Χ. Λουκαράς: οικονομική ανάσα για τις επιχειρήσεις που εντάχθηκαν στο «ΝΗΣΙδΑ»

Χ. Λουκαράς: οικονομική ανάσα για τις επιχειρήσεις που εντάχθηκαν στο «ΝΗΣΙδΑ»

Χ. Λουκαράς: οικονομική ανάσα για τις επιχειρήσεις που εντάχθηκαν στο «ΝΗΣΙδΑ»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 906 ΦΟΡΕΣ

Μία σημαντική οικονομική ανάσα θα πάρουν τις προσεχείς μέρες όσες επιχειρήσεις πληρούσαν τα κριτήρια και εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «ΝΗΣΙδΑ», για την ενίσχυση των πληττόμενων από την πανδημία επιχειρήσεων στην περιφέρεια νοτίου Αιγαίου.

Από μέρα σε μέρα οι διαδικασίες θα ολοκληρωθούν και τότε ο ΕΦΕΠΑΕ θα αρχίσει τις πληρωμές που συνολικά σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες θα ανέρχονται σε 35 εκατ. ευρώ, αρχικά για τις 3.705 επιχειρήσεις οι αιτήσεις των οποίων εγκρίθηκαν.

Για όσες προχωρήσουν σε ενστάσεις, και δικαιωθούν θα γίνει αύξηση του προϋπολογισμού, ώστε να πληρωθούν και αυτές.

Ερωτηθείς σχετικά ο οικονομολόγος και σύμβουλος επιχειρήσεων Χαράλαμπος Λουκαράς, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι δεδομένου του διαθέσιμου προϋπολογισμού αναλογικά με τον όγκο των αιτήσεων δόθηκε το μέγιστο δυνατό ποσό που μπορούσε να δοθεί.

«Υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν. Είναι αυτό που λέγαμε εξ αρχής ότι ουσιαστικά υπολείπεται κατά τρεις φορές η ζήτηση από την προσφορά των διαθέσιμων κεφαλαίων. Υπάρχουν κάποιοι που ανέμεναν έστω και ένα μικρό ποσό χρηματοδότησης για να μπορέσουν να ξεκινήσουν ενόψει της σεζόν αλλά τελικά δεν μπήκαν στη χρηματοδότηση» είπε και πρόσθεσε ότι αναμένουμε και άλλα δύο εργαλεία σε κεντρικό επίπεδο δηλαδή άλλα δύο προγράμματα ,ένα για την εστίαση και ένα για τον τουρισμό προκειμένου να ενισχυθούν και όσοι δεν θα τύχουν χρηματοδότησης.

«Ευελπιστούμε οι επιχειρήσεις αυτές που είναι αρκετές και δεν ικανοποιήθηκαν λόγω επάρκειας χρημάτων να μπορέσουν μέσα από αυτά τα προγράμματα να ικανοποιηθούν τους μήνες Μάιο και Ιούνιο πριν ανοίξει η σεζόν. Οι επιχειρήσεις που απορρίφθηκαν θα πρέπει να κάνουν ενστάσεις και οι επιτροπές αξιολόγησης ευελπιστούμε να τις δουν θετικά γιατί η προκήρυξη προβλέπει ότι όσες δικαιωθούν θα πληρούν και αυτές» δήλωσε επίσης ο κ. Λουκαράς.

Ο κ. Χαράλαμπος Λουκαράς
Ο κ. Χαράλαμπος Λουκαράς


Στην ερώτηση για το πότε θα αρχίσουν οι δικαιούχοι να παίρνουν χρήματα απάντησε λέγοντας: «Περιμένουμε από μέρα σε μέρα να ανοίξει η πλατφόρμα το δικαίωμα αιτήματος πληρωμής με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, να σταλούν και μετά ο ΕΦΕΠΑΕ θα αρχίσει να πληρώνει. Η διαδικασία θα γίνει εντός Απριλίου και οι εκταμιεύσεις είναι θέμα χρηματοροών».

Με την ευκαιρία ρωτήθηκε αν θα καταφέρουν να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις μέχρι τη σεζόν. Αφού υπογράμμισε ότι είναι πολύ σκληρή η πραγματικότητα, δήλωσε ότι μέρα με τη μέρα οι επιχειρήσεις βαρύνονται με χρέη και υποχρεώσεις.
«Δεν ξέρω πόσο εύκολα μπορούν να σηκώσουν αυτό το βάρος. Δημιουργείται ένα θέμα συζήτησης για το ιδιωτικό χρέος , είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο που δεν αγγίχτηκε την περίοδο των μνημονίων αλλά θα έρθει στην επιφάνεια γιατί κακά τα ψέματα επιχειρήσεις που έχουν δυσανάλογα χρέη με αυτά που μπορούν να παράξουν είναι μη βιώσιμες.

Και δεν μιλάμε για μερικές επιχειρήσεις. Είναι κάτι που το αφουγκραζόμαστε όλοι, το βλέπουμε και είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο το πώς θα το διαχειριστεί κανείς. Σίγουρα δεν μπορεί να το διαχειριστεί αυτό κάποιος μόνος του, σίγουρα χρειάζονται παρεμβάσεις νομοθετικές είτε σε σχέση με το χρηματοοικονομικό πλαισιο των επιχειρήσεων» είπε ο κ. Λουκαράς. Μάλιστα, έκανε γνωστό ότι υπάρχει ήδη πρωτοβουλία από πλευράς κυβέρνησης για το πρόγραμμα της Δεύτερης Ευκαιρίας, στο πλαίσιο του οποίου θα δοθεί η ευκαιρία σε μία επιχείρηση να ρυθμίσει οφειλές είτε στο δημόσιο είτε στον τραπεζικό κλάδο.

«Έχουμε κακή εμπειρία από τον προηγούμενο εξωδικαστικό που απέτυχε παταγωδώς γιατί κυρίως οι τράπεζες δεν συναίνεσαν σε όλη αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία με τις όποιες καθυστερήσεις αρτηριοσκληρωτικού χαρακτήρα εμφάνισε το δημόσιο στις συναλλαγές με τους οφειλέτες.

Ευελπιστούμε στο νέο νομοθέτημα της δεύτερης ευκαιρίας οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να το αξιοποιήσουν και να είναι ένα από τα εργαλεία που θα δοθούν στον ιδιωτικό τομέα να διαχειριστεί το θέμα του ιδιωτικού χρέους» δήλωσε για το θέμα, αν και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αυτό δεν είναι αρκετό. Μάλιστα, εξέφρασε την άποψη ότι πολλές επιχειρήσεις θα οδηγηθούν σε κλείσιμο γιατί δεν μπορουν να σηκώσουν το βάρος του χρέους.

Μιλώντας για τις επιχειρήσεις της περιοχής μας, η πλειοψηφία των οποίων σχετίζεται με τον τουρισμό δήλωσε: «Όσον αφορά την περιοχή μας όλοι περιμένουν το άνοιγμα, είναι δεδομένο ότι θα έχουμε μία περιορισμένη προσφορά πελατών και θα πρέπει να ικανοποιηθεί μεγαλύτερη αγορά σε σχέση με πέρσι. Όλοι θα πάρουν από μικρότερο μερίδιο με σταθερά λειτουργικά έξοδα που δεν μπορούν να απομειωθούν».

Τέλος, ερωτηθείς για το αν επιχειρήσεις που θα κλείσουν φέτος μπορούν να επανακάμψουν του χρόνου, καθώς περιμένουμε μία καλύτερη σεζόν απάντησε λέγοντας τα εξής: «Μία επιχείρηση που κουβαλά ένα βάρος χρέους και να κλείσει και να ανοίξει δεν ξέρω πώς θα ανταποκριθεί στην επόμενη μέρα. Μία επιχείρηση που έχει δυσανάλογα χρέη από αυτά που μπορεί να παράξει δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στην επόμενη μέρα».

Διαβάστε ακόμη

19 εκατομμύρια ευρώ στους δήμους της Δωδεκανήσου

ΕΝΦΙΑ: 6 & 7 Απριλίου η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

«Πρωταθλήτρια» στις απορροφήσεις του ΕΣΠΑ η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Κοινή επιστολή των νησιωτικών συλλόγων λογιστών για τους κατοίκους Εξωτερικού

Ε. Κρητικός: 1.200 πλειστηριασμοί και κατασχέσεις στα Δωδεκάνησα

Λογαριασμοί ρεύματος: Τα μέτρα στήριξης για τον Νοέμβριο

Νέα προγράμματα ΕΣΠΑ: Δίνουν έως 180.000€ σε νέες επιχειρήσεις

ΙΕΛΚΑ: Πώς η ακρίβεια άλλαξε τη διατροφή των Ελλήνων, ποια προϊόντα έχουν «κόψει» από το 2009