ΤΕΕ: Θετικές οι εξελίξεις για τους δασικούς χάρτες Δωδεκανήσου

ΤΕΕ: Θετικές οι εξελίξεις για  τους δασικούς χάρτες Δωδεκανήσου

ΤΕΕ: Θετικές οι εξελίξεις για τους δασικούς χάρτες Δωδεκανήσου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 450 ΦΟΡΕΣ

Σχετική ικανοποίηση υπάρχει αναφορικά με την πορεία του θέματος που αφορά τη διόρθωση των δασικών χαρτών στην περιοχή μας, μετά και την επίσκεψη στην περιοχή μας του υφυπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Αμυρά και υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου το περασμένο Σάββατο.

Μάλιστα χθες μέλη της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ Δωδεκανήσου που συναντήθηκαν μαζί του αναφέρθηκαν στα όσα συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση που είχαν, αναλύοντας και τη σχετική πρόταση που κατατέθηκε αναφορικά με τις διορθώσεις των χαρτών.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Αντώνης Γιαννικουρής υπογράμμισε ότι το θέμα των δασικών χαρτών φαίνεται να έχει μία θετική εξέλιξη και δήλωσε: «Από τη συνάντηση του Σαββάτου φάνηκε ότι θα υπάρξει μία λύση η οποία και θα αποκαταστήσει τη δικαιοσύνη στην ανάρτηση των δασικών χαρτών. Ο αγώνας των δασικών χαρτών για εμάς ξεκίνησε από το 2017. Είχαμε ξεκινήσει με κάποιες ημερίδες όταν αναδείχτηκε το πρόβλημα στα νησιά Σύμη και Πάτμο.

Σε συνεργασία με τη διεύθυνση Δασών είχαμε ήδη αρχίσει να εντοπίζουμε τα προβλήματα που θα προέκυπταν και ξεκινήσαμε τις διαβουλεύσεις με τοπική αυτοδιοίκηση με τοπικές κοινωνίες με τα μέλη μας σε όλη τη Δωδεκάνησο και συντάξαμε μία πλήρη μελέτη διόρθωσης η οποία θα ήταν η βάση της συζήτησης για τη διόρθωση».

Μάλιστα, όπως τόνισε, η πρόταση έγινε δεκτή από το υπουργείο Περιβάλλοντος. «Διαπιστώθηκε το λάθος και στη συνέχεια κατά τη συνάντηση που είχαμε ξεκινήσαμε την κουβέντα του τεχνικού κομματιού της διόρθωσης και πώς θα καταφέρουμε τελικά να αναρτήσουμε χάρτες που θα διέπονται από κανόνες δικαιοσύνης και δεν θα βάζουν τους πολίτες σε ταλαιπωρία και έξοδα.

Το θέμα είναι και πώς θα διαχειριστούμε το επόμενο εξάμηνο δηλαδή την παράταση που έδωσε το υπουργείο για τις αντιρρήσεις που είναι ο ικανός χρόνος ώστε το υπουργείο μέσα από νομοθετικές ρυθμίσεις να προβεί στις διορθώσεις που τελικά θα μας δώσει σωστούς και δίκαιους χάρτες.

Η διαδικασία των διορθώσεων το προσεχές εξάμηνο είναι μία διαδικασία πολύπλοκη και συλλογική και θα πρέπει να υποστηριχτούν με ομοθυμία για να διεκδικήσουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα» κατέληξε ο πρόεδρος του ΤΕΕ.

Ακολούθως το μέλος του τομέα χωροταξίας του ΤΕΕ Ελευθερία Βασιλειάδη αναφέρθηκε διεξοδικά στις προτάσεις του τμήματος και περιέγραψε τα όσα σημεία επισημάνθηκαν από την πλευρά του, λέγοντας ότι ο τομέας χωροταξίας ανέλαβε ένα σημαντικό έργο.

«Έχουμε την ιδιαιτερότητα της νησιωτικότητας και η περιοχή μας κατηγοριοποιείται για τους δασικούς χάρτες σε τρεις κατηγορίες. Η μία είναι οι κτηματογραφημένες περιοχές της Ρόδου, της Κω και της μισής Λέρου, είναι η Σύμη και η Πάτμος όπου έχει γίνει με ΦΕΚ μερική κύρωση των χαρτών και μετά είναι τα υπόλοιπα νησιά μας» είπε η κ. Βασιλειάδη η οποία μεταξύ άλλων δήλωσε και τα εξής:

«Για όλα τα νησιά καταγράφηκαν τα προβλήματα, φτιάξαμε την πρότασή μας προς το υπουργείο, η πρώτη αναφορά έχει να κάνει με την ένταξη της Δωδεκανήσου στο άρθρο 62, που ήταν η μόνη περιοχή που δεν είχε ενταχθεί με αποτέλεσμα οι πολίτες να είναι αναγκασμένοι να προβαίνουν σε δικαστικές διενέξεις με το Δημόσιο.

