Νέα ρύθμιση με 48 δόσεις για τις οφειλές στη ΔΕΥΑΡ

Νέα ρύθμιση με 48 δόσεις για τις οφειλές στη ΔΕΥΑΡ

Νέα ρύθμιση με 48 δόσεις για τις οφειλές στη ΔΕΥΑΡ

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 629 ΦΟΡΕΣ

• Καταργούνται όλες οι άλλες, όπως αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο • Στα 60 εκατομμύρια ευρώ ανέρχονται οι οφειλές των καταναλωτών

Σε σημαντικές αποφάσεις προχώρησε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΡ κατά την τελευταία του συνεδρίαση, τόσο σε ό,τι αφορά τον τομέα έργων όσο και σε ό,τι αφορά την οικονομική πολιτική της επιχείρησης.

Για τις κυριότερες αποφάσεις που πάρθηκαν ενημέρωσε χθες ο γενικός διευθυντής της Γιώργος Υψηλάντης ξεκινώντας από τη λειτουργία και συντήρηση των βιολογικών καθαρισμών.

Όπως είπε, η ΔΕΥΑΡ έχει στην αρμοδιότητά της και λειτουργεί συνολικά 12 βιολογικούς καθαρισμούς. Από αυτούς, τον κεντρικό στο Βόδι, τους βιολογικούς της Κρεμαστής, της Δαματριάς, των Μαριτσών και του Θεολόγου, τους λειτουργεί η επιχείρηση με ιδία μέσα και με το δικό της προσωπικό. Όμως δεν υπάρχει καμία ικανοποίηση ως προς την αποτελεσματική λειτουργία των συγκεκριμένων βιολογικών, όπως είπε, καθώς έχουν πολλά προβλήματα.

Σύμφωνα με τον κ. Υψηλάντη, τους υπόλοιπους τους λειτουργούν ιδιώτες και μάλιστα οι διαγωνισμοί ανάθεσης στους ιδιώτες είχαν γίνει από την προηγούμενη διοίκηση και συνεχίζεται με αυτό τον τρόπο η λειτουργία τους. Ο πρώτος εργολάβος έχει 7 βιολογικούς και ο δεύτερος 1 βιολογικό.

«Σε ό,τι αφορά τις συμβάσεις λειτουργίας των 8 βιολογικών, η μία λήγει Ιούλιο και η άλλη τον Δεκέμβριο. Η υπηρεσία αποχέτευσης έφερε μελέτη προς δημοπράτηση της συντήρησης και λειτουργίας του συνόλου των βιολογικών του νησιού από ιδιώτη εργολάβο υπό την εποπτεία της ΔΕΥΑΡ πλην του βιολογικού στο Βόδι.

Εγκρίθηκε χθες η μελέτη και ο διαγωνισμός οδεύει σε βάθος χρόνου τετραετίας. Δηλαδή η μελέτη προβλέπει τη δημοπράτηση για τα δύο πρώτα χρόνια με προοπτική την επέκταση της σύμβασης για άλλα δύο χρόνια. Το ιδιαίτερο είναι ότι μέσα στη συγκεκριμένη σύμβαση όποιος θα είναι ο ανάδοχος από τον διαγωνισμό δεν θα έχει απλώς τη λειτουργία των βιολογικών.

Πριν καν ξεκινήσει τη λειτουργία σε κάποιους συγκεκριμένους βιολογικούς που υπάρχουν προβλήματα και κυρίως στον βιολογικό της Κρεμαστής θα προχωρήσει στην άρση των βλαβών και στην αποκατάσταση της λειτουργίας του συγκεκριμένου βιολογικού για να δουλεύει στην εντέλεια. Προβλέπεται γι’ αυτό ένα κονδύλι 535.000 ευρώ» δήλωσε ο κ. Υψηλάντης και έκανε γνωστό ότι η συνολική δαπάνη της προκήρυξης με την προοπτική επέκτασης της σύμβασης για τέσσερα χρόνια είναι περίπου 4,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το τελικό ποσό θα προκύψει μετά από τον διαγωνισμό και αναμένεται φυσικά ότι θα υπάρχουν και εκπτώσεις. Αυτά τα χρήματα προέρχονται από ιδίους πόρους της ΔΕΥΑΡ.

Όπως υπογράμμισε, είναι μία απόφαση που θα βοηθήσει και τους βιολογικούς που μέχρι τώρα δεν λειτουργούσαν σωστά και ειδικά αυτούς της δημοτικής ενότητας Πεταλούδων να μπουν σε έναν δρόμο καλής και ομαλής λειτουργίας όπως και οι υπόλοιποι. Σε ό,τι αφορά τον βιολογικό της Ρόδου πρόκειται, όπως είπε, για ένα ξεχωριστό κεφάλαιο για τον οποίο έχει κατατεθεί πρόταση ύψους 15 εκατ. ευρώ στο πρόγραμμα «Τρίτσης» και αναμένεται η εξέλιξη.

Βιολογικός καθαρισμός στη Λάρδο

Παράλληλα το Δ.Σ. πήρε την απόφαση ανάθεσης της μελέτης και των αναγκαίων αδειοδοτήσεων για την κατασκευή του βιολογικού της Λάρδου, καθώς πρόκειται για μία νομική υποχρέωση της χώρας από το 2005 αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει το θέμα.

Σύμφωνα με τον κ. Υψηλάντη, η μελέτη ανατέθηκε όχι μόνο για τον βιολογικό αλλά και για τα δίκτυα που απαιτούνται για να λειτουργήσει και όλα θα γίνουν παράλληλα. Ο βιολογικός της Λάρδου θα μπορεί να εξυπηρετεί περίπου 15.000 κατοίκους και συγκεκριμένα θα εξυπηρετηθεί ο οικισμός της Λάρδου, η τουριστική ζώνη στα Λοθιάρικα αλλά και οι Πεύκοι.

«Ενδεχόμενα να δούμε και την ξενοδοχειακή ζώνη που είναι στο Κιοτάρι και να μεταφερθούν λύματα και από αυτή τη ζώνη προς τον βιολογικό. Αυτό θα προκύψει από τη μελέτη του έργου. Ο βιολογικός αυτός θα μελετηθεί μέσα σε διάστημα 10 μηνών, (προθεσμία για μελέτες και αδειοδοτήσεις) καθώς μετά εμείς θα διεκδικήσουμε τη χρηματοδότηση του έργου και την άμεση δημοπράτησή του» τόνισε κάνοντας γνωστό ότι το επεξεργασμένο νερό που θα βγαίνει από τον βιολογικό δεν θα το πετάει η ΔΕΥΑΡ ( ίσως αυτό να γίνεται τον χειμώνα) αλλά θα γίνει αξιοποίησή του εξοικονομώντας πόσιμο νερό που σήμερα χρησιμοποιείται για αρδεύσεις, πότισμα γκαζόν σε ξενοδοχεία κ.λπ.

Μιλώντας αναλυτικά για το τι θα γίνει είπε: «Μέσα στο έργο προβλέπεται η προσθήκη μονάδας η οποία θα αναβαθμίζει την ποιότητα του εξερχόμενου νερού σύμφωνα με τη νομοθεσία ώστε το νερό αυτό να είναι κατάλληλο για άρδευση σε καλλιέργειες της περιοχής αλλά και για πότισμα χώρων πρασίνου, γκαζόν στα ξενοδοχεία.

Θα σταματήσουμε να ξοδεύουμε πόσιμο νερό ειδικά σε μία περιοχή στην οποία δεν υπάρχει επάρκεια για χρήσεις που μπορούν να καλυφθούν από το επεξεργασμένο νερό. Οι ωφελούμενοι θα παίρνουν νερό σε χαμηλότερη τιμή από ό,τι το αγοράζουν σήμερα ως πόσιμο και η ΔΕΥΑΡ θα αποκτήσει από το έργο αυτό έσοδο που θα δίδεται για να καλύπτει τα έξοδα της λειτουργίας του. Η μελέτη που θα ανατεθεί για τη Λάρδο είναι στις 250.000 ευρώ. Η συγκεκριμένη μελέτη χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου».

Αποφάσεις για την οικονομική πολιτική

Μιλώντας για τις αποφάσεις που πάρθηκαν σε ό,τι αφορά την οικονομική πολιτική της επιχείρησης ο κ. Υψηλάντης υπογράμμισε τα εξής: «τα οικονομικά είναι ο τομέας ο οποίος από την πρώτη μέρα δίνουμε μεγάλο βάρος γιατί ήταν το κομμάτι της ΔΕΥΑΡ που νοσούσε και νοσεί ακόμη και έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην επιχείρηση. Κάθε μέρα γίνονται κινήσεις βελτίωσης των πραγμάτων, που στοχεύουν όχι μόνο στην οικονομική εξυγίανση της επιχείρησης αλλά και στην εξυπηρέτηση των πολιτών».

Ειδικότερα, προχώρησε στην απόφαση για τη ρύθμιση οφειλών προς τη ΔΕΥΑΡ, σύμφωνα με την οποία καταργούνται οι ρυθμίσεις που υπήρχαν μέχρι τώρα και θα ισχύει μία και μοναδική ρύθμιση πλέον.
«Θα είναι η ρύθμιση έως και 48 δόσεις. Τώρα ο καταναλωτής έρχεται στην ΔΕΥΑΡ για να κάνει ρύθμιση. Λίγο μετά το Πάσχα θα ανέβει συγκεκριμένη εφαρμογή στο site της ΔΕΥΑΡ ώστε ο πελάτης μας να μπορεί να κάνει τη ρύθμιση που θέλει ηλεκτρονικά και όχι να ταλαιπωρείται.

Η ρύθμιση όμως θα έχει και κανόνες. Πληρώνεις την πρώτη δόση και την ενεργοποιείς και τον επόμενο μήνα ξεκινάς να πληρώνεις τις επόμενες. Παράλληλα πληρώνεις και τους τρέχοντες λογαριασμούς.
Η ρύθμιση θα είναι ενεργή όσο τηρούνται οι όροι της. Αν κάποιος δεν πληρώνει τους τρέχοντες λογαριασμούς, χάνει τη ρύθμιση.

Αν κάποιος αφήσει πάνω από δύο δόσεις απλήρωτες, αυτόματα το σύστημα θα ακυρώνει τη ρύθμιση και αν θέλει να επανέλθει μέσα στην ίδια χρονιά για νέα ρύθμιση, αυτή τη φορά θα πρέπει να πληρώσει δύο δόσεις. Αν χάσει και τη δεύτερη, δεν μπορεί να κάνει τρίτη. Θα πρέπει να περιμένει την επόμενη χρονιά» δήλωσε ο γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑΡ εξηγώντας τι περιλαμβάνει η απόφαση.

Στη συνέχεια μίλησε και για τη ρύθμιση των οφειλών και την είσπραξή τους, μία ακόμα σημαντική απόφαση καθώς η ΔΕΥΑΡ έχει απαιτήσεις περίπου 60 εκατομμυρίων στην αγορά.
Μιλώντας αναλυτικά για τι αποφασίστηκε ο κ. Υψηλάντης δήλωσε:
«Προσπαθούμε και έχουμε ανακόψει τον ρυθμό μεγέθυνσης αυτού του αριθμού. Κάθε χρόνο ανέβαινε 5 εκατ. ευρώ μέχρι και το 2019 που περιορίστηκε αυτό, αλλά η ΔΕΥΑΡ θέλει να εξασφαλίσει την είσπραξη των απαιτήσεων τουλάχιστον όσες επιδέχονται γιατί για κάποιες δεν είναι εφικτό.

Επίσης αποφασίσαμε ότι όποιος θέλει να εξοφλήσει ληξιπρόθεσμες οφειλές του στο ύψος που είχαν διαμορφωθεί έως 31/12/2020 μπορεί να κάνει ή χρήση της προηγούμενης απόφασης με ρύθμιση έως 48 δόσεις είτε εφάπαξ. Όποιος πληρώσει εφάπαξ θα έχει κάποιο κίνητρο από πλευράς ΔΕΥΑΡ.

Το κίνητρο θα είναι κλιμακωτό και θα έχει να κάνει με το ύψος του ποσού της οφειλής. Οι οφειλέτες που χρωστούν ποσά μέχρι 10.000 ευρώ και τα πληρώσουν εφάπαξ θα τύχουν έκπτωσης 12%, αυτοί που έχουν οφειλή 10.000 έως και 30.000 θα έχουν έκπτωση 15%, από 30.000 έως και 100.000 θα έχουν έκπτωση 18% από 100.000 έως 250.000 έκπτωση 20% και όσοι οφείλουν πάνω από 250.000 θα τύχουν έκπτωσης από 20% έως 30% αλλά θα εξετάζεται κάθε περίπτωση και το ποσοστό έκπτωσης θα αποφασίζεται από το Δ.Σ. Η απόφαση θα έχει ισχύ έως 31/12/2021».

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της επιχείρησης, όσοι δεν ανταποκριθούν στα γενναιόδωρα κίνητρα που τους δίνει η ΔΕΥΑΡ γι’ αυτούς δυστυχώς θα αναγκαστεί να κινηθεί στα νόμιμα πλαίσια για να εισπράξει τις απαιτήσεις της.

Διαβάστε ακόμη

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο