Σε πειραματικό μετατρέπεται το 2ο Γυμνάσιο της Ρόδου

Σε πειραματικό μετατρέπεται  το 2ο Γυμνάσιο της Ρόδου

Σε πειραματικό μετατρέπεται το 2ο Γυμνάσιο της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2775 ΦΟΡΕΣ

Πραγματικότητα αποτελεί πλέον στο νησί μας η λειτουργία του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου Ρόδου, από την επόμενη σχολική χρονιά!

Πρόκειται για ένα «όραμα» που, όπως μας είπε ο Προϊστάμενος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Παπαδομαρκάκης, «είχε από το 2012 και καθώς πλέον έχει ωριμάσει όλη αυτή η διαδικασία η λειτουργία του πιστεύω ότι θα συντελέσει σαν ένα λιθαράκι που χρειάζεται η εκπαίδευση μέσα στην προσαρμογή όλων εκείνων των παραγόντων για να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα στην εκπαιδευτική κοινότητα».

Το 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Ρόδου θα στεγαστεί στο κτήριο του 2ου Γυμνασίου Ρόδου (Κεραμικός) στο Ροδίνι απέναντι από το πάρκο και θα έχει άμεση σχέση με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου το οποίο και θα χρηματοδοτεί και τη λειτουργία του.

Ειδικότερα, επιστημονική επιτροπή του σχολείου θα έχει τη δυνατότητα να παρεμβαίνει στο ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου το οποίο θα είναι μεν το ίδιο με των υπολοίπων, ωστόσο θα δύναται να διαμορφώνεται προς καλυτέρευση, αν δηλαδή βλέπουν τα μέλη της επιτροπής ότι κάτι δεν πάει καλά, θα μπορούν το αλλάζουν και θα το διορθώνουν.

Στο σχολείο θα συνεχίσουν να φοιτούν οι μαθητές και μαθήτριες που φέτος είναι στην πρώτη και δευτέρα τάξη του σχολείου και οι οποίοι θα αποτελέσουν και τους πρώτους μαθητές που θα αποφοιτήσουν από το 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Ρόδου.

«Οι μαθητές που σήμερα είναι στην πρώτη και δευτέρα Γυμνασίου θα αποφοιτήσουν από το σχολείο αυτό, δεν τους διώχνει κανένας – τόνισε ο κ. Παπαδομαρκάκης- επομένως οι γονείς είχαν λανθασμένη πληροφόρηση, από πού δεν ξέρω ας ψάξουν αυτούς που τους πληροφόρησαν να ζητήσουν ευθύνη για τη λανθασμένη πληροφορία. Δηλαδή θα παιδιά θα είναι το επόμενο σχολικό έτος στη δευτέρα και τρίτη τάξη και θα αποτελέσουν τους πρώτους αποφοίτους του Πειραματικού Γυμνασίου».

Σε ό,τι αφορά τα παιδιά που το νέο σχολικό έτος θα φοιτήσουν στην πρώτη τάξη, έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν όσα το επιθυμούν από οποιοδήποτε σχολείο συμπληρώνοντας σχετική αίτηση και συμμετέχοντας με τον τρόπο αυτό σε κλήρωση όπως γίνεται σε όλα τα Πειραματικά σχολεία.

Ωστόσο καθώς υπάρχει συνεργασία του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου Ρόδου με το 2ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ρόδου (στην Ακαδημία) όσα παιδιά επιθυμούν τη φοίτησή τους από το σχολείο αυτό στο Γυμνάσιο, έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν χωρίς κλήρωση, με μία απλή εγγραφή.

Ερωτηθείς για το θέμα αυτό ο προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Παπαδομαρκάκης δήλωσε χαρακτηριστικά:
«Η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων να αποδεχθεί την εισήγησή μου για τη μετατροπή του 2ου Γυμνασίου Ρόδου στο 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Ρόδου, έναν πολύτιμο, δοκιμασμένο εκπαιδευτικό θεσμό που έλειπε από τον νομό Δωδεκανήσου, αποτελεί για εμένα ένα ευτυχές γεγονός και με βρίσκει απόλυτα ικανοποιημένο.

Μέσα από την ένταξή του στο εθνικό δίκτυο Πειραματικών Γυμνασίων, είμαι πεπεισμένος ότι το 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Ρόδου θα εμπλουτίσει τον τοπικό εκπαιδευτικό χάρτη, δημιουργώντας ένα σχολικό περιβάλλον με ιδιαίτερη έμφαση στην καινοτομία και την εξωστρέφεια, στην πιλοτική εφαρμογή και αξιολόγηση προγραμμάτων σπουδών, στην αυξημένη συμμετοχή σε ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα και στην ανάπτυξη μίας δυναμικής και αμφίδρομα γόνιμης σχέσης με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Τέλος, εύχομαι το 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Ρόδου να αναδειχθεί σύντομα σε σημείο αναφορά, τόσο για την εκπαιδευτική κοινότητα, όσο και για την τοπική κοινωνία της Ρόδου».

Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου

Καμία θέση εκπαιδευτικού δεν διακυβεύεται με τη λειτουργία του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου Ρόδου επεσήμανε ο προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου καθώς όπως εξήγησε με δηλώσεις του στη «Ροδιακή»: «τους δίνει το δικαίωμα ο νόμος αυτοί οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σε αυτό το σχολείο είτε να παραμείνουν εκεί και να αξιολογηθούν σε δύο χρόνια, είτε να πάνε κατά προτεραιότητα σε όμορα σχολεία σε διπλανά σχολεία, δηλαδή να μεταφέρουν την οργανική τους θέση πλέον σε αυτά τα σχολεία, εάν δεν επιθυμούν να δώσουν τη γνώση τους και τη διάθεση τους στο συγκεκριμένο σχολείο. Άρα λοιπόν ούτε οι εκπαιδευτικοί έχουν πρόβλημα και δεν θα έπρεπε να έχουν.

Ωστόσο θα πρέπει εντός δέκα ημερών να απαντήσουν αν θέλουν να παραμείνουν στο συγκεκριμένο σχολείο ή όχι».

Ο κ. Παπαδομαρκάκης καταλήγοντας τόνισε πως «δεν θα πρέπει να χειραγωγούμε γονείς και μαθητές, είναι ένας θεσμός που τον έχει «αγκαλιάσει» όλη η Ελλάδα γιατί να μην τον «αγκαλιάσει» και η Ρόδος που έχει το Πανεπιστήμιο δίπλα;»

Διαβάστε ακόμη

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»

«Μάνες της τέχνης» - Πρωτότυπη εκδήλωση στο ΚΑΠΗ Δήμου Ρόδου αύριο με αφορμή τη γιορτή της μητέρας