Προφυλακίστηκαν τρεις αλλοδαποί ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης

Προφυλακίστηκαν τρεις αλλοδαποί ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης

Προφυλακίστηκαν τρεις αλλοδαποί ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1323 ΦΟΡΕΣ

Κατηγορούνται ότι παρελάμβαναν και διευκόλυναν τη μεταφορά μεταναστών

Προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν τρεις αλλοδαποί που συνελήφθησαν στη Ρόδο από προσωπικό του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου, ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης η οποία παραλαμβάνει και διευκολύνει τη μεταφορά αλλοδαπών που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στη χώρα μας.

Πρόκειται για έναν 34χρονο από τη Βουλγαρία, έναν 29χρονο από τη Συρία και έναν 29χρονο από την Παλαιστίνη που από τις 30 Απριλίου 2021 βρίσκονται στα χέρια των διωκτικών αρχών της περιοχής μας.

Στην ίδια υπόθεση κατηγορούνται επίσης ένας 26χρονος από την Παλαιστίνη ο οποίος διαφεύγει τη σύλληψη και σε βάρος του έχει εκδοθεί ένταλμα από τον ανακριτή Κω καθώς κατηγορείται ότι εμπλέκεται σε άλλη υπόθεση εγκληματικής οργάνωσης διακίνησης παράτυπων μεταναστών που εξιχνιάστηκε στο νησί του Ιπποκράτη, καθώς και ένας ακόμα αλλοδαπός που επίσης δεν έχει εντοπιστεί ακόμη.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά αλλά και τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί, όλα ξεκίνησαν στις 29 Απριλίου 2021 στις 11 το βράδυ όταν ενημερώθηκε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου τηλεφωνικά από το πλήρωμα πλωτού σκάφους του Λιμενικού που πραγματοποιούσε περιπολία, για τον εντοπισμό ενός ύποπτου σκάφους που κινούνταν με μεγάλη ταχύτητα βορειοδυτικά της Ρόδου, προερχόμενο από τα τουρκικά παράλια.

Άμεσα αναχώρησαν για την περιοχή προσωπικό του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών και του Γραφείου Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου.

Περίπου μισή ώρα μετά τα μεσάνυκτα (ξημερώματα στις 30 Απριλίου 2021) οι λιμενικοί εντόπισαν ένα αυτοκίνητο με οδηγό τον 34χρονο Βούλγαρο και συνοδηγό τον 29χρονο Παλαιστίνιο. Οι δύο άνδρες φέρονται να επιβίβαζαν στο αυτοκίνητο τους τρεις αλλοδαπούς.

Όταν οι Λιμενικοί προσέγγισαν το όχημα και γνωστοποίησαν την ταυτότητά τους με σκοπό τη διενέργεια ελέγχου, ο 34χρονος Βούλγαρος ανέπτυξε ταχύτητα προσπαθώντας να διαφύγει τον έλεγχο, θέτοντας με τον τρόπο αυτό σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των Λιμενικών. Την ίδια ώρα ο 29χρονος Παλαιστίνιος διέφυγε τρέχοντας με τους τρεις αλλοδαπούς σε δασώδη περιοχή.

Οι Λιμενικοί του Γραφείου Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου. μετά από καταδίωξη κατάφεραν να ακινητοποιήσουν το αυτοκίνητο, να συλλάβουν τον 34χρονο Βούλγαρο και να κατασχέσουν το όχημα.

Από έρευνες που έκαναν στη συνέχεια οι Λιμενικοί στην ευρύτερη περιοχή των χωριών της Ρόδου, Θεολόγος και Σορωνή, εντόπισαν συνολικά πέντε αλλοδαπούς για παράνομη είσοδο στη χώρα μας.

Οι αλλοδαποί δήλωσαν προανακριτικά στους Λιμενικούς ότι το ταξίδι τους είχε ξεκινήσει από τα τουρκικά παράλια με ταχύπλοο σκάφος, ο κυβερνήτης του οποίου αφού τους αποβίβασε στο νησί μας, επέστρεψε στα γειτονικά παράλια.

Οι ίδιοι δήλωσαν επίσης πως για το ταξίδι τους αυτό είχαν καταβάλει το χρηματικό ποσό των 3.500 ευρώ έκαστος και οι οδηγίες που είχαν λάβει από τους διακινητές ήταν μετά την αποβίβασή τους να ακολουθήσουν συγκεκριμένα άτομα που γνώριζαν το σημείο συνάντησης για να τους παραλάβουν από εκεί με αυτοκίνητα και να τους μεταφέρουν σε κάποιο σπίτι ή ξενοδοχείο στη Ρόδο.

Οι διώξεις και οι απολογίες
Αν και αρχικά συνελήφθησαν από τους Λιμενικούς μόνο ο 34χρονος Βούλγαρος και ο 29χρονος Σύριος, μετά από συντονισμένες έρευνες εντοπίστηκε την 1η Μαΐου 2021 στην πόλη της Ρόδου και ο 29χρονος Παλαιστίνιος.

Ο τελευταίος σύμφωνα με τις καταθέσεις που έχουν δώσει προανακριτικά οι δύο συλληφθέντες συγκατηγορούμενοί του, φέρεται να είναι το άτομο από το οποίο ελάμβαναν εντολές ο μεν 34χρονος Βούλγαρος για την παραλαβή και μεταφορά των παράτυπων μεταναστών και ο 29χρονος Σύριος για την εξασφάλιση προσωρινής διαμονής.

Μάλιστα ο Σύριος δήλωσε στους λιμενικούς ότι ο 29χρονος Παλαιστίνιος δεν ενεργούσε μόνος του αλλά σε συνεργασία με έναν άλλο 26χρονο αλλοδαπό από την Παλαιστίνη ο οποίος ήταν αυτός που ενημέρωνε για το σημείο και την ώρα αποβίβασης των παράτυπων αλλοδαπών στη Ρόδο.

Ο Παλαιστίνιος αυτός διαφεύγει τη σύλληψη αν και ήδη έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από τον ανακριτή Κω σε βάρος του, καθώς φέρεται να εμπλέκεται και σε άλλη υπόθεση εγκληματικής οργάνωσης που διακινεί παράτυπους μετανάστες στην περιοχή μας και η οποία έχει διαλευκανθεί από τις διωκτικές αρχές της Κω το προηγούμενο διάστημα.

Σε βάρος των εμπλεκομένων ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για διευκόλυνση μεταφοράς και εξασφάλισης καταλύματος για απόκρυψη πολιτών τρίτων χωρών που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος, από κοινού, κατ’ επάγγελμα και εκ κερδοσκοπίας, κατά συρροή, για ηθική αυτουργία στην πράξη αυτή και για απείθεια.

Χθες το πρωί εμφανίστηκαν συνοδευόμενοι από τους συνηγόρους τους κ.κ. Αχιλλέα Δασκαλάκη και Νικήτα Μπόλκα οι τρεις συλληφθέντες, ο 29χρονος Σύριος και ο 29χρονος Παλαιστίνιος καθώς και ο 34χρονος Βούλγαρος, ενώπιον της ανακρίτριας Ρόδου για να δώσουν εξηγήσεις αναλυτικά για την υπόθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 29χρονος Παλαιστίνιος αποδέχτηκε τις κατηγορίες τονίζοντας ότι το έκανε για οικονομικούς λόγους και πλέον έχει μετανιώσει, ενώ οι λοιποί δύο συγκατηγορούμενοί του αρνήθηκαν τις κατηγορίες όπως αυτές τους αποδίδονται.

