Ανησυχούν οι τοπογράφοι για το τι θα γίνει με το Κτηματολόγιο της Ρόδου

Ανησυχούν οι τοπογράφοι για το τι θα γίνει με το Κτηματολόγιο της Ρόδου

Ανησυχούν οι τοπογράφοι για το τι θα γίνει με το Κτηματολόγιο της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 922 ΦΟΡΕΣ

Έντονος είναι ο προβληματισμός που υπάρχει στον κλάδο των τοπογράφων της περιοχής μας λόγω της καθυστέρησης που υπάρχει στη μεταφορά του Κτηματολογίου της Ρόδου σε νέο χώρο, καθώς και λόγω της αβεβαιότητας που υπάρχει για το πότε θα αρχίσει να επαναλειτουργεί ώστε να τακτοποιηθούν οι συσσωρευμένες εκκρεμότητες που υπάρχουν.

Ο πρόεδρος του συλλόγου των Τοπογράφων Δωδεκανήσου Παναγιώτης Τσιράκος, για μία ακόμα φορά μετέφερε χτες την ανησυχία και την αγωνία του κλάδου λόγω της στασιμότητας που υπάρχει στην εξυπηρέτηση των συναδέλφων του, θέτοντας μάλιστα και ερωτήματα γύρω από την ουσία του θέματος αλλά κυρίως για τον χρόνο που θα χρειαστεί να λυθεί το πρόβλημα.

«Η επιτροπή για να παραλάβει το Κτηματολόγιο και να το δώσει στο υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ζητήσει κάποια πράγματα: την οικοδομική άδεια, βεβαίωση στατικής επάρκειας, τακτοποιήσεις αυθεραίτων, πιστοποιητικό πυρασφάλειας πράγματα που δεν ξέρω αν έχουν γίνει.

Για να γίνει μεταστέγαση στο κτήριο του νοσοκομείου πρέπει να γίνουν εργασίες και σε αυτό. Να μπουν πλακάκια, κιγκλιδώματα για να ασφαλιστούν τα ανοίγματα πρέπει να γίνουν ηλεκτρολογικές εργασίες, να στηθούν τα αναλόγια, να μπει ο ξυλουργός…» δήλωσε και πρόσθεσε:

«Φοβάμαι ότι είναι εργασία που θα τραβήξει σε μάκρος. Επίσης το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι πρέπει να γίνει απογραφή του παλιού αρχείου για να καταμετρηθεί ώστε να είμαστε σίγουροι για το τι μπαίνει και βγαίνει μέσα από το νέο κτήριο. Περίπου 1 εκατομμύριο πράξεις υπάρχουν εκεί με 200.000 φάκελους με σχεδιαγράμματα της περιοχής της Ρόδου και 4.500 τόμοι με τα αρχεία που περιγράφεται το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Είναι μεγάλο ο όγκος, δεν ξέρω αν είναι δυνατόν να γίνει κάτι τέτοιο. Το παράλογο είναι ότι για να γίνει απογραφή πρέπει να αρθεί η επικινδυνότητα του κτηρίου, δηλαδή να μπει ο εργολάβος να φτιάξει το κτήριο, να μπορέσει να πιστοποιηθεί ότι το κτήριο είναι λειτουργικό και ασφαλές. Άρα μπορεί να μπει μέσα το προσωπικό για να κάνει την απογραφή και μετά να φύγει το αρχείο να ξαναμπεί ο εργολάβος να φτιάξει ό,τι πρέπει…

Η διαδικασία είναι χρονοβόρα, τα χρονοδιαγράμματα δεν ξέρω αν θα βγουν. Ο εργολάβος λέει τρεις μήνες ότι χρειάζεται για να κάνει τις εργασίες με καθαρό το κτήριο.

Πρόταση δική μας είναι από τη στιγμή που θα μπει ο εργολάβος για να καταστήσει εν μέρει ασφαλές το κτήριο ας μεταφερθεί το αρχείο να πάει στο υπόγειο που εκεί ο χώροι δεν έχουν σοβαρά προβλήματα, ώστε να μπει ο εργολάβος και να γίνει τμηματικά η αποκατάσταση του κτηρίου».

Τέλος, ο κ. Τσιράκος αφού υπογράμμισε ότι έχουν περάσει μήνες στασιμότητας ανέδειξε και τις επιπτώσεις από το κλείσιμο του Κτηματολογίου λέγοντας τα εξής: «Το θέμα είναι ότι η αγορά ασφυκτιά, αγοραπωλησίες δεν γίνονται, συμβόλαια δεν γίνονται, αγωγές δεν γίνονται, οικοδομικές άδειες δεν εκδίδονται, μεταβιβάσεις δεν γίνονται αντιρρήσεις στους δασικούς χάρτες δεν γίνονται και δεν ξέρω πού θα καταλήξει αυτή η κατάσταση. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα».

Διαβάστε ακόμη

Συμβαίνει τώρα: Τροχαίο με ανατροπή αυτοκινήτου στο Λαδικό

Μπότες και κράνη για την Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών Ρόδου δώρισε η ομάδα “Help for Rhodes”

Ανακοίνωση της παράταξης ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ για τις εκλογές στο ΤΕΕ

Μπλεγμένη σε αγκίστρια και πετονιές ξεβράστηκε θαλάσσια χελώνα στα Κρητικά

Για 15η φορά επισκέπτονται τη Ρόδο μαθητές του Λυκείου “Centre d’ Ensignement Libre S2” της Λιέγης

Ευχαριστήρια επιστολή των αστυνομικών της περιοχής μας σε όσους στάθηκαν δίπλα τους τη μέρα του Πάσχα

Στη Ρόδο οι υποψήφιες του ΣΥΡΙΖΑ, Ζαχ. Τσιριγώτη και Καίτη Γιαννακά

Ένα εκατομμύριο έχει καταβληθεί στους αγρότες της Ρόδου που επλήγησαν από τη φωτιά