Aπό τις 10.100 αιτήσεις εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «ΝΗΣΙδΑ» οι 3.705

Aπό τις 10.100 αιτήσεις εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «ΝΗΣΙδΑ» οι 3.705

Aπό τις 10.100 αιτήσεις εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «ΝΗΣΙδΑ» οι 3.705

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2589 ΦΟΡΕΣ

Την ικανοποίησή του για το ποσοστό επιτυχίας που είχε το πρόγραμμα «ΝΗΣΙδΑ» της περιφέρειας Νοτίου, αναφορικά με την οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία, εξέφρασε χθες ο περιφερειάρχης νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος.

Μάλιστα έκανε γνωστό στο πλαίσιο δηλώσεών του στα μέσα ενημέρωσης ότι η δική μας περιφέρεια μέχρι σήμερα κατέχει το υψηλότερο ποσοστό των διαθέσιμων πόρων που έβαλε στο πρόγραμμά της από όλες τις περιφέρειες της χώρας.
Παράλληλα ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε ικανοποιημένος από το γεγονός ότι τα περισσότερα χρήματα θα διατεθούν για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου.

«Το πρόγραμμα ΝΗΣΙΔΑ είναι μία πρωτοβουλία περιφερειών να ενισχύουν μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον κορονοϊό. Όμως δεν είναι χρήματα εθνικά είναι χρήματα ευρωπαϊκά είναι χρήματα μέσα από το ΕΣΠΑ και τα περιφερειακά προγράμματα της κάθε περιφέρειας.

Αυτό δημιουργεί ένα περιβάλλον με σκληρούς κανόνες στην διαχείριση. Περίπου 10.100 και πάνω υπέβαλαν αιτήσεις. Περίπου 1.100 ήταν ελλιπείς οι φάκελοί τους και κόπηκαν στον έλεγχοι, από τον ΕΦΕΠΑΕ που σημαίνει ότι μένουν 8.900 επιχειρήσεις, από τις οποίες εντάχθηκαν και χρηματοδοτούνται 3.705. Αυτό το ποσοστό δεν θα το βρείτε σε κανένα άλλο πρόγραμμα περιφέρειας μέχρι σήμερα. Είμαστε η έκτη περιφέρεια για την οποία ανακοινώθηκαν αποτελέσματα και μένουν άλλες επτά.

Το υψηλότερο ποσοστό των διαθέσιμων πόρων που βάλαμε στο πρόγραμμα. Τα ποσά δεν συγκρίνονται ως απόλυτοι αριθμοί. Κάθε περιφέρεια έχει στη διάθεσή της συγκεκριμένα ποσά. Το πόσα χρήματα έβαλε στο αντίστοιχο πρόγραμμα κρίνονται ως ποσοστό επί του προγράμματος.

Ως ποσοστό του προγράμματος εμείς έχουμε το υψηλότερο στην Ελλάδα. Ως ποσοστό στις μέχρι σήμερα έξι περιφέρειες που έχουν παρουσιάσει αποτελέσματα έχουμε το υψηλότερο στην Ελλάδα, δηλαδή 41,5%. Είμαστε η μόνη περιφέρεια που έχει κλάδο με 100% επιτυχία: το λιανεμπόριο.

Είπαμε ποιος κλάδος της οικονομίας έχει πάρει τη μικρότερη διαχρονικά στήριξη από ευρωπαϊκά προγράμματα; Το λιανεμπόριο και τα μικρά μαγαζιά και φτιάξαμε μια ειδική κατηγορία. Ήταν μεγάλο το στοίχημα για εμάς. Όμως μας χαροποίησε το ότι εκεί είχαμε 100% επιτυχία. Όσες επιχειρήσεις είχαν έγκυρο φάκελο πληρώθηκαν όλες ενώ περίσσεψαν κάποια λίγα χρήματα που μοιράστηκαν εξίσου στις άλλες κατηγορίες» δήλωσε ο κ. Χατζημάρκος. Δεν παρέλειψε όμως να υπογραμμίσει ότι σήμερα καμία επιδότηση δεν μπορεί να αντικαταστήσει μία οικονομία που λειτουργεί κανονικά. Όπως είπε, όλοι θέλουμε να ξεπεράσουμε τον σκόπελο και να ανοίξει ο τουρισμό και η διάθεση του ποσού των 35 εκατ. ευρώ για τις 3.705 επιχειρήσεις είναι κάτι πολύ σημαντικό.

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, τα χρήματα θα αρχίσουν να τα εισπράττουν οι επιχειρήσεις άμεσα γιατί η διαδικασία των ενστάσεων δεν θα αναστείλει τις πληρωμές. Όσες επιχειρήσεις δεν χρηματοδοτούνται μπορούν να καταθέσουν ένσταση, όσες ικανοποιηθούν και κερδίσουν και πρέπει να ενταχθούν στη λίστα όσων χρηματοδοτηθούν θα πληρωθούν με αντίστοιχη αύξηση του προϋπολογισμού.
Με την ευκαιρία πάντως ο κ. Χατζημάρκος έκανε λόγο και για λαϊκισμό εκ μέρους οσων ζητούσαν να δοθούν χρήματα σε όλους τους επιχειρηματίες που επλήγησαν.

«Λεφτά σε όλους μοιράζει η κυβέρνηση μέσω των επιστρεπτέων και δόξα τω Θεώ στα νησιά του Αιγαίου έχουν έρθει πολλά λεφτά, δηλαδή 1,25 τρισ. ευρώ μέσα από 4 μόνο μέτρα.
Εμείς στοχεύσαμε σε πολύ μικρές επιχειρήσεις. Εγώ είμαι υπερήφανος γιατί το μεγαλύτερο ποσοστό μικρών επιχειρήσεων που έχει μπει πανελλαδικά είναι στο Νότιο Αιγαίο.
Και η συντριπτική πλειοψηφία πάνω από 95%, έπιασε το ταβάνι και πήρε 10.000 ευρώ. Οι επιχειρήσεις είναι 2 στις 5. Μακάρι να είχαμε παραπάνω χρήματα ως περιφέρεια στη διάθεσή μας να αυξήσουμε το ποσό. Αυτό δε γίνεται γιατί εμείς δουλέψαμε με over draft και μάλιστα ξεπεράσαμε και τα όρια» κατέληξε ο περιφερειάρχης.

Διαβάστε ακόμη

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών

Απαγορεύεται η διέλευση και παραμονή στις δασικές περιοχές τις νυκτερινές ώρες

Επίθεση Γ. Νικητιάδη στη ΝΔ για το ακτοπλοϊκό Καρπάθου-Κάσου σε συζήτηση με τον Γ. Παππά στη Βουλή

Αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον Αθανάσιο Κούτσια

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη