Χωρίς ρεύμα από το... 2018 πολύτεκνη οικογένεια στη Ρόδο

Χωρίς ρεύμα από το... 2018 πολύτεκνη οικογένεια στη Ρόδο

Χωρίς ρεύμα από το... 2018 πολύτεκνη οικογένεια στη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1581 ΦΟΡΕΣ

Πολύτεκνος συμπολίτης μας με έξι παιδιά που ζει κάτω από το όριο της φτώχιας, προσέφυγε στη δικαιοσύνη κατά του ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος του έχει κόψει το ρεύμα από το καλοκαίρι του 2018, δεν τον εντάσσει στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο και τον κατηγορεί για ρευματοκλοπή!

Το ιστορικό της υπόθεσης αναφέρεται στην ανταγωγή που υπέβαλε στο Ειρηνοδικείο Ρόδου (διαδικασία (νέα) τακτική) ο 56χρονος πατέρας διά του δικηγόρου του κ. Μανώλη Βλάχου.

Σύμφωνα λοιπόν με αυτήν, ο 56χρονος διαμένει σε χωριό της Ρόδου μαζί με τη σύζυγό του και τα έξι παιδιά τους, τρία εκ των οποίων είναι ακόμη ανήλικα, ενώ και τα ενήλικα δεν εργάζονται λόγω και της δεδομένης κατάστασης. Έτσι όλη η οικογένεια συντηρείται από τον μισθό της μητέρας ο οποίος φθάνει μηνιαίως περίπου τα 900 ευρώ.

Η οικογένεια διαμένει σε μία κατοικία που έχει αποκτήσει με δάνειο και για την οποία στα τέλη Αυγούστου του 2007 σύναψε σύμβαση ηλεκτροδότησης με αποτέλεσμα να τοποθετηθεί από τη ΔΕΗ μετρητής ηλεκτρικής ενέργειας στον δημόσιο δρόμο και εκτός του ακινήτου της.

Ένεκα μεγάλης οικονομικής κρίσης και πολυετούς ανεργίας του 56χρονου, η οικογένεια όφειλε μεγάλο ποσό προς τη ΔΕΗ, από το 2011, και αυτό διότι οι ανάγκες των οκτώ μελών της καλύπτονταν μετά βίας από τον μισθό της μητέρας.

Εξαιτίας όμως των οφειλών αυτών στα τέλη Αυγούστου 2018 συνεργείο της ΔΕΗ έκοψε την παροχή του ρεύματος και τότε φέρεται να διαπιστώθηκε και ρευματοκλοπή, με αποτέλεσμα να επιδοθεί από τον ΔΕΔΔΗΕ στον 56χρονο ειδοποίηση πληρωμής οφειλής, σύμφωνα με την οποία έπρεπε να καταβάλει το χρηματικό ποσό των 10.693,52 ευρώ, σε δώδεκα δόσεις των 891,13 ευρώ, όσο (σχεδόν) δηλαδή το συνολικό μηνιαίο εισόδημα της οκταμελούς οικογένειάς του.

Ο 56χρονος αδυνατώντας να καλύψει αυτά που του ζητούσαν υπέβαλε αρχικά τον Νοέμβριο του 2018 αίτημα προς τον ΔΕΔΔΗΕ ζητώντας να ενταχθεί όπως δικαιούνταν (άνεργος ο ίδιος και με έξι παιδιά, εκ των οποίων – τότε- τα τέσσερα ανήλικα) στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο.

Στην αίτησή του ο 56χρονος ανέφερε μεταξύ άλλων πως θα έπρεπε να του καταλογιστεί ως οφειλή το ποσό των 6.404 ευρώ και να το καταβάλει σε 12 δόσεις.
Σύμφωνα πάντα με την ανταγωγή του 56χρονου, η αίτησή του απορρίφθηκε και έστειλε εκ νέου δεύτερη τον Απρίλιο του 2019 με το ίδιο αίτημα ενώ σε αυτήν αρνούνταν και την κατηγορία της ρευματοκλοπής που του καταλογίζονταν.

Μάλιστα για την υπόθεση της ρευματοκλοπής, ο ΔΕΔΔΗΕ υπέβαλε μήνυση σε βάρος του 56χρονου με αποτέλεσμα να κληθεί στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης να καταθέσει όπου αρνήθηκε την κατηγορία αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι ο μετρητής και το κουτί είναι εκτεθειμένο στον δημόσιο δρόμο έξω από το σπίτι του και την περίφραξη του ακινήτου του, εκτεθειμένος σε παρέμβαση οποιουδήποτε τρίτου.

Ο ίδιος ζήτησε τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης «από μηχανολόγο ηλεκτρολόγο, προκειμένου να διαπιστωθεί αν η όποια παρέμβαση στον μετρητή δεν είχε συνέπεια τη μικρότερη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και άρα τη λιγότερη οικονομική επιβάρυνση του καταναλωτή, ότι είναι ο μετρητής και το κουτί σε χώρο δημόσιο έξω από τον δικό του ιδιόκτητο και αν διαπιστωθεί παρέμβαση στον μετρητή να εξακριβωθεί αν η παρέμβαση αυτή έχει ως συνέπεια να επωφελείται ρεύματος από τον μετρητή του άλλο άτομο».

Τελικά το ποινικό μέρος της υπόθεσης έχει πάρει τον δρόμο του και πρόκειται να εκδικαστεί από το αρμόδιο δικαστήριο το επόμενο διάστημα, ενώ σε βάρος του 56χρονου κατατέθηκε και αγωγή με την οποία του ζητείται να καταβάλει το ποσό των 11.693,52 ευρώ.

Κατά λοιπόν της αγωγής που έχει κατατεθεί από τον ΔΕΔΔΗΕ ο 56χρονος άσκησε τη συγκεκριμένη ανταγωγή με την οποία ζητάει να απορριφθεί η σε βάρος του αγωγή, να επιδικαστεί το ποσό των 15.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση ένεκα ηθικής βλάβης και μάλιστα εντόκως για τον ίδιο, και να υποχρεωθεί ο ΔΕΔΔΗΕ να συνεχίσει την ηλεκτροδότηση του σπιτιού του.
Η συνέχεια θα δοθεί το επόμενο διάστημα από τα αρμόδια δικαστήρια.

Διαβάστε ακόμη

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου