33 χρόνια χωρίς τον Μητροπολίτη Ρόδου Σπυρίδωνα Συνοδινό

33 χρόνια χωρίς τον Μητροπολίτη Ρόδου Σπυρίδωνα Συνοδινό

33 χρόνια χωρίς τον Μητροπολίτη Ρόδου Σπυρίδωνα Συνοδινό

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 958 ΦΟΡΕΣ

Μνημόσυνο, την Κυριακή των Βαΐων στο παν/κό ναΰδριο της Αγίας Ειρήνης από το πνευματικό του παιδί, πατέρα Κυριάκο Μανέττα

Την Κυριακή των Βαΐων (25 Απριλίου 2021) και ώρα (10.30) πρωινή, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, στην αυλή του πανεπιστημίου, στο ναΰδριον της Αγίας Ειρήνης, θα τελεστούν τα ιερά μνημόσυνα: α) του αξέχαστου, μεγαλοπρεπούς Μητροπολίτη Ρόδου κυρίου Σπυρίδωνος Συνοδινού, που πριν από 38 χρόνια κοιμήθηκε σε ηλικία 81 ετών μετά από 38 χρόνια Θεοφιλούς ποιμαντορίας στη Ρόδο και β) της μακαριστής Μαρίας Μανέττα, το γένος Βεργωτή, μητέρας του πατρός Κυριάκου Μανέττα, για τη συμπλήρωση 26 χρόνων από την κοίμησή της, στις (25 Απριλίου 1995), ακριβώς σαν σήμερα, σε ηλικία 62 ετών.

Είναι γνωστό ότι ο πατήρ Κυριάκος είναι η τελευταία χειροτονία του μακαριστού Μητροπολίτη Σπυρίδωνος Συνοδινού, που έγινε στον Ευαγγελισμό 20 ημέρες πριν από τον θάνατό του (9 Απριλίου 1988). Μία σχέση πνευματική από παιδί 8 ετών, όταν έχασε τον πατέρα του (46 χρόνων) ανατράφηκε, σπούδασε και αναδείχθηκε σε κληρικό από τον μακαριστό Σπυρίδωνα Συνοδινό. Αυτή η ευγνωμοσύνη, που στις μέρες μας έγινε είδος προς εξαφάνιση, πεισματικά συνεχίζει στην ιερή του μνήμη ο πατήρ Κυριάκος Μανέττας.

Στο ναΰδριο της Αγίας Ειρήνης το πνευματικό κέντρο λέγεται ΣΠΥΡΙΔΩΝΕΙΟ τιμής ένεκεν. Το όνομα του μικρού του γιου Σπυρίδωνα είναι αφιερωμένο στη μνήμη του πνευματικού του πατέρα. Επί 33 χρόνια νυχθημερόν σε ιερές ακολουθίες μνημονεύεται ακατάπαυστα μαζί με τους γονείς, τον αδελφό του και τους οικείους του. Επίσης στις 12 Δεκεμβρίου, του Αγίου Σπυρίδωνος με αγρυπνία, γίνεται κόλλυβο στην ιερή του μνήμη κάθε χρόνο. Έχει γράψει ακόμα δεκάδες άρθρα στη μνήμη του σε τοπικό και πανελλήνιο επίπεδο. Όπως και για τον αείμνηστο πρωτοσύγκελλό του Αλέξανδρο Θεοδωρακόπουλο.

Το 2008 τέλεσε μεγαλοπρεπές 20ετές μνημόσυνο του Μητροπολίτη Σπυρίδωνος στον ιερό προσκυνηματικό ναό του Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης τον οποίο ανοικοδόμησε ως Απαμείας το 1945-1951, με την παρουσία του οικείου Μητροπολίτη κου Ανθίμου Ρούσσα, δεκάδων κληρικών και πλήθους λαού. Σημαντική η παρουσία και του επιστήθιου φίλου του πατρός Κυριακού Μανέττα, τότε πρωτοσύγκελλου Θεσσαλονίκης, μακαριστού πλέον Μητροπολίτη Λαγκαδά Λητής και Ρεντίνης κυρού Ιωάννου Τασσιά. Το 2011 μαζί με την πρεσβυτέρα του, στη γενέτειρά του στο Ληξούρι, στον Άγιο Νικόλαο τέλεσε επίσημο μνημόσυνο με δικά του έξοδα και με την παρουσία επισήμων και πλήθους πιστών.

33 χρόνια πέρασαν και η μνήμη του παραμένει ολοζώντανη, η διαδρομή, η πολυεδρική του προσωπικότητα, το πολύπλευρο κοινωνικό, φιλανθρωπικό και πλούσιο εκκλησιαστικό του έργο.
Συνηθίζει να λέει στα κηρύγματά του ο πατήρ Κυριάκος Μανέττας ότι στην εκκλησιαστική Σχολή «ΒΕΛΛΑΣ» των Ιωαννίνων υπάρχει μια μαρμάρινη επιγραφή του Αρχιεπισκόπου Αθηνών μακαριστού Σπυρίδωνος Βλάχου που λέει: «Μια αμαρτία δεν συγχωρεί ο Θεός στον άνθρωπο, την Αχαριστία».

Μεγάλο δώρο, μεγάλη αρετή η Ευγνωμοσύνη. Κτίζει οχυρά, κάστρα, διδάσκει, παραδειγματίζει και οδηγεί στην αιώνια ευδαιμονία και απόλαυση. Αυτή την αρετή βιώνει χρόνια σαν πορεία ζωής και οδοδείχτη στο ποίμνιο και στους νεώτερους ο πατήρ Κυριάκος Μανέττας και όχι μόνο. Μάλιστα η Κυριακή των Βαΐων είναι η μέρα που ενθρονίστηκε στη Ρόδο το έτος 1951 ως Μητροπολίτης, ο μακαριστός Σπυρίδωνας Συνοδινός. Η ευχή του μαζί μας.

Διαβάστε ακόμη

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»