δεν αρέσει σε κάποιους αυτό αλλά τα ανταποδοτικά τέλη τα οποία είναι ένα πολύ μεγάλο μέρος της δημοτικής διοίκησης δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι υπάρχει εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας από τα LED όταν το ετήσιο κόστος του Δήμου είναι από 2,5 εκατ. ευρώ, 3-4-5-6 (εκατ. ευρώ), μετά την αντικατάσταση οικονομικών λαμπτήρων».

Είπε, ακόμη, ότι το κόστος που έχει για τον δημότη της Ρόδου είναι εξίσου σεβαστό με τις δουλειές που θα δώσουν μέσα από τον Δήμο, που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να απορροφήσει όλα αυτά που έχει υποστεί τον τελευταίο χρόνο.

Ο κ. Χατζηδιάκος
Παίρνοντας τον λόγο ο επικεφαλής της μείζονος, πρώην Δήμαρχος, κ. Φώτης Χατζηδιάκος, καταρχάς είπε ότι μετά από ένα χρόνο καραντίνα και περιορισμούς λόγω της πανδημίας, τα πάντα συνεχίζει να τα σκιάζει η αβεβαιότητα, η ανασφάλεια και το ότι ακόμα δεν μπορούμε να προβλέψουμε πότε και πώς μπορούμε να επανέλθουμε σ’ αυτό που λέμε καθημερινότητα, γενικά στην κοινωνική δραστηριότητα όλων μας.

Στη συνέχεια, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις συντονισμένες ενέργειες των γιατρών αυτοδιοικητικών που πήραν την πρωτοβουλία για τη δημιουργία του συντονιστικού οργάνου. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, το έλλειμμα είναι στην ενημέρωση, και είπε: «Οι εκπρόσωποι, είτε λέγονται του ΕΟΔΥ είτε θεσμικοί εκπρόσωποι τοπικά, δυστυχώς δεν ενημερώνουν όπως θα έπρεπε τον πολίτη. Γιατί ο σωστός πολίτης είναι ο ενημερωμένος πολίτης». Είπε, ακόμη, ο ίδιος ότι στη Ρόδο έχει αρχίσει και πάλι ο ανήφορος των κρουσμάτων και το πρόβλημα οξύνεται αντί να υποχωρεί, παρά τους εμβολιασμούς που γίνονται στο νησί.

Ανέφερε, επίσης, ότι θα μπορούσαν να γίνουν ενέργειες για να εμβολιαστεί μεγαλύτερος αριθμός πληθυσμού στα νησιά και να ασκηθούν πιέσεις ώστε να εμβολιαστεί ο μεγαλύτερος αριθμός των απασχολούμενων στον τουρισμό καθώς «αυτή είναι η ασπίδα προστασίας μας», παραπέμποντας στην πρόταση του κ. Γιώργου Πόκκια στην ΠΕΔ.

Σχετικά με το πιλοτικό πρόγραμμα με τους Ολλανδούς, ο κ. Χατζηδιιάκος είπε ότι μένει στη διαβεβαίωση του Προέδρου του ΠΡΟΤΟΥΡ, Αντιδημάρχου, κ. Αλέξανδρου Κολιάδη ότι αυτό γίνεται μία φορά και ότι πράγματι διαφημίστηκε η Ρόδος. Επέστησε, όμως, την προσοχή μην τυχόν ουδέν μονιμότερο του προσωρινού.

Κλείνοντας είπε ότι ήθελε να απαντήσει σε αιχμές όπως είπε, και θέλοντας να απαντήσει προφανώς στα όσα είπε ο Δήμαρχος παραπάνω, ανέφερε ότι για τις λάμπες LED δεν έχει πληρώσει ο Δήμος ακόμα ούτε ένα ευρώ ως αντίτιμο και η σύμβαση προβλέπει ότι αν δεν υπάρχει εξοικονόμηση δεν εφαρμόζεται, δεν πληρώνεται και ότι τα αποτελέσματα θα τα δουν όταν θα λάβουν την απόφαση τα αρμόδια όργανα.

Ο κ. Κρητικός
«Τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά», ξεκίνησε λέγοντας ο επικεφαλής της ελάσσονος και ιατρός πνευμονολόγος, κ. Δημήτρης Κρητικός, σχετικά με την πανδημία, λόγω του αριθμού ρεκόρ των κρουσμάτων στη χώρα. Πρέπει να ανοίξει η κοινωνία, είπε, όμως μέχρι τώρα έχουμε περάσει από το «πράσινο» στο «βαθύ κόκκινο», πήγαμε στο «κόκκινο» και τώρα κινδυνεύουμε να πάμε πάλι πίσω. «Πρέπει να δούμε το ζήτημα με μεγαλύτερη σοβαρότητα και να κινδυνολογούμε», είπε ο κ. Κρητικός, τονίζοντας ότι χρειάζονται συντονισμένες ενέργειες οι οποίες δεν έχουν γίνει.

Αναφερόμενος στη σύσταση αυτής της συντονιστικής ομάδας των αυτοδιοικητικών γιατρών για την πανδημία, είπε ότι είναι προς τιμή και των υπολοίπων, καθώς μακριά από παρατάξεις, συναντήθηκαν, προβληματίστηκαν και συγκρότησαν αυτή τη συντονιστική ομάδα η οποία θα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα, όμως πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να πείσουν και τα θεσμικά όργανα ότι θα πρέπει να κάνουν ορισμένα βήματα οργανωμένα.

Ο κ. Πότσος
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», κ. Τάκης Πότσος, ζήτησε περαιτέρω διευκρινίσεις για το πιλοτικό πρόγραμμα με τους Ολλανδούς αλλά και για τις αιτήσεις που κατατέθηκαν για το βοήθημα των 300 ευρώ που θα χορηγήσει άπαξ ο Δήμος. Μεταξύ άλλων, έθεσε εκ νέου το θέμα του τι γίνεται στην παραλία της Γλύστρας και είπε ότι θα καταθέσει σχετικό αίτημα και γραπτώς στο δ.σ. καθώς είναι ένα θέμα το οποίο ενδεχομένως να ανοίξει μία κερκόπορτα σε μία εκμετάλλευση παραλιών ή άλλων εξαιρετικών και πανέμορφων σημείων του νησιού μας από μεγάλες ή μικρότερες επιχειρήσεις, σε αντίθεση με τα συμφέροντα του ροδιακού λαού και την πρόσβασή του στις παραλίες.

Απαντώντας ο Δήμαρχος, είπε για το θέμα της Γλύστρας ότι, πράγματι, δημιουργούνται θέματα στα διάφορα σημεία της Ρόδου και δεν είναι στο σκεπτικό και τα πιστεύω του να δείχνει πάντα κάποιον άλλον που φταίει όταν αυτό που συμβαίνει δεν είναι σωστό. Πάντως-συνέχισε-καλό είναι όλοι, προεξάρχουσας της Δημοτικής Αρχής, να ευαισθητοποιήσουν όλους τους φορείς και τους εμπλεκόμενους ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη του, ενώ αναφέρθηκε και στην εκκένωση των σφαγείων και τη σωστή διαχείριση της περιοχής που βρίσκονται οι ΡΟΜΑ, κατά τα ευρωπαϊκά δεδομένα για την ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία.

Ο κ. Τριάντος
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΔΟΠ και ιατρός, κ. Γιώργος Τριάντος, καταρχάς θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι αυτή η συντονιστική ομάδα είναι μία καθαρή προσπάθεια η οποία δεν κρύβει πίσω της καμία σκοπιμότητα, απλά και μόνο τους ανησυχούν τα δεδομένα. Εξέφρασε το φόβο του ότι τα κρούσματα στη Ρόδο θα ανέβουν και τόνισε ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να αυξηθεί ο αριθμός των εμβολιαζόμενων στο νησί και ν’ ανοίξουν και άλλα εμβολιαστικά κέντρα, κυρίως μέσα στην πόλη της Ρόδου, που είναι η κύρια μάζα του πληθυσμού και σ’ αυτή την προσπάθεια θα πρέπει να πιέσουν τον ΕΟΔΥ. «Πρέπει να δραστηριοποιηθούμε έντονα για να διασφαλίσουμε και τον εαυτό μας, και τους γύρω μας αλλά και το νησί», υπογράμμισε ο κ. Τριάντος.

Το παράπονο του κ. Καραμαρίτη
Παίρνοντας, όμως, τον λόγο, στη συνέχεια, ο Αντιδήμαρχος, κ. Νίκος Καραμαρίτης, είπε ότι, ως οδοντίατρος, αισθάνεται ότι ήταν πολύ προσβλητικό αυτό που έκανε η ομάδα αυτοδιοικητικών γιατρών καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά θεωρούν ότι οι ίδιοι δεν μπορούν ούτε…να σφουγγαρίσουν το χώρο που συνεδρίασε! Όπως είπε, είναι προσβολή και προς τον ιατρικό κόσμο αυτό που κάνουν, να μην προσκαλούν τους οδοντιάτρους ενώ θύμισε ότι ο σύλλογός τους μετέχει στα εμβολιαστικά κλιμάκια εθελοντικά και κάνουν μία δουλειά που δεν βγάζουν προς τα έξω.

Είπε, όμως, στη συνέχεια, ότι του περνούν και από το μυαλά και άλλα πράγματα αφού η Περιφερειακή Αρχή δεν έχει ούτε έναν εκπρόσωπο στην ομάδα αλλά και τα μέλη της πλειοψηφίας στον Δήμο δεν έχουν την πλειοψηφία αφού δεν περιελήφθησαν ο ίδιος και ο Αντιδήμαρχος και επίσης οδοντίατρος κ. Πατσάης, ώστε να υπάρχει ουλάχιστον μία ισοψηφία. Μάλιστα, εξέφρασε την ανησυχία ότι η ομάδα αυτή μπορεί να εκδίδει όποιες ανακοινώσεις θέλει, βάζοντας και μία πολιτική διάσταση.

Απαντώντας ο κ. Κρητικός, είπε ότι συναντήθηκαν το περασμένο Σάββατο σε πρώτη φάση, μόνο γιατροί, και ότι δεν είναι θεσμικό όργανο, καλώντας τον κ. Καραμαρίτη να μην πολιτικοποιεί το θέμα. Ενημέρωσε, επίσης, ότι, σε δεύτερη φάση, συμφώνησαν να συναντηθούν εκ νέου την ερχόμενη Πέμπτη στον Ιατρικό Σύλλογο, μιας και η ομάδα τελεί υπό την αιγίδα του ακριβώς για να μην ανήκουν σε κόμμα, παρατάξεις κτλ. Τότε θα δουν ποιους θα προσκαλέσουν και σημείωσε ότι ο ίδιος στις παρεμβάσεις του συμπεριέλαβε τον κ. Καραμαρίτη και τον κ. Πατσάη.

Όπως είπε ο κ. Κρητικός, δεν έκλεισε το θέμα της ομάδας και δεν ήθελαν να τους προσβάλουν. Και το μέλος της πλειοψηφίας και ιατρός, κ. Σάββας Καραταπάνης, τοποθετήθηκε λέγοντας και εκείνος ότι δεν υπάρχουν αποκλεισμοί από αυτή την πρωτοβουλία, ότι δεν υπάρχει πλειοψηφία και μειοψηφία, ότι τελεί υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου και δεν υπάρχουν πολιτικές προεκτάσεις παρά μόνο αγωνία για την πανδημία.

Ο κ. Κολιάδης
Σχετικά με το πιλοτικό πρόγραμμα με τους Ολλανδούς, τοποθετήθηκε, τέλος, ο κ. Κολιάδης ο οποίος θέλησε, καταρχάς, να τονίσει ότι είναι μεγάλο λάθος να χρησιμοποιούμε τον όρο «πείραμα», πόσω μάλλον το να βλέπουμε στον Τύπο τη λέξη «πειραματόζωα» καθώς αυτό μπορεί να σπείρει μία διχόνοια στην κοινή γνώμη και προβληματισμό στον κόσμο για το τι είναι ακριβώς.

Όπως εξήγησε, πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα που έχει αναλάβει μία Εταιρεία της Ολλανδίας, η Sunweb, που ξεκίνησε ένα εγχείρημα να «πουλήσει» ένα είδος διακοπών, να επισκεφθούν το νησί της Ρόδου για οκτώ μέρες λίγο πάνω από 180 άτομα, με κόστος 400 ευρώ περίπου κατ’ άτομο. Αυτοί, θα καθίσουν μέσα στο ξενοδοχείο και υπήρξαν τριάντα χιλιάδες αιτήσεις.

Όσον αφορά το θέμα από τη δική μας πλευρά, είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΠΡΟΤΟΥΡ: «Πραγματικά, θέλω να πιστεύω ότι είναι η πρώτη και η τελευταία φορά, ότι δεν είναι κάτι το οποίο θα επαναληφθεί». Είπε, ακόμη, ότι δεν του αρέσει η λέξη «πείραμα» και ότι αυτό είναι κάτι για να ξεφύγουν τη δεδομένη στιγμή, που δεν υπάρχουν πτήσεις, που δεν υπάρχουν ταξιδιωτικά πακέτα και το κάνουν καθαρά για διαφημιστικούς λόγους, από τους οποίους επωφελούμαστε και εμείς ως προορισμός. Όπως είπε, το σημαντικό που θα πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι η Ρόδος ακούστηκε πάρα πολύ σε όλο τον κόσμο.

Παράλληλα, επέστησε την προσοχή για το τι συζητάμε στην κοινωνία αφού μπορεί να φέρουμε σε αντιπαράθεση φορείς και απασχολούμενους στον τουρισμό που προβληματίζονται αν αυτό θα έχει και συνέχεια. «Δεν είναι καλό να κινδυνολογούμε», είπε και τόνισε ότι θα πρέπει να εστιάσομε στην προβολή και μόνο αυτή τη στιγμή για να έχουμε μία χρονιά καλύτερη από την περυσινή και αυτό που έγινε με τους Ολλανδούς είναι προβολή που δεν μπορούμε να κοστολογήσουμε.

«Από εκεί και έπειτα, δεν είναι ο τουρισμός που θέλουμε. Η Ρόδος δεν μπορεί να αδικηθεί μέσα από αυτό το πρόγραμμα» είπε, εννοώντας ότι η Ρόδος είναι ένας προορισμός που περιλαμβάνει πολλά πράγματα γι’ αυτό και κατέχει μία από τις υψηλότερες θέσεις στη Μεσόγειο. Ο κ. Κολιάδης, έκλεισε την τοποθέτησή του αναφέροντας ότι δεν ήταν δική τους πρωτοβουλία, απλώς αγκαλιάζουν οτιδήποτε δίνει μία θετική εικόνα στο νησί μας. Επίσης, το διαχώρισε από το all inclusive λέγοντας ότι δεν έχει καμία σχέση μ’ αυτό αλλά είναι ένα πρόγραμμα που γίνεται λόγω Covid.

Διαβάστε ακόμη

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών

Απαγορεύεται η διέλευση και παραμονή στις δασικές περιοχές τις νυκτερινές ώρες

Επίθεση Γ. Νικητιάδη στη ΝΔ για το ακτοπλοϊκό Καρπάθου-Κάσου σε συζήτηση με τον Γ. Παππά στη Βουλή

Αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον Αθανάσιο Κούτσια

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη