Αναπτυξιακό οργανισμό θα ιδρύσει ο δήμος Ρόδου

Αναπτυξιακό οργανισμό θα ιδρύσει ο δήμος Ρόδου

Αναπτυξιακό οργανισμό θα ιδρύσει ο δήμος Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 524 ΦΟΡΕΣ

Με τη μορφή ανώνυμης εταιρείας και με την επωνυμία «Κολοσσός 2047 Α.Ε.»

Στη σύσταση αναπτυξιακού οργανισμού προχωρά ο δήμος της Ρόδου. Βασικός σκοπός του οποίου θα είναι να λειτουργήσει ως φορέας σχεδιασμού και υλοποίησης αναπτυξιακών προγραμμάτων και έργων.

Ήδη, σχετική απόφαση πάρθηκε χθες, από την Οικονομική Επιτροπή του δήμου και αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα οι διαδικασίες σύστασης του οργανισμού.

Αποφασίστηκε, συγκεκριμένα, η σύσταση αναπτυξιακού οργανισμού με τη μορφή ανώνυμης εταιρείας ειδικού σκοπού με την επωνυμία «Κολοσσός 2047 Α.Ε.».

Στην εισήγησή του για το συγκεκριμένο θέμα, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης, τόνισε τα εξής:
«Ο Δήμος Ρόδου είναι μια σύγχρονη πόλη με μητροπολιτική και διεθνή ακτινοβολία. Η αναπτυξιακή του ταυτότητα αποτελεί συνισταμένη τριών (03) επιμέρους διαστάσεων:

Της πλούσιας, μακραίωνης ιστορίας της Ρόδου, που ξεκινάει από τα αρχαία ελληνικά χρόνια και, μέσα από τη βυζαντινή και την ιπποτική περίοδο, φτάνει στη σύγχρονη εποχή. Καθώς και της σημαντικής πολιτιστικής κληρονομιάς, που συνδυάζει χαρακτηριστικά όλων των ιστορικών περιόδων.

Της κομβικής - από γεωγραφική και γεωστρατηγική άποψη - τοποθεσίας της, στο ανατολικότερο άκρο της Ελλάδας, και στο σταυροδρόμι δύο μεγάλων θαλάσσιων διαδρομών της Μεσογείου, του Αιγαίου Πελάγους και των ακτών της Μέσης Ανατολής.

Του συγκριτικού πλεονεκτήματος που διαθέτει σήμερα ο Δήμος Ρόδου, και που συντίθεται από το σύνολο των ιδιαίτερων ιστορικών, πολιτιστικών, τουριστικών, περιβαλλοντικών και αναπτυξιακών χαρακτηριστικών του.

Με βάση τα παραπάνω ο Δήμος Ρόδου καλείται να θέσει ως πρωταρχικό του στόχο έναν ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχεδιασμό ικανό να προσανατολίσει την επιχειρησιακή του δράση στην αξιοποίηση των αναπτυξιακών του δυνατοτήτων, με την εισαγωγή νέων καινοτόμων μεθόδων και διαδικασιών, την οικοδόμηση ενός βιώσιμου τοπικού οικονομικού - κοινωνικού μοντέλου, φιλικού προς το περιβάλλον, με σκοπό την ανάσχεση – αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της ύφεσης και της παράλληλης οικονομική κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του COVID-19.

Για την υλοποίηση αυτού του στόχου, η ενίσχυση του αναπτυξιακού ρόλου της Αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, του δημοκρατικού προγραμματισμού και της ενίσχυσης της συμμετοχής της στο σχεδιασμό και την εφαρμογή των κοινωνικών πολιτικών και προγραμμάτων, καθίσταται καίριας σημασίας.

Στην κατεύθυνση αυτή μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά η σύσταση ενός Αναπτυξιακού Οργανισμού Ο.Τ.Α. του Δήμου Ρόδου.

Σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία, η γνώση και η τεχνολογία είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες οικονομικής ευημερίας.

Οι οικονομίες που ειδικεύονται στην παροχή υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας, συνδυάζοντας επαρκές υλικό κεφάλαιο, εξειδικευμένη εργασία και σύγχρονη τεχνολογία, είναι αυτές που θα γνωρίσουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Λαμβάνοντας υπόψη το νέο αυτό τοπίο που διαμορφώνεται, ο Δήμος Ρόδου οφείλει να αδράξει τις ευκαιρίες και να αξιοποιήσει τις προκλήσεις που εμφανίζονται.

Αποτελεί ευκαιρία για τον Δήμο να προχωρήσει, αναδεικνύοντας ένα νέο υπόδειγμα για την άσκηση αναπτυξιακών πολιτικών σε τοπικό επίπεδο, αναζητώντας τις καλύτερες δυνατές απαντήσεις για τις προκλήσεις και ανάγκες της εποχής, αντλώντας από την εμπειρία και τις καλές πρακτικές που εφαρμόζονται στο εξωτερικό, αλλά και από τη δημιουργικότητα όλων των κοινωνικών δυνάμεων: του κόσμου της γνώσης και της έρευνας, της επιχειρηματικότητας και της εργασίας, των οργανώσεων και φορέων της κοινωνίας των πολιτών.

Επιπλέον, συνισταμένη της έως τώρα εκτέλεσης αναπτυξιακών προγραμμάτων από τους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού ήταν σταθερά το αδικαιολόγητα χαμηλό ποσοστό απορρόφησης των διατιθέμενων ευρωπαϊκών ή εθνικών πόρων, μέσω των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ ή του ΠΔΕ. Το μείζον πρόβλημα εντοπίζεται στην υποστελέχωση (ή ολική ανυπαρξία σε κάποιες περιπτώσεις) τεχνικών υπηρεσιών και τεχνικού προσωπικού στους ΟΤΑ. Το γεγονός αυτό κατέστησε επιτακτική την ανάγκη λήψης νομοθετικών πρωτοβουλιών (Ν.4674/2020), οι οποίες επιχειρούν να αντιστρέψουν την κατάσταση αυτή.

Με τις διατάξεις του Α’ Κεφαλαίου του Ν.4674/2020 (ΦΕΚ Α’ 53) εισήχθησαν στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης μια σειρά από καινοτόμες ρυθμίσεις, οι οποίες θεραπεύουν χρόνια προβλήματα διοικητικών δυσλειτουργιών των Δήμων και των Περιφερειών, ως ένα πρώτο σύνολο τεχνικών εργαλείων. Το νέο αυτό πλαίσιο φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς στην περιφερειακή / τοπική ανάπτυξη.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, η επιτακτική ανάγκη δημιουργίας ενός φορέα υποστήριξης, ενός Αναπτυξιακού Οργανισμού για την εξειδίκευση και εκπλήρωση των αναπτυξιακών στόχων του κάθε ΟΤΑ, με βάση το πρόγραμμα και τη στρατηγική της δημοτικής αρχής, είναι εμφανής.

Βασικός σκοπός του Αναπτυξιακού Οργανισμού είναι να λειτουργήσει ως φορέας σχεδιασμού και υλοποίησης αναπτυξιακών προγραμμάτων, έργων κ.λπ., αλλά και ως φορέας συλλογής, σύνθεσης και αναδιανομής πληροφοριών, τεχνογνωσίας, πόρων και υπηρεσιών, συμβάλλοντας στη δημιουργία σύγχρονων μηχανισμών και συστημάτων που θα καταλήγουν σε τυποποιημένες και απλοποιημένες μεθόδους και διαδικασίες, προκειμένου να εξειδικεύουν και να εκπληρώνουν τους αναπτυξιακούς στόχους του Δήμου Ρόδου.

Ο Αναπτυξιακός Οργανισμός επιδιώκεται να συμβάλλει στην υλοποίηση αυτοδιοικητικών αρμοδιοτήτων με σκοπό (ενδεικτικά) την επιστημονική, συμβουλευτική και τεχνική υποστήριξη του Δήμου, την υποστήριξη και εφαρμογή της αναπτυξιακής του πολιτικής, την ωρίμανση έργων υποδομής και την υλοποίηση πολιτικών κοινωνικής συνοχής, ψηφιακής σύγκλισης και αειφόρου ανάπτυξης.

Η δραστηριότητα της εταιρείας θα αναπτύσσεται σε πολλαπλούς άξονες, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά μέσα και εργαλεία. Ειδικότερα, οι άξονες που προτείνονται είναι:
1. Τουριστική Ανάπτυξη / Πολιτισμός / Εξωστρέφεια
2. Τεχνική Υποστήριξη (Ωρίμανση και Υλοποίηση Έργων)
3. Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή
4. Επιχειρηματικότητα/ Επενδύσεις
5. Ποιότητα Ζωής / Αθλητισμός / Παιδεία
6. Ψηφιακή Εποχή / Τεχνολογικός Μετασχηματισμός.

Ο «Αναπτυξιακός Οργανισμός» θα έχει τη δυνατότητα, μέσω των κατάλληλων εργαλείων και με την δημιουργία μηχανισμού Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης για πράξεις του ΕΣΠΑ, να συμβάλει καθοριστικά στην ενδυνάμωση της αναπτυξιακής δυναμικής της περιοχής παρέμβασης.

Απώτερος σκοπός είναι η επιτάχυνση των αναπτυξιακών - επενδυτικών διαδικασιών και η ανάδειξη ευκαιριών για προσέλκυση νέων επενδύσεων.

Ο Αναπτυξιακός Οργανισμός θα αποτελέσει την κινητήριο δύναμη, κινητοποιώντας όλες τις παραγωγικές κοινωνικές δυνάμεις στην ίδια κατεύθυνση, με στόχο μια καλύτερη ζωή για όλους τους συμπολίτες μας, με περισσότερες ευκαιρίες και προοπτικές, σε μία Ρόδο σύγχρονη, δυναμική και βιώσιμη.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, προτείνεται η σύσταση Αναπτυξιακού Οργανισμού Ο.Τ.Α. Δήμου Ρόδου, στον οποίο θα συμμετέχει ως μόνος μέτοχος ο Δήμος Ρόδου».

Διαβάστε ακόμη

Ημερίδα για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Περιοδεία στο νησί μας πραγματοποίησε ο Γιώργος Αυτιάς

Το Φινλανδικό Σχολείο Ρόδου γιορτάζει 40 χρόνια λειτουργίας

Σημαντικός ο ρόλος των τοπικών μέσων ενημέρωσης στην ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος

Διευκόλυνση στη μεταφορά των ψαριών ζητούν οι ψαράδες

5,6 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στο νησί της Ρόδου

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς