Ελεύθεροι με όρους οι δύο τσιγγάνοι που κατηγορούνται για ληστείες και κλοπές

Ελεύθεροι με όρους οι δύο τσιγγάνοι που κατηγορούνται για ληστείες και κλοπές

Ελεύθεροι με όρους οι δύο τσιγγάνοι που κατηγορούνται για ληστείες και κλοπές

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1685 ΦΟΡΕΣ

Στην απολογία τους στην ανακρίτρια αρνήθηκαν τις κατηγορίες

Την πόρτα της ανακρίτριας Ρόδου πέρασαν χθες και απολογήθηκαν δύο από τα επτά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που φέρεται να δραστηριοποιούνταν στο νησί μας σε κλοπές, ληστείες αλλά και εμπρησμούς.

Πρόκειται για έναν 28χρονο και έναν 38χρονο Ρομά οι οποίοι συνοδευόμενοι από τους συνηγόρους τους κ.κ. Στέλιο Αλεξανδρή, Πολυξένη Χατζηγιάννη και Αναστάσιο Διάκο, αρνήθηκαν τις κατηγορίες, όπως αυτές τους αποδίδονται και αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Συγκεκριμένα, με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακρίτριας στους δύο εμπλεκόμενους επιβλήθηκαν οι όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισής τους μία φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους, ενώ στον 38χρονο επιβλήθηκε και εγγυοδοσία ύψους 500 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 38χρονος ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων πως το μεγαλύτερο διάστημα, κυρίως τους χειμερινούς μήνες, ζει και εργάζεται στην Τρίπολη μαζί με τον πατέρα του. Σε ό,τι αφορά την υπόθεση ο 38χρονος αρνήθηκε την όποια εμπλοκή, δήλωσε άγνοια και ότι το μόνο που έχει κάνει είναι μία βόλτα πριν από δύο χρόνια με τον 40χρονο φερόμενο ως «αρχηγό» της οργάνωσης στην οποία μαζί τους βρισκόταν και ένα ακόμη άτομο.

Αλλά και ο 28χρονος από την πλευρά του δήλωσε πως δεν έχει σχέση με τα όσα του καταλογίζονται και πως έμπλεξε εξαιτίας του ότι ενοικίασε το αυτοκίνητο στο όνομά του, όχι όμως για τη διάπραξη ποινικών αδικημάτων, όπως κατηγορείται αλλά για να μετακινείται ο ίδιος και οι συνάδελφοί του στη δουλειά τους.

Όπως είπε, το διάστημα εκείνο ανήκε στο προσωπικό του 40χρονου φερόμενου ως «αρχηγού», ο οποίος είχε αναλάβει την ανακαίνιση ξενοδοχείου στην Κάλαθο. Προκειμένου λοιπόν να μην μετακινούνται με αγροτικό αυτοκίνητο όλοι μαζί, καθώς τους είχε εντοπίσει η αστυνομία και τους είχε επισημάνει ότι αυτό δεν έπρεπε να επαναληφθεί, ο 40χρονος τους είπε να ενοικιάσουν ένα όχημα για τις μετακινήσεις τους από και προς την εργασία τους.

Ο 28χρονος πρόσθεσε πως επειδή είχε δίπλωμα έκανε αυτός την ενοικίαση του αυτοκινήτου, το οποίο πράγματι επέστρεψε και πήρε ένα άλλο, καθώς βρέθηκε με σπασμένο το τζάμι του. Ο ίδιος επεσήμανε πως δεν γνώριζε αν και από ποιους είχε χρησιμοποιηθεί το όχημα του αυτό, και ανίδεος όπως ήταν το επέστρεψε χωρίς να κοιτάξει στο εσωτερικό του όπου και βρέθηκαν αντικείμενα από τις κλοπές. Μάλιστα, είπε πως σε περίπτωση που είχε σχέση με την υπόθεση δεν θα όφειλε να ελέγξει πριν την παράδοση του οχήματος ούτως ώστε να μην αφήσει πίσω του στοιχεία που θα μπορούσαν να τον εμπλέξουν;

Τέλος, ο 28χρονος επικαλέστηκε και τις καταθέσεις που έχουν δώσει συγκατηγορούμενοι του, όπου και αναφέρεται είτε ότι δεν τον γνωρίζουν, είτε ότι ουδεμία ανάμιξη έχει στην υπόθεση.
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας με σύμφωνη γνώμη και του αρμόδιου εισαγγελέα και οι δύο κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι με τους παραπάνω περιοριστικούς όρους.

Σε ό,τι αφορά τους λοιπούς πέντε εμπλεκόμενους, ζήτησαν και πήραν νέες προθεσμίες προκειμένου να προετοιμάσουν τις εξηγήσεις που θα δώσουν στην ανακρίτρια Ρόδου το επόμενο διάστημα.
Η υπόθεση πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης με το σχηματισμό δικογραφίας τον Νοέμβριο του 2019 από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου, ωστόσο η δράση των εμπλεκομένων φέρεται να ξεκινάει από τον Δεκέμβριο του 2017.

Σύμφωνα με τη δικογραφία ως «αρχηγός» της οργάνωσης φέρεται ένας 40χρονος Ρομά, ο οποίος αν και διέμενε μόνιμα στην Αθήνα, ερχόταν στο νησί μας σε τακτά χρονικά διαστήματα και μαζί με τα λοιπά μέλη της ομάδας από τις 30 Δεκεμβρίου 2016 έως και τις 26 Αυγούστου 2017 διέπρατταν κλοπές, ληστείες και εμπρησμούς με διαφορετική ή και την ίδια σύνθεση κάθε φορά.

Η πρώτη περίπτωση που καταγγέλθηκε στην αστυνομία και έγινε η αφορμή για τη διερεύνηση της υπόθεσης αφορά ληστεία σε σπίτι στην Κρεμαστή, στο οποίο μάλιστα μέσα βρίσκονταν οι ηλικιωμένοι ιδιοκτήτες του!

Πιο συγκεκριμένα, στις 29 Δεκεμβρίου 2016 μισή ώρα μετά τα μεσάνυκτα, τρεις άγνωστοι δράστες έχοντας καλυμμένα πλήρως τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους διέρρηξαν την κεντρική είσοδο της πολυκατοικίας, πιθανόν με τη χρήση κατσαβιδιού και μπήκαν μέσα σε διαμέρισμα του πρώτου ορόφου.

Εκεί βρίσκονταν ο -τότε- ο 67χρονος ιδιοκτήτης και η 73χρονη σύζυγός του. Αφού ακινητοποίησαν με τη χρήση σωματικής βίας το ζευγάρι αφαίρεσαν μία χρυσή καδένα που φορούσε στο λαιμό του ο άνδρας, μέσα από το κομοδίνο το χρηματικό ποσό των 300 ευρώ που βρήκαν και από ανασφάλιστο χρηματοκιβώτιο χρυσαφικά, ρολόγια αξίας περίπου 8000 ευρώ.

Όπως ανακοίνωσε και επίσημα η αστυνομία, οι δράστες, είχαν κλέψει νωρίτερα ένα αυτοκίνητο από περιοχή της Ρόδου και στη συνέχεια μετέβησαν με αυτό στην Κρεμαστή. Εκτιμάται ότι, γνώριζαν καλά την περιοχή και ήξεραν ότι στο διαμέρισμα υπήρχαν ο 67χρονος ιδιοκτήτης και η 73χρονη σύζυγός του.

Το όχημα που χρησιμοποίησαν οι δράστες για τη διαφυγή τους βρέθηκε κατεστραμμένο από πυρκαγιά στην περιοχή Κοσκινού Ρόδου και προέκυψε ότι είχε αφαιρεθεί την 28-12-2016 από την πόλη της Ρόδου.

Η δεύτερη περίπτωση, η οποία περιλαμβάνεται στην υπόθεση τοποθετείται χρονικά το καλοκαίρι του 2017. Πιο συγκεκριμένα, στις 25 Αυγούστου 2017 ο 38χρονος, ο 20χρονος και ο 28χρονος με εντολή του 40χρονου πήγαν σε κατάστημα ενοικίασης αυτοκινήτων στην Κρεμαστή και ενοικίασαν ένα όχημα το οποίο αντικατέστησαν στις 26 Αυγούστου 2017 με ένα άλλο, και με αυτό στις 8 το βράδυ της ίδιας ημέρας πήγαν σε μονοκατοικία στην Ιαλυσό και αφού έσπασαν με λοστό την κάσα της πόρτας, γκρεμίζοντας την ουσιαστικά, έκοψαν τα καλώδια του συναγερμού και τη σειρήνα, τα οποία και τοποθέτησαν σε κουβά με νερό.

Στη συνέχεια, οι δράστες μπήκαν μέσα στο σπίτι και αφαίρεσαν χρυσαφικά και τιμαλφή συνολικής αξίας 5000 ευρώ.
Επίσης, στις 27 Αυγούστου 2017 στις 11 το πρωί με το ίδιο αυτοκίνητο, τουλάχιστον πέντε άτομα μετέβησαν στη Διμυλιά και χρησιμοποιώντας την ίδια μέθοδο (με λοστό παραβίασαν πόρτα κουζίνας) μπήκαν σε κατοικία της περιοχής και αφαίρεσαν κοσμήματα και ένα μικρό χρηματοκιβώτιο που περιείχε έγγραφα. Μάλιστα, μέσα στο ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο, μετά την παράδοση του εντοπίστηκε ένα καπάκι χρηματοκιβωτίου και ένα σκουλαρίκι. Το καπάκι αναγνωρίστηκε από τον ιδιοκτήτη του σπιτιού στη Διμυλιά.

Τέλος, στις 12 Αυγούστου 2017 μέλη της εγκληματικής ομάδας κατηγορούνται ότι πήγαν στην Παστίδα και το χρονικό διάστημα από τις 8 το βράδυ έως τη μία τα ξημερώματα της επόμενης ημέρας έβγαλαν την κάσα της πόρτας σπιτιού και αφαίρεσαν χρυσά κοσμήματα και ένα κινητό τηλέφωνο συνολικής αξίας 2000 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη

Εντοπισμός αλλοδαπών και σύλληψη των διακινητών τους μετά από καταδίωξη στην Τήλο

Συνελήφθη 22χρονος αλλοδαπός για διακίνηση ναρκωτικών στη Ρόδο

Καταδικάστηκε 53χρονος Βούλγαρος που εξαπάτησε υπάλληλους ανταλλακτηρίων

Αθωώθηκε 46χρονη για στέρηση επικοινωνίας του παιδιού με τον πατέρα του

Κάθειρξη 5 ετών σε 27χρονο Ουκρανό για τη μεταφορά αλλοδαπών

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Αθωώθηκε 50χρονη για τη βοήθεια σε ανήλικους

Κλεμμένα κοσμήματα βρέθηκαν σε κοσμηματοπωλείο της Ρόδου