Tέσσερις κυματοθραύστες για να αντιμετωπιστεί η διάβρωση

Tέσσερις κυματοθραύστες  για να αντιμετωπιστεί η διάβρωση

Tέσσερις κυματοθραύστες για να αντιμετωπιστεί η διάβρωση

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3545 ΦΟΡΕΣ

Θα κατασκευαστούν στην παραλία της Κρεμαστής

Τη βύθιση τεσσάρων κυματοθραυστών στη θαλάσσια περιοχή της Κρεμαστής προβλέπει το έργο για την αντιμετώπιση της διάβρωσης στην ακτή που παρατηρείται σε όλο το μήκος της παραλίας της.

Η περιοχή περιλαμβάνει ακτή μήκους 750 μέτρων και βρίσκεται περίπου 650 μέτρα βόρεια του οικισμού και 1,1 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του οικισμού της Ιαλυσού.

Η περιοχή γύρω από την ακτή παρουσιάζει έντονη τουριστική και μέτρια αγροτική δραστηριότητα και τα τελευταία χρόνια έχει υποστεί έντονη διάβρωση με αποτέλεσμα να απειλείται με καταστροφή ακόμα και ο δρόμος που υπάρχει για την εξυπηρέτηση των κατοίκων.

Το έργο περιλαμβάνει, συγκεκριμένα:
i) Κατασκευή βυθισμένων κυματοθραυστών
Ειδικότερα, θα κατασκευαστούν τέσσερις βυθισμένοι κυματοθραύστες μήκους 180 μέτρων οι δύο δυτικοί και 160 μέτρων οι δύο ανατολικοί σε απόσταση περίπου 100 μέτρων από την ακτή.
ii) Επαναπλήρωση της ακτής με άμμο

Η ακτή θα εμπλουτιστεί σε συνολικό μήκος 740 μέτρων (390 μέτρων στη δυτική περιοχή και 350 μέτρων στην ανατολική περιοχή) με άμμο. Το αρχικό πλάτος της τεχνητής παραλίας θα είναι 16 μέτρα. Το πλάτος της ζώνης ανάπλασης θα καταλήξει να είναι 12 μέτρα μετά τη λειτουργία των έργων προστασίας και σύμφωνα με τις παραδοχές προσομοίωσης της ακτομηχανικής μελέτης.

Η ζώνη όπου θα κατασκευαστούν τα έργα ανάπλασης της ακτής βρίσκεται εκτός περιοχών Natura. Μάλιστα η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου που έχει τον τίτλο «Έργα αντιμετώπισης διάβρωσης ακτών Κρεμαστής Ρόδου» ήταν και ένα από τα θέματα στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που συνεδρίασε την Παρασκευή.

Σημειώνεται ότι η διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Δωδεκανήσου έχει γνωμοδοτήσει θετικά για την υλοποίηση του έργου, καθώς μελέτησε τον φάκελο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων μετά και το γεγονός ότι στη φάση διαβούλευσης του έργου δεν υπεβλήθησαν ενστάσεις από το κοινό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, το θέμα θα έρθει για συζήτηση και στο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου προκειμένου να πάρει θέση επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Θα ακολουθήσει η σύνταξη της οριστικής μελέτης και στη συνέχεια θα αναζητηθούν οι πόροι για την εκτέλεση του έργου που δεν αναμένεται να υλοποιηθεί πριν από έναν χρόνο.

Διαβάστε ακόμη

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών