Σε επαγρύπνηση οι υπηρεσίες για τον ομαλό εφοδιασμό της αγοράς

Σε επαγρύπνηση οι υπηρεσίες για τον ομαλό εφοδιασμό της αγοράς

Σε επαγρύπνηση οι υπηρεσίες για τον ομαλό εφοδιασμό της αγοράς

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 414 ΦΟΡΕΣ

Περίπου 8.000 αμνοερίφια μεταφέρθηκαν από τη Δωδεκάνησο σε άλλες περιοχές της χώρας

Σε επαγρύπνηση βρίσκονται οι υπηρεσίες της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για να μπορέσουν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες που υπάρχουν λόγω του Πάσχα κυρίως σε ό,τι αφορά τον εφοδιασμό της αγοράς με αμνοερίφια και προϊόντα για το εορταστικό τραπέζι.

Μάλιστα όπως δήλωσε χθες στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Φιλήμονας Ζαννετίδης, υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον από τους καταναλωτές ειδικά για τα ντόπια προϊόντα τονίζοντας ότι επιθυμία της περιφερειακής αρχής είναι να τα προτιμούν, να τα αναζητούν και να τα επιλέγουν, γιατί είναι τα καλύτερα.

Και φέτος, όπως είπε, η κτηνιατρική υπηρεσία και οι υπηρεσίες της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου είναι σε επαγρύπνηση ιδιαίτερα αυτές τις μέρες για ελέγχους παρά την τραγική υποστελέχωση, προκειμένου να ανταποκριθούν σε όλα τα αιτήματα όλων των παραγωγών όλων των δήμων όλων των νησιών.

«Όμως κατορθώσαμε με θέληση και καλή οργάνωση που υπήρχε τελικά να ανταποκριθούμε» δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης ενώ αναφερόμενος στις εξαγωγές αμνοεριφίων από την περιοχή μας που φέτος γνώρισαν μεγάλη αύξηση είπε τα εξής: «Μέχρι τώρα έχουν φύγει εκτός Δωδεκανήσου περίπου 8.000 αμνοερίφια πέραν αυτών που έχουν σφαγεί εδώ. Στις Κυκλάδες υπερβαίνουν τις 35.000 που έφυγαν από τα νησιά για άλλες αγορές και συγκεκριμένα προς Κρήτη, Σπάρτη, Αθήνα Αιτωλικό Ασπρόπυργο. Καταγράφεται μάλιστα μία αυξητική τάση από πέρυσι μέχρι φέτος σε σφάγια και αμνοερίφια που έφυγαν εκτός της περιφέρειας όσο και αυτών που έχουν σφαγεί».

Ερωτηθείς αν τα τοπικά προϊόντα καλύπτουν τη ζήτηση ο κ. Ζανεντίδης απάντησε: «Θα ήταν ευχάριστο η ντόπια παραγωγή να καλύπτει τις ανάγκες, αλλά δεν τις καλύπτει ούτε σε κρέας ούτε και σε φυτική παραγωγή. Γίνεται όμως μία προσπάθεια για αύξηση στην παραγωγή όσο και στην ποιότητα.

Μας ενδιαφέρει κυρίως η ποιότητα και το διαπιστώνουμε από το ότι εξαντλούνται όλα τα τοπικά προϊόντα. Οι καταναλωτές όμως λόγω της οικονομικής κατάστασης είναι συγκρατημένοι και κοιτάζουν να πάρουν τα απαραίτητα και αυτές τις μέρες. Όμως υπάρχει επάρκεια και καλές τιμές σε ό,τι αφορά τα περσινά. Πιστεύω ότι θα καλυφθούν οι ανάγκες είτε από ντόπια παραγωγή είτε από εισαγωγή. Αυτή τη στιγμή είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι για την επάρκεια».

Η κτηνιατρική υπηρεσία
Στην ίδια συνέντευξη παρευρέθηκε και ο διευθυντής της κτηνιατρικής υπηρεσίας Ηλίας Οικονομίδης ο οποίος ευχαρίστησε δημόσια τον κ. Ζαννετίδη αλλά και τον αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Θεμέλαρο που βοήθησε στις μετακινήσεις του προσωπικού της υπηρεσίας για τη διεξαγωγή των ελέγχων.

Όπως τόνισε μάλιστα, οι μετακινήσεις είναι δύσκολες μεταξύ των νησιών και έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση του κτηνιάτρου που πήγε χθες στην Αστυπάλαια για δουλειά, μεταβαίνοντας στο νησί μέσω Αθηνών. Έφυγε από Κάλυμνο, πήγε Κω, από εκεί Αθήνα και από Αθήνα πήγε Αστυπάλαια, όπως είπε ο κ. Οικονομίδης, τονίζοντας ότι αν χρειαστεί, βοηθά και το Λιμενικό Σώμα στις μετακινήσει αλλά και ιδιώτες με ταχύπλοα, καθώς είναι μικρή η υπηρεσία και δύσκολα τα νησιά μας.

Αναφερόμενος στις τιμές των αμνοεριφίων είπε ότι στην περιοχή μας είναι χαμηλότερες από αυτές που παρατηρούμε στην πρωτεύουσα λέγοντας συγκεκριμένα: «για τις τιμές που βλέπουμε στην Αθήνα να πω ότι εμείς εδώ είμαστε σε πιο χαμηλά επίπεδα. Περίπου στα περσινά, γιατί οι τιμές παραγωγού δεν διαφοροποιήθηκαν».

Με την ευκαιρία ανέφερε ότι τα σφαγεία που λειτουργούν στην περιοχή μας είναι αρκετά και συγκεκριμένα είναι αυτά του Έμπωνα, της Ρόδου, της Λέρου, της Σύμης, της Νισύρου, της Κω, της Αστυπάλαιας και της Καλύμνου.

Ερωτηθείς ειδικά για την αύξηση των εξαγωγών φέτος σε αμνοερίφια από την περιοχή μας δήλωσε:
«Υπήρχε έλλειψη, γι’ αυτό παρουσιάστηκε αύξηση στα ζώντα ζώα που έφυγαν από εδώ για άλλες περιοχές της Ελλάδας λόγω των εορτών των καθολικών που ήταν ένα μήνα πριν. Έχει μπει στο παιχνίδι τώρα και η Κροατία εκτός από την Ιταλία και τη Γαλλία, και επειδή ήταν πολύ νωρίς γι’ αυτούς δεν είχαν έτοιμα δικά τους.
Κάθε χρόνο παίρνουν από την ελληνική αγορά. Φέτος όμως πήραν πάρα πολλά, γι’ αυτό υπάρχει αυξητική τάση στην τιμή παραγωγού και λιανικής στην υπόλοιπη Ελλάδα. Υπήρχε λοιπόν μία τάση να μαζέψουμε αμνοερίφια και από τα νησιά μας».

Παράλληλα ο κ. Οικονομίδης αφού έκανε γνωστό ότι ο κρεοσκοπικός έλεγχος θα διενεργείται μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη το βράδυ, συνέστησε στους καταναλωτές να παίρνουν κρέας το οποίο έχει ελεγχθεί. Όπως είπε, είναι κυρίως θέμα υγιεινής.
Με την ευκαιρία υπογράμμισε ότι πριν από τον έλεγχο που γίνεται στο σφαγείο από τον κτηνίατρο γίνεται αιμοληψία στον στάβλο, και ελέγχεται επίσης η άδεια διακίνησης για το φορτηγό που θα φέρει τα ζώα.

«Ένας καταναλωτής που αγοράζει κάτι που δεν έχει ελεγχθεί αναλαμβάνει τις ευθύνες για την οικογένειά του. Επίσης πρέπει να ξέρει ότι οι τιμές στις οποίες αγοράζει δεν είναι διαφορετικές από τις τιμές της αγοράς, καθώς το σφάγιο μένοντας μέρες στο ψυγείο χάνει βάρος. Οι νεότεροι καταναλωτές πρέπει να το εμπεδώσουν και να οδηγηθούμε στη σωστή αγορά τροφίμων» κατέληξε.

Από τη χθεσινή συνέντευξη
Από τη χθεσινή συνέντευξη
Επισκέψεις σε σφαγεία
Επισκέψεις σε σφαγεία

Διαβάστε ακόμη

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών