Σε διεθνές σεμινάριο συμμετείχε ο πολιτικός μηχανικός Κ. Μεγαλοοικονόμου

Σε διεθνές σεμινάριο συμμετείχε ο πολιτικός μηχανικός Κ. Μεγαλοοικονόμου

Σε διεθνές σεμινάριο συμμετείχε ο πολιτικός μηχανικός Κ. Μεγαλοοικονόμου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 677 ΦΟΡΕΣ

Η πλούσια βιβλιοθήκη υλικών, στοιχείων και εντολών ανάλυσης καθιστά το OpenSees, το λογισμικό ανοικτού κώδικα που αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας εγκαταστάσεις Μπέρκλεϋ, ένα ισχυρό εργαλείο για την αριθμητική προσομοίωση των μη γραμμικών δομικών και γεωτεχνικών συστημάτων-κατασκευών Πολιτικού Μηχανικού υπό σεισμική και όχι μόνο διέγερση.

Επιπλέον, η βάση δεδομένων του OpenSees αναπτύσσεται συνεχώς και περιέχει τα πιο νέα μοντέλα αριθμητικής προσομοίωσης, πολύ σύντομα μετά τη δημοσίευσή τους σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά. Η αποτελεσματικότητά του βασίζεται σε μια γλώσσα εντολών η οποία επιτρέπει στον χρήστη να δημιουργεί αρκετά ευέλικτα αρχεία εισόδου χωρίς διεπιφάνεια χρήστη. Το OpenSees δεν είναι ένα μαύρο κουτί, αλλά λογισμικό ανοικτού κώδικα, καθιστώντας το ένα χρήσιμο εκπαιδευτικό εργαλείο για την αριθμητική μοντελοποίηση. Μπορούν να ενσωματωθούν στο OpenSees εργαλεία, στοιχεία ή εργαλεία ανάλυσης τα οποία γίνονται σύντομα διαθέσιμα, χάρη στις τακτικές ενημερώσεις του.

Η προσθήκη μιας νέας υπορουτίνας (μοντέλο υλικού, τύπος στοιχείου, μέθοδος επίλυσης συστημάτων) γίνεται μέσω κώδικα προγραμματισμού ηλεκτρονικού υπολογιστή C++, μαζί με μια εντολή εισόδου με χρήση του αντίστοιχου ακρωνύμου, η οποία χρησιμοποιείται για την εισαγωγή δεδομένων από τον χρήστη και την κατασκευή του νέου υλικού.
Ο συμπολίτης μας (από Ρόδο) Δρ. Κώστας Γ. Μεγαλοοικονόμου Πολιτικός Μηχανικός και Μηχανικός Λογισμικού στον Τεχνικό Οίκο Λογισμικού (ΤΟΛ) στο Ηράκλειο Κρήτης συμμετείχε στο σεμινάριο αυτό που πραγματοποιήθηκε μέσω “Zoom” την Παρασκευή 2 Απριλίου. Το θέμα της ομιλίας του ήταν “Seismic Assessment and Retrofit of Reinforced Concrete Columns using OpenSees”.

Πιο αναλυτικά, ανέπτυξε και εισήγαγε έναν καταστατικό νόμο υλικού για περισφιγμένο σκυρόδεμα με μανδύες από Ινοπλισμένα Πολυμερή (ΙΟΠ) π.χ. από ανθρακονήματα ή από υαλονήματα, τόσο για ορθογωνικά όσο και για κυκλικά υποστυλώματα οπλισμένου σκυροδέματος ενισχυμένα με ΙΟΠ. Το συγκεκριμένο μοντέλο προστέθηκε στο OpenSees ως μονοαξονικός καταστατικός νόμος (UniaxialMaterial) υπό την ονομασία “FRPConfinedConcrete”.

Το νέο υλικό επιτρέπει την ανάλυση κατασκευών οπλισμένου σκυροδέματος, για παράδειγμα κτηρίων και γεφυρών, ενισχυμένων με ΙΟΠ υπό σεισμική διέγεργση και έχει συσχετισθεί επιτυχώς με πειραματικά δεδομένα από τη βιβλιογραφία.

Λόγω της νέας αυτής δυνατότητας προσκλήθηκε ως κύριος ομιλητής στο Πανεπιστήμιο του Ώκλαντ της Νέας Ζηλανδίας να παρουσιάσει στη σειρά σεμιναρίων σχετικών με το OpenSees που διοργανώνονται σχεδόν κάθε δύο εβδομάδες με διακεκριμένους ομιλητές και Καθηγητές Πανεπιστημίων που ασχολούνται με το συγκεκριμένο αντικείμενο, τα ερευνητικά του αποτελέσματα και τις νέες αυτές δυνατότητες προσομοίωσης στο εν λόγω λογισμικό ανοικτού κώδικα.
Το σεμινάριο καταγράφηκε και είναι διαθέσιμο στο κανάλι YouTube στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=kGiHERNnfTM&t=3643s.

Διαβάστε ακόμη

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο