Ξέμειναν από... σελφ τεστ η Ρόδος και πολλά νησιά του νομού μας

Ξέμειναν από... σελφ τεστ η Ρόδος και πολλά νησιά του νομού μας

Ξέμειναν από... σελφ τεστ η Ρόδος και πολλά νησιά του νομού μας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2989 ΦΟΡΕΣ

Αγώνας δρόμου από τους φαρμακοποιούς που τα... ακούνε χωρίς να φταίνε

Με ελάχιστα «σελφ τεστ» έμειναν σχεδόν όλα τα Δωδεκάνησα εξαιτίας κακού σχεδιασμού και τεχνικών προβλημάτων που παρουσιάστηκαν με ευθύνη της κεντρικής διοίκησης του υπουργείου Υγείας και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αφού δεν κατάφεραν να στείλουν στα νησιά μας αυτή τη φορά, τον απαραίτητο αριθμό των τεστ, τα οποία επρόκειτο να διατεθούν σε 33.000 περίπου καθηγητές, δασκάλους, μαθητές και προσωπικό στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση των νησιών μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΡΟΔΙΑΚΗΣ, ένας σημαντικός αριθμός εκπαιδευτικών και μαθητών, κατάφερε από χθες να προμηθευτεί τα σελφ – τεστ για να κάνουν το σχετικό τεστ και στη συνέχεια να δηλώσουν το αποτέλεσμά τους στην ειδική πλατφόρμα του υπουργείου. Όμως σε χιλιάδες υπολογίζονται ακόμα οι «δικαιούχοι» που έχουν να λαμβάνουν τα τεστ αυτά.

Το γεγονός έχει πυροδοτήσει από νωρίς σήμερα το πρωί, έντονες αντιδράσεις από εκατοντάδες εκπαιδευτικούς και γονείς, οι οποίοι πηγαινοέρχονται από τα φαρμακεία αναζητώντας τα τεστ που η πολιτεία τους επιβάλλει να κάνουν για να προσέλθουν στα σχολεία τους, αλλά μάταια.

Αγανάκτηση επικρατεί επίσης και στους κόλπους των Φαρμακοποιών του νομού μας, οι οποίοι γίνονται και οι τελικοί αποδέκτες των διαμαρτυριών αυτών (χωρίς να ευθύνονται πουθενά).

Πάντως από το βράδυ της Τρίτης, ο πρόεδρος και τα μέλη του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου, βρίσκονται σε «ανοιχτή γραμμή» με τους αρμόδιους σε κεντρικό επίπεδο, αναζητώντας εναλλακτικές λύσεις για τις απαράδεκτες αυτές ελλείψεις που καταγράφονται.

Σε ανακοίνωσή τους πάντως, οι φαρμακοποιοί επισημαίνουν:

"Μια απαραίτητη διευκρίνιση προς τους πολίτες. Τα δωρεάν self tests που διανέμονται από τα φαρμακεία χορηγούνται με ευθύνη του Κράτους και συγκεκριμένα της Πολιτικής Προστασίας. Τόσο οι δικαιούχοι των τεστ, όσο και τα αποθέματα των φαρμακείων είναι ευθύνη των ανωτέρω κι όχι των φαρμακοποιών ή των φαρμακαποθηκών. Τα αποθέματα των φαρμακείων όσο και των φαρμακαποθηκών είναι ορατά «ζωντανά» από το συντονιστικό κέντρο της Πολιτικής Προστασίας κι εκείνοι είναι υπεύθυνοι για την αποστολή επιπλέον ποσοτήτων όταν αυτές εξαντλούνται. Με άλλα λόγια, δεν παραγγέλνουμε εμείς τις ποσότητες αλλά αποστέλλονται αυτόματα και ανάλογα με τη διαθεσιμότητα στις κεντρικές κρατικές αποθήκες.

Άρα το φαινόμενο της εξάντλησης των τεστ στα φαρμακεία δεν έχει σε τίποτα να κάνει με ευθύνη των φαρμακείων ή των φαρμακαποθηκών, αλλά οφείλεται στην καθυστερημένη αποστολή της αναπλήρωσης του αποθέματος από την Πολιτική Προστασία

Αντιλαμβανόμαστε στην ανησυχία των γονέων και των εκπαιδευτικών προκειμένου να είναι εντάξει απέναντι στην υποχρέωση διενέργειας του τεστ. Αλλά σας παρακαλούμε θερμά να σεβαστείτε κι εσείς το γεγονός ότι τα φαρμακεία έχουν επιφορτιστεί έναν τεράστιο όγκο δουλειάς, η οποία γίνεται αφιλοκερδώς, ως κοινωφελής εργασία, και έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα τόσο στη λειτουργία τους όσο και των φαρμακαποθηκών. Είναι ένας ρόλος που δεν το ζητήσαμε αλλά μας επιβλήθηκε προκειμένου να εξυπηρετηθεί όλη η ελληνική κοινωνία. Παρακαλούμε την υπομονή και την ψυχραιμία όλων ώστε να διέλθουμε όσο γίνεται πιο ανώδυνα από αυτή τη δύσκολη για όλους μας περίοδο. Σας ευχαριστούμε για τη συνεργασία σας!"

Αναμένεται ομαλοποίηση της κατάστασης αργά το απόγευμα

Μιλώντας λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι στη ΡΟΔΙΑΚΗ ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου κος Νίκος Φουτούλης, υποστήριξε ότι υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση έτσι ώστε να μπορεί να ξεπεραστεί το πρόβλημα που παρουσιάστηκε.

Για το λόγο αυτό κινητοποιήθηκε άμεσα μετά από παρέμβαση της Πολιτικής Προστασίας, ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο θα μεταφέρει από τη Σάμο στη Ρόδο σήμερα λίγο μετά τις 5 το απόγευμα περισσότερα απο 5.000 σελφ τέστ τα οποία και θα διατεθούν άμεσα στα φαρμακεία του νησιού μας, που δεν έχουν αποθέμετα. Σημειώνεται ότι συνολικά απαιτούνται 33.000 εμβόλια για να τους μαθητές και εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων στα Δωδεκάνησα. Από αυτά έχουν διατεθεί αρκετές χιλιάδες την Τρίτη και νωρίς σήμερα το πρωί.

Οι ελλείψεις πάντως εστιάζονται μόνο στην περιοχή της Ρόδου και λιγοτερο στα υπόλοιπα νησιά του νομού μας.

Διαβάστε ακόμη

Απεργία δικαστικών υπαλλήλων στις 24 Απριλίου

Μαθήματα πυρόσβεσης σε εθελοντές για λήψη πιστοποίησης στη Ρόδο

Να καθαριστούν τα οικόπεδα ζητά η κοινότητα Σορωνής

Ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς Ν. Δωδεκανήσου για την καταγγελία σεξουαλικής παρενόχλησης στη Νίσυρο

Ανακοίνωση της παράταξης του Αντώνη Καμπουράκη για την έκπτωση του Βάιου Καλοπήτα

Συλλυπητήριο μήνυμα Μίκας Ιατρίδη για την απώλεια του Κώστα Κωτικώστα

Κινητοποίηση της πυροσβεστικής για φωτιά στην πόλη της Ρόδου

Άνοιξε χθες η πλατφόρμα για το επίδομα μητρότητας στις μητέρες εμπόρους