Πάνω από 5.000 αμνοερίφια στάλθηκαν από τα Δωδεκάνησα σε άλλες περιοχές της χώρας

Πάνω από 5.000 αμνοερίφια στάλθηκαν από τα Δωδεκάνησα σε άλλες περιοχές της χώρας

Πάνω από 5.000 αμνοερίφια στάλθηκαν από τα Δωδεκάνησα σε άλλες περιοχές της χώρας

Ελευθερία Πελλού

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 692 ΦΟΡΕΣ

Υποτονική παραμένει η αγοραστική κίνηση στο νησί μας

Περισσότερα από 5.000 αμνοερίφια, ταξίδεψαν από τη Δωδεκάνησο στην υπόλοιπη Ελλάδα προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες σε σφάγια, των εκεί περιοχών!

Η μεταφορά των ζώων, τα οποία ήταν ζωντανά, έγινε το προηγούμενο διάστημα από εμπόρους αυτού του είδους που ήρθαν στην περιοχή μας για τον σκοπό αυτό.

Όπως εξήγησε μιλώντας στη «Ροδιακή» ο πρόεδρος των κρεοπωλών κ. Θανάσης Χατζηνικήτας, «η ποιότητα των αμνοεριφίων της Δωδεκανήσου είναι άριστη, καθώς τα ζώα είναι ελευθέρας βοσκής, βρίσκονται δηλαδή ελεύθερα. Για τον λόγο αυτό και υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από εμπόρους της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου οι οποίοι ήρθαν στα νησιά μας και προμηθεύτηκαν ζώα».

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Δωδεκανήσου κ. Ηλία Οικονομίδη, περισσότερα από 5.000 αμνοερίφια, ζωντανά, ταξίδεψαν σε άλλες περιοχές της χώρας μας, ενώ εκτιμάται ότι μόνο 2.500 ήταν από το νησί της Κω!

Η ενέργεια αυτή έγινε καθώς υπήρχε έλλειψη στις παραπάνω περιοχές, οι οποίες με τη σειρά τους είχαν διαθέσει σε άλλες χώρες όπως Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Κροατία, αμνοερίφια το προηγούμενο διάστημα για τον εορτασμό του Καθολικού Πάσχα.

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει ακόμη ικανός αριθμός ντόπιων αμνοεριφίων για να καλύψει τις ανάγκες των καταναλωτών της περιοχής μας, ωστόσο και αυτοί με τη σειρά τους θα πρέπει να μεριμνήσουν για τις αγορές τους έγκαιρα έτσι ώστε να μην βρεθούν προ … δυσάρεστων εκπλήξεων!

«Πυρετωδώς» δουλεύουν τα σφαγεία

Όπως επεσήμανε ο προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Δωδεκανήσου κ. Οικονομίδης, από την Τρίτη 20 Απριλίου ξεκίνησαν να σφάζονται αμνοερίφια στα σφαγεία του νομού μας, κάτι που θα συνεχίσει να γίνεται έως και μεθαύριο, Μεγάλη Τρίτη 27 Απριλίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στο νησί μας λειτουργούν δύο σφαγεία, το κεντρικό της Φυτώριο Α.Ε. στο Τσαΐρι και στον Έμπωνα, τα οποία και εξυπηρετούν τους κτηνοτρόφους της Ρόδου. Σε ό,τι αφορά την υπόλοιπη Δωδεκάνησο, λειτουργούν σφαγεία στα νησιά: Νίσυρο, Σύμη, Κω, Κάλυμνο, Λέρο και Αστυπάλαια.
Σημειώνεται πως τα σφαγεία αυτά εξυπηρετούν και τους κτηνοτρόφους από άλλα νησιά, όπως για παράδειγμα η Κάρπαθος από την οποία μεταφέρθηκαν 250 ζώα για σφαγή στη Ρόδο και περίπου 1.500 στην Κρήτη.

Ο προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας ρωτήθηκε και για το τι θα πρέπει να προσέχει ο κάθε καταναλωτής, ιδιαίτερα τις ημέρες αυτές πριν από το Πάσχα, κατά τις οποίες προβαίνει σε μαζικές αγορές προϊόντων.

Ο κ. Οικονομίδης ήταν ξεκάθαρος: «Να παίρνει ελεγμένα προϊόντα! Αυτό το παραδοσιακό «πηγαίνω και το παίρνω από τη μάντρα» πρέπει να εκλείψει για λόγους υγιεινής και προστασίας. Ο δικός μας έλεγχος είναι από τον στάβλο στο τραπέζι, δηλαδή ξέρουμε την υγειονομική κατάσταση των ζώων πριν έρθουν στο σφαγείο. Επίσης ως καταναλωτές θα πρέπει να ελέγχουμε τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του ζώου, δηλαδή τη σφραγίδα καταλληλότητας, το χρώμα του αν είναι «ζωντανό» και φυσικά τη μυρωδιά.

Να ξέρουμε τι πληρώνουμε, να ξέρουμε τι τρώμε» κατέληξε ο κ. Οικονομίδης.
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην προσοχή που θα πρέπει να επιδεικνύουμε για την αγορά των αυγών. Όπως είπε, υπάρχει ένας κωδικός ανάλογα με την περιοχή. Για την Ελλάδα είναι το 81, δηλαδή θα πρέπει να ξεκινάει ο αριθμός σφραγίδας ελέγχου του κάθε αυγού, με αυτό το νούμερο, αλλά και να περιλαμβάνει και τον αριθμό 53 που αντιστοιχεί στη Δωδεκάνησο.

Λόγω της υπερκατανάλωσης και κυρίως το Πάσχα και το Καλοκαίρι έχουμε πολλές εισαγωγές από τρίτες χώρας. Για εμάς λοιπόν εδώ είναι EL 81 και θα πρέπει να βρίσκουμε και το 53. Έτσι κάθε αυγό θα πρέπει να έχει επάνω αυτές τις ενδείξεις που αποδεικνύεται με τον τρόπο αυτό έχουν γίνει όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι.

Υποτονική η κίνηση - ίδιες τιμές στα αμνοερίφια

Υποτονική παραμένει η αγοραστική κίνηση στην περιοχή μας, για τους βασικούς «πρωταγωνιστές» του πασχαλινού τραπεζιού, δηλαδή τα αμνοερίφια και τα οπωροκηπευτικά, παρά το γεγονός ότι οι τιμές βρίσκονται στα ίδια επίπεδα ή ακόμη και ελαφρώς μειωμένες.

Πάντως παραγωγοί, κρεοπώλες καθώς και γενικότερα οι έμποροι ευελπιστούν να «κινηθούν» λίγο περισσότερο, από αύριο έως και το Μεγάλο Σάββατο.

Στην αγορά υπάρχει πληθώρα αγαθών και οι τιμές κυμαίνονται περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Βέβαια οι καταναλωτές έχουν αλλάξει συμπεριφορά τα τελευταία χρόνια και είναι αρκετά προσεκτικοί στις αγορές τους, ενώ προμηθεύονται τις ποσότητες που χρειάζονται να καταναλώσουν.

Και μπορεί αρκετοί να έχουν ξεκινήσει να διερευνούν την αγορά ή ακόμη και να κάνουν παραγγελίες για το αναστάσιμο δείπνο ή το πασχαλινό τραπέζι. Ωστόσο η κίνηση αναμένεται να κορυφωθεί το τελευταίο διήμερο της Μεγάλης Εβδομάδας, καθώς υπάρχει και η άποψη για ορισμένους ότι με τον τρόπο αυτό ίσως καταφέρουν να βρουν τα προϊόντα σε καλύτερη τιμή. Πάντως οι παραγωγοί δηλώνουν πως όλα τα είδη διατίθενται στα ίδια περίπου επίπεδα με πέρυσι και πως υπάρχει πληθώρα προϊόντων για όλους, ενώ από την πλευρά τους οι κρεοπώλες τονίζουν ότι θα πρέπει να γίνονται έγκαιρα οι παραγγελίες καθώς τα ντόπια αμνοερίφια είναι περιορισμένα και πιθανώς κάποιος που θα θελήσει να προβεί σε αγορές το Μεγάλο Σάββατο τελικά να μην βρει διαθέσιμα.

Αυτό που ωστόσο θα πρέπει να αναφερθεί είναι το γεγονός πως τα τελευταία χρόνια υπάρχει σημαντική μείωση στην αγορά ολόκληρων αμνοεριφίων που προορίζονται για σούβλα, καθώς ελάχιστοι είναι πλέον οι συμπολίτες μας που τηρούν το έθιμο του σουβλιστού οβελία και λόγω του αυξημένου κόστους που απαιτείται για την προετοιμασία ενός τέτοιου γεύματος αλλά και λόγω των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας για δεύτερη χρονιά φέτος. Αντίθετα οι περισσότεροι πλέον καταναλωτές περιορίζονται στην αγορά μικρής ποσότητας κατσικιού ή αρνιού. Μάλιστα φέτος επειδή τη Λαμπρή Τρίτη θα γιορταστεί και η Πρωτομαγιά οι καταναλωτές μαζί με τις ποσότητες των αμνοεριφίων φροντίζουν να προμηθευτούν και ποσότητες από άλλα είδη κρέατος.