Έγινε μεγάλη αναφορά στα χορτολίβαδα ενώ πέφτει το βάρος στις δημόσιες υπηρεσίες για να γίνουν οι αναδιαμορφώσεις των δασικών χαρτών. Έγινε μεγάλη ανάλυση για τις περιοχές Σύμης και Πάτμου καθώς ό,τι αποφασιστεί και για τα υπόλοιπα αναδρομικά θα πρέπει να εφαρμοστεί και γι’ αυτά.

Παρουσιάσαμε και το δεύτερο σκέλος της προσπάθειας που θα κάνει το ΤΕΕ, δηλαδή την ορθολογική διαχείριση της παράτασης των έξι μηνών. Θα καταθέσουμε προτάσεις και θα έχουν να κάνουν με οδηγίες προς τους εμπλεκόμενους φορείς και υπηρεσίες τον τρόπο διόρθωσης και τον ορισμό της διαδικασίας.
Η πρότασή μας: επειδή η διεύθυνση Δασών αδυνατεί και λόγω της υποστελέχωσής της και του φόρτου εργασίας, να γίνει σύσταση επιτροπών και ομάδων αυτοψίας ανά νησιωτικό δήμο και διαμέρισμα για να γίνει ρεαλιστική καταγραφή των σφαλμάτων.

Σε αυτές τις επιτροπές ζητάμε να έχουν συμμετοχή για τη βοήθεια της διεύθυνσης με τη συμμετοχή και των πολιτών. Συμπληρωματικά θα ζητηθεί από τις επίσημες περιβαλλοντικές οργανώσεις η παρουσίαση ενός πλάνου των θέσεων ανά νησί των ιδιαίτερων σημείων ενδιαφέροντος ανά νησί.

Αν το υπουργείο αναθέσει σε μελετητικό γραφείο να αναλάβει την εκπόνηση της καταγραφής των σφαλμάτων και όχι της διεύθυνσης Δασών, θα πρέπει μέλος του μελετητικού γραφείου να συμμετάσχει».
Επισημάνσεις έγιναν επίσης για τις βραχώδεις και απότομες κλίσεις που έχουμε στα νησιά, για τις βραχονησίδες ως δημοτικές ιδιοκτησίες, τα Εκκλησιαστικά ακίνητα με χρυσόβουλα και κληρονομιές, την ιδιοκτησία για τα κοινωφελή ιδρύματα, τους καλαμιώνες, τις εποικιστικές περιοχές κ.α.

Τέλος, ο πρόεδρος του συλλόγου των Αγρονόμων Τοπογράφων Παναγιώτης Τσιράκος δήλωσε μεταξύ άλλων ότι για αυτούς που έκαναν ήδη ενστάσεις για τους δασικούς χάρτες ανακοινώθηκε πως υπάρχει μείωση κατά 50% του παραβόλου που πληρώθηκε και θα τους επιστραφεί ενώ οι υπόλοιποι συμπατριώτες μας που περιμένουν αυτό το διάστημα καλό θα είναι να μπουν στη διαδικασία για πρόδηλα σφάλματα που γίνεται ατελώς.

«Δεν πληρώνει κάτι ο πολίτης ο οποίος παίρνει πρωτόκολλο ώστε στο μέλλον αν δεν δικαιωθεί από τις διορθώσεις που θα γίνουν να μπορέσει να συνεχίσει τη διαδικασία με αντίρρηση καταβάλλοντας το παράβολο που αναλογεί. Οι πολίτες θα πρέπει να συμβουλευτούν τους τεχνικούς να πάρουν τη γνώμη τους καθώς η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και με τον μηχανικό τους να συναποφασίσουν τι πρέπει να γίνει.

Εμείς ζητήσαμε να στείλει διευκρινίσεις το υπουργείο ενώ στη συνέχεια θα γίνουν διορθώσεις και θα αναρτηθούν νέοι χάρτες. Πάντως ακόμα και για τα πρόδηλα σφάλματα πρέπει να υπάρχει κτηματολογικό σχεδιάγραμμα» συμπλήρωσε.

Τέλος, η κ. Βασιλειάδη διευκρίνισε ότι κόστος για τον πολίτη δεν υπάρχει στην πρώτη φάση, δηλαδή της αίτησης για τα πρόδηλα σφάλματα, ο οποίος στη συνέχεια παίρνει αριθμό πρωτοκόλλου αποδεικτικό κατάθεσης του αιτήματος και μένει με αυτό προς το παρόν.

Όπως τόνισε, πρέπει να περιμένει τις αλλαγές, γιατί, όπως ειπώθηκε, ό,τι έχει να κάνει με πρόδηλο σφάλμα θα διορθωθεί από τη δημόσια διοίκηση, τονίζοντας ότι όσοι θίγονται θα πρέπει να ακολουθήσουν τη διαδικασία για να είναι εμπρόθεσμοι.

Διαβάστε ακόμη

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»

«Μάνες της τέχνης» - Πρωτότυπη εκδήλωση στο ΚΑΠΗ Δήμου Ρόδου αύριο με αφορμή τη γιορτή της μητέρας