Πιο αναλυτικά, ο 34χρονος Βούλγαρος είπε ότι βρίσκεται στο νησί μας ενάμιση μήνα και ήρθε για να εργαστεί μαζί με συγγενικό του πρόσωπο που είναι στο νησί μας. Ο ίδιος είπε πως όλα ξεκίνησαν όταν πήγαν μαζί με τη σύζυγό του στο σπίτι μίας φίλης της που είναι παντρεμένη με έναν Άραβα. Εκεί βρισκόταν και ο 29χρονος Παλαιστίνιος και συνομιλούσαν μεταξύ τους στη γλώσσα τους.

Κάποια στιγμή, είπε ο 34χρονος, πως ο ιδιοκτήτης του σπιτιού τον ρώτησε αν ήθελε να βγάλει κάποια χρήματα κα όταν πήρε θετική απάντηση, του είπε να πάρει το αυτοκίνητό του και να πάει μαζί με τον 29χρονο Παλαιστίνο να πάρουν τρία άτομα που βρίσκονται στην παραλία και να τα φέρουν στο σπίτι του. Για αυτή τη μεταφορά θα του έδινε 500 ευρώ.

Ο Βούλγαρος φέρεται – σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του- να δέχτηκε καθώς είχε ανάγκη τα χρήματα, ενώ είπε στον αλλοδαπό ότι δεν γνωρίζει από το νησί και τις παραλίες. Τότε εκείνος του απάντησε πως θα ήταν μαζί του και ο 29χρονος Παλαιστίνιος ο οποίος ήξερε πού να πάνε.

Ο 34χρονος είπε επίσης πως οδηγούσε περίπου 40 λεπτά όταν πράγματι βρήκαν τρία άτομα με σακίδια να περπατάνε στον δρόμο. Τότε ο 29χρονος συνοδηγός του είπε να σταματήσει, κάτι τους είπε στα αραβικά, οι αλλοδαποί μπήκαν στο αυτοκίνητό του με σκοπό να τους μεταφέρουν στο σπίτι του Άραβα. Εκείνη την ώρα τους πλησίασαν οι λιμενικοί.

Ο 29χρονος Παλαιστίνιος είπε στους αλλοδαπούς να βγουν από το αυτοκίνητο και μαζί τους άρχισε να τρέχουν στα χωράφια, ενώ ο Βούλγαρος δήλωσε ότι φοβήθηκε και τράπηκε σε φυγή με το αυτοκίνητό του έως ότου λίγα λεπτά αργότερα, άκουσε σειρήνες και είδε τα φώτα της αστυνομίας πίσω του και σταμάτησε την άκρη, οπότε και συνελήφθη.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας με σύμφωνη γνώμη και του αρμόδιου εισαγγελέα και οι τρεις αλλοδαποί κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι και πήραν τον δρόμο για τις φυλακές.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι έρευνες για την υπόθεση συνεχίζονται προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει εμπλοκή και άλλων ατόμων και φυσικά για τον εντοπισμό αυτών που περιλαμβάνονται στη δικογραφία και διαφεύγουν τη σύλληψη.

Διαβάστε ακόμη

Συνελήφθη 20χρονος στη Ρόδο για επικίνδυνη οδήγηση και βία κατά αστυνομικών

45χρονος συνελήφθη στη Ρόδο για κλοπή τραπεζικής κάρτας

Θα δικαστεί 39χρονος που μετέφερε ηρωίνη και μεθαδόνη

37 δενδρύλλια κάνναβης καλλιεργούσαν 31χρονος και 22χρονη σε αυτοσχέδια θερμοκήπια στην Κάλυμνο

Απερρίφθη η αίτηση για τους εργαζόμενους της «ΡΟΔΑ»

Εντοπισμός αλλοδαπών και σύλληψη των διακινητών τους μετά από καταδίωξη στην Τήλο

Συνελήφθη 22χρονος αλλοδαπός για διακίνηση ναρκωτικών στη Ρόδο

Καταδικάστηκε 53χρονος Βούλγαρος που εξαπάτησε υπάλληλους ανταλλακτηρίων