Πάντως, σύμφωνα με τον πρόεδρο των κρεοπωλών κ. Χατζηνικήτα, σε ό,τι αφορά τις τιμές δήλωσε ότι κυμαίνονται περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι και ειδικότερα τα ντόπια κατσίκια από 8,50 - 9,50 ευρώ το κιλό, τα ντόπια αρνιά γάλακτος από 7,50 ευρώ το κιλό, οι συκωταριές και τα κεφαλάκια στις ίδιες τιμές με τα αμνοερίφια, ενώ γαρδούμπες και κοκορέτσια περίπου 10 ευρώ το κιλό. Τέλος, τα εντεράκια και τα πατσαδάκια πωλούνται προς 5-5,5 ευρώ το κιλό.

Την προσοχή του καταναλωτικού κοινού εφιστά, ο κ. Κώστας Κωνσταντούρας, ένας από τους παλαιότερους κρεοπώλες του νησιού μας, ο οποίος με δηλώσεις του στη «Ροδιακή» αναφέρει πως ο κόσμος θα πρέπει να επιλέγει τα συνοικιακά κρεοπωλεία προκειμένου να έχει πρώτη ποιότητα στις αγορές του. Εκεί υπάρχουν ήδη διαθέσιμα κεφαλάκια, φρέσκα και καθαρισμένα, αλλά και άλλες λιχουδιές που θα καταναλωθούν στο πασχαλινό τραπέζι.

Τα οπωροκηπευτικά

Απαραίτητο συμπλήρωμα για το πασχαλινό τραπέζι αποτελούν τα φρούτα και τα λαχανικά, τα οποία ήδη από τις προηγούμενες εβδομάδες βρίσκονται στις πρώτες προτιμήσεις των καταναλωτών, λόγω της νηστείας.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος των παραγωγών λαϊκών αγορών του νησιού μας κ. Νίκος Δημήτρας, «υπάρχει υπεραφθονία, έχουμε πάρα πολλά πλεονάσματα για αυτό και οι τιμές είναι πολύ χαμηλές. Άλλωστε φέτος το Πάσχα είναι λίγο αργά, έχουμε μπει στην Άνοιξη πια και αυτό ευνοεί στο να έχουμε μεγάλη ποικιλία προϊόντων. Ερωτηθείς ο κ. Δημήτρας τι μπορεί να βρει κάποιος στη λαϊκή απάντησε χαρακτηριστικά: «Και του πουλιού το γάλα! Ό,τι φανταστείς, από μπανάνες, φράουλες, ντομάτες, αγγούρια, μελιτζάνες, κολοκύθια, πατάτες, κρεμμύδια κ.α.».

Ο πρόεδρος των παραγωγών λαϊκών αγορών της Ρόδου κ. Νίκος Δημήτρας
Ο πρόεδρος των παραγωγών λαϊκών αγορών της Ρόδου κ. Νίκος Δημήτρας

Σε ό,τι αφορά τις τιμές σε σχέση με άλλες χρονιές, ο πρόεδρος των παραγωγών λαϊκών αγορών του νησιού μας δήλωσε πως είναι πολύ φθηνότερες. Ωστόσο ο ίδιος διευκρίνισε πως παρά τις συμφέρουσες τιμές και την αφθονία των προϊόντων, η προσέλευση των καταναλωτών είναι πολύ περιορισμένη, και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει αύξηση τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Ο κ. Δημήτρας είπε επίσης πως λόγω της πανδημίας και φυσικά της έλλειψης χρημάτων από πολλούς καταναλωτές που έχουν ακόμη και ένα χρόνο να δουλέψουν στις εργασίες τους, παρατηρείται μείωση της τάξης ακόμη και του 50% στην αγοραστική κίνηση. Πάντως γενικότερα οι τιμές στα οπωροκηπευτικά είναι σχεδόν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι και υπάρχουν αρκετές ποσότητες και καλής ποιότητας προϊόντα, για να καλύψουν τις ανάγκες.

