2 Απριλίου 2021-Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

2 Απριλίου 2021-Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

2 Απριλίου 2021-Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 765 ΦΟΡΕΣ

Ας ακούσουμε το τραγούδι των λέξεων μέσα από τις σελίδες παιδικών βιβλίων

Γράφει η
Σοφία Μαλιώρα-Μπακαλάκου
Δασκάλα Αγγλικών στο Δημοτικό Σχολείο του Έμπωνα Ρόδου

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και καθιερώθηκε από τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (Ιnternational Board on Books for Young People –ΙΒΒΥ) το 1966.

Κάποτε μια μητέρα ρώτησε τον Αϊνστάιν τι να κάνει για να γίνει το παιδί της έξυπνο. Κι εκείνος της απάντησε να του διαβάζει βιβλία. Η μητέρα του αγοριού αναρωτήθηκε και τον ξαναρώτησε απορημένα. «κι όταν τελειώσει με την ανάγνωση βιβλίων, τι να κάνει μετά; Κι ο Αϊνστάιν απάντησε να διαβάσει κι άλλα βιβλία. Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν υπάρχει τρόπος ένα παιδί να αγαπήσει το διάβασμα και κατ’επέκτασιν το βιβλίο. Αρχικά, πρέπει να βοηθήσουμε τα παιδιά, ανεξαρτήτως ηλικίας, να συνειδητοποιήσουν ότι το διάβασμα για το σχολείο δεν έχει καμία σχέση με την ανάγνωση ενός λογοτεχνικού ή εξωσχολικού βιβλίου. Η δεύτερη περίπτωση πρόκειται για διάβασμα ευχάριστο, ξεκούραστο και χαλαρό.

Οι ωφέλειες και τα πλεονεκτήματα της ανάγνωσης ενός βιβλίου είναι ποικίλα. Ειδικότερα, τα βιβλία μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να συζητήσουν τους φόβους και τις ανησυχίες τους, να μάθουν τις αξίες της ζωής, να επιλύουν προβλήματα της καθημερινότητας, να αποκτήσουν χόμπι, να αναπτύξουν στρατηγικές για το πώς να παίρνουν υπεύθυνες αποφάσεις, να μάθουν για άλλες κουλτούρες και να βελτιώσουν τις σχολικές τους επιδόσεις.

Εκτός των παραπάνω, το να διαβάζετε μαζί με τα παιδιά σας και να συζητάτε θέματα βιβλίων ισχυροποιεί το δεσμό ανάμεσα σε γονιό και παιδί, εμπλουτίζει το λεξιλόγιο του παιδιού, διευρύνει τις εμπειρίες και τους ορίζοντες του, και ισχυροποιεί την αντίληψη.

Είτε διαβάζουν για να επιτύχουν ακαδημαϊκά, για να εξελιχθούν πνευματικά, για να δραπετεύσουν απλώς από την πραγματικότητα, για να συλλέξουν πληροφορίες, για να επιλύσουν προβλήματα, για να αποκτήσουν μια καινούρια δεξιότητα, για να διαχειριστούν θέματα υγείας, για να διαχειριστούν το στρες, για να βελτιώσουν τον εαυτό τους, είτε για οποιονδήποτε άλλο λόγο, τα παιδιά που αγαπούν το διάβασμα έχουν στρατηγικές για να αντιμετωπίζουν τις αλλαγές και να διαχειριστούν τη ζωή τους για πάντα.

Οι έρευνες είναι σαφείς. Οι γονείς και οι δάσκαλοι κάνουν ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ στο αν τα παιδιά θα αγαπήσουν το διάβασμα. Οι άνθρωποι που αγαπούν το διάβασμα δεν ξέρουν απλώς να διαβάζουν, ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ να διαβάζουν. Το διάβασμα γίνεται ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής τους, είναι κάτι που αγαπούν να κάνουν.

Επιπρόσθετα, σημαντικός παράγοντας στη φιλαναγνωσία είναι οι συνθήκες που υπάρχουν στο σπίτι και βοηθούν το παιδί να αναπτύξει την αναγνωστική του ικανότητα και την αγάπη του για τα βιβλία. Αυτές οι συνθήκες είναι:
• Γονείς που διαβάζουν βιβλία οι ίδιοι και το απολαμβάνουν
• Ένα σπίτι στο οποίο υπάρχουν πολλά είδη εντύπων: εφημερίδες, περιοδικά, χάρτες, οδηγοί χρήσης, λεξικά, πολλά βιβλία κ.λπ.
• Παιδικά βιβλία (σε μέρη που να τα φτάνουν τα παιδιά)
• Συχνές επισκέψεις σε βιβλιοθήκες
• Γονείς που διαβάζουν στα παιδιά τους.
• Ένα περιβάλλον που σέβεται και ενθαρρύνει τη γλωσσική επικοινωνία και τη μάθηση των παιδιών.

Συνοψίζοντας, τα παιδιά που περιβάλλονται από ανθρώπους που αγαπούν το διάβασμα έχουν περισσότερες πιθανότητες να αγαπήσουν κι αυτά το διάβασμα. Και αυτό επιβεβαιώνεται αν λάβουμε υπ’ όψιν και τη θεωρία του Badura για τη μίμηση προτύπων. Τα παιδιά μιμούμενα το πρότυπό τους, στην περίπτωσή μας ένα γονιό που διαβάζει, θα τον μιμηθούν. Μπορεί η μίμηση να μην γίνει άμεσα, αλλά σίγουρα το παιδί θα μιμηθεί την πράξη του γονιού του. Τι καλύτερο από το να διαβάσουμε ένα λογοτεχνικό βιβλίο στο παιδί για καληνύχτα και να οδηγήσουμε κατ’ αυτόν τον τρόπο τη σκέψη του παιδιού στη χώρα των θαυμάτων της Αλίκης ή στη Λιλιπούπολη, η ακόμη και στη Φρουτοπιία του Ευγένιου Τριβιζά; Εξάλλου όποιος διαβάζει δεν κοιμάται ποτέ μόνος, αλλά πάντα συντροφιά με τους ήρωες ενός βιβλίου...

Διαβάστε ακόμη

Ομιλία της αρχαιολόγου Κωνσταντίας Κεφαλά στις 17 Μαΐου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ Ρόδου και Νοτίου Αιγαίου επιστρέφει δυναμικά | 1-4 Ιουνίου

Παν-Μεσογειακή εκδήλωση για την Ημέρα της Μεσογείου στη Ρόδο

Δωρεάν είσοδος στα αρχαιολογικά μνημεία της Δωδεκανήσου το Σάββατο

«Το Όνειρο ενός Γελοίου» σήμερα και αύριο στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Νίκου Κωνσταντινίδη: «ΠΟΛΙΤΗΣ ΕΝΟΧΟΣ;»

Ηχοχρώματα, μια πανδαισία ήχων...

Διθυραμβικές κριτικές για τη Ροδίτισσα ηθοποιό Καλλιόπη Χάσκα ως Ιουλιέτα, σε μεγάλη διεθνή συμπαραγωγή Ελλάδας-Τουρκίας