Εθελοντική δράση της Ένωσης Nέων Τήλου στον Άγιο Παντελεήμονα

Εθελοντική δράση της Ένωσης Nέων Τήλου στον Άγιο Παντελεήμονα

Εθελοντική δράση της Ένωσης Nέων Τήλου στον Άγιο Παντελεήμονα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 335 ΦΟΡΕΣ

Ολοκληρώθηκε η δεύτερη εθελοντική δράση από την Ένωση Νέων Τήλου. Αυτήν τη φορά η Ιερά Μονή του Αγίου Παντελεήμονος καθαρίστηκε και συμμαζεύτηκε.

Η Ιερά Μονή του Αγίου Παντελεήμονος Τήλου, εμβληματικό μνημείο και ιερό προσκύνημα για τους απανταχού Τηλίους, είναι ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά και λατρευτικά μνημεία της Δωδεκανήσου.

Η Μονή έχει εγερθεί στα τέλη περίπου του 15ου αιώνα, στην απότομη πλαγιά του υψώματος Κρύαλλος, στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού, σε υψόμετρο 270 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας και σε απόσταση 7 χιλιομέτρων περίπου από το Μεγάλο Χωριό Τήλου, με το οποίο την συνέδεε παλιό μονοπάτι, εν μέρει ακόμη σωζόμενο.

Σήμερα, ο καθένας μπορεί να επισκεφθεί την Ιερά Μονή με όποιον τρόπο επιθυμεί από τον δρόμο. Το μοναστηριακό συγκρότημα περιβάλλεται από πολυεπίπεδη εξωτερική αυλή με τρεχούμενο νερό, κατάφυτη από πλατάνια, καρυδιές και κυπαρίσσια, όπου κάθε χρόνο γίνεται το ονομαστό πανηγύρι του Αγίου Παντελεήμονος.

Ο κύριος πυρήνας του συγκροτήματος διαμορφώνεται μέσα σε περίκλειστο οχυρωμένο χώρο, με χαμηλή τοξωτή είσοδο, σαν σήραγγα, η οποία έχει διανοιχθεί κάτω από έναν ψηλό τετράγωνο πετρόκτιστο αμυντικό πύργο. Στα αριστερά της εισόδου βρίσκεται το Καθολικό, ενώ προς τα ανατολικά η είσοδος απολήγει σε μικρή εσωτερική αυλή, γύρω από την οποία αναπτύσσονται, σε δύο επίπεδα, τα κελιά και οι διάφοροι βοηθητικοί χώροι, όπως η τράπεζα, ο φούρνος, το μαγειρείο, το φωτάναμμα καθώς και αποθήκες.

Συγκεκριμένα, η Ένωση Νέων Τήλου ανέλαβε εθελοντικά να καθαρίσει και να καλλωπίσει τον περιβάλλοντα χώρο της Ιεράς Μονής του Αγίου Παντελεήμονος, να καθαρίσει τη βρύση, να ποτίσει τα φυτά και να ξεριζώσει τα χόρτα στην εσωτερική βοτσαλωτή αυλή, έξω από τα κελιά. Η εθελοντική αυτή δράση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 27/04/2021.

Για την Ένωση Νέων Τήλου τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελούν σύμβολα όχι μόνο της Πίστης μας αλλά και της ίδιας μας της ιστορίας. Είναι αυτά που μας συνδέουν και διατηρούν αναπόσπαστο το νήμα με την ιστορία. Όλα αυτά τα μνημεία, μεγάλα και μικρά, χρειάζονται τη συνεχή μέριμνά μας ώστε να διατηρηθούν… δεν πρέπει να αφήνονται ούτε για μήνες ούτε για χρόνια!

Πηγή: tilosnews.eu

Διαβάστε ακόμη

Συνολικά 43 άτομα ταξίδεψαν από τα τουρκικά παράλια κι εντοπίστηκαν σε Τήλο και Σύμη

Ξεκίνησε η λειτουργία της Παλαιοντολογικής Έκθεσης Νάνων Ελεφάντων Τήλου "ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ"

Προφυλακίστηκαν δύο Σύριοι για μεταφορά μεταναστών

Εντοπισμός 30 αλλοδαπών στην Τήλο

Συγχαρητήρια επιστολή της εταιρείας «Ανακύκλωση Συσκευών ΑΕ» στον δήμο Τήλου

Ο ΦοΔΣΑ θα αναλάβει τη μηδενική ταφή απορριμμάτων στην Τήλο

Βραδιά αστρονομίας στο νησί της Τήλου

Όλγ. Κεφαλογιάννη: Στην Τήλο είχαμε μία μοναδική εμπειρία μέσα από τις ιδιαίτερες αντιθέσεις του νησιού