Έτσι χθες στη λαϊκή αγορά, οι ντομάτες πωλούνταν από 0,50 έως 1,50 ευρώ το κιλό (όλες ντόπιας καλλιέργειας), τα αγγουράκια 0,50 έως 1,50 ευρώ το κιλό, οι πράσινες πιπεριές από 0,80 έως 1 ευρώ το κιλό και οι χρωματιστές από 3 ευρώ το κιλό, το μαρούλι ένα ευρώ (τα τρία τεμάχια), το λάχανο Ρόδου για σαλάτα 1 ευρώ το κιλό, τα κολοκυθάκια από 1 έως 1,80 ευρώ το κιλό, οι μελιτζάνες από 1 ευρώ το κιλό, πατάτες νέας εσοδείας από 0,50 έως 0,80 ευρώ το κιλό, τα λεμόνια Ρόδου από 0,80 έως 1 ευρώ το κιλό, το κουνουπίδι από 2 ευρώ το κιλό, τα φρέσκα κρεμμύδια, ο μαϊντανός, το σέλινο, η ρόκα και ο άνηθος πωλούνται από 0,50 ευρώ το τεμάχιο (ματσάκι) ή 3 τεμάχια ένα ευρώ, το σπανάκι από 1 έως 1,50 ευρώ το κιλό, τα φασολάκια από 3,50 έως 4 ευρώ το κιλό, τα μπρόκολα από 1,50 ευρώ, τα καρότα της Ρόδου από 1 ευρώ το κιλό, κόκκινη κολοκύθα προς 1 ευρώ το κιλό.

Επίσης, τα φρέσκα κουκιά από 1,50 ευρώ το κιλό, τα ξερά κρεμμύδια από 0,80 ευρώ το κιλό, κρεμμύδι νέας εσοδείας από 1,20 ευρώ το κιλό, τα σέσκουλα από 1,50 ευρώ το κιλό, τα ραδίκια από 1,50 ευρώ το κιλό, τα παντζάρια από 1 ευρώ το κιλό, τα ραπανάκια προς 0,40 ευρώ το ματσάκι, σκόρδα ξερά Ρόδου 5 ευρώ το κιλό, σκόρδα φρέσκα προς 3,50 ευρώ το κιλό, αγκινάρες από 0,50 έως 1 ευρώ το κιλό, σαλάτες γαλλικές 3 τεμάχια προς ένα ευρώ, ελιές πράσινες τσακιστές προς 4 ευρώ το κιλό, ελιές μαύρες από 5 ευρώ το κιλό, και αμπελόφυλλα από 13-15 ευρώ το κιλό. Ακόμη, τα μήλα από 1,20 ευρώ το κιλό, τα πορτοκάλια από 0,80 έως 1 ευρώ το κιλό και οι φράουλες οι ντόπιες 2 ευρώ το κεσεδάκι, τα αχλάδια έως 1,20 ευρώ το κιλό, οι μπανάνες από 1,20 ευρώ το κιλό, τα ακτινίδια από 2,50 ευρώ το κιλό, μανταρίνια από 1,50 ευρώ το κιλό, ο ανανάς από 2,30 ευρώ το κιλό, το πεπόνι από 2,90 το κιλό και το καρπούζι από το Παραδείσι προς 2 ευρώ το κιλό, τα μούσμουλα προς 3 ευρώ το κιλό και καρύδια τα δύο κιλά προς 5 ευρώ.

Οι λαϊκές αγορές της Μεγάλης Εβδομάδας

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, τη Μεγάλη Εβδομάδα θα λειτουργήσει η λαϊκή αγορά τρεις φορές και όλες στην περιοχή των Κοιμητηρίων Αγίου Δημητρίου και Ταξιαρχών.
Πιο αναλυτικά, οι καταναλωτές θα μπορούν να κάνουν τις αγορές τους στη λαϊκή αγορά, τη Μ. Τετάρτη, Μ. Πέμπτη και το Μ. Σάββατο. Τη Μ. Παρασκευή λόγω της ημέρας δεν θα πραγματοποιηθεί λαϊκή αγορά.

Επίσης, αξίζει να επισημανθεί πως από τη Λαμπρή Εβδομάδα οι λαϊκές αγορές θα γίνονται σε όλα τα σημεία της πόλης μας, δηλαδή κάθε Τετάρτη και Σάββατο στον Άγιο Δημήτριο, κάθε Πέμπτη στην οδό Βύρωνος, και κάθε Παρασκευή στην οδό Πτολεμαίων στην Ανάληψη.

Διαβάστε ακόμη

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών

Απαγορεύεται η διέλευση και παραμονή στις δασικές περιοχές τις νυκτερινές ώρες

Επίθεση Γ. Νικητιάδη στη ΝΔ για το ακτοπλοϊκό Καρπάθου-Κάσου σε συζήτηση με τον Γ. Παππά στη Βουλή

Αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον Αθανάσιο Κούτσια

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη