Κλιμάκιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για έλεγχο στο Κτηματολόγιο και τα Δικαστήρια της Ρόδου

Κλιμάκιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για έλεγχο στο Κτηματολόγιο και τα Δικαστήρια της Ρόδου

Κλιμάκιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για έλεγχο στο Κτηματολόγιο και τα Δικαστήρια της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 471 ΦΟΡΕΣ

Στη Ρόδο βρέθηκε χθες κλιμάκιο των Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Δικαιοσύνης για να ελέγξει τα κτήρια του Κτηματολογίου και των Δικαστηρίων.

Πρόκειται για δύο μηχανικούς οι οποίοι πραγματοποίησαν αυτοψίες στους χώρους των δύο αυτών υπηρεσιών ενώ επρόκειτο να μεταβούν και στον χώρο του παλαιού νοσοκομείου όπου έχει προταθεί να γίνει η μεταφορά του Κτηματολογίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλιμάκιο των τεχνικών υπηρεσιών του Υπουργείου Δικαιοσύνης είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δύο υπηρεσίες αλλά και τις όποιες ενέργειες έχουν γίνει έως τώρα για την αντιμετώπισή τους, από τον Διευθυντή του Κτηματολογίου Ρόδου κ. Νίκο Ματσάκη, αλλά και τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου κ. Βασίλη Περίδη, ενώ συνάντηση είχαν και με τον αρμόδιο πρόεδρο Πρωτοδικών στο Δικαστικό Μέγαρο και αντίστοιχη επρόκειτο να γίνει με τον Δήμαρχο Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη αλλά και τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο.

Βάσει των ίδιων πληροφοριών, οι δύο μηχανικοί αναμένεται να συντάξουν έκθεση για το θέμα, η οποία και θα παραδοθεί τον ίδιο τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα.

Στο μεταξύ, την προηγούμενη εβδομάδα συνεδρίασε η διοικούσα επιτροπή του ΤΕΕ Τμήμα Δωδεκανήσου και αποφασίστηκε η σύνταξη πρότασης αναφορικά με τους τρόπους επισκευής του Κτηματολογίου της Ρόδου με στόχο την πλέον συμφέρουσα και σε μικρότερο χρονικό διάστημα λύση για επαναλειτουργία της υπηρεσίας.

Η συνεδρίαση αυτή έγινε μετά τη σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί στις 19 Απριλίου με τηλεδιάσκεψη μεταξύ των προέδρων των επιστημονικών φορέων του νησιού μας, οι οποίοι εμπλέκονται άμεσα με το Κτηματολόγιο και η λειτουργία του έχει αντίκτυπο στην εργασία τους.

Στη σύσκεψη αυτή συμμετείχε και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου κ. Βασίλης Περίδης ο οποίος και σύμφωνα με όσα δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε, είχε τονίσει μεταξύ άλλων τα πρακτικά προβλήματα που υπάρχουν στο θέμα της μεταστέγασης του Κτηματολογίου στον χώρο που έχει παραχωρήσει ο Δήμος Ρόδου στο κτήριο του παλαιού νοσοκομείου.

Εξαιτίας αυτών των προβλημάτων, είχε πει χαρακτηριστικά ο κ. Περίδης ουδείς μπορεί να δώσει χρονοδιάγραμμα αποπεράτωσης του έργου αλλά ούτε και χρονοδιάγραμμα μεταφοράς και ολοκλήρωσης αυτού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει έντονος προβληματισμός από πλευράς των τοπικών φορέων καθώς πρόκειται για μία υπηρεσία η οποία είναι «η ραχοκοκαλιά της Ρόδου», όπως την χαρακτήρισε ο κ. Περίδης.

Ο ίδιος αναφέρθηκε διεξοδικά και στα προβλήματα που ήδη έχουν αρχίσει να υπάρχουν από τη μη λειτουργία του Κτηματολογίου εδώ και πέντε μήνες, προκαλώντας γκρίνια και δυσανασχέτηση σε αρκετούς κλάδους επαγγελματιών.

Η πρόταση του ΤΕΕ
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ροδιακής», η πρόταση του ΤΕΕ Τμήμα Δωδεκανήσου έχει ετοιμαστεί και αναμένεται να εξεταστεί από τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να εγκριθεί. Σύμφωνα με αυτή, υπάρχει δυνατότητα επισκευής του κτηρίου του Κτηματολογίου χωρίς να χρειαστεί να γίνει μεταστέγαση.

Ειδικότερα, προτείνεται να γίνει μεταφορά του αρχείου είτε στο ισόγειο είτε στο υπόγειο του κτηρίου της υπηρεσίας και να γίνει τμηματικά η αποκατάσταση των ζημιών. Το χρονικό διάστημα που απαιτείται, σύμφωνα με την πρόταση του ΤΕΕ για την ολοκλήρωση των εργασιών, είναι περίπου τρεις μήνες, διάστημα κατά το οποίο δεν θα απασχολείται στον εκεί χώρο το προσωπικό.

Εφόσον υπάρξει αποδοχή από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του νησιού μας της συγκεκριμένης πρότασης, ή οποιασδήποτε άλλης επικρατήσει, τότε θα γίνει σχετική ενημέρωση προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης για να ληφθεί και η τελική απόφαση για το τι μέλλει γενέσθαι, λαμβάνοντας προφανώς υπόψη και την έκθεση των μηχανικών που θα συνταχθεί μετά την αυτοψία που πραγματοποίησαν χθες στα κτήρια του Κτηματολογίου και του Δικαστικού Μεγάρου αλλά και στο παλιό νοσοκομείο.

Διαβάστε ακόμη